Вирусен хепатит - Лечение > На лечение съм

 Лечение с Мавирет

(1/4) > >>

stasito:
Здравейте и от мен. Днес започнах лечение с Мавирет, хепатит С, генотип 3.Имам няколко въпроса относно страничните ефекти, ако има такива и храненето. Може ли да се пие кафе и фрешове, а нещо друго да избягвам освен грейпфрут и жълт кантарион? Да пия ли пробиотици за стомахчето и витамини за подсилване? Има ли някой успешно излекувал се с Мавирет, да пише, ей така за кураж, че четох, че моя генотип най-трудно се лекувал????

hristo_gb:
Здрасти, спокойно и аз четях какво ли не, но с новите хапчета, това вече няма значение кой генотип си, особено с Мавирет, който е за всички типове. Това, което е писано за генотип 3 е за едновремешното лечение.
Тези 2-те са най-важните които трябва да се избягват, фрешовете стига да не са с грейпфурт са препоръчителни, но аз лично странях от всякакви цитруси - за всеки случай. Жълтия кантарион е най-важното да не се приема, проверявай в чайовете ако пиеш какво има, кафе може да се пие, но в умерени количества - 1-2 на ден :) Тези съвети важат за повечето лекарства от този тип, не само за Мавирет. Аз съм друг генотип и с друго лекарство се лекувах, но както казах, няма какво да те притеснява.
Може да погледнеш тази тема: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=5032.0
Успех!

П.п. сега прочетох старите ти теми - имаш си история и ти... Какво стана с онова експериментално лечение - пак ли от тези новите беше или някакво друго?

stasito:
Здрасти, благодаря за отговора. Днес си изпих едно фрешче, ама май ще ги спра. Какво да ти кажа, бях одобрена за лечение с интерферон и рибавирин, но ме удари страшна депресия и така и не започнах. Това беше преди около 10 години. Много неща се случиха, раждания и решихме с лекува щата лекарка да изчакаме безинтерфероново лечение. И така до днес. Слава Богу нямам сериозни увреждания на черния дроб за това време. Сега се надявам нещата да приключат до край. А при теб изчисти ли се вируса?

hristo_gb:
E, тогава няма да имаш проблем, бързо ще мине - няма и да разбереш, смятам че добре сте направили.
Изчисти се при мен - SVR12 беше отрицателен, което беше лятото и после не съм и правил ново изследване - предвид ситуацията, а и като цяло се чувствам по-добре от преди, така че се усещам излекуван ;)
Бях със Зепатиер и генотип 1б (той е за генотип 1 и 4 само), а и Ф2 (все си мисля, че бях с повече увреждане предвид симптомите, които имах, но може и да е от имунната ми система, която май се е борела малко повече от нормалното и е причинила своите щети), но с Мавирета наистина не смятам, че ще има някакъв проблем с твоя генотип, начина на действие е директен към протеините, които отговарят за репликацията на вируса, докато интерфероновите терапии са косвени - подсилват имунитета (най-просто казано) и много по-увреждащи.
Важно е да не се пропуска хапче и да се пие повечко вода, за да се избегнат евентуални странични ефекти. Хубавото е че се пие само 8 седмици.
Може да пишеш как ти понася, напоследък във форума нямаше много информация от лекуващи се с новите лекарства, така че ще е полезно за бъдещите четящи.

stasito:
Разбира се, че ще пиша. Да напредна малко. За сега нищо особено, само нещо стомаха е по нервен и цял ден настръхвам без причина. А дали трябва да се пият пробиотици? Май ще се допитам до лекуващата лекарка

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия