Вирусен хепатит - Обща дискусия > Бременност и вирусни хепатити

 Дилема

(1/7) > >>

edna_ot_vas:
Пред мен стои следната дилема: На 34 г. съм и не съм раждала, нямам аборти, имам хроничен хепатит Б с отрицателен Е-антиген от... не се знае откога, имам сериозен приятел, който е имунизиран, не съм провеждала лечение до този момент, тъй като преди няколко месеца се откри, че съм с активен хепатит и висока виремия - в момента около 6 млн. копия, биопсията показа А1Ф2.
Миналото лято се бях запътила към майчинството, тъй като бях диагностицирана с ендометриоза и всъщност трябваше да се направи потвърдителна операция, но докато ми правеха изследвания за лапароскопията, попаднах в болница със стомашни проблеми и оттам се установи, че хепатитът е активен и фокусът се измести върху него. За съжаление обаче, явно аз ще трябва да взема решението сега занапред, тъй като имам доказана непоносимост към Тенофовир - единственото лекарство, което се счита за "безопасно" по време на бременност, насочват ме към Бараклуд, но докторката казва, че не може да се спира, заменя или да се забременява на фона на него, съответно аз трябва сега да реша явно дали ще имам деца или не. Не знам какво да правя. Все още не е ясно и дали ще мога заради ендометриозата, не е ясно и напълно потвърдено дали изобщо е ендометриоза или някакви други кисти имам... годините си ги казах в началото, смятам, че това също е от съществено значение... конкретният ми въпрос е как да постъпя според вас? Знам, че това е невъзможен избор, но все се надявам, че вие тук сте се изправяли пред него и сте взели правилно решение и ще ми помогнете... честно казано от това да нямам деца изобщо по-лошо ми се струва да имам, но с аномалии... това няма да мога да си го простя, ако съм имала друг вариант.
Изобщо не знам и колко е разумно да се забременява на фона на висока виремия, нито дали ако я сваля, няма да се развихри пак от бременност... гинеколозите се дърпат да ми правят операцията, заради високата виремия, страхуват се от хепатита. Това обаче за мен е омагьосан кръг. Аз нося отговорност и към моя приятел, на когото ще се отразят моите решения и те стават и негови. Моля, кажете ми, какво да правя?
Благодаря

П. С. Ако ендометриозата наистина е ендометриоза, което се доказва само с лапароскопска операция, то единственото ми "лечение" е бременност, вариантът за хормонално с хепатит не стои.

anti-HBs:
За Бараклуд знам, че най-вероятно е също толкова безопасен препарат колкото Тенофовир, но просто няма достатъчно данни, за да се потвърди. Тъй като Тенофовир се използва и при ХИВ и има огромна база данни, за да се види, че няма прболеми с бебетата. При Бараклуд просто нямат 100% сигурност и затова не препоръчват бременност. Т.е. единият ти вариант е да почнеш Бараклуд и ако ти понася - в първия момент в който си с 0 копия на вируса - почвате здраво опити за бебе. Приятелят ти, разбира се, е най-добре да е имунизиран.

Вторият ти вариант е да не лекуваш хепатита и да правите бебе, след като разбира се, приятелят ти пак се имунизира. Чувал съм, че има начин да се направи всичко възможно да не се пренесе вируса към детето, така че проучи и тази възможност. По принцип хроничния хепатит с е отрицателен антиген е изключително труден за пренасяне (поне по това, което съм слушал/чел от опита на хора). Да, виремията ти е висока и това сигурно увеличава риска, но според мен има немалък шанс изобщо да не можеш да заразиш приятеля си например.

Колко са ти ензимите ми е интересно? Щото то виремията хубаво е висока, ама това възпалява ли ти черния дроб или имунната система ти го толерира..

ПП:

Ето малко инфо по темата:


--- Цитат ---Without prophylaxis, the risk of HBV vertical transmission is high. The risk is highest in HBsAg- and HBeAg-positive mothers (transmission rate: 70%–90%), and low for HBsAg-positive HBeAg-negative mothers (transmission rate: 10%–40%).2,21,22
--- Край на цитат ---

T.e. шансът да го предадеш на бебето е 10-40% без да се вземат мерки при раждането.


--- Цитат ---At birth, prophylaxis is able to greatly reduce the risk of vertical transmission.22,23 It is currently administered to all HBsAg-positive mothers in most countries, and consists of both passive and active immunoprophylaxis.2,22,23 In detail, newborns of HBsAg-positive mothers receive both hepatitis B immune globulin (HBIG) (passive immunoprophylaxis) and the first dose of the HBV vaccine (active prophylaxis).22,23 In general, the first dose of the hepatitis B vaccine and HBIG should be given within 24 hours of the child being born.23 The vaccine schedule is completed with the administration of two or three doses of vaccine in the first 6 months of life.21 This combination scheme has been demonstrated to be more effective than the administration of either the HBV vaccine or HBIG alone.24,25 However, even using this combination strategy there is a residual risk of vertical transmission – namely, about 3 %.17,26–29 However, all cases of transmission that occur despite adequate prophylaxis are associated with a high maternal viral load and maternal HBeAg positivity.17,26–29 Indeed, a maternal viral load below 10^6 IU/mL is not associated with vertical transmission,30 whereas the risk of transmission is about 3 % in cases of a maternal viral load 10^6–10^7 copies/mL, about 7% for a viral load 10^7–10^8 copies/mL, and about 8% for a viral load >10^8 copies/mL.29 These results were confirmed in an Australian study that reported a transmission rate of 9% in mothers with a viral load >108 copies/mL
--- Край на цитат ---

С профилактика (което е ваксина + имуноглобулин за бебето веднага след раждане) шансовете при 6 млн копия според това проучване е 3%. Ваксина така и така им се слага на малките до 24 часа след раждане. А другото е подсилващо имунната система.

Според мен, ваксинирай приятеля, почвайте да правите бебе и намерете лекар, който знае какво прави по темата, за да се вземат мерките като се роди и ще имате здраво бебче и после вече се лекувай с ентекавир. Единственото, което не знам е, как ще се отрази на черния ти дроб цялата бременност, но това пак трябва лекар да го потвърди.

edna_ot_vas:
Благодаря за отговора!
Приятелят ми е имунизиран, така се случи, че ние научихме още в първия месец от запознанството си и дори като разбрахме за активацията на моя хепатит, отидохме да си провери антителата, има си ги в изобилие. Аз също смятам, че е трудно да го заразя, тъй като не бях и успяла във времето, в което не знаехме.
Балабанска е категорично "не" по въпроса с бременност и Бараклуд. Аз също си мисля, че това е по-рисково.
Повече клоня в момента като че ли да не провеждам лечение, а да се наблюдавам, например биопсията ми е от февруари, да  видя какво ще излезе на един фиброскан. Чернодробните ми последно бяха Алат-63, Асат - 87 - август 2018. В Токуда казаха, че ензимите можело да са ниски и въпреки това да има увреждане на черния дроб, така излезе и при биопсията - че фиброзата е на фаза 2.
Сто процента сигурност няма никога за нищо, най-малкото възраст над 35 г. веднага вдига риска от Даун и др., но с лекарствата ми се струва по-висок. А те както и не ми понесоха предишните, представям си с бременност какво ще правя, ако и от другите ми е лошо... в листовката на Бараклуд пише, че са забелязани аномалии при плъхове и техните бебета. Аз не съм много голяма късметлийка и не знам дали бих заложила на това, че нещо се случва рядко... след като съм единствената с токсична непоносимост към Тенофовир, след като изобщо съм се заразила с такова заболяване при моя начин на живот... и разни други такива неща.

П. С. В момента пия имуномодулатор и хепатопротектор и, да ви кажа, за пръв път от доста време, ми просветна, единствено усещам подпирането вдясно, то си е постоянно от около година, но в сравнение с другото, което преживях, направо му се радвам на него :)
Този имуноглобулин не може ли да си го сложа аз, за да си активирам имунитета да потисне вируса сам сега...

anti-HBs:
Ензимите не са ти ниски, говори с Балабанска за бременност и да те следи и давайте. Хепатит Б е гадна болест, но не е смъртна присъда или пък краят на света. Не смятам, че за една година може да ти прогресира чернодробното увреждане чак толкова.. то бавно убива. Реши си този проблем и тогава Бараклуд и си готова.

edna_ot_vas:
Мда, но забравяш гинекологичния - първо трябва да се докаже ендометриозата с операция и да се отстрани, което също ще отнеме време, както и да убедя гинеколога си, че няма да умра на масата му, защото имам висока виремия, аз до миналия месец кървях непрекъснато и припадах и въпреки това не искаха да ми махнат един банален полип, заради упойки и рискове, пък представям си как ще го навия за яйчниците... но ще си запиша час пак да преговарям с него... а иначе ензимите бяха незначително по-високи от нормалното, когато ми го казаха това за ниските ензими, но август вече и те, и виремията се качиха... аз имам чувството, че откакто разбрах за активността на вируса, ми се активира още толкова от стреса.
Моля, ако има жени, които са били или са в същото положение, да ми пишат. Със сигурност ще ми е от полза.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия