Вирусен хепатит - Обща дискусия > Превенция и заразяване

 Използване на дезинфектанти при инцидентни случаи

(1/7) > >>

niki:
     Незнам дали не клоня много от темата, но ми се иска да споделя нещо което не ми е много ясно относно  дезинфекцията, за която стана дума.
     По принцип на всеки лицензиран дезинфектант, използван за медицински цели е задължително на етикета да е упоменато  срещу какви  бактерии, вируси и т.н. е предвиден. В някой случаи пише нещо общо, а именно: "Широкоспектърно, антимикробно, бактерицидно, фунгицидно, туберколоцидно, антивирусно и антипротозойно действие" - в случая визирам дезинфектанта "Braunol", представляващ  воден разтвор на повидон йод. Показан е за обработка на кожа, лигавица, рани.  На друг препарат-дезинфектант "Skinsept Color" е упоменато: "Препаратът е с бактерицидно, включително туберколоцидно, вирусоцидно (HBV/HIV), фунгицидно (C. albicans)". Предназначен за лична хигиена на човека. Категория на потребителя професионална. Тоест използва се в болниците за дезинфекция на ръце преди операции, манипулации и т.н.
     И двата препарата представляват течни разтвоти и се прилагат чрез нанасяна с тампон (стерилен). Използвам предимно втория, когато например се порежа с нож, или се убода на остър предмет за дезинфекция на ножа, съответно предмета. Тъй като не е упоменат HCV, започнах да си задавам въпроса дали този препарат е в състояние да го унищожи. И възможно ли е HCV да е по устойчив от HBV и HIV на този дезинфектант и по принцип?
    В този документ ( www.mh.government.bg/doc/register_bp.doc ), попаднах на информация за биоцидните препарати, за които е издадено разрешение за пускане на пазара по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати. Не мога да твърдя че е валиден към момента, но все пак е сравнително от скоро - 2005г. Както ще видите в някои от тях HCV не е упоменат, в други е включен, което ме навежда на мисълта че за тези в които не е включен, или не е правено изследване дали деиствт срещу вируса, или не са в състояние да го унищожат. Друг варянт е може би че след като препаратите действат на HBV/HIV вирусите, то действат и на HCV, но пък няма логика на едните да е упоменат, на другите не.
     Какво ще кажете вие по темата? И изобщо върша ли някаква работа с този "Skinsept Color", като дезинфекциращо средство? Използвате ли и вие някакви дезинфектанти при такива инцидентни случаи? Мисля че най-сигурният начин е обработване е в специални автоклави, или както там ги наричат с висока температура. Веднага си правя аналогия с фурната вкъщи ... :)


   
   

Mimeto:
Когато бях в болницата изрично попитах за някакви такива препарати, с които да дезинфекцирам повърхности, ако случайно има кръв - отговориха ми белина.... някъде четох,че ако се порежеш с нож, то  гадния вирус си живее доста дни върху него, ако не се вземат мерки на момента, но не ми стана ясно това "на момента" какво точно означава. Все пак има случаи когато е невъзможно да отреагираш веднага - себе ли да гледаш или повърхности...

tedibon:
Ние в къщи не използваме такива препарати и не мисля ,че се налага,досега -откакто знаем за хепатита В на мъжа ми, не спазваме друго освен добра лична хигиена,освен това и аз и децата ни сме ваксинирани!В къщи ,основно той готви ,това рисковано ли е?

niki:
Щом сте ваксинирани, мисля че няма проблем! Аз лично съм се порязвал с нож докато готвя. Случвало се е да се порязват и другите хора с които живея. Затова бяха и мойте притеснения. Мимето, благодаря за белината, мислил съм за този варянт защото тя в действителност е силен препарат, но не бях чувал че може да се използва и за тази цел, в смисъл че дезинфекцира срещу вируси. Специално за това не си купувам препарати, просто този който представих се намираше в къщи и преди да разбера за хепатита.

Jina:
И аз съм се замисляла за това-било порязване,било одраскване от котка...,и особено след като научих че вируса живее минимум 16 часа (или 18 ли бяха) извън организма.А някой да знае колко е максимума?!! ???
Такъв дезинфектант от аптеката мога ли да си взема?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия