Автор Тема:  Хепатит Б и бременност  (Прочетена 145718 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Хепатит Б и бременност
« Отговор #15 -: Април 21, 2008, 18:25:22 »
Здравей, Катя!

Цитат
Има намаляване на заболяемостта по отношение на хепатит В в страните, които имат добри програми за ваксинация на новородените. България е такава страна от 1992 г., като всички новородени получават три ваксини – при раждане, в първия месец и още шест месеца след това. Ефективността на една такава ваксинация е около 80%. По този начин спада честотата на острия хепатит В и нови случаи при децата, родени след 1992 г., почти няма. Едно време се считаше, че на петата година трябва да се направи реваксинация на тези деца, за да се запази имунитетът. Впечатлението обаче е, че до десетата година има имунитет след ваксинацията. Така че това е един ефективен начин за борба срещу тази инфекция и по този начин честотата на хепатит В за България ще намалее и ще стане близка до другите европейски държави.

цитата е от http://www.zdrave.net/Portal/Comments/Default.aspx?evntid=xYx0wHtUi6s%3D
Гамаглобулинът се използва за засилване на имунната система.
А самата ваксина спомага за образуване на антитела, които да се преборят с вируса при евентуален контакт с него.
Мисля, че се притесняваш повече, отколкото трябва. Винаги има някакъв риск - то и самото раждане си е риск.
Още повече, че копията на вируса при теб са много малко и след като вече 9 години откакто си завършила лечението нямаш проблеми и ензимите ти са в норма - значи всичко е наред.
Освен това хората с отрицателен HBeAg антиген са много по-малко заразни. Аз не съм успяла да заразя нито съпруга си нито двете си деца.
За моето лечение и страничните ефекти можеш да прочетеш тук http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=283.0

Поздрави и действай по въпроса за бебето! :)
Мери

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 174
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
« Отговор #16 -: Април 22, 2008, 11:48:26 »
Катя, знам, че шанса да родиш едно здраво дете е много голям, просто трябва да се вземат мерки веднага след раждането от лекарите, както ти е отговорено вече.

Имам сестра, която има здраво детенце, макар че и сестра ми е с хроничен хепатит В.
Така че,  смело към заветната цел да станеш майка !!!
« Последна редакция: Април 22, 2008, 13:30:31 от Мариана Стефанова »

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #17 -: Април 22, 2008, 14:13:17 »
Ето и информация от специализирана литература.
По време на бременността съществува малък риск за заразяване на плода с вируса на хепатит В от страна на майката.По принцип има риск детето да бъде заразено малко преди или след раждането,както и по време на раждането.Всички новородени на майки,заразени с този вирус трябва веднага след раждането да бъдат пасивно и активно ваксинирани с/у хепатит В,при което в почти всички случаи не се стига до болестно развитие на хепатита,макар че с ваксинирането се вкарват хепатитни вируси.

Само да добавя,че сестра ми си кърми успешно бебето,тоест естествено хранене на детето не е противопоказно в случая.
« Последна редакция: Април 22, 2008, 14:17:04 от Силвана Лесидренска »

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #18 -: Април 24, 2008, 11:26:11 »
Здравей,Катя!
По време на втората ми бременност ми откриха остър хепатит В.Аз имам съмнения, че много преди това е хронифицирал, просто бременността ми раздвижи ензимите и така всичко излезе наяве.Родих детето със секцио в едно гадно карантинно отделение.Никакъв гамаглобулин не сложиха.Даже забравиха да я
ваксинират, че го направиха преди да ни изпишат, на 7 ден.Аз едва не умрях от кръвоизлив и оставиха на мен да реша дали да я кърмя.Аз не я кърмих за всеки случай.
Сега детето изглежда добре, не съм я изследвала , защото ми е жал, но ще го направя и ще пиша за резултатите.
Съветвам те да се информираш подробно за всичко, да си намериш специалисти и да родиш едно чудно бебче.
Аз не съжалявам нито за миг, че реших да имам още едно дете, макар че това ми промени живота драстично.
При теб нещата стоят по друг начин.Така, че действай.
« Последна редакция: Април 26, 2008, 18:37:15 от Vancheto »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #19 -: Април 25, 2008, 16:30:18 »
Ванче,това ,което си писала звучи ,меко казано, гадничко.
Моята сестра не ражда в Бг,там никой не я е поставял в карантинно отделение.Защо се прави това? Все пак се ражда в стерилна среда,а и ти не си била остро заразна по въздушно-капков път.Явно такава е практиката у нас.
И сестра ми бе развила остър хепатит по време на бременността (и тя тогава разбра,че е носител на вируса),предполагаме,че малко преди това се е била заразила,но не се знае с точност. :-\

Ванче,направи изследвания на детето ти,така ще си по-спокойна за здравето му.
« Последна редакция: Април 25, 2008, 16:32:09 от Силвана Лесидренска »

Неактивен katia

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 298
    • Профил
« Отговор #20 -: Април 26, 2008, 10:20:14 »
Ето какво пише тук http://bg.wikipedia.org/wiki/HBV - Заразяване на новороденото от майката по време на бременността. Вирусът на хепатит B преминава през плацентата и може да предизвика различни аномалии у плода или да се роди бебе с вроден хепатит B. В повече от 90% от случаите вродения хепатит B е хроничен.
Аз се страхувам също не само от предаване на вируса, но и от възможността да се получат някакви малформации или родени аномалии. Някой може ли да ми каже нещо по въпроса?

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3103
    • Профил
« Отговор #21 -: Април 26, 2008, 10:37:10 »
първо искам да ти напомня ,че Уикипедия е формат, при който всеки пише и допълва дадена статия свободно, т.е. това не са проверени факти и това не е научна литература. Има много хора, които за съжаление са все още малко или много невежи по отношение на хепатитите,така че каква е гаранцията че тази информация, която си прочела не е писана от такъв човек? :) Недей вярва на всяка страница,която срещнеш в интернет ( напр. вчера прочетох в аналогичен форум за хепатита,че имало" много хора които след като прекарали 3-те вида хепатит- А,Б, Ц се излекували напълно БЕЗ лечение и водели пълноценен живот"- ами нека ми покажат някой,който се е заразил едновременно с А,Б и Ц и се е изчистил без интерферон? / та мисълта ми е- да,съществува риск от предаване на хепатита от майката на бебето,но точно поради тази причина му се бие глобулин. Има вероятност бебето да се роди с малформации, АКО забременяването се е случило преди 6-те месеца от последната инжекция Пегасис, или с други думи-интерферона предизвиква тези малформации,затова за бебе се "работи"  ;) поне 6-9 м, но най-добре година след лечението.

Неактивен bumbi68

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 5
  • Парите не правят човека по-щастлив,а по-зает!
    • Профил
« Отговор #22 -: Април 28, 2008, 16:15:03 »
Здравейте, искам да кажа, че съм раждала и двете си деца с носителство на хеп. Б и австр.антиген(+).
Едното ми дете е вече на 20 г., а другото е на 13,5 г.
Не зная дали съм го предала, но знам, че не са имали някакви проблеми с черния дроб досега, освен, че при епидемията, която имахме в града преди 1,5 г., боледуваха и двамата от хепатит А.
Мисля, че нещата не стоят толкова страшно при раждането, но задължително лекарите трябва да знаят за това.
« Последна редакция: Април 29, 2008, 08:56:41 от Радослав Русинов »

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #23 -: Май 02, 2008, 10:43:23 »
Силвана, аз не съм била на Пегасис - тогава още го нямаше, а на рекомбинантен интерферон а-2а, лекарството се казваше Интрон А и на Lamivudin малко и не ми се изчисти вируса изцяло. Но доколкото знам и хепатит В ако е активин може да предизвика аномалии, не е само от лечението. Иначе има жени, носителки на австралийски антиген, които си раждат деца, които не са носители и са си здрави, но на тези жени може вирусът да не им е бил активен, а моят е активен все пак имам положителен HBV DNK тест.
« Последна редакция: Май 04, 2008, 08:07:02 от Мариана Стефанова »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #24 -: Май 02, 2008, 10:57:12 »
Катя здравей,

изказах мнение, което не твърдя , че е меродавно,напротив- аз не съм медицинско лице и в никакъв случай няма да се ангажирам с едностранен и категоричен отговор. Споделих това което знам за бременноста и интерферона,не съм чувала за аномалии на плода причинени от самия хепатит,но това не означава,че не е така, просто аз не съм чела за подобни проблеми. Ако попадна на статия където се описват тези релации между хеп. и бременност, ще ги публикувам.

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #25 -: Май 02, 2008, 11:20:57 »
Благодаря ти, наистина този проблем много ме вълнува, а и черният дроб го усещам в себе си като някакъв орган, който ми тежи и ме е страх да не стане така и с бебето, ако реша да рискувам.
« Последна редакция: Май 04, 2008, 08:09:23 от Мариана Стефанова »

Неактивен boryana

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 8
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #26 -: Май 02, 2008, 12:01:50 »
       Здравей ,Катя !
     Не зная , дали въобще някой категорично ще може да ти каже какво точно трябва да направиш.
     Аэ ще ти напиша какво се случи с мен , а ти ще решиш сама.
     Когато забременях бях с хроничен хепатит С и прекаран преди това хепатит Б. Тогава бях на 31 год. и все още не можех да се вредя за интерфероново лечение. Тръгнах по разни специалисти с въпроса, който стои сега и пред теб. Искам да ти кажа, че почти никой не се нае да прогнозира дори какво е възможно да се случи. Даже имаше и мнение от някои инфекционисти, че е наложително да прекъсна на всяка цена бременността си. Благодарна съм и до днес на тези които съвсем открито заявиха, че нямат достатъчно наблюдения върху подобни случаи в България и каквото й да ми отговорят няма да е сигурно на 100%. Тогава се консултирах със специалисти извън страната, които пък бяха на мнение че, няма никаква опастност до се предаде вируса на плода по време на  бременността и единственият риск това да се случи е по време на самото раждане.
Въпреки всичките неяснотии реших да родя детето си с риск да е заразено. За по - сигурно отидох да раждам в инфекциозно отделение. Длъжна съм да ви споделя, че не направиха абсолютно нищо по- различно от това което се прави при едно раждане в нормални условия. С тази разлика, че се бяха опаковали като астронавти, за да запазят собствената си безопастност. След като родих по нормален път /а, в подобни случаи чужденците препоръчват секцио/ на следващия ден ми заявиха, че ще трябва да изчакам поне 6 мес., за да разбера дали моето момченце е носител на вируса. След 6 мес. направихме проба, която беше +/полож./. Започнах да свиквам с мисълта. Така или иначе нямаше какво да се прави към адекватно лечение можеше да се пристъпи след навършване на 3-тата година. Когато направихме следващата проба на 12-тия месец тя се оказа - /отрицателна/. Не можах да повярвам на очите си и след още 6 мес. направихме за трети път изсл., което потвърди, че съм родила едно здраво детенце.
    А можеше въобще да го няма, ако бях послушала някои специалисти!
    Сега вече и аэ съм здрава и най- вече щаслива майка!
    Надявам се да помогна с моята история на всички, които искат да станат МАМИ ! Успех !
« Последна редакция: Май 04, 2008, 08:13:44 от Мариана Стефанова »

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #27 -: Май 02, 2008, 12:33:20 »
Здравей Боряна,

Първо-благодаря ти ,че сподели своята история, мисля че е от голяма полза за всички които се интересуват по този въпрос. Радвам се,че не си се отказала, въпреки съветите на лекарите. А защо не си била в състояние да се вредиш за лечение? Какво е състоянието ти сега? Извини ме за въпросите, просто ми стана интересно :)

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #28 -: Май 02, 2008, 14:05:49 »
Боряна,вбесява ме факта от некомпетентността на лекарите  в твоя случай(че детето ти не е било веднага ваксинирано,а са чакали 6 месеца!!!) - а,хем си била в инфекциозно отделение !!! :angry2:
Добре все пак,че детенцето ти се е преборило само с вируса...

Катя,и аз не съм чувала за аномалии,не мога все пак да отрека тази вероятност,но това не значи,че наистина я има.Имам малка книжка(30 стр.)с подробна информация относно хепатит В(от чернодробния център,към който се водя),темата за бременността там също е засегната.Не се споменава за вероятността от аномалии ,а за риска детето да се зарази от майката и затова се и бият вече споменатите ваксини директно след раждането.

Сестра ми също беше с активен хроничен хепатит В,дори по време на бременността се изостри (не знаем дали преди или по време на бременноста се е заразила,но се предполага,че си е имала хепатита и преди това).
Погледни и в подфорум "Терминология,статии и обща информация за болестта"-там в темата "Хепатит В и С и кърмене" сме събрали инфо за ваксините,които се бият на бебето.
А и не забравяй,че по време на една бременност винаги има за какво да се притесняващ.Има хиляда вероятности и евентуални опасности, докато родиш (особено ако много мислищш за тях).Факт е,че има огромен шанс да родиш здраво дете в сегашното ти състояние-нужен ти е само кураж ! ;)
« Последна редакция: Май 02, 2008, 17:27:21 от Силвана Лесидренска »

Неактивен boryana

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 8
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #29 -: Май 02, 2008, 15:58:27 »
         Здравей , Силвана!
     През 1990г. се раэболях от хепатит " Б ",а през  1996г. разбрах  ,че съм носител и на вируса на хепатит " С ". По това време само ми каэаха да не се притеснявам ,че мога да си живея 15-20 год. без да имам никакви проблеми. След известно време започнах да чувам и прочитам от тук-там , че има адекватно лечение на хепатит " С " с интерферони. От 2000г. вече имахме НЗОК, РЗОК и лични лекари! За мое нещастие /живея  в Благоевград / моят личен лекар  не беше информиран въобще. При всяко раздвижване на трансеминазите вместо да ме насочи към гастроентеролог ме изпращаше в инфекциозно отделение, където след 10 дни престой ме изписваха беэ каквото и да било адекватно лечение. И така до 2003г. когато разбрах , че в Александровска болница има програма за лечение на болни от хепатит "В" и "С".Тогава бях бременна и не беше възможно да започна лечение веднага. След като родих направих всички необходими изследвания и след ходене по мъките / "благодарение на НЗОК и РЗОК "/след около 9 мес. започнах така бленуваното лечение с Пегасис и Копегус.Сега вече всичко е минало. Преди година и половина получих така желания за всички лекуващи се отрицателен резултат.Ще изчакам още година и ще повторя изследванията въпреки ,че нямам никакви оплаквания.Желая успех на всички ,които са на лечение!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007