Автор Тема:  Имуноглобулин за новородено - в кои болници може да се постави  (Прочетена 30620 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ellena

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 68
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте на всички! Отдавна не съм се включвала, но ви следя!  :girl_wink:

Предлагам в тази тема (или ако сметнете за нужно в нова), да си споделяме също и в кои болници и АГ-отделения няма проблем с поставянето на имуноглобулина. Защото това всъщност се оказва немалък проблем! В София например само в болница Токуда е гарантирано поставянето му! Съвсем наскоро сестра ми мина по нелекия път с имунизирането на нейното вече 3-месечно бебе, а през април това предстои и на мен!  :baby3:
Аз лично имам вече начертан път от нея и за себе си знам, че няма смисъл да обикалям столичните болници и да проучвам, защото знам какъв ще е отговорът! Та в големите държавни болници (МД, Шейново, Тина Киркова) дори не са чували за подобен метод за превенция на новородени! В Шейново й бе зададен въпросът: "Ама не разбирам, Вие от какво сте болна? HBsAg +, е и? Колко такива майки са раждали без нищо...".
Та за момента за мен вариантът е Токуда, там няма проблем, но знаете, там се плаща! Аз вече съм се примирила с този факт, но сега с неразбориите около новия закон за ценообразуването и избора на екип, се страхувам да не стане така, Токуда да си прекратят договора със ЗК, защото тогава цената става двойна, което вече е  :shocked1:..
Та затова нека поговорим и споделим - къде родихте вие и поставиха без проблем имуноглобулина? Не само в София, а и в другите градове. Разбрах, че в Майчин дом, Варна също вече се поставя без проблем, дори го осигуряват от самата болница срещу доплащане, разбира се!
Стана дълъг постът ми, но се надявам да съберем полезна информация заедно!...

P.S.   :oops: Казвайки " само в Токуда" си признавам, че не сме обиколили всички възможни болници в София, а само споменатите в поста ми + болница "Вита"!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравей, Елена,
Благодаря ти, че повдигна тази тема!
Надявам се тук да се включат и други майки, които са минали по този път и да споделят своя опит в тази област. Със сигурност тази информация може много да помогне на бременните жени с хепатит Б да научат към коя болница могат да се насочат, в случай, че на бебето им трябва да се постави хепатит B имуноглобулин.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен smiley

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
Привет на всички :flowers: И аз да се включа с информация от личен опит: когато на мен ми предстоеше раждане говорих с д-р Бичовски шеф на неонатологията в Окръжна болница Света Анна в София и той се съгласи ако му бъде осигурен имуноглобулин да го постави. Така и не се възползвах от това за съжаление... Но в Тина Киркова със сигурност отказаха.

Неактивен lina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 51
    • Профил
И аз имам същия проблем, но ще си го закупя, само че проблема беше там, че от болницата искаха становище от специалист. В противен случай нямало да ми я поставят.

Копие на оригиналния пост:
Цитат
И АЗ ИМАМ СЪщИЯ ПРОБЛЕМ,НО щЕ СИ ГО ЗАКУПЯ,САМО чЕ ПРОБЛЕМА БЕшЕ ТАМ,чЕ ОТ БОЛНИЦАТА ИСКАХА СТАНОВИщЕ ОТ СПЕЦИАЛИСТ В ПРОТИВЕН СЛУчАЙ НЯМАЛО ДА МИ ЯПОСТАВЯТ.

Пост, редактиран от модераторите, поради неспазване на правилата за използване на форума!
« Последна редакция: Юли 26, 2011, 13:07:16 от Радослав Русинов »

Неактивен mickey

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
Здравейте,
Предстои ми да раждам в Токуда и там определено нямам проблем за поставянето на имуноглобулин. Сама ще си го набавя и ще го нося в деня на раждането. Гастроентеролозите са на две мнения относно раждането - дали да е секцио или нормално, тъй като до момента няма ясни доказателства, че чрез секциото се намалява риска от предаване. Но все пак говорим за по-ниски нива на вируса. Неонатолозите са накланят към секциото.

В Тина Киркова някои акушер-гинеколози дори не са чували за хепатект и там категорично отказват да го поставят.

Моля, тези момичета, които са раждали вече във Варна, Пловдив, Бургас и т.н. да се включат и да напишат в кои болници там не е имало проблем с поставянето на Хепатекта, тъй като имам познати в моята ситуация, но в други градове и те там се лутат между гастроентеролозите и неонатолозите.

Неактивен Danny123

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 8
    • Профил
Здравейте,
в Бургас в Дева Мария поставиха Хепатект-а след раждането. Аз предварително говорих с д-р Згурова и преди самото раждането го занесох и го дадох на дежурния неонатолог.

Неактивен bradata

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 22
    • Профил
Привет и от мен!

Аз раждах в МБАЛ-Бургас и предварително говорих с шефката на неонатологията д-р Слава Коларова. Тя ми каза, че няма да има проблем, въпреки че не е слагала досега такъв тип "ваксина". Когато ме приеха за секциото по спешност, тя беше на смяна и пое ангажимента да сложи Хепатекта. Звъня ми 2 пъти по телефона след операцията, тъй като не беше разбрала от листовката как точно трябва да се постави. В смисъл, дозата е 2 мл и за да се сложи със система, за да е бавно изтичането, трябвало да се смеси с нещо, тъй като маркучето на системата е 5 мл и няма как да се избута по-малко разтвор. На своя глава (и тъй като нямаше време за губене) тя е смесила Хепатекта с малко глюкоза и серум. Това малко ме притесни и попитах вносителите (с молба да попитат производителите) дали това е проблем и ето техния отговор:
Цитат
Хепатект е готов продукт за директна употреба. При бебенца се прилага разтвор от 2мл, темперира се до стайна температура и се влива венозно чрез спринцовка - бавно (за около 10 минути) от лекар.
Направихме запитване към производителят Biotest с Вашите въпроси, от където ни отговориха, че смесването на Хепатект с разтвор на глюкоза и малко серум няма отношение към ефективността на препарата и няма причина за безпокойство в този случай.
Доктор Коларова е вече уведомена от мен (по нейно изрично желание да разбере отговора на производителите) за това, че избраният от нея начин за поставяне може да се ползва и за вбъдеще, тъй като и тя самата, както и аз, не можем да си представи какъв лекар и с каква ръка може да влива 2 мл разтвор в продължение на 10 минути със спринцовка в мърдащо новородено бебче. Или в резюме - ако на някоя майка се налага поставянето на Хепатект и смята да ражда в МБАЛ, то нека говори с д-р Коларова предварително и проблеми няма да има!

П.С. За ангажимента и отделеното време не ми беше поискана и една стотинка, да вметна :wink3:

Неактивен теда -св

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
  • Вид лечение: Спонтанно излекуване
бихте ли ми казали от къде си набавихте вие имуноглоболина или си го имат в болницата

• Профил
    • My Home Page
Теда, имуноглобулина трябва да си го набавиш ти, не се покрива от Здравната каса, нито го има в болниците. В другата тема, в която ти отговорих, съм го описал подробно.
Най-удобният вариант е да си го купиш от България. Преди да започне да се внася официално в България, набавянето му ставаше от съседни държави, или от някоя държава от Европейския съюз. Сега определено е по-лесно.

Поздрави,
Радо

Неактивен теда -св

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
  • Вид лечение: Спонтанно излекуване
благодаряти отново дано не сам ти досадила .....ние събирахме пари да вземим стволови клетки от пъпната връв да лекуваме някой ден първата ни щерка която е на 8 години и вече трета година е с диабет но ще трябва да насочим другаде усилията си господ да е с нас

• Профил
    • My Home Page
Няма проблем, не се притеснявай.
Относно разходите, това ще са само допълнителни 200 лева за закупуването на имуноглобулина. И пак да кажа, че той не е абсолютно задължителен, като това трябва да се прецени от хепатолога, при който ще отидеш на преглед. Всички останали изследвания ще ти минат по Здравна каса.

Поздрави,
Радо

Неактивен koalka

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 13
    • Профил
Здравейте,
искам да споделя опита си с поставянето на имуноглобулин в Тина Киркова в София. Сега като прегледах темите, не мога да повярвам, че не съм проверила по-сериозно как стоят нещата в тази болница. Както и да е...
На 27.11 родих дъщеричката си в Тина Киркова. Причината да се насоча към тази болница беше, че исках максимално естествено раждане, с минимална намеса на медицинския персонал (т.е. без индуциране с окситоцин, без упойка, без епизиотомия и т.н.). Затова с таткото се насочихме към раждане във вана. Свързах се с д-р Панова, казах й за хроничния си хепатит Б и за това, че имаме допълнителна ваксина, която трябва да бъде поставена. За поставянето на имуноглобулина имах становище от проф. Антонов и пълната документация за медикамента от фирмата вносител за България. Д-р. Панова ме увери, че няма проблем и че само трябва да занесем ваксината в деня на раждането. И така щастливи с таткото си зачакахме.
След като родих предоставих документацията за медикамента на акушерката си и тя ги предаде в неонатологията на Тина Киркова. И от там се почна цирка. След 2 часа дойде педиатър и каза, че не могат да поставят глобулина. Попитаха ме, дали съм нясно с риска за бебето, че може да получи анафилактичен шок, знаелала ли съм, че медикамента се поставя венозно и т.н. Естествено комбинирано с доза глупости от сорта на това, че нямало нужда, че бебето не можело да се зарази, че съм му предала антитела и т.н. Естествено с таткото се побъркахме и започнахме да обясняваме, че поставянето на този  медикамент е бил един от критерийте да изберем тази болница и че е безумно да ни поставят пред свършен факт, след като предаврително сме получили уверение за поставянето му, а същевременно срокът, в който има смисъл да се постави е 48 часа и той вече тече. Свързах се с проф. Антонов, защото имах нужда от съвет ( тук и в скоби и извън тях, мога да кажа че този лекар е най-невероятния на света, говорих няколко пъти с него и той направи всичко възможно да ме успокои). Обясних му ситуацията, естествено той беше крайно възмутен от некомпетентността на педиатрите в Тина Киркова. Тъй като в 6тия месец бях с вирусен товар около 100 000 копия, ми каза че няма голяма опасност за бебето, но разбира се не може да ми гарантира 100 процента. Глобулина трябваше да се постави най-късно до 48мия час след раждането, след това нямаше смисъл. Смисълът в неговото поставяне е да покрие първите дни до момента, в който бебето си изгради защита от противохепатитната ваксина. Това щеше да ми позволи и спокойно да кърмя бебката. След многократни разправии с педиатрите, те са се свързали с Специализираната педиатрична клиника и от там са им казали, че могат да приемат бебето и да влеят имуноглобулина. Беше тежко решение, тъй като съзнавахме колко е важно да прекараме първите си часове неотлъчно до  бебето (затова и бяхме тръгнали по пътя на естественото раждане)  и същевременно осъзнавахме  макар и минималния риск да съм я заразила. Затова решихме първите 24 часа да остане с нас и след това да я преведат в другата болница, където до 48 мия час да и влеят имуноглобулина. Така и стана, с малко изнервяне от страна на неонатологията, които ме увериха че ще ме информират в часа, в който ще тръгнат, за да може таткото да чака в другата болница и да натиска да спазят часа. Но никой не ме информира и когато ми казаха, тя вече беше транспортирана. В крайна сметка с много нерви всички срокове бяха спазени. За съжаление в педиатрията я задържаха 6 дена, за да проследят дали всичко е наред, т.е. не бяхме заедно в първите й дни. Но поне сме спокойни, че е понесла препарата нормално. д-р Влахова от педиатричната клиника беше много мила ни увери, че всичко е наред. Сега ще чакаме 6тия месец, за да видим дали всичко е наред с титъра на антителата.
За да бъда честна, раждането ми беше чудесно, отношението на целия пресонал от чистачките до лекарите в Тина Киркова беше чудесно. Таткото е събрал много думички за цензуриране към неонатологията, аз се радвам, че все пак предложиха вариант и го изпълниха. Изумлението, защо в педиатрично отделение, в което със сигурност често се раждат деца изложени на риск от заразяване с хронично носено от майката заболяване, лекарите са толкова невежи си остава. В крайа сметка, никой не иска от тях да са специалисти по ядрена физика, превенцията на новородените е изцяло в техния ресор.
Положителното в цялата работа е, че д-р Панова (която ме изражда) прояви интерес и любопитство. Въпреки, че в началото ме убеждаваше, че няма никаква опасност да заразя бебето и че нещо съм се объркала, след като с таткото неколкократно обяснихме, че сме чели доста, и че поставянето на имуноглобулин е практика в цяла Европа. Че е необходимо само да чекнеш в гугъл, за да видиш какво се прави по света и то като норма, а не като глезотия, тя явно бше проверила и каза, че ако има следващи случаи с пациентки с моето заболяване, ще уговори вариант предварително, за да са наясно всички какво могат да направят.
Така, че ако някой се е насочил към Тина Киркова да знае, как стоят нещата там. Не съжалявам за начина, по който протече раждането ми, но мисля, че все пак Токуда е най-добрия вариант, в случаи като моя. И си мисля, нещо друго: защо в Педиатричната клиника искаха да проследят детето минимум 5 дена, явно има защо. И как има лекари, в различни болници, които се сългасяват да поставят глобулина, и не правят такова проследяване, т.е. и в двата случая опираме до неинформираност. В единия случай, лекаря не иска да носи отговорност, не е запознат и отказва, в другия не е много запознат, но се навива и поставя медикамента.  Както каза проф. Антонов, това е във водещта АГ болница в София, да си представим какво е в по-малките градове в страната.
Това е от мен, стана малко дългичко, но се надявам да има полза за някоя бъдеща мама.
Поздрави!
От какво се прави ливада? Нима не знаеш?
Трева - и една пчела - и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Неактивен ivka81

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 608
  • генотип 1b
    • Профил
 :baby3: Честито!

Информацията е супер полезна.

Поздрави

Не търси пътя!Отиди там, където го няма и остави следа....

• Профил
    • My Home Page
Много ти благодаря за детайлния разказ и споделен опит!
Сигурен съм, че ще бъде полезен на много бъдещи майки!

Пожелавам ти всичко с изследванията на дъщеричката ти да е наред и щастливо и безгрижно майчинство!

Поздрави,
Радо

Неактивен alice_in_wonderland

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 11
    • Профил
Здравейте, последната информация в темата е от 2012 г. Имате ли актуална такава за практиките в София през 2015 г. Все още ли Токуда е единствената алтернатива?

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007