Автор Тема:  Дилема  (Прочетена 25839 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 79
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Дилема
« -: Октомври 15, 2018, 18:56:59 »
Пред мен стои следната дилема: На 34 г. съм и не съм раждала, нямам аборти, имам хроничен хепатит Б с отрицателен Е-антиген от... не се знае откога, имам сериозен приятел, който е имунизиран, не съм провеждала лечение до този момент, тъй като преди няколко месеца се откри, че съм с активен хепатит и висока виремия - в момента около 6 млн. копия, биопсията показа А1Ф2.
Миналото лято се бях запътила към майчинството, тъй като бях диагностицирана с ендометриоза и всъщност трябваше да се направи потвърдителна операция, но докато ми правеха изследвания за лапароскопията, попаднах в болница със стомашни проблеми и оттам се установи, че хепатитът е активен и фокусът се измести върху него. За съжаление обаче, явно аз ще трябва да взема решението сега занапред, тъй като имам доказана непоносимост към Тенофовир - единственото лекарство, което се счита за "безопасно" по време на бременност, насочват ме към Бараклуд, но докторката казва, че не може да се спира, заменя или да се забременява на фона на него, съответно аз трябва сега да реша явно дали ще имам деца или не. Не знам какво да правя. Все още не е ясно и дали ще мога заради ендометриозата, не е ясно и напълно потвърдено дали изобщо е ендометриоза или някакви други кисти имам... годините си ги казах в началото, смятам, че това също е от съществено значение... конкретният ми въпрос е как да постъпя според вас? Знам, че това е невъзможен избор, но все се надявам, че вие тук сте се изправяли пред него и сте взели правилно решение и ще ми помогнете... честно казано от това да нямам деца изобщо по-лошо ми се струва да имам, но с аномалии... това няма да мога да си го простя, ако съм имала друг вариант.
Изобщо не знам и колко е разумно да се забременява на фона на висока виремия, нито дали ако я сваля, няма да се развихри пак от бременност... гинеколозите се дърпат да ми правят операцията, заради високата виремия, страхуват се от хепатита. Това обаче за мен е омагьосан кръг. Аз нося отговорност и към моя приятел, на когото ще се отразят моите решения и те стават и негови. Моля, кажете ми, какво да правя?
Благодаря

П. С. Ако ендометриозата наистина е ендометриоза, което се доказва само с лапароскопска операция, то единственото ми "лечение" е бременност, вариантът за хормонално с хепатит не стои.
« Последна редакция: Октомври 15, 2018, 19:10:49 от edna_ot_vas »

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 107
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Re: Дилема
« Отговор #1 -: Октомври 16, 2018, 11:47:36 »
За Бараклуд знам, че най-вероятно е също толкова безопасен препарат колкото Тенофовир, но просто няма достатъчно данни, за да се потвърди. Тъй като Тенофовир се използва и при ХИВ и има огромна база данни, за да се види, че няма прболеми с бебетата. При Бараклуд просто нямат 100% сигурност и затова не препоръчват бременност. Т.е. единият ти вариант е да почнеш Бараклуд и ако ти понася - в първия момент в който си с 0 копия на вируса - почвате здраво опити за бебе. Приятелят ти, разбира се, е най-добре да е имунизиран.

Вторият ти вариант е да не лекуваш хепатита и да правите бебе, след като разбира се, приятелят ти пак се имунизира. Чувал съм, че има начин да се направи всичко възможно да не се пренесе вируса към детето, така че проучи и тази възможност. По принцип хроничния хепатит с е отрицателен антиген е изключително труден за пренасяне (поне по това, което съм слушал/чел от опита на хора). Да, виремията ти е висока и това сигурно увеличава риска, но според мен има немалък шанс изобщо да не можеш да заразиш приятеля си например.

Колко са ти ензимите ми е интересно? Щото то виремията хубаво е висока, ама това възпалява ли ти черния дроб или имунната система ти го толерира..

ПП:

Ето малко инфо по темата:

Цитат
Without prophylaxis, the risk of HBV vertical transmission is high. The risk is highest in HBsAg- and HBeAg-positive mothers (transmission rate: 70%–90%), and low for HBsAg-positive HBeAg-negative mothers (transmission rate: 10%–40%).2,21,22

T.e. шансът да го предадеш на бебето е 10-40% без да се вземат мерки при раждането.

Цитат
At birth, prophylaxis is able to greatly reduce the risk of vertical transmission.22,23 It is currently administered to all HBsAg-positive mothers in most countries, and consists of both passive and active immunoprophylaxis.2,22,23 In detail, newborns of HBsAg-positive mothers receive both hepatitis B immune globulin (HBIG) (passive immunoprophylaxis) and the first dose of the HBV vaccine (active prophylaxis).22,23 In general, the first dose of the hepatitis B vaccine and HBIG should be given within 24 hours of the child being born.23 The vaccine schedule is completed with the administration of two or three doses of vaccine in the first 6 months of life.21 This combination scheme has been demonstrated to be more effective than the administration of either the HBV vaccine or HBIG alone.24,25 However, even using this combination strategy there is a residual risk of vertical transmission – namely, about 3 %.17,26–29 However, all cases of transmission that occur despite adequate prophylaxis are associated with a high maternal viral load and maternal HBeAg positivity.17,26–29 Indeed, a maternal viral load below 10^6 IU/mL is not associated with vertical transmission,30 whereas the risk of transmission is about 3 % in cases of a maternal viral load 10^6–10^7 copies/mL, about 7% for a viral load 10^7–10^8 copies/mL, and about 8% for a viral load >10^8 copies/mL.29 These results were confirmed in an Australian study that reported a transmission rate of 9% in mothers with a viral load >108 copies/mL

С профилактика (което е ваксина + имуноглобулин за бебето веднага след раждане) шансовете при 6 млн копия според това проучване е 3%. Ваксина така и така им се слага на малките до 24 часа след раждане. А другото е подсилващо имунната система.

Според мен, ваксинирай приятеля, почвайте да правите бебе и намерете лекар, който знае какво прави по темата, за да се вземат мерките като се роди и ще имате здраво бебче и после вече се лекувай с ентекавир. Единственото, което не знам е, как ще се отрази на черния ти дроб цялата бременност, но това пак трябва лекар да го потвърди.
« Последна редакция: Октомври 16, 2018, 11:57:40 от anti-HBs »

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Октомври 16, 2018, 15:24:47 »
Благодаря за отговора!
Приятелят ми е имунизиран, така се случи, че ние научихме още в първия месец от запознанството си и дори като разбрахме за активацията на моя хепатит, отидохме да си провери антителата, има си ги в изобилие. Аз също смятам, че е трудно да го заразя, тъй като не бях и успяла във времето, в което не знаехме.
Балабанска е категорично "не" по въпроса с бременност и Бараклуд. Аз също си мисля, че това е по-рисково.
Повече клоня в момента като че ли да не провеждам лечение, а да се наблюдавам, например биопсията ми е от февруари, да  видя какво ще излезе на един фиброскан. Чернодробните ми последно бяха Алат-63, Асат - 87 - август 2018. В Токуда казаха, че ензимите можело да са ниски и въпреки това да има увреждане на черния дроб, така излезе и при биопсията - че фиброзата е на фаза 2.
Сто процента сигурност няма никога за нищо, най-малкото възраст над 35 г. веднага вдига риска от Даун и др., но с лекарствата ми се струва по-висок. А те както и не ми понесоха предишните, представям си с бременност какво ще правя, ако и от другите ми е лошо... в листовката на Бараклуд пише, че са забелязани аномалии при плъхове и техните бебета. Аз не съм много голяма късметлийка и не знам дали бих заложила на това, че нещо се случва рядко... след като съм единствената с токсична непоносимост към Тенофовир, след като изобщо съм се заразила с такова заболяване при моя начин на живот... и разни други такива неща.

П. С. В момента пия имуномодулатор и хепатопротектор и, да ви кажа, за пръв път от доста време, ми просветна, единствено усещам подпирането вдясно, то си е постоянно от около година, но в сравнение с другото, което преживях, направо му се радвам на него :)
Този имуноглобулин не може ли да си го сложа аз, за да си активирам имунитета да потисне вируса сам сега...
« Последна редакция: Октомври 16, 2018, 15:49:34 от edna_ot_vas »

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #3 -: Октомври 16, 2018, 17:28:40 »
Ензимите не са ти ниски, говори с Балабанска за бременност и да те следи и давайте. Хепатит Б е гадна болест, но не е смъртна присъда или пък краят на света. Не смятам, че за една година може да ти прогресира чернодробното увреждане чак толкова.. то бавно убива. Реши си този проблем и тогава Бараклуд и си готова.

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #4 -: Октомври 17, 2018, 00:07:37 »
Мда, но забравяш гинекологичния - първо трябва да се докаже ендометриозата с операция и да се отстрани, което също ще отнеме време, както и да убедя гинеколога си, че няма да умра на масата му, защото имам висока виремия, аз до миналия месец кървях непрекъснато и припадах и въпреки това не искаха да ми махнат един банален полип, заради упойки и рискове, пък представям си как ще го навия за яйчниците... но ще си запиша час пак да преговарям с него... а иначе ензимите бяха незначително по-високи от нормалното, когато ми го казаха това за ниските ензими, но август вече и те, и виремията се качиха... аз имам чувството, че откакто разбрах за активността на вируса, ми се активира още толкова от стреса.
Моля, ако има жени, които са били или са в същото положение, да ми пишат. Със сигурност ще ми е от полза.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #5 -: Октомври 17, 2018, 08:06:32 »
Според мен бебето трябва да се случи преди да почваш лечение.

За целта трябва да:
1. махнеш полипите 2. смъкнеш виремията, за да не предадеш вируса на бебето въпреки ваксината

За да махнеш полипите също трябва да смъкнеш виремията. Имаш две опции:
1. да пиеш Зефикс (питай д-р Балабанска)            2. да пиеш отвара от филантус

Филантуса е билка, за която има научни доказателства, че смъква вирусния товар. Аз имам приятели с хепатит В (трима на брой), които го пият от години и за двама от тях знам, че са с отрицателен вирусен товар, благодарение на билката. Третия не си пуска изследване, така че там не знам каква е хавата.

https://www.hepactive.org/article/cudotvorniat-phyllanthus-nai-cennata-bilka-v-sveta

Ако решиш да действаш с филантуса, пиши на Мери, тя е от нашето сдружение, поръчва си го по интернет от години и може да те опъти. Пиши й на мейла.

http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?action=profile;u=115
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #6 -: Октомври 17, 2018, 09:03:11 »
Силвана, златна си! :flowers:

Тя спомена за Зефикс, но Зефикс може ли да се спира без последствия?
Бих заложила на отварата, щом наистина може да подейства. Надявам се и имуномодулаторът да помогне на имунната ми система да потисне вируса също. Не знам дали имаш някаква информация и впечатления от Трансфер фактор плюс, изписа ми го доктор, но не български доктор и стартирах с него, докато си чаках протокола...
Точно това ми трябва точка по точка план, както си ми направила, защото се омешвам в омагьосания кръг и се отчайвам, стресирам, което със сигурност пречи на възстановяването ми. Благодаря ти

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #7 -: Октомври 17, 2018, 09:14:55 »
За Зефикса се консултирай с д-р Балабанска.
За мен най-безболезненото, което можеш да направиш е да пиеш филантус.Не го омешвай с други неща обаче.
Успех.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Октомври 17, 2018, 21:49:34 »
С какви други? Имуномодулатор, хепатопротектор, лекарства за др неща - примерно аналгин, аулин за болки... питам, за да не сбъркам нещо или да попитам Мери? Благодаря

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #9 -: Октомври 18, 2018, 08:47:44 »
С други билки или добавки.

Неактивен anti-HBs

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #10 -: Октомври 24, 2018, 17:50:48 »
Колко ти излиза изопринозина на месец? И аз бях с 3-4000 UI в началото.. но от година съм на tenorovir и обмислям алтернативи.

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #11 -: Октомври 29, 2018, 17:00:14 »
Здравейте отново!
Аз да си питам пак за чая, има го в бг аптеки и някои сайтове като например този http://herbals.bg/index.php?id_product=8&controller=product
Има ли смисъл да се поръчва от чужбина, видях, че доставката струва два пъти повече от чая, при положение, че го има тук? Ако този от Виетнам е по-истински, разбира се, ще предпочета него.

Под "добавки" също не знам какво да разбирам- Трансфер фактор се води имуномодулатор и съдържа какво ли не. Вече сто пъти го почвах и спирах него, но около мен постоянно има болни и не знам кое друго би могло да ме пази от вирусите. А и някаква надежда си имам, че стимулацията на имунитета ще помогне в контрола на вируса.

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #12 -: Ноември 22, 2018, 15:49:58 »
Поръчах чая от виетнамския сайт и междувременно някой успя да ми източи немалка сума пари през Пейпал и се наложи да си блокирам картата. Затова сега намерих втори български сайт, от който поръчвам, а ако другият пристигне, пристигне. Явно този метод на плащане не е безопасен.
« Последна редакция: Ноември 22, 2018, 16:01:49 от edna_ot_vas »

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #13 -: Декември 06, 2018, 11:23:52 »
Здравейте отново!
Пия си чая и засега се чувствам добре. Ще си върна и имуностимуланта.
Говорих с доктор Балабанска, тя доста ме насмете като разбра какво съм решила и веднага ми каза, че това с чая е измама и абсолютно неефективно, както и колко много бебета се раждали с цироза и отделенията били пълни,заради това, че не са се родили на фона на лечение. Още повече каза, че такива като мен щели да ги задължават да пият лекарства по време на бременност (което не ми е ясно законово как ще стане). Това няма да повлияе на решението ми, на този етап така съм решила. За протокола за Тенофовир каза, че не е нужно да се прави нищо. Щял да си изтече и просто да не си взимам лекарствата.
Ще отида на Фиброскан след Нова година...
« Последна редакция: Декември 06, 2018, 11:29:06 от edna_ot_vas »

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #14 -: Януари 23, 2019, 19:15:40 »
Въпреки че сама си говоря, да продължа... чак вчера получих заветния чай от виетнамския сайт, но няма нищо общо с Менирана, който купих от Бг - първо, на опаковката пише amarus, а не urinaria. Също така има някакви цифри, които ако са срок на годност, то значи той е изтекъл на първи август (като се има предвид колко се забави доставката, може и така да е).
За мое злощастие си поръчах цели три опаковки, но при това положение няма да ги използвам и ще се върна към Менирана от БГ. Надявам се да пия правилния грамаж и да го приготвям както трябва, защото слагам на око и вода, и чай, не ги меря с точност. Слагам също и лимон и захар, защото иначе ми е гадно. До момента не съм го варила на котлон, а го заливах с киснене в гореща вода за 3-5 минути, но в листовката пише, че за изострени състояния да се вари на котлон в 500 мл, докато половината вода изври. Ако някой иска от виетнамския чай, може да ми пише, две от опаковките изобщо не са разпечатани, а от третата съм отсипала само две чаени лъжички. Не знам, нормално ли е да е толкова горчив? Мениран изобщо не е...

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007