По отношение на забременяване по време на лечение - забранено е, защото е доказано, че рибавирина предизвиква малформации в плода. По принцип има голяма вероятност чрез майката рибавирин да достигне до плода, което значи че има много голяма вероятност бебето да се роди с малформации.
За мъжът, който се лекува нещата стоят по същия начин, макар че досега не е установено дали рибавирина се появява в спермата.
Рибавирина се изчиства много бавно от тялото, така че забраната важи до 6-ия месец след края на лечението.
За малко повече информация и линкове, можеш да ползваш ето тази тема от форума:
Забременяване след завършено лечениеПо другия казус - дали по принцип мъжа може да предаде вируса на хепатит C по време на зачеването, това е по-трудното за отговор и затова се забавих.
Не мога да открия нещо сериозно публикувано по въпроса от сайтовете, на които вярвам.
Затова ще напиша това, което мисля по въпроса.
Нещо интересно в тази посока беше публикувано наскоро относно хепатит B обаче:
Докладвано е възможно предаване на хепатит B от баща на дете Т.е. това е възможно при хепатит B. Какъв е случая с хепатит B, това е и
полово-предавана болест по принцип, т.е. вируса или чрез спермата, или при самото проникване без презерватив би могъл да достигне до кръвния поток на жената. При това изследване, което цитирам, се вижда че майките вече са били заразени, но са се излекували. Въпреки това обаче явно мъжете са успели да предадат вируса на детето чрез спермата си и явно антителата, които е имала майката по някакъв начин не са успели да атакуват вируса, явно това може да стане само когато той е в кръвния поток, а това не е бил такъв случай.
Установено е, че вируса на хепатит C се съдържа в малки количества в спермата на мъже, имащи хроничен хепатит C. Това значи ли обаче, че те могат да предадат вируса на детето си по този начин. Според мен, шанса е малък, защото хепатит C не е полово-предавана болест по принцип. Вероятността вируса да се предаде по полов път е около 1% и е по-скоро теоретична, при много двойки които имат 20 и повече години семеен живот и са правили секс без предпазни мерки, се установява че единия партньор през цялото време е имал хепатит C, но въпреки това, другия партньор не е заразен. Така, че вероятността от заразяване по полов път при хепатит C, е много малка.
Единствено от този факт мога да изкажа заключението, че най-вероятно няма да предадеш хепатит C на бебето, въпреки че е възможно да имаш малки количества от вируса в спермата си.
Дали това изказване може да бъде обосновано по по-научен начин не знам, ако някой би могъл да изкаже компетентно мнение, би ми било интересно да го дискутираме.
Засега обаче мога да ти кажа, че вероятността не може да бъде изключена напълно, но определено е доста малка, след като ти самият не можеш да заразиш по полов път партньорката си.
Поздрави,
Радо