Здравейте на всички!
Вместо да пиша в моята тема, реших да пусна нова, тъй като имам конкретен въпрос и дискусията ни може да е полезни и на други!
Скоро си пуснах изследване за чернодробните ензими и преди 3 месеца всичко ми беше в норма. Но сега Алат-а ми е около 75. Все още съм с активен хроничен хепатит за съжаление, но откакто се следя винаги има спад в ензимите и сега за първи път срещам покачване.
Чувала съм, че с хепатит (всякакви видове) е добре да се избягва прекомерното натоварване и се препоръчват само леки тренировки. Така че от 5-6 дни тренировки, намалих на 2-3 дни.
Та седя и си мисля, а и се поразрових в интернет и открих проучвания, които доказват, че вдигане на тежести (фитнес) води до покачване на ензимите, което може да е до 7 дни и повече след тренировка. Следователно много доктори не обръщат внимание, че това може да е от силова тренировка, а не от чернодробно заболяване. Доста хора без хепатит споделят, че имат повишени чернодробни ензими след тренировка и при последващи изследвания и след прекратена тренировка за поне 7 дни, се наблюдава спад в ензимите.
И така де, може би се опитвам да бъда прекалено оптимистична, но предните ми изследвания са когато не бях тренирала, тъй като фитнесите бяха затворени. А последното изследване беше направено около 12 часа след тренировка (тренирах късно вечер, както обикновено и се изследвах рано сутрин). За съжаление нямам изследване на товара или количествен на вируса за повече информация, но се надявам след около 2 седмици да си направя и ще се опитам да спра тренировките предварително.
Какво е вашето мнение по въпроса? Някой “изпробвал” ли е това твърдение?
Би било успокояващо да знам, че това е причината, въпреки че никак не ми се иска да спирам тренировките (действат ми психически супер разтоварващо след работа), но може би поне преди изследвания ще го пробвам.