Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Черният дроб => Статии и новини, свързани със здравето на черния дроб => Темата е започната от: Мери_ в Октомври 27, 2009, 19:20:18

Титла: Натрупване на желязо
Публикувано от: Мери_ в Октомври 27, 2009, 19:20:18
 Автори: Lucinda Porter
Дата: юни 2009
 
Когато тялото съхранява излишното желязо, това се нарича натрупване на желязо (iron overload). Натрупването на желязо може да стане поради различни причини, но най-често срещаната причина е генетична. Другите причини включват: прекалено много желязо в диетата (частично от прием на добавки), хронична терапия чрез използване на кръвопреливане, инжекции с желязо, хроничен хепатит, и други заболявания.
 
Термините натрупване на желязо и хемохроматоза често се използват като взаимозаменими понятия, но всъщност те не са едно и също нещо. Според Центровете за контрол на заболяванията (Centers for Disease Control - CDC), “хемохроматозата е заболяване, което възниква в резултат от значително натрупване на желязо”. Не всички случаи на натрупване на желязо са поради хемохроматоза (hemochromatosis), но всички случаи на хемохроматоза със сигурност са свързани с натрупване на желязо.

......................

Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: Натрупване на желязо (http://hepactive.org/content/faq/HCV_Iron_Overload)