Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Todor

Страници: [1]
1
Здравейте.

Разглеждам форума и личните истории на толкова много хора и си задавам следния въпрос:
След като уж 90-95% от случаите на остър Хепатит Б при възрастните се излекуват, защо има толкова много хронични носитетели на вируса?

2
Благодаря за отговора. Значи да разбирам, че според теб може да се приема и дори и да не помогне, то със сигурност няма да навреди, нали така?

3
Здравейте.

Писал съм тук преди, но имам общ въпрос от чисто любопитство.
Долколкото съм чел при заразяване с Хепатит Б, при появата на симптомите (ако има изобщо такива) колкото по-силен е имунният отговор, толкова вероятността да се изчистии вируса е по-голяма. Да речем че човек има съмнение че е възможно да се е заразил с Хеп Б и взема чисто профилактично хепатопротектор (Карсил, Есенциале и т.н.) с цел да помогне на организма си в случай на заразяване. Знам, че се пият за възстановяване, след прекарана вече инфекция. Но въпросът ми е следният: Вземането на хепатопротектор предварително намалява ли вероятността за силен имунен отговор в случай на заразяване? т.е. може ли в желанието да си помогнеш всъщност да си навредиш и да направиш вероятността да хронифицираш по-голяма?

Благодаря.

4
Благодаря много за отговора.
И все пак има нещо, което не разбирам. 350 000 хронично болни. За да станат 350 000 това означава, че близо 6 милиона са се срещали с вируса, за да останат 350 000 хронично болни. Смятам ги по този начин, защото след 1992 г има задължителна имунизация при децата. т.е. големият процент хронично болни деца вече отпада като възможност. Явно преди 1992-ра има много новородени и малки деца, които поради липсата на задължителна имунизация не са знаели, че са заразени. И все пак, ако приемам 5-6 милиона от 7 милионна БГ да са се срещали с вируса, това е безумно голям процент. Имам усещането, че здравната култура на българина е безумно занижена (в това число и на медицинския персонал). Най-страшното е, че дори при рутинни процедури (зъболекар, гинеколог, маникюр, татуировки) има огромна възможност да се заразиш. Просто защото човек не може да "избягва" всичко и винаги да е нащрек. Заболи ме зъб? Мога ли да не отида на зъболекар? Мога ли всеки път да го питам колко внимателно си стерилизира инструментите? А да не ви разказвам като ги попиташ как те гледат лошо, все едно си им накърнил лекарската чест. Отплеснах се, но просто ме е яд, че се чувствам безсилен по отношение на превенцията и съжалявам онези, които вече имат подобен проблем.

5
Здравейте.

Писал съм тук преди, но сега имам общо питане, което ме интересува. Предварително моля модераторът, ако не съм си постнал темата в правилния раздел да я премести.

Защо има толкова много случаи на хроничен Хепатит Б? При възрастните знам, че 94% са в състояние да изчистят вируса до 6 месецая от заразяването. Т.е. само при 6% хронифицира. Обаче ми се струва, че нещата не са точно така. Този форум е доказателство за думите ми, отделно и аз познавам човек с хроничен Хепатит Б. Оставам с убеждението, че ако разбере, че е инфектиран навреме с Хепатит Б (малко вероятно е) човек има 6 месеца, през които шансовете му за победа са големи. "Изпусне" ли се този срок сякаш вероятността за трайно изчистване е много малка.

Интересува ме и сексуалното предаване на Хепатит Б (знам, че е по-лесно от това на Ц, или ХИВ). Но зависи ли от вирусния товар? Някой с хроничен хепатит Б по-заразен ли е от някой, който е в остра фаза?

Благодаря.

6
Здравей, Емо.

И благодаря за бързия отговор. Ами тест за Хив си правих на 16 май 2007 година, малко преди да дойда тук (живея в САЩ), а няколко месеца преди това си правих и тестове за Хепатит Б и Ц - отрицателни.
А защо според теб вероятността за заразяване е нищожна? Защото не се знае кой е ползвал спринцовката или поради така стеклите се обстоятелства? (предвид това, че не съм се убол на иглата).

7
Здравейте.

Писал съм в този форум преди доста време, но ето че сега имам реален проблем и нужда от помощ. Преди няколко месеца без да искам докоснах една използвана спринцовка (случи се на една бензиностанция, просто търсех метална пръчка и помислих спринцовката за такава). За щастие не се убодах, нито пък докоснах иглата, а просто пипнах спринцовката от външната й част. Не видях по повърхността й да има кръв или някакви други флуиди. Имах обаче малко рани на пръста си от порязвания с нож, които не бяха пресни (може би на около 2-3 дни).

Въпросът ми е каква е вероятността при тази ситуация да съм се заразил с Хепатит Ц? Знам, че той е най-опасният от всички и че предаването му е по кръвен път. Нужно ли е да се тествам в моя случай и имам ли основания за притеснение?

Благодаря предварително.

8
Аз се заразих около 1990 година при преливане на кръв.
Лежах в болница две седмици заради изгаряния на краката и един ден в болницата вдигнах температура, която лекарите не успяха да свалят. Преляха ми една банка кръв. Един месец по-късно развих остра чернодробна реакция, пожълтях и т.н. и тогава откриха че имам хепатит B. Лекуваха ме един месец във болница, спазвах едногодишна диета, отидох на контролен преглед една година след това и така историята приключи. Преди няколко години разбрах, че имам хепатит C и мисля, че съм заразен именно с тази банка кръв, тогава не се е правило изследване за хепатит C на дарената кръв. Или още тогава съм бил заразен с хепатит C, който грешно е бил диагностициран като хепатит B, или пък другия вариант е да съм бил заразен и с двата /има и такива случаи/ и да съм се изчистил тогава спонтанно от хепатит B.
Иначе за хепатит C съм чел, че в 10-20% от случаите така и не се установява как точно е бил заразен човек.Най-вероятно си бил заразен едновременно с Б и Ц, защото след като са ти казали, че си заразен с Б, значи са ти правили тест за Б и той се е оказал положителен. А наред с Б, си бил заразен и с Ц, който е нямало как да се установи. Но интересно защо са те заразили с Б, след като вирусът е познат мноооого преди 1990 и тестове за откриването му също съществуват много преди 1990. Т.е. кръвта, която са ти преляли, ясно че по онова време е нямало как да бъде тествана за Ц, но за Б защо не са я тествали? А няма начин според мен да си бил заразен само с Ц, който грешно да бъде изтълкуван от лекарите като Б, защото симптомите на Ц не се проявяват дълги години след заразяването, а както казваш ти, си имал проявена жълтеница скоро след преливането на кръвта. Което почти сигурно доказва, че са те заразили с Б. Как е възможно такова нещо?! Отговорност не си ли им търсил, съд, прокуратура и т.н.

9
Тая тема може да се стори груба и нарушаваща личното пространство за някои хора. Ако вие мислите така, не отговаряйте. За мен обаче тя е важна, защото много противоречива информация относно начините на предаване на Хепатит Б и Ц изчетох. Та за всички онези от вас, за които не е проблем, моля да споделите как се заразихте с Хепатит Б или Ц? Секс, медицински манипулации, преливане на кръв или по друг начин. Мерси предварително.

10
Моята история / Re: Здравейте и от мен
« -: Февруари 10, 2007, 17:30:13 »
Благодаря ти. Ами аз мисля, че ако се е излекувал веднъж от Хепатит Б, а не е станал хроничен носител на вируса няма как да заразява околните, защото на практика имунната система на въпросния индивид е унищожила вируса. Друг е въпроса, ако е станала хронична инфекцията - в такива случаи се поддържа определен вирусен товар. Жалко че българските сайтове не съдържат подоробна и изчерпателна информация за различните видове хепатити. А за лекарите - ами хайде да не ги обиждам, но огромната част от тях са некомпетентни, имат най-общи и бегли познания и то отпреди 20-30 години, не четат научни изследвания, не се интересуват от новите постижения в медицината, само си гледат заплатата и кое им се плаща от здравната каса. Ама да се отплесквам, че темата е дълга и сложна, пък и малко е оф топик. Благодаря ти още веднъж.

11
Моята история / Re: Здравейте и от мен
« -: Февруари 10, 2007, 13:15:24 »
Някой може ли да каже за Хепатит Б дали може да се появи болка в областта на черния дроб преди обичайната поява на симптомите? Щото от 2-3 дни нещо ме стяга там много неприятно и това сериозно взе да ме тормози, а знам че симптомите за Б се появяват минимум след 40 дни от заразяването, а при мен са минали 20. Тия дето са боледували от Б нека са така добри и споделят какви са били симптомите им, имало ли ги е изобщо и кога са се появили.

Второто нещо, което ме интересува е може ли човек, който е бил болен от Хепатит Б, но се е излекувал напълно (следователно има антитела в кръвта си) да заразява околните?


12
Моята история / Re: Здравейте и от мен
« -: Януари 31, 2007, 15:55:55 »
Ами има значение, защото антителата се появяват от 3 седмици до 2 месеца след заразяването. т.е. ако ще си правя тест търсещ антитела ще трябва да чакам 2 месеца, за да съм сигурен, а дотогава психически няма да издържа. По принцип повечето тестове са за антитела, така че мисля, че и в КАБКИС почти сигурно са такива тестовете. Ако пък е за антигена, е нужно да мине 1 седмица след заразяването, за да даде евентуално положителен резултат. И все пак колко струва теста и само за Хепатит Б ли е, или е включен Ц + сифилис?

13
Моята история / Re: Здравейте и от мен
« -: Януари 31, 2007, 13:59:21 »
Спокойно, човече. С нищо не са те заразили в КАБКИС, там са експерти, знаят си работата хората, аз повече съмнения имам в частните лаборатории, отколкото в КАБКИС. Радвам се, че ХИВ теста ти е отрицателен. А кажи ми колко струва тестът за Хепатит Б (знам, че те не са безплатни за разлика от този за ХИВ). А самият тест, антителата ли търси или антигена на вируса? Защото е от значение, най-вече за хроничните носители.

14
Моята история / Re: Здравейте и от мен
« -: Януари 30, 2007, 12:06:50 »
Много подробна и изчерпателна информация, от много източници. Благодаря ти. Обаче мисля, че си допуснал една неточност, относно HBsAg. Този тест не търси антитела за Хепатит Б, а търси антигена, т.е. самият вирус. Ето я справката:

There are three standard blood tests for HBV:

HBsAg (looks for hepatitis B surface antigens): This test detects the presence and levels of virus in the blood. When this test is positive or reactive, it means that the person is infected with HBV at the present time and can pass the virus to others.
Anti-HBs (looks for antibody to the hepatitis B surface antigen): If this test is positive or reactive, it means that the person is immune, either as a result of having had the disease previously or from receiving the hepatitis B vaccine. This person cannot pass the virus to others.
Anti-HBc (antibody to hepatitis B core antigen): This is usually present in chronic carriers, who can pass the virus to others. However, if it is present with a positive anti-HBs test, then it is associated with recovery from a previous infection, and this person is not a carrier.

Аз мисля да накарам партньорката ми да се тества, защото само това ще ми даде мира. Обаче не знам кой от тестовете е най-подходящ за нея. Ако си направи HBsAg, той ще търси наличието на вируса в кръвта й в момента,
а не това дали тя е хроничен носител, така че този тест не помага особено.
AntiHBc - ще търси антитела в кръвта й, но за тях пише, че не могат да предават вируса на други, така че и този тест май е излишен. Най-добре е май третият, той показва дали тя е хроничен носител, който може да предава вируса. Не мислите ли, че това е най-доброто?

И още нещо - след като има тест, който открива антигена, т.е. самият вирус, защо е нужно да се чака месеци за изработването на антитела, след като има и по-бърз начин за откриването на наличието на Хепатит Б в кръвта именно чрез HBsAg?

15
Моята история / Здравейте и от мен
« -: Януари 30, 2007, 03:23:29 »
Съвсем случайно попаднах на вашият форум, който както виждам е съвсем пресен, но май набира скорост, което е чудесно. Аз реших да не се представям, а направо да постна моят първи постинг тук. Аз също съм боледувал от Хепатит А през 1990 година и беше ужасно. Още помня кошмарът, който изживяхме тогава аз и семейството ми. И макар Хепатит А да се води най-леката форма на всички Хепатити, положението беше много сериозно, защото 8 дни не можеха да ми поставят диагноза. А как бях отслабнал, нямах сили да изкача 2 стълби, ох...гадно ми става само като си го спомня.
Сега искам да ви попитам нещо, защото аз търсех много информация в Интернет, обаче е много разводнена и объркваща. Мога ли да се заразя от Хепатит Б или С чрез орален секс? Знам че С сравнително трудно се хваща посредством какъвто и да било секс, но за Б нещата не са ми ясни, т.е. не са ми ясни относно оралният секс. Каква е вероятността, ако партньорката ми е със сигурност носител на Хепатит Б и аз да го прихвана при незащитен орален секс?
И колко време трябва да мине след съмнителен акт, за да се направи тест и той да е сигурен? Мерси!

Страници: [1]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007