Автор Тема:  Има ли риск в моят случай?  (Прочетена 7300 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Todor

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 15
    • Профил
Има ли риск в моят случай?
« -: Януари 12, 2008, 01:17:28 »
Здравейте.

Писал съм в този форум преди доста време, но ето че сега имам реален проблем и нужда от помощ. Преди няколко месеца без да искам докоснах една използвана спринцовка (случи се на една бензиностанция, просто търсех метална пръчка и помислих спринцовката за такава). За щастие не се убодах, нито пък докоснах иглата, а просто пипнах спринцовката от външната й част. Не видях по повърхността й да има кръв или някакви други флуиди. Имах обаче малко рани на пръста си от порязвания с нож, които не бяха пресни (може би на около 2-3 дни).

Въпросът ми е каква е вероятността при тази ситуация да съм се заразил с Хепатит Ц? Знам, че той е най-опасният от всички и че предаването му е по кръвен път. Нужно ли е да се тествам в моя случай и имам ли основания за притеснение?

Благодаря предварително.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Има ли риск в моят случай?
« Отговор #1 -: Януари 12, 2008, 01:22:50 »
 Здравей, вероятността да си се заразил е направо нищожна. Не всеки използвал спринцовка определено е бил болен от хепатит или СПИН. Хубаво е да си пуснеш изследване за хепатит В и С и ХИВ. Не само заради случката, ами и за профилактика. Желая ти успех и да пишеш какви са резултатите!

Поздрави, Емо!

Неактивен Todor

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 15
    • Профил
« Отговор #2 -: Януари 12, 2008, 01:30:50 »
Здравей, Емо.

И благодаря за бързия отговор. Ами тест за Хив си правих на 16 май 2007 година, малко преди да дойда тук (живея в САЩ), а няколко месеца преди това си правих и тестове за Хепатит Б и Ц - отрицателни.
А защо според теб вероятността за заразяване е нищожна? Защото не се знае кой е ползвал спринцовката или поради така стеклите се обстоятелства? (предвид това, че не съм се убол на иглата).

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #3 -: Януари 12, 2008, 01:57:17 »
Ами тест за Хив си правих на 16 май 2007 година, малко преди да дойда тук (живея в САЩ), а няколко месеца преди това си правих и тестове за Хепатит Б и Ц - отрицателни.

По принцип това, че си си правил такива изследвания скоро не означава, че не трябва да си правиш - напротив. Аз лично мисля, че при такива случки е препоръчително 2-3 седмици да се изчака (даже месец) и да се изследва (с цел, ако човек е инфектиран с някое такова заболяване - тестът да покажа присъствието му, защото понякога до 2-3 седмица и хепатит В и С не се засичат). Но ти си знаеш.

Цитат
А защо според теб вероятността за заразяване е нищожна? Защото не се знае кой е ползвал спринцовката или поради така стеклите се обстоятелства? (предвид това, че не съм се убол на иглата).
Определено! Единствена реална опасност виждам (и то в сферата на футуристичната фантастика) да си се заразил от хепатит В, защото този вирус е най-устойчив и много лесно се предава. Но пак при тази случка трябва да има много случайни фактори - ползвалият да е оставил кръвна тъкан по спринцовката, която да се е отмила дотолкова, че само бегло невидима част за простото око да е останала; да е било преди по-малко от 2-3 дена; раната ти да не е била добре заздравяла или да си имал раничка от порязването.

Не знам къде живееш в САЩ, но има конфендициални и безплатни тестове в много клиники. Сега само намерих 5 такива в Ню Йорк, без много да търся (виж тук).

Съветвам те да се тестваш за твое вътрешно облекчение. Предполагам, че все някога ти става тежко и се плашиш дали не е станало най-лошото. Предполагам, че като на всеки човек проблемите ти не са малко и определено една неприятна мисъл по-малко ще ти дойде добре.
Поздрави и лек ден!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #4 -: Януари 12, 2008, 16:20:29 »
Здравей,
За да си 100% сигурен, че не си се заразил, изчакай 3 месеца, след това отиди в лаборатория и си направи изследване за ХИВ, хепатит   B и C. За 3 месеца организма ти ще е реагирал и ще са се появили антитела, които да бъдат засечени от изследванията.
Приблизителните инкубационни периоди са:
- ХИВ: 2 - 6 седмици
- Хепатит B: 3 месеца
- Хепатит C: 2 месеца
Пак уточнявам, че това са приблизителни стойности и някои от тях са по-скоро горни граници, макар че за хепатитите може да стигнат в редки случаи и до 6 месеца, за ХИВ не съм наясно коя е горната граница /говорим за засичане на антителата в кръвта/.
Когато си направиш изследванията на 3-ия месец и всичко е наред, тогава няма за какво повече да мислиш за тази случка.
А иначе вероятността наистина да си се заразил с нещо е много малка, фактически би трябвало да си докоснал спринцовката директно с повърхността на раната. Дори и в този случай, според моето непрофесионално мнение, не е много сигурно че може да стане заразяване. Раната ти е била на 2-3 дена и вече е имала коричка /дори и малка/ върху раната. Все пак, не забравяй че трябва да има директен контакт с кръвния ти поток, а това не е така, дори и нещо микроскопично да се добере до тази повърхност, не съм много сигурен че може да премине в кръвния поток при една спокойна рана на няколко дена.

p.s. Гледайки постовете ти отпреди време, мисля че излишно се притесняваш. Ако имаш такива страхове, това което можеш да правиш за да си спокоен, е да си пускаш изследвания веднъж годишно. Дори и в най-лошия случай, ако откриеш че си пипнал някой от тези вируси, то ще си научил почти веднага и ще имаш време да реагираш със своевременно лечение.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007