Вирусен хепатит - Лечение > Системата за лечение в България
Ваксина за COVID-19 и хроничен хепатит
ЛилянаЗард:
Здравейте,
Мисля че Пфайзер и Модерна имат групи със хора със хроничен хепатит Б и Ц. Тези хора не са показали нищо различно от другите групи, т.е същата ефективност, без стр ефекти. Ч заболяване не се е активирало. Напротив при КОВИД има шанс да прекарате тежко и тогава последствията и щетите ще са по големи. Знаете че при хора без хепатит КОВИД предизвиква транзиторно увеличение на ензимите които спадат до норма чак след няколко месеца. Така че на страницата на Фондация Блумберг насърчават ваксинация на пациенти с хр хеп Б. От друга страна гледайки механизма на всички видове ваксини излиза че РНК ваксините са най безобидни имайки предвид че РНК е мн неустойчива и след като си свърши работата в организма/ предаде информация за синтеза на АТ/ тя се разрушава и излиза от организма. В РНК ваксините няма никакви адюванти и това не натоварва организма за разлика от векторните ваксини и идващите пептидни. Откъм гледна точка на ефективност горе долу всички предпазват от тежко боледуване в еднакъв процент което е най важно в случая.
positivevibes:
Аз живея в чужбина и преди няколко дни вече получих покана за ваксина, но до колкото знам не мога да избирам коя ще ми сложат. Тук приоритизираха нуждаещите се на групи и дойде време и за хора с хронично носителство и заболявания. Като цяло аз съм си малко скептично настроена да си слагам ваксина и то толкова нова, независимо от тестването и т.н. като моето основно притеснение е, че не съм раждала, а имам желание живот и здраве да се ориентирам в тази посока скоро. Тестване върху бременни и техните новородени няма и за това и не съм на опашката за ваксина до този момент. В тази посока на мисли, къде за добро къде за лошо, аз хванах Ковид през декември, така че разчитам на това, че в момента имам някакъв имунитет, било то и временен, но и с ваксините до колкото знам е така. Интересното е, че тук преди да поставят ваксината не правят никакви изследвания дори дали в момента имаш вируса. Моя позната каза, че нейна приятелка, която работи в болница е споделила, че има хора, които са в болницата заради усложнения, тъй като им е поставена ваксина, докато всъщност са имали вируса така или иначе. Не съм сигурна също какво и дали се препоръчва нещо различно за ваксинация на хора, прекарали вируса и то наскоро.
ЛилянаЗард:
аз лично препоръчвам ако някой реши да е ваксинира да си направи бърз антигенен тест преди ваксинацията за да изключи активно заболяване. Пфизер/ Модерна имат тествани групи за бремменни. Също сега вървят проучвания за групи деца- под 12 и 12-16. Има много сериозни слухови че когато КОВИД премине през възрастните но не е обхванал 60-70% от населението, той ще мутира ще се насочи към детската група... Възмошно е да започне масова вакцинация и на деца.
anti-HBs:
Ваксинирах се вторник 23.02.2020 в 14:00. Вечерта около 23:00 започнаха симптомите - главоболие, треска 38-38.5, болки в мускули, стави, кръст, гръб, очи. Пълен комплект от реакция на имунната система. Трудно спах през нощта, почи не спах. На сутринта започна възстановяване - през деня бях леко отпаднал, но вечерта и през нощта ми нямаше нищо. Днес, по-малко от 48 часа след ваксината, вече съм в топ кондиция. Това "мъчение" е малка цена за защитата, която ще получа след 21 дена. По-добре ден и половина контролирана мъка, отколкото 2-3 седмици с неясен край.
На 5 май ми е втората доза, ще докладвам и тогава :)
hristo_gb:
В крайна сметка ще има ли втора доза, постоянно различни неща ми излизат тук и там?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия