Пред мен стои следната дилема: На 34 г. съм и не съм раждала, нямам аборти, имам хроничен хепатит Б с отрицателен Е-антиген от... не се знае откога, имам сериозен приятел, който е имунизиран, не съм провеждала лечение до този момент, тъй като преди няколко месеца се откри, че съм с активен хепатит и висока виремия - в момента около 6 млн. копия, биопсията показа А1Ф2.
Миналото лято се бях запътила към майчинството, тъй като бях диагностицирана с ендометриоза и всъщност трябваше да се направи потвърдителна операция, но докато ми правеха изследвания за лапароскопията, попаднах в болница със стомашни проблеми и оттам се установи, че хепатитът е активен и фокусът се измести върху него. За съжаление обаче, явно аз ще трябва да взема решението сега занапред, тъй като имам доказана непоносимост към Тенофовир - единственото лекарство, което се счита за "безопасно" по време на бременност, насочват ме към Бараклуд, но докторката казва, че не може да се спира, заменя или да се забременява на фона на него, съответно аз трябва сега да реша явно дали ще имам деца или не. Не знам какво да правя. Все още не е ясно и дали ще мога заради ендометриозата, не е ясно и напълно потвърдено дали изобщо е ендометриоза или някакви други кисти имам... годините си ги казах в началото, смятам, че това също е от съществено значение... конкретният ми въпрос е как да постъпя според вас? Знам, че това е невъзможен избор, но все се надявам, че вие тук сте се изправяли пред него и сте взели правилно решение и ще ми помогнете... честно казано от това да нямам деца изобщо по-лошо ми се струва да имам, но с аномалии... това няма да мога да си го простя, ако съм имала друг вариант.
Изобщо не знам и колко е разумно да се забременява на фона на висока виремия, нито дали ако я сваля, няма да се развихри пак от бременност... гинеколозите се дърпат да ми правят операцията, заради високата виремия, страхуват се от хепатита. Това обаче за мен е омагьосан кръг. Аз нося отговорност и към моя приятел, на когото ще се отразят моите решения и те стават и негови. Моля, кажете ми, какво да правя?
Благодаря
П. С. Ако ендометриозата наистина е ендометриоза, което се доказва само с лапароскопска операция, то единственото ми "лечение" е бременност, вариантът за хормонално с хепатит не стои.