Автор Тема:  Как се заразихте  (Прочетена 29669 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Todor

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 15
    • Профил
Как се заразихте
« -: Март 03, 2007, 22:33:04 »
Тая тема може да се стори груба и нарушаваща личното пространство за някои хора. Ако вие мислите така, не отговаряйте. За мен обаче тя е важна, защото много противоречива информация относно начините на предаване на Хепатит Б и Ц изчетох. Та за всички онези от вас, за които не е проблем, моля да споделите как се заразихте с Хепатит Б или Ц? Секс, медицински манипулации, преливане на кръв или по друг начин. Мерси предварително.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Как се заразихте
« Отговор #1 -: Март 04, 2007, 14:26:34 »
Аз се заразих около 1990 година при преливане на кръв.
Лежах в болница две седмици заради изгаряния на краката и един ден в болницата вдигнах температура, която лекарите не успяха да свалят. Преляха ми една банка кръв. Един месец по-късно развих остра чернодробна реакция, пожълтях и т.н. и тогава откриха че имам хепатит B. Лекуваха ме един месец във болница, спазвах едногодишна диета, отидох на контролен преглед една година след това и така историята приключи. Преди няколко години разбрах, че имам хепатит C и мисля, че съм заразен именно с тази банка кръв, тогава не се е правило изследване за хепатит C на дарената кръв. Или още тогава съм бил заразен с хепатит C, който грешно е бил диагностициран като хепатит B, или пък другия вариант е да съм бил заразен и с двата /има и такива случаи/ и да съм се изчистил тогава спонтанно от хепатит B.
Иначе за хепатит C съм чел, че в 10-20% от случаите така и не се установява как точно е бил заразен човек.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #2 -: Март 04, 2007, 14:42:50 »
При нас си остава неизвестно кой от какво и кога се е заразил!
Ясно е, че ние с мъжа ми сме се самозаразили един друг, но кой е бил първи и от какво се е заразил не знаем! Местата от които може да сме го пипнали са няколко- от татуировка /мъжа ми си е правил преди години/, от козметик /особено педикюр или маникюр, когато съм ходила и ако не са били стерилизирани правилно приборите/, от зъболекар, от бивши гаджета! :-\ Не сме имали кръвопреливания.

Неактивен Todor

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 15
    • Профил
« Отговор #3 -: Март 04, 2007, 16:12:56 »
Аз се заразих около 1990 година при преливане на кръв.
Лежах в болница две седмици заради изгаряния на краката и един ден в болницата вдигнах температура, която лекарите не успяха да свалят. Преляха ми една банка кръв. Един месец по-късно развих остра чернодробна реакция, пожълтях и т.н. и тогава откриха че имам хепатит B. Лекуваха ме един месец във болница, спазвах едногодишна диета, отидох на контролен преглед една година след това и така историята приключи. Преди няколко години разбрах, че имам хепатит C и мисля, че съм заразен именно с тази банка кръв, тогава не се е правило изследване за хепатит C на дарената кръв. Или още тогава съм бил заразен с хепатит C, който грешно е бил диагностициран като хепатит B, или пък другия вариант е да съм бил заразен и с двата /има и такива случаи/ и да съм се изчистил тогава спонтанно от хепатит B.
Иначе за хепатит C съм чел, че в 10-20% от случаите така и не се установява как точно е бил заразен човек.

Най-вероятно си бил заразен едновременно с Б и Ц, защото след като са ти казали, че си заразен с Б, значи са ти правили тест за Б и той се е оказал положителен. А наред с Б, си бил заразен и с Ц, който е нямало как да се установи. Но интересно защо са те заразили с Б, след като вирусът е познат мноооого преди 1990 и тестове за откриването му също съществуват много преди 1990. Т.е. кръвта, която са ти преляли, ясно че по онова време е нямало как да бъде тествана за Ц, но за Б защо не са я тествали? А няма начин според мен да си бил заразен само с Ц, който грешно да бъде изтълкуван от лекарите като Б, защото симптомите на Ц не се проявяват дълги години след заразяването, а както казваш ти, си имал проявена жълтеница скоро след преливането на кръвта. Което почти сигурно доказва, че са те заразили с Б. Как е възможно такова нещо?! Отговорност не си ли им търсил, съд, прокуратура и т.н.

Неактивен Stefan

• Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
« Отговор #4 -: Март 05, 2007, 04:00:48 »
http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/hepatitis/c/fact.htm

sintezirani facti za hepatit c, vklu4itelno nachini na zaraziavane.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #5 -: Март 05, 2007, 10:08:36 »
Най-вероятно си бил заразен едновременно с Б и Ц, защото след като са ти казали, че си заразен с Б, значи са ти правили тест за Б и той се е оказал положителен. А наред с Б, си бил заразен и с Ц, който е нямало как да се установи. Но интересно защо са те заразили с Б, след като вирусът е познат мноооого преди 1990 и тестове за откриването му също съществуват много преди 1990. Т.е. кръвта, която са ти преляли, ясно че по онова време е нямало как да бъде тествана за Ц, но за Б защо не са я тествали? А няма начин според мен да си бил заразен само с Ц, който грешно да бъде изтълкуван от лекарите като Б, защото симптомите на Ц не се проявяват дълги години след заразяването, а както казваш ти, си имал проявена жълтеница скоро след преливането на кръвта. Което почти сигурно доказва, че са те заразили с Б. Как е възможно такова нещо?! Отговорност не си ли им търсил, съд, прокуратура и т.н.
Да, най-вероятно едновременно съм бил заразен и с двата. Дали някога съм имал хепатит B може да се установи с изследване, което все отлагам. Може би скоро  ще се наканя да си го направя просто за да знам какво точно е станало тогава.
За хепатит C не съм им търсил отговорност, защото в крайна сметка щом става въпрос за годините преди 1994 година /когато започват да изследват дарената кръв за хепатит C/ няма да има за какво да ги съдя, те не са били задължени да изследват кръвта.
За хепатит B, наистина по това време се е знаело за хепатит B и би трябвало дарената кръв да се изследва, но тук мога да сложа един цитат от една статия във вестник "Стандарт" от 2004 година - "Заразени с хепатит съдят държавата", която съм сложил в раздела "Хепатита в медиите" - в-к "Стандарт" - 2000 - 2006 година
Цитат
...
Две седмици след Красимир в инфекциозното отделение с диагноза хепатит С постъпва 51-годишната Маргарита Русева. Тя била оперирана в онкодиспансера в средата на октомври 2003 г. "О, това е сигурно от кръвопреливането", казвали й съжалително доктори и сестри, като чуели нейната история. Като медицинско лице - тя е стоматологична сестра в ТЕЦ "Марица-изток" 2, Русева била съвсем обезкуражена от думите на националния хематолог проф. Тошко Лисичков по телевизията. На практика той признал, че поради липса на пари кръвта не се изследва за вируса на хепатит С. Сегашната проверка за антитела, които се изграждат за около 40 дни, не дава 100-процентова гаранция, че няма да бъде използвана кръв от донор с хепатит, припомня страшното признание на професора Маргарита.
Както виждаш дори и в днешни дни няма 100 процентова гаранция, че ако ти прелеят кръв тя няма да съдържа вируса, най-малкото заради инкубационния период.
Тъй като тогава успях да се възстановя от хепатит B не съм им търсил никаква отговорност за заразяването. Болницата, в която лежах спасиха крака ми и ми помогнаха да се възстановя много бързо от изгарянията, за което съм и много благодарен и това е още нещо което ме кара да не го правя.
Ще се опитам само да разбера какво точно е станало тогава и дали съм бил заразен и с двата вируса.

Неактивен irka

• усмихната
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #6 -: Март 05, 2007, 10:36:59 »
Цитат
Както виждаш дори и в днешни дни няма 100 процентова гаранция, че ако ти прелеят кръв тя няма да съдържа вируса, най-малкото заради инкубационния период.

Да и затова те карат да подписваш декларация когато постъпваш в болница, че ако те заразят с вирус при преливане на кръв или друга манипулация, няма да ги съдиш. А случаите на заразени хора при такива манипулации от 1994г. насам съвсем не са единици! :-\

Неактивен tanq

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 14
    • Профил
« Отговор #7 -: Април 25, 2007, 11:41:18 »
Ami pri men tova e interesno, 4e vsi4ki standartni pati6ta na zarazqvane sa nevazmojni. V smisal 4e ne sa mi pravili kravni manipolacii, nito sam se zarazila po polov pat (za poslednite 6 meseca imah samo 1 partnior  i toi ne e bolen), nito pak vzimam narkotici. Vsi4ki okolo men sa zdravi.
Nqkoi moje li da mi kaje kak sam se zarazila?

Неактивен kasmetkata

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
« Отговор #8 -: Април 26, 2007, 11:03:28 »
при мен също е много мътна работата.Само се предполага, защото аз съм на 30 години и като бебе ми отстраняват бъбрека заради тумор.Знам, че ми е приливана кръв, но професорите в София казват, че не е възможно да се е случило тогава защото е много далеко във времето и все е щял да се прояви вируса.Също знам, че ми е преливана кръв от майка ми, а тя нямя хепатит.После никога е съм била на педикюр и маникюр, не съм наркоманка и съм имала в живота си само един партньор, който е бец хепатит.Затова дълго се чудеха от къде тогава.Аз съм човек с много заболявания и ми се налага да правя изследвания доста често.Като си събрах бланките от изследванията установих, че всичко е в норма до ноември 2003 годин, когато забелязвам раздвижване на трансаминазите, ГГТ и АФ.От което докторите си направиха извода, че се е случило тогава някъде.А това съвпъдъ с една медицинска манипулация, която ми правиха по това време.Наложи се да ми правят биопсия на шийката на матката, заради някакво неустановено образование, което се оказа папилом или незнам си какво задебеляване от възпалителен процес.Искам да кажа не опасно.Като се замисля имах и проблеми със стомаха по това време и често бях с нещо като грип, но не съм пожълтявала.Всички са на мнение, че тогава се е случило в Онкодиспансера в Стара загора.На всичкото отгоре това съвпъда и с бума на заразените в тази болница от хепатитС.Ако си спомняте тръбеше се по медиите за този проблем.

Неактивен tanq

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Април 26, 2007, 14:36:03 »
4uvala sam i ot drugi 4e moje da se zarazi6 i ot ginekologi4en pregled, i ot zabolekar
Az specialno poslednite 6 meseca ne bqh hodila na nito edno ot dvete

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #10 -: Април 26, 2007, 14:36:54 »
Ami pri men tova e interesno, 4e vsi4ki standartni pati6ta na zarazqvane sa nevazmojni. V smisal 4e ne sa mi pravili kravni manipolacii, nito sam se zarazila po polov pat (za poslednite 6 meseca imah samo 1 partnior  i toi ne e bolen), nito pak vzimam narkotici. Vsi4ki okolo men sa zdravi.
Nqkoi moje li da mi kaje kak sam se zarazila?
Остават и другите възможности и вероятности - да си се заразила при съболекарска манипулация, също може да се случи при правене на педикюр и маникюр. Заразяване може да стане и при правене на татуировка, или пък при споделяне на обща четка за зъби или някакъв битов предмет, който да пренесе кръв от един човек на друг. Пресметни кога постъпи в болница с остра чернодробна реакция и върни около 6 месеца назад. Инкубационния период за хепатит B e от 2 до 6 месеца, като в повечето случай е не повече от 3 месеца. Дори ако съдя по моя опит, аз развих жълтеница точно около месец след като бях заразен с хепатит B, което значи е като за начало да се опиташ да си спомниш всичко което си правила в месеца преди да постъпиш в болница. Може би там е ключът и ще успееш да разбереш кога и къде точно си се заразила. И колкото по-бързо го направиш, толкова по-добре, защото след една година например ще е малък шанса да си спомниш какво точно си правила в този период.
И още нещо, не изключвай напълно вероятността хепатита да ти е предаден по полов път. Прителят ти си е правил изследване, но има определен период след заразяването, в който тялото още не е реагирало и имунната система не е започнала да произвежда антитела срещу вируса. Което значи, че в този период стандартното изследване за антитела (anti-HBs) ще е отрицателно. Може би не е лоша идея да накараш прителя ти да си направи още веднъж такова изследване, просто за всеки случай.

Поздрави,
Радо

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #11 -: Април 26, 2007, 14:39:46 »
4uvala sam i ot drugi 4e moje da se zarazi6 i ot ginekologi4en pregled, i ot zabolekar
Az specialno poslednite 6 meseca ne bqh hodila na nito edno ot dvete
Важно е да се опиташ да си спомниш дали си била на места, където би могла да се заразиш по кръвен път.
И още нещо има като статистика, че в около 10-20% от случайте не се установява как даден човек се е заразил, това си го спомням като стаистика за хепатит C, но това е по-скоро така, защото той се открива обикновено много дълги години след заразяването. В твоя случай имаш сериозни шансове да успееш да откриеш къде е станало заразяването.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #12 -: Април 26, 2007, 14:43:30 »
при мен също е много мътна работата.Само се предполага, защото аз съм на 30 години и като бебе ми отстраняват бъбрека заради тумор.Знам, че ми е приливана кръв, но професорите в София казват, че не е възможно да се е случило тогава защото е много далеко във времето и все е щял да се прояви вируса.Също знам, че ми е преливана кръв от майка ми, а тя нямя хепатит.После никога е съм била на педикюр и маникюр, не съм наркоманка и съм имала в живота си само един партньор, който е бец хепатит.Затова дълго се чудеха от къде тогава.Аз съм човек с много заболявания и ми се налага да правя изследвания доста често.Като си събрах бланките от изследванията установих, че всичко е в норма до ноември 2003 годин, когато забелязвам раздвижване на трансаминазите, ГГТ и АФ.От което докторите си направиха извода, че се е случило тогава някъде.А това съвпъдъ с една медицинска манипулация, която ми правиха по това време.Наложи се да ми правят биопсия на шийката на матката, заради някакво неустановено образование, което се оказа папилом или незнам си какво задебеляване от възпалителен процес.Искам да кажа не опасно.Като се замисля имах и проблеми със стомаха по това време и често бях с нещо като грип, но не съм пожълтявала.Всички са на мнение, че тогава се е случило в Онкодиспансера в Стара загора.На всичкото отгоре това съвпъда и с бума на заразените в тази болница от хепатитС.Ако си спомняте тръбеше се по медиите за този проблем.
Наистина в твоя случай има сериозни индикации, че може би е станало точно тогава. Много жалко, ако в днешно време продължават да стават такива заразявания. Но статията от в-к "Стандарт", която цитирам по-горе го потвърждава.
Не изключвай и вероятността от заразяване при зъболекарска манипулация.

Поздрави,
Радо

Неактивен tanq

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #13 -: Април 27, 2007, 12:41:39 »
Da, znam za vzi4ki tezi vazmojnosti, Rado, no az po pprincip ne hodq na kozmetik, a za posledno na zabolekar sam hodila prez proletta na 2006. Po princip izpolzvam ob6ti noji4ki i pili sas sestra mi, no tq si pravi izsledvaniq i te bqha otricatelni. Predpolagam 4e sa i pravili izsledvane HBsAg, za6toto tq e kazala 4e e bila kontaktna sas bolen, a sa6to takova trqbva da sa napravili i na priqtelq mi. Plus tova vinagi sme izpolzvali prezervativ. Znam, 4e prezervativa dava 97% sigurnost, pak i ne ni se e slu4valo da stane 'gaf'.
Ne mislq 4e sam se zarazila po polov pat, oba4e taka zagadkata stava o6te po palna.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #14 -: Април 27, 2007, 18:21:16 »
Да, твоя случай е много странен. Не влизаш в нито един от нормалните случаи. Не знам как би могло да стане тогава, все пак ако ти дойде идея пиши да кажеш предположението си. Иначе попадаш в процента случаи при които не е ясно как е станало заразяването. А това значи че човек никога не може да е сигурен дали е заразен или не, независимо колко се пази.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007