Автор Тема:  Диета при хепатит В  (Прочетена 68774 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 79
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Диета при хепатит В
« Отговор #30 -: Юли 20, 2019, 21:49:41 »
Здравейте! Ендометриозата се оказа по-многопластова болест, отколкото съм си мислела и заради нея и заради ред алергични реакции се препоръчва да спазвам следния режим (да избягвам всичко, което може да повиши естрогена ми) - Забранени са: глутен и глутенсъдържащи, захар, мляко и млечни продукти, месо (много рядко бяло, ако намеря чисто без хормони), соя, яйца, пържени храни, газирани напитки, пластмасови изделия, битова химия и козметика. Алкохолът и кафето също са в забраните и всякакви продукти, имитиращи естрогена - оказа се, че ги има и в шампоана и в пастата за зъби...
Позволени и препоръчителни са: Зелени зеленчуци - зеле, броколи... карфиол се препоръчват в големи количества. Естествени захари - фурми, меласа, плодове от биоземеделие без пестициди. Кокосово масло, кокосови млека, ядкови. Веган варианти. Чиа вместо яйца. Безглутенови брашна... варива - боб, леща, грах.

Да кажа и кое от тези неща спазвам: Глутенът на практика е спрян, млечните на 99 процента, прокрадват се в някое 3 в 1 или сметана, когато си взема кафе - кафето е абсурд да го спра, ще припадна с тая кръвозагуба и изтощение, редувам разтворимо нес с кокосово мляко с други разтворими - по 1-2 на ден. Безкофеиновото не е вариант, защото е вредно. Кола в много редки случаи, когато сдам багажа си позволявам. Напитки - смутита или алое вера от готовите, уж по-био.  Мъча се с растителни варианти на сирене и кашкавал. По-рядко си позволявам сладолед и шоколад, по изключение. Яйцата не съм ги изключила напълно, но са рядко и в малки количества. Гледам да имам закуска, обяд и вечеря. От готовите био десертчета взимам по някое блокче. Ям оризова паста, защото от царевичната пощурява стомахът ми. Бяла захар не съм виждала отдавна. Солта е йодирана или хималайска. С фурмите се сприятелихме. От колбасите взимам в редки случаи единствено една биолуканка на КФМ уж максимално чиста и пуешко филе без глутен. Рибата ме кара да се чувствам зле, но много обичам. Червените меса ги избягвам, пилешкото все още търся откъде ще го снабдявам. Пържено не съм опитвала от 2 години. Не съм яла хляб и нищо от тесто от месеци, като закъсам за такива неща има едни кокосови сухарчета, до които прибягвам, те са вкусни, елдата я ненавиждам, спелтата също не ми допада, правя домашен хляб със сода без глутен, когато реша да ям някакъв изобщо... взела съм биозаквасени млека от кашу и бадемово и още не съм видяла как се ползват...

Напълних се с всякакви такива неща. Въпросът ми е как тази диета се съгласува с диетата за хепатита? - Препоръчаният бял и черен хляб ми отпадат, както и макаронени изделия, така препоръчваната извара и др. неща, които са ми сред забраните. Какво мислите (диетата е за постоянно)

Пия пробиотик и понякога Ензимил.
« Последна редакция: Юли 20, 2019, 22:07:15 от edna_ot_vas »

Неактивен БЛАГОДАРЯ

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #31 -: Август 22, 2019, 23:44:30 »
Здравейте,аз съм с чернодробна цироза.Приятел-лекар,доцент -диетолог ми разработи чернодробна диета,от 10 листа.Кръвната ми картина и чернодробните ензими са в нормата вече 2 години-общ билирубин15,70 директен билирубин 4,02 АСАТ 14,98/норма до 32/ АЛАТ 10,41/норма до 33/ГГТ 16,84/норма до 40/ Алкална фосфатаза 107 /норма до 105/протромбиново време 97,5%/норма 70-130/
ИНР 1,02 /норма 0,8-1,2/фибриноген 3,85 /норма 2-4/
Моля за вашето мнение това добри резултати ли са.Пия 1 Урзофалк и 1/2 пропранулол 20 мг,защото кръвното е ниско /беше ми предписан 1 пропранулол/вечер.Не пия и не пуша.Когато бях в криза общият билирубин бе 540 /норма 21/Стриктно спазвам диетата,даже по-строго от предписаното.Д-р Зоя Маджарова /гастроентеролог/каза,че пред ннея не е стоял жив пациент с билирубин 540/.Моля още веднъж за коментар,а ако искате-ще ви напиша диетата.Има ежедневно меню за цяла седмица,като се мери на теглилка грамажа Благодаря.Не ми е правена бипсия,цирозата бе констатирана на фиброскан - ф4

Неактивен Nikki22

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 25
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Остър хепатит В
« Отговор #32 -: Август 25, 2019, 10:32:05 »
Аз я спазвах стриктно около 3-4 месеца. Първите 2-3 мислеха, че съм с хроничен хепатит, казваха ми да си ям всичко , но не ми понасяха бая храни, та сам се ограничих. След като се подобриха показателите, започнах да опитвам кое как ми се отразява и постепенно проядох всичко, но още няколко месеца избягвах пържено. Това е личният ми опит, лекарите противоречиви неща казваха и се доверих на усета си. Опитай общо поне около 6 месеца по-сдържано. А, и сладкото бях изключил напълно, а го обожавам. Месото също. Но аз и по принцип не ям някакви вредни неща и не ми беше трудно. Чел съм, че около година трябва да се пазим,но сигурно пак зависи от човека. Нямах никакви щети по дроба, защото не пия. Но цигареният дим все още ме дразни повече отпреди, от околните имам предвид. Аз не пуша и не знам дали влияе. И от кафето ми се гадеше 3-4 месеца, после го пропих пак стабилно.

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
  • Публикации: 79
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #33 -: Септември 12, 2019, 14:05:45 »
Здравейте пак, след направените изследвания за хранителна нетолерантност ми излязоха непоносимост към: пшеница, ориз, царевица, мая, яйца, морски дарове, а на млечните продукти съм с два плюса. Затова остава да се храня като веган, включвайки по малко месо, въпреки че то трябва да се избягва при ендометриоза, но съвсем нищо няма да ми остане... Съответно съвети за много извара и подобни при мен не важат, няма как да спазвам. Не знам дали от режима или от друго, но чернодробните ми са почти в норма, а бяха стотици преди няколко месеца... това означава ли, че като изключа всички тези продукти от менюто си (което се налага), няма да повлияя зле на хепатита?
« Последна редакция: Септември 12, 2019, 14:12:34 от edna_ot_vas »

Неактивен positivevibes

• Немедицинско лице
  • Публикации: 90
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #34 -: Февруари 23, 2021, 01:19:45 »
Здравейте пак, след направените изследвания за хранителна нетолерантност ми излязоха непоносимост към: пшеница, ориз, царевица, мая, яйца, морски дарове, а на млечните продукти съм с два плюса. Затова остава да се храня като веган, включвайки по малко месо, въпреки че то трябва да се избягва при ендометриоза, но съвсем нищо няма да ми остане... Съответно съвети за много извара и подобни при мен не важат, няма как да спазвам. Не знам дали от режима или от друго, но чернодробните ми са почти в норма, а бяха стотици преди няколко месеца... това означава ли, че като изключа всички тези продукти от менюто си (което се налага), няма да повлияя зле на хепатита?

edna_ot_vas как вървят чернодробните ви и останалите показатели? Все още ли сте на режима, за който споменахте септември 2019? Аз от няколко години съм на подобен режим (тип вегански) като все още ям и риба, както и мед и изключително рядко, ако ми се налага ям и храна, съдържаща мляко, млечни продукти и яйца. Всъщност аз избрах този тип на хранене не заради австралийския антиген или друг здравословен проблем, а защото след доста четене и интерес към по-здравословно хранене и превенция за бъдещи заболявания, стигнах до извода, че този режим на хранене е за предпочитане, според моите източници. С времето се убедих и че работи добре за мен и не го приемам като диета или ограничаване, а дори напротив. В този ред на мисли, аз не смятам, че такъв тип хранене би повлиял зле на хепатита, а дори точно обратното.
Относно соята, която ви е забранена, защото може да повиши естрогена, всъщност бих казала, че това не е вярно. Има такава информация, но всъщност има много повече проучвания, доказващи, че соята може да наподобява естрогена, но не му влияе по никакъв начин или поне не по негативен със сигурност. Всъщност соята е много полезна при вегански диети, тъй като е източник на протеин, фибри, лецитин и т.н. Това е и причината да намира високо приложение във веганските храни.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007