Автор Тема:  Докладвано е възможно предаване на хепатит B от баща на дете  (Прочетена 13961 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Японски изследователи са установили, че има голям шанс бащите, болни от хепатит B да предадат вируса на новородените си деца.
Цитат
Father-to-child hepatitis B transmission reported
http://news.yahoo.com

NEW YORK (Reuters Health) - Molecular evidence indicates that father-to-child transmission is an "important route" of hepatitis B virus (HBV) infection in Japan, Japanese researchers warn in the Journal of Medical Virology.

"At present, only high-risk infants born to chronic HBV-infected mothers are given HBV vaccine," note Dr. Hitoshi Tajiri, of Osaka General Medical Center, and colleagues. The investigators say their report provides "substantial evidence" that fathers can and often do transmit HBV to their children.

Performing a number of genetic analyses, including analyses of two coding regions (S and X gene) of the HBV genetic structure, Tajiri's group showed that eight children from five families contracted HBV from their fathers.

The genetic similarity of the five sets of fathers and children was "quite high," between 99.3 percent and 100 percent, they report. Further examination revealed that "all five sets of fathers and children were grouped into the same cluster."

Based on their findings, Tajiri and colleagues "strongly" recommend that Japan's public health agencies "re-examine the current policy of prevention of HBV transmission for children as soon as possible so that universal vaccination against HBV infection is immediately instituted in Japan for all children, as WHO has recommended."

It's also "intriguing," they note, that all of the mothers from the five families studied seemed to have contracted HBV infection, most likely via sexual relations with their husbands, and were cured.

All of them were negative for hepatitis B surface antigen and positive for anti-HBV antibodies, indicating they did not have HBV infection but were previously exposed to the virus.

This suggests that "spouses of HBV-infected husbands should also be protected against HBV infection," the investigators write.

SOURCE: Journal of Medical Virology, July 2007.
Накратко за тези, които не знаят английски:
Японски лекари са публикували резултати от техни изследвания върху пет японски семейства, публикувани в списанието "Медицинска Вирусология" през юли 2007 година.
Лекарите са установили, че пътя на предаване на вируса "баща-дете" най-вероятно е напълно възможен.
Групата от лекари провела генетични анализи, с които показала че 8 деца от изследваните 5 семейства са заразени с хепатит B от техните бащи. Вирусите, които носят децата и техните бащи били генетично идентични.
Друг интересен факт, който те установили е че всички майки от 5-те семейства били изкарали хепатит B /най-вероятно заразени по полов път от техните съпрузи/, но били излекувани. Всички те имали отрицателни резултати от HBsAg изследването и положителни за anti-HBs.
Досега е било прието ваксина срещу хепатит B да се слага само на т.нар. "високорискови" бебета, родени от майки с хроничен хепатит B.
Изследователите силно препоръчват да се ревизират досегашните политики в Япония и да се започне да се прави ваксинация на всички деца, за които има риск.
« Последна редакция: Юли 29, 2007, 02:27:25 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 130
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
В България всички новородени деца се ваксинират срещу хепатит Б още в болницата ;)

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
В България всички новородени деца се ваксинират срещу хепатит Б още в болницата ;)
В България е така, но в някои страни не е така. Дали по финансова причина или управниците са преценили, че това е излишно (така например е в Англия).

Да ама в България следващата имунизация, която е на 5 годишна възраст и е също много важна ( защото има вероятност над 50% да хронифицира при заразените) не е безплатна и задължителна.

Неактивен kammy

• Немедицинско лице
  • Публикации: 130
    • Профил
Да ама в България следващата имунизация, която е на 5 годишна възраст и е също много важна ( защото има вероятност над 50% да хронифицира при заразените) не е безплатна и задължителна.
Да,не знам защо е така,но в нашата здравна система всичко е така-мислено-недомислено,за съжаление :(

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Здравейте!
Аз и сестра ми имаме австралийски антиген. Баща ни почина преди 15 години от рак на черния дроб. Знам за него, че е изкарал много тежък хепатит, когато е бил войник. Въэможно е да сме получили по наследство този вирус. При мен е хронифицирал, а сестра ми няма никакви оплаквания и съвсем случайно й са открили антигена преди раждане на второто дете.

• Профил
    • My Home Page
Да, възможно е вируса да ви е предаден по този начин, но не е задължително да е така.
Възможно е и обаче да си била заразена точно през 1999 година, когато си и лежала в болница.
А сестра ти да се е заразила по друг начин например.
Ако си на възраст под 30 години обаче, и с тази степен на фиброза която имаш (Ф2), не бих изключил и да си заразена още при раждането.

Неактивен puppa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
заразяване баща-дете
« Отговор #6 -: Октомври 08, 2009, 19:13:58 »
Здравейте,

Много неща прочетох във форума за предаването на хепатит Б от майката на бебето,когато майката е носител, но никъде не можах да открия отговор на въпроса, който искренно ме вълнува.Каква е вероятността за предаването на хепатит Б от  бащата на плода  при забременяването и има ли начин да бъде намален този риск ако съществува, като например с ваксината след раждане която се поставя до 6 час.Благодаря!

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
Re: заразяване баща-дете
« Отговор #7 -: Октомври 08, 2009, 19:45:36 »
Здравей!
Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи.
Прочети този пост http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=114.0
Ваксината при новородените действа и всички носители на хепатит В разчитаме на нея.
Поздрави,
Ваня

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #8 -: Октомври 08, 2009, 21:25:16 »
Здравейте,

Много неща прочетох във форума за предаването на хепатит Б от майката на бебето,когато майката е носител, но никъде не можах да открия отговор на въпроса, който искренно ме вълнува.Каква е вероятността за предаването на хепатит Б от  бащата на плода  при забременяването и има ли начин да бъде намален този риск ако съществува, като например с ваксината след раждане която се поставя до 6 час.Благодаря!
Здравей,
Според мен няма такава опасност. Имай предвид, че проучването, което е цитирано в началото на темата не говори за предаване на вируса при забременяването. По скоро говорим за заразяване при битовия контакт в семейството.
Именно заради това най-важното е на бебето да се постави ваксина най-късно 12 часа след раждането и освен това да му се сложат 2-рата и 3-тата доза на ваксината, съответно на едномесечна и шестмесечна възраст. В такъв случай то ще бъде предпазено и от евентуално заразяване при битов контакт.

Поздрави,
Радо

Неактивен pgzenga

• Немедицинско лице
  • Публикации: 155
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #9 -: Октомври 08, 2009, 22:45:14 »
Здравейте,

И мен ме вълнува този въпрос.
На дъщеря ми  /1 г. 8 м./ са и поставени и 3 ваксини, но след прочетеното взех да се притеснявам.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #10 -: Октомври 08, 2009, 23:23:42 »
И мен ме вълнува този въпрос.
На дъщеря ми  /1 г. 8 м./ са и поставени и 3 ваксини, но след прочетеното взех да се притеснявам.
Каква е причината да се притесняваш?

Неактивен pgzenga

• Немедицинско лице
    • Профил

Цитат

Лекарите са установили, че пътя на предаване на вируса "баща-дете" най-вероятно е напълно възможен.
Групата от лекари провела генетични анализи, с които показала че 8 деца от изследваните 5 семейства са заразени с хепатит B от техните бащи. Вирусите, които носят децата и техните бащи били генетично идентични.

Ето тази. :shocked1:

• Профил
    • My Home Page
...
"At present, only high-risk infants born to chronic HBV-infected mothers are given HBV vaccine," note Dr. Hitoshi Tajiri, of Osaka General Medical Center, and colleagues. The investigators say their report provides "substantial evidence" that fathers can and often do transmit HBV to their children.
...
Based on their findings, Tajiri and colleagues "strongly" recommend that Japan's public health agencies "re-examine the current policy of prevention of HBV transmission for children as soon as possible so that universal vaccination against HBV infection is immediately instituted in Japan for all children, as WHO has recommended."
...
Разбира се, това е притеснително, но ако се извади от контекста. Всъщност истината е друга.
Обърни внимание на цитатите, които съм извадил от статията. Всичките 5 изследвани майки са се заразили от съпрузите си с хепатит Б в някакъв период от живота си преди бременността и са се излекували спонтанно. И тъй като по време на бременността си те не са имали хроничен хепатит Б, политиката в Япония казва, че бебетата им няма нужда да се ваксинират. Така, че те са родили своите деца, на които не е била приложена ваксина. Впоследствие, при битовия контакт бащите (които са с хроничен хепатит B) са заразили децата си с вируса, и тъй като децата не са имали имунитет, те най-вероятно са хронифицирали (макар че в информацията не споменават специално това дали те са с хроничен хепатит Б).
В България всички новородени се ваксинират задължително срещу хепатит Б, така че дори и бащата да е с хроничен хепатит Б и дори той да предаде вируса на детето си да кажем по кръвен път или при някакъв битов контакт, то няма да се разболее, защото има имунитет.

Признавам си, че когато пусках статията, си мислех, че едва ли не бащата може да предаде вируса на бебето в момента на зачеването. Обаче тук по-скоро имат предвид заразяване след раждането при ежедневния контакт баща-дете. Че дори и да приемем, че може да има нещо такова като да се предаде вируса при зачеването, пак бебето ще е защитено с помощта на ваксината.
С две думи, няма за какво да се притесняваш!  :smile:

Поздрави,
Радо

Неактивен pgzenga

• Немедицинско лице
    • Профил
Радо, златен си!  :flowers:

Признавам си, че когато пусках статията, си мислех, че едва ли не бащата може да предаде вируса на бебето в момента на зачеването.

Ето тази мисъл и на мен ми мина през главата.
А на мен малко ми трябва да се шашна.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007