Автор Тема:  Възможно ли е заразяване баща - дете с хепатит C?  (Прочетена 14728 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vandal

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 147
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Живо здраво
Както някои от вас знаят съм в клуба на заразените с вируса на хепатит Ц и сега се сблъсквам с няколко проблема, които ще приложа в отделни теми.
Ето и първата:
Мога ли да работя по въпроса с бъдещето си поколение, ако имам Ц??? В смисъл, децата ми ще имат ли също хепатит или не??? Партньорката ми не е заразена, само аз.
Съдържа ли се този вирус в спермата???
 А ако и партньорката ми има вируса, ще бъде ли той предаден на децата ни???

Ако някой е запознат с отговора моля!!!

Неактивен vandal

• Немедицинско лице
    • Профил
Re: Заразено дете чрез майка?
« Отговор #1 -: Януари 27, 2008, 09:45:49 »
Хайде сега някой да каже може ли баща със Ц да предаде на детето си???Аз в една от темите поставих тази питанка, но никой не можа да каже.Аз честно казано си мисля че не би трябвало да се предава чрез сперматозоидите - само по кръвен път...Но не съм медицинско лице все пак...ако някой може да даде светлина по темата..??

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3103
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #2 -: Януари 27, 2008, 10:00:58 »
Здравей Вандал,

Откъса по-долу е от листовката на интерферон. Ако желаеш да я прочетеш цялата:

интерферон : http://www.roche.bg/roche/default.aspx?page=products&prodid=31
копегус: http://www.roche.bg/roche/default.aspx?page=products&prodid=11

Пациентите, лекувани с Pegasys, трябва да вземат ефикасни контрацептивни мерки.

Не е известно дали пегинтерферон алфа-2а или някоя от съставките на Pegasys се екскретират в кърмата при човека. За да се избегне всяка възможност за сериозни нежелани реакции на Pegasys в кърмачетата, трябва да се реши дали да се продължи кърменето или да се започне лечение с Pegasys  въз основа на терапевтичното значение на лекарството за майката.

Употреба с рибавирин

Доказани са значителни тератогенни и/или ембриоцидни ефекти във всички животински видове, третирани с рибавирин. Лечението с рибавирин е противопоказано при бременни жени. Трябва да се внимава изключително много, за да се избегне бременност при болни жени или при партньорки на мъже, лекувани с рибавирин. Всеки метод за предпазване от забременяване може да бъде неуспешен. Поради това от критично значение е жените в детеродна възраст и техните партньори да използват два метода на ефективна контрацепция едновременно по време на лечението и 6 месеца след приключването му.

Доколкото аз разбирам, е хубаво да изчакате ако имате подобни планове, тъй като както сам виждаш " за да се избегне бременност при болни жени или при партньорки на мъже, лекувани с рибавирин" е повече от вероятно, ако ти се лекуваш да го предадеш на партньорката си.
« Последна редакция: Януари 27, 2008, 10:07:57 от Silvana »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #3 -: Януари 27, 2008, 10:58:52 »
Хайде сега някой да каже може ли баща със Ц да предаде на детето си???Аз в една от темите поставих тази питанка, но никой не можа да каже.Аз честно казано си мисля че не би трябвало да се предава чрез сперматозоидите - само по кръвен път...Но не съм медицинско лице все пак...ако някой може да даде светлина по темата..??
Здравей,
искам да уточня, че в този форум, досега не е имало въпрос на който не е било отговорено, затова може да си сигурен, че ще отговоря поне аз, доколкото мога.
Но ти си пуснал въпроса си преди 22 часа, нали не очакваш абсолютно на момента да получиш отогвор на толкова конкретен въпрос. Все пак, в момента е почивен ден, прочетох въпроса ти, но отложих малко отговора, защото в момента не можех да отговоря. За много отговори ми се налага да правя проучвания и по 2-3 часа, за някои и много повече, така че за да напиша нещо съществено, ми трябва време.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Януари 27, 2008, 11:06:29 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен vandal

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Януари 27, 2008, 15:08:09 »
Здравей,
искам да уточня, че в този форум, досега не е имало въпрос на който не е било отговорено, затова може да си сигурен, че ще отговоря поне аз, доколкото мога.
Но ти си пуснал въпроса си преди 22 часа, нали не очакваш абсолютно на момента да получиш отогвор на толкова конкретен въпрос. Все пак, в момента е почивен ден, прочетох въпроса ти, но отложих малко отговора, защото в момента не можех да отговоря. За много отговори ми се налага да правя проучвания и по 2-3 часа, за някои и много повече, така че за да напиша нещо съществено, ми трябва време.

Поздрави,
Радо

Радо ти май се ядоса на моето нетърпение...може и да греша. Просто искам от веднъж да зная всичко за болестта.Виждам че си доста начетен по темата и вярвам че ще изровиш информация за въпроса който зададох.Аз на няколко места срещнах коментари за предаването на болестта майка - дете, но никаде не намерих нищо за баща - дете.Успех

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #5 -: Януари 27, 2008, 16:30:27 »
Радо ти май се ядоса на моето нетърпение...може и да греша. Просто искам от веднъж да зная всичко за болестта.Виждам че си доста начетен по темата и вярвам че ще изровиш информация за въпроса който зададох.Аз на няколко места срещнах коментари за предаването на болестта майка - дете, но никаде не намерих нищо за баща - дете.Успех
Не, не съм се ядосал :) Но понякога ми трябва повече време, за да отговоря. Но не забравям чакащите постове, така че най-късно утре ще ти отговоря :)
Имам нещо предвид, но искам малко да се поровя, за да ти пусна и някой линк.

Неактивен nevron

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
Re: Възможно ли е заразяване баща - дете с хепатит C?
« Отговор #6 -: Януари 28, 2008, 01:33:13 »
Тук ми се струва, че трябва и да уточниш дали си на лечение в момента или все още не, Вандале!
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

Неактивен vandal

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Януари 28, 2008, 09:49:49 »
Не все още...
Но въпроса е интересен и не е с касателство само за мен. Аз в момента не съм на лечение, но след няколко месеца е възможно и да съм. А някой друг, който е на лечение може да се интересува...
Така че е интересно и в двата случая. В упътването на Пегасис видях, че пише че контрацептивите са задължителни при лечение с Пегасис. Но не е уточнено за мъже, или за жени...Предполагам при мъжете е по различно, но е възможно и да греша.Не съм доктор все пак.
А също и ако не съм на лечение...или лечението е неуспешно, и след някоя друга година поискам да имам деца...

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #8 -: Януари 28, 2008, 15:35:18 »
По отношение на забременяване по време на лечение - забранено е, защото е доказано, че рибавирина предизвиква малформации в плода. По принцип има голяма вероятност чрез майката рибавирин да достигне до плода, което значи че има много голяма вероятност бебето да се роди с малформации.
За мъжът, който се лекува нещата стоят по същия начин, макар че досега не е установено дали рибавирина се появява в спермата.
Рибавирина се изчиства много бавно от тялото, така че забраната важи до 6-ия месец след края на лечението.
За малко повече информация и линкове, можеш да ползваш ето тази тема от форума: Забременяване след завършено лечение
По другия казус - дали по принцип мъжа може да предаде вируса на хепатит C по време на зачеването, това е по-трудното за отговор и затова се забавих.
Не мога да открия нещо сериозно публикувано по въпроса от сайтовете, на които вярвам.
Затова ще напиша това, което мисля по въпроса.
Нещо интересно в тази посока беше публикувано наскоро относно хепатит B обаче: Докладвано е възможно предаване на хепатит B от баща на дете
Т.е. това е възможно при хепатит B. Какъв е случая с хепатит B, това е и полово-предавана болест по принцип, т.е. вируса или чрез спермата, или при самото проникване без презерватив би могъл да достигне до кръвния поток на жената. При това изследване, което цитирам, се вижда че майките вече са били заразени, но са се излекували. Въпреки това обаче явно мъжете са успели да предадат вируса на детето чрез спермата си и явно антителата, които е имала майката по някакъв начин не са успели да атакуват вируса, явно това може да стане само когато той е в кръвния поток, а това не е бил такъв случай.
Установено е, че вируса на хепатит C се съдържа в малки количества в спермата на мъже, имащи хроничен хепатит C. Това значи ли обаче, че те могат да предадат вируса на детето си по този начин. Според мен, шанса е малък, защото хепатит C не е полово-предавана болест по принцип. Вероятността вируса да се предаде по полов път е около 1% и е по-скоро теоретична, при много двойки които имат 20 и повече години семеен живот и са правили секс без предпазни мерки, се установява че единия партньор през цялото време е имал хепатит C, но въпреки това, другия партньор не е заразен. Така, че вероятността от заразяване по полов път при хепатит C, е много малка.
Единствено от този факт мога да изкажа заключението, че най-вероятно няма да предадеш хепатит C на бебето, въпреки че е възможно да имаш малки количества от вируса в спермата си.
Дали това изказване може да бъде обосновано по по-научен начин не знам, ако някой би могъл да изкаже компетентно мнение, би ми било интересно да го дискутираме.
Засега обаче мога да ти кажа, че вероятността не може да бъде изключена напълно, но определено е доста малка, след като ти самият не можеш да заразиш по полов път партньорката си.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Януари 31, 2008, 18:16:02 от Radoslav Rusinov »

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
« Отговор #9 -: Януари 31, 2008, 17:47:37 »
Може би никой не може да ти отговори на въпроса със 100% сигурност! Много неща за хепатит С още не са известни. Моето мнение е, че е почти невъзможно на практика да стане такова заразяване. Пиша почти, защото все пак не съм абсолютно сигурна! При зачеването на второто ни дете, баща му вече е имал хепатит С, без да знаем.  Тя вече е на 2г.6м. два пъти сме й правили тест за хепатит С, и двата пъти беше отрицателен. Ако искаш да "работиш" за дете, по-добре го направи преди лечението, или поне 8-10 месеца след лечението. Но по-време на лечението недей.

Поздрави!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007