Червеното месо увеличава риска от увреждане на черния дроб при лица с хронични чернодробни заболяванияАвтор: Sarah Robertson, RD, CDN
Дата: 20 септември 2010
Червеното месо не се ползва с особено добро име и може да се каже, че репутацията му даже се е влошила. Едно ново проучване на National Institutes of Health - AARP Diet and Health Study е установило, че лицата, консумиращи предимно най-червеното месо и наситени мазнини (saturated fat) е много по-вероятно да починат от хронично чернодробно заболяване или да развият рак на черния дроб (хепатоцелуларен карцином) отколкото хората, консумирали най-малко червеното месо. И обратно, по-голямата консумация на бяло месо е свързана с намален риск от развиване на такива състояния в сравнение с по-малката консумация на бяло месо.
Известни рискови фактори за развитие на хронично заболяване на черния дроб и/или хепатоцелуларен карцином са експозиция на храни, съдържащи афлатоксини, прекомерна консумация на алкохол и хронична инфекция с хепатит B или хепатит C. Знаем, също така, че прекомерните мастни натрупвания в черния дроб могат да доведат до заболяването неалкохолен мастен черен дроб (чернодробна стеатоза), но все още са твърде малко проучванията, които изследват връзката между храната (режима на хранене) и риска от чернодробно заболяване или от рак на черния дроб.
В това проучване изследователите са извадили данните за 495,006 участници на възраст 50-71 години в изследването на Американската асоциация на пенсионерите, проведено от Националните институти по здравеопазване (National Institutes of Health AARP study). В началото на изследването участниците са попълнили въпросници относно хранителния режим, в които се отбелязва колко често участниците са консумирали определени храни през последната година. Попълнени са също в началото и въпросници относно начина на живот, които включват информация за физическата активност, употребата на алкохол и цигари; събрани са и данни за здравния статус.
След отчитане на различни фактори, свързани с начина на живот и вече съществуващия здравен статус, изследването установява, че високият прием на червено месо (около 4.5 унции /127.57 г/ на ден при режим от 2,000 калории дневно) е свързан с 2.6 пъти по-голям риск от смърт дължаща се на чернодробно заболяване и 1.7 пъти по-голям риск от развиване на рак на черния дроб в сравнение с нисък прием на червено месо (под 1 унция /28.4 г/ на ден при диета от 2,000 калории дневно).
Интересното е, че при консумацията на бяло месо се наблюдава обратната връзка: изследователите са установили, че при лицата, които консумират най-големи количества от по-крехки, без тлъстини меса (пилешко, пуешко и риба) рискът да умрат от чернодробно заболяване или да развият рак на черния дроб е наполовина в сравнение с този при лицата, които консумират най-малки количества (количествата “голямо” и “малко” за бялото месо са почти идентични с тези описани по-горе за червено месо). Изследователите са установили също, че по-високият прием на преработено месо, като бекон и колбаси, heme желязо (на животинска основа) и консерванти като нитрати и нитрити са свързани с повишен риск от смърт от хронично чернодробно заболяване, но не и развитие на рак.
Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив:
Червеното месо увеличава риска от увреждане на черния дроб при лица с хронични чернодробни заболявания