Автор Тема:  Заразено дете чрез майка?  (Прочетена 21929 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен галет

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 16
    • Профил
Заразено дете чрез майка?
« -: Януари 19, 2008, 18:33:11 »
Искам да попитам нещо, някои запознат ли е до колко мога да предам хип.Ц на дедето си при раждане ( родих преди 5м. с цезарово сечение). Всеки ден гледам моето ангелче и ми става толкова болно, че може да съм го заразила и то милото да се мъчи като мен след време.Тук е момента и да благодаря на екипа не д-р Мазнейкова и лично на нея. Не бях виждала толкова внимателни лекари, даже до като лежах там забравих че съм болна.

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 303
  • Не спирам да се надявам!
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: заразено дете чрез майка ?
« Отговор #1 -: Януари 19, 2008, 18:47:09 »
Знам само, че след като детенцето ти навърши 1 годинка, можеш да го изследваш за Ц. Не се притеснявай, защото съм чувала, че вероятността да се предаде, независимо от вида раждане е минимална! Ние имаме същия проблем. Сестра ми има Ц от 10 години. Детенцето й е вече на 2 години, а тя още не смее да го изследва. Просто не знам как да й въздействам за да го заведе до София за изследвания. Съчувствам ти, надявам се всичко да е наред. Успех!!!

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Януари 19, 2008, 19:02:44 »
Пропуснах да спомена, че в родилния дом държаха сестра ми отделно, под карантина и отношението на лекарите беше сякаш е силно заразна. Да не говорим, че след изписването на сестра ми и племенникъ ми, преди още да е навършило бебето 40 дена получихме едно кошмарно писмо от доктора, че в кръвта на детето имало антитела и това значело,че има хепатит ц! Бяхме ужасени!!! После научихме, за наше огромно облекчение от проф.Кръстев в София, че това не означава заразено бебе, а че бебето е получило антителата по време на бремеността. Пиша ти всичко това, за да знаеш, че правилното място за изследване на Ц е София, а освен това има страшно много некомпетентни доктори, които могат да те изплашат до смърт. Довери се само на тесните специалисти! Успех от нас! Дано бебчето да е здраво и ти да си добре, да се грижиш за него!

Неактивен галет

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #3 -: Януари 19, 2008, 19:04:45 »
благодаря ти за съвета, но и разбирам сестрати това  е голямо мъчение,не минава ден в който не мисля за него, милото то за нищо не е виновно.

Неактивен галет

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Януари 19, 2008, 19:08:41 »
С мен д-р Мазнейкова се държа все едно съм здрава, бях очарована от внимание както за мен така и за детето. Изобщо не бях изолирана, напротив, все имаше някой пациент при мен.

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Януари 19, 2008, 19:16:40 »
 Сигурно си от София. Само там има адекватно отношение към тази болест. Разгледай статийте във форума. Някъде четох за пренасяне на вируса от майката на плода, най-вече, че вероятността е много малка дори при проблемно раждане с разкъсване на шийката на матката детето се ражда здраво, без дори да е носител на Ц.Така че си отпусни сърчицето и се радвай на детенцето си и на радостите на майчинството! Мариана

Неактивен галет

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #6 -: Януари 19, 2008, 19:23:08 »
Аз съм от Бургас, но тук се надпреварват кой да ти вземе парите а насреща нищо, ни като отношение, ни като лекари. В момента чакам да ме одобрят за лечение.

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Януари 19, 2008, 19:28:32 »
Аз съм от Пловдив и сега разбрах, че можеш да кандидатстваш за интерфероново лечение дори, ако са ти ниски стойностите, т.е. ако носиш вируса, но си добре. Дано наистина е така, за да може и сестра ми да се включи в списъка, защото чакането е голямо!

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #8 -: Януари 19, 2008, 20:23:50 »
Искам да попитам нещо, някои запознат ли е до колко мога да предам хип.Ц на дедето си при раждане ( родих преди 5м. с цезарово сечение). Всеки ден гледам моето ангелче и ми става толкова болно, че може да съм го заразила и то милото да се мъчи като мен след време.Тук е момента и да благодаря на екипа не д-р Мазнейкова и лично на нея. Не бях виждала толкова внимателни лекари, даже до като лежах там забравих че сам болна.
Вероятността майка да предаде хепатит C на детето си по време на бременността /т.нар. вертикално заразяване/ се оценява на между 1 и 5% при различните направени проучвания. Рискът наистина е доста малък, мисля че и при цезарово сечение си остава същия както и при нормално лечение /ако греша, нека някой да ме поправи/.
За да си сигурна, че всичко е наред с детенцето, мисля че може да се установи със сигурност като стане поне на годинка.
Опитай се да не мислиш постоянно за всичко това и бъди оптимист, риска е много малък и нямаш сериозни основания за притеснения.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен галет

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Януари 19, 2008, 22:19:58 »
Мерси много за подкрепата, която ми оказвате. Къде мога да прочета повече за тази тема?

• Профил
    • My Home Page
Re: Заразено дете чрез майка?
« Отговор #10 -: Януари 19, 2008, 22:56:42 »
Можеш да погледнеш този пост от форума:
Изследване определя каква е вероятността майката да зарази бебето си с хепатит
А това е много добра статия на английски по темата:
Mother-to-Child Transmission of HCV
Ето и малко цитати от горния документ по някои от въпросите, които те притесняват:
Цитат
Testing for the presence of HCV in infants born to HCV(+) mothers should not begin until at least 18 months following delivery. The natural history of HCV infected infants is poorly understood at this time.
Тестване за наличие на вируса на хепатит C при деца, родени от майки с хроничен хепатит C, не трябва да бъде правено по-рано от 18 месеца след раждането. Историята на заразени при раждането си деца с хепатит C, е доста слабо проучено до този момент.
Цитат
A very large European prospective cooperative study from 2005 showed an overall transmission rate of 6.7%, with only a modest and non-statistically significant increase in HCV/HIV coinfected mothers.
...
Cesarean section and breast feeding were not associated with higher risk of vertical transmission.
Много голямо изследване, проведено в Европа през 2005 година е показало вертикално заразяване при 6.7% от наблюдаваните пациентки. Този процент е бил малко по-голям за майките, които имат коинфекция с ХИВ.
...
Цезаровото сечение и кърменето не са асоциирани с повишен риск от вертикално заразяване при това изследване.

Надявам се, че информацията ще ти е полезна, за да намалиш притесненията си.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Януари 19, 2008, 23:23:19 от Radoslav Rusinov »

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #11 -: Януари 19, 2008, 23:26:13 »
Здравей Радо, понеже и ти се включи си позволявам да ти задам едно въпросче, защото ми се струва, че си доста компетентен  за хепатита. Имаш ли обяснение защо след като сестра ми роди в родилния дом я караха да кърми бебето си след като знаеха, че е болна от хепатит Ц? И ако вероятността за заразяване при раждането е малка не е ли много по-вероятно да зарази бебето чрез кърмата? Благодаря предварително!

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #12 -: Януари 19, 2008, 23:50:39 »
Здравей Радо, понеже и ти се включи си позволявам да ти задам едно въпросче, защото ми се струва, че си доста компетентен  за хепатита. Имаш ли обяснение защо след като сестра ми роди в родилния дом я караха да кърми бебето си след като знаеха, че е болна от хепатит Ц? И ако вероятността за заразяване при раждането е малка не е ли много по-вероятно да зарази бебето чрез кърмата? Благодаря предварително!
Здравей, в горния ми пост можеш да прочетеш малко по-детайлна информация по темата. В цитата, който съм сложил, освен Цезаровото сечение се говори и за кърменето.
От това, което знам и съм чел, досега няма доказателство за повишен риск от заразяване при кърмене. Предполагам лекарите това са имали предвид, като са и позволили да кърми.
Процентите наистина са много ниски и опасността е много малка, но никога не може да бъде елиминирана, още повече че когато говорим за хепатит C, това е все още недостатъчно добре проучена област.
Затова ако една майка иска да е сигурна на 100%, то не трябва да кърми. А също и винаги да се доверява само на мнението на лекари-специалисти, които наистина имат практически опит с пациенти с хроничен хепатит C.

Поздрави,
Радо

Неактивен галет

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #13 -: Януари 21, 2008, 21:49:10 »
Благодаря Ви много за подкрепата!

Неактивен sneji

• Немедицинско лице
  • Публикации: 312
    • Профил
« Отговор #14 -: Януари 22, 2008, 13:09:17 »
Здравейте,
аз съм нов член на форума. Също имам хепатит C, от месец ноември знам, че съм заразена с този вирус.
Единственото, което мога да кажа, е че вирусът се предава по кръвен път, това го зная от литературата, която прочетох, а тя е много, повярвай ми. Никъде не пише, че майката може да зарази детето си чрез кърмата.
Аз също съм от Бургас и мога само едно да ти кажа - радвай се на своето бебче и не се притеснявай.
И много, много на нашите доктори в Бургас не им вярвай, те са некомпетентни и предубедени, което е много жалко.
Горе главата и смело напред. Радвай се пълноценно на това, с което Бог те е дарил, а то е много. Какво по-хубаво от това да дариш живот........................
Успех и всичко хубаво и без негативни мисли. Те вредят на теб, но и на другите около теб.
« Последна редакция: Януари 22, 2008, 13:20:09 от Radoslav Rusinov »

Неактивен sara

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 138
  • HepB
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #15 -: Януари 22, 2008, 15:18:12 »
             Здравейте.Отдавна не съм писала тук, но следя редовно всичко във форума.
Виждам че "населението" с хепатит се увеличава(за съжаление).
Видях, че Снежи и Галет са от Бургас. Вярно е че тук в Бургас няма компетентни лекари по отношение на хепатита.
Аз в момента съм на лечение с Пегасис от 2 месеца. С хепатит Б съм. Биопсията и всички необходими изследвания, които трябваха за лечението, си ги правих в Пловдив. Трябваше да си ги направя в София, защото там са повечето специалисти, но вече съм започнала и.....
Сега за ПСР тестовете на 3 и 6 месец трябва да ходя до Пловдив или София защото тук в Бургас не го правят това изследване.

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #16 -: Януари 22, 2008, 17:24:10 »
Съжалявам, че ми се налага да навлизам в подробности, но когато майката кърми бебето много често, да не кажа винаги, зърната на гърдите се разраняват и тече кръв, която попада в устата на бебето и то я поглъща заедно с кърмата. Затова моето скромно, непрофесионално мнение е, че наистина е по-добре да не се кърми бебето, ако майката има хепатит С. Благодаря за вниманието

Неактивен nevron

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
« Отговор #17 -: Януари 23, 2008, 07:11:38 »
По принцип това е и основния аргумент на лекарите срещу кърменето на майка, заразена с вируса на хепатит Ц. Разраняването на зърната.
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен irka

• усмихната
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #18 -: Януари 27, 2008, 08:34:10 »
Аз не знам от кога имам хепатит Ц, но си мисля, че е от преди двете ми раждания. И двете деца си родих нормално и съм ги кърмила по около година. След като разбрах, че имам Хепатит - малкото беше на почти годинка, веднага спрях да я кърмя, от страх,но вече така или иначе наближаваше времето в което щях да я отбия. Тогава им правихме изследване - взеха кръв от пръстчетата и на двете, бяха отрицателни. Миналата година ноември месец за наше успокоение пак им направихме изследване - малката вече беше на 2г.2м. Този път им взеха кръв от вената, за наша радост пак бяха отрицателни. :)

Радо е написал за риска от предаване на Хепатит Ц от майката на бебето - наистина е много малък. 

А, да, с първото дете от гърдите направо ми течеше кръв, така се бяха разранили в началото. С второто нямах този проблем, но докато не видях отрицателните резултати,  се бях побъркала от притеснение поради тази причина.

Това го пиша, не за да кажа, че заразяването е невъзможно, а просто да ти вдъхна кураж и смелост, че не си сама и, че вероятността бебето ти да е здраво е огромна!

Поздрави! :)

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #19 -: Януари 27, 2008, 15:16:20 »
Благодяря ти Ирка за това, което споделяш. Не можеш да си представиш какво облекчение е за мен да науча, че децата ти са здрави. Дано и племеникъм ми да е здрав! Въпреки, че сестра ми все още не го е изследвала от страх, предполагам.Ще й предам това, което си написала, за да се успокои поне малко и да го изследва. Поздрави от мен!

Неактивен nevron

• Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
« Отговор #20 -: Януари 28, 2008, 01:27:19 »
Здравейте!
Виж сега, тук не става дума за предаване на вируса от майка на дете чрез кърма, а чрез кърмене. Защо?
Защото има вероятност зърната на майката да са нацепени или разранени, от тях да изтича определено количество заразена с вируса на хепатит кръв, която от своя страна да попадне в може би случайно разранена област в устичката на бебето. Това е за което ставаше дума.
Поздрави!
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007