Здравей ,Катя !
Не зная , дали въобще някой категорично ще може да ти каже какво точно трябва да направиш.
Аэ ще ти напиша какво се случи с мен , а ти ще решиш сама.
Когато забременях бях с хроничен хепатит С и прекаран преди това хепатит Б. Тогава бях на 31 год. и все още не можех да се вредя за интерфероново лечение. Тръгнах по разни специалисти с въпроса, който стои сега и пред теб. Искам да ти кажа, че почти никой не се нае да прогнозира дори какво е възможно да се случи. Даже имаше и мнение от някои инфекционисти, че е наложително да прекъсна на всяка цена бременността си. Благодарна съм и до днес на тези които съвсем открито заявиха, че нямат достатъчно наблюдения върху подобни случаи в България и каквото й да ми отговорят няма да е сигурно на 100%. Тогава се консултирах със специалисти извън страната, които пък бяха на мнение че, няма никаква опастност до се предаде вируса на плода по време на бременността и единственият риск това да се случи е по време на самото раждане.
Въпреки всичките неяснотии реших да родя детето си с риск да е заразено. За по - сигурно отидох да раждам в инфекциозно отделение. Длъжна съм да ви споделя, че не направиха абсолютно нищо по- различно от това което се прави при едно раждане в нормални условия. С тази разлика, че се бяха опаковали като астронавти, за да запазят собствената си безопастност. След като родих по нормален път /а, в подобни случаи чужденците препоръчват секцио/ на следващия ден ми заявиха, че ще трябва да изчакам поне 6 мес., за да разбера дали моето момченце е носител на вируса. След 6 мес. направихме проба, която беше +/полож./. Започнах да свиквам с мисълта. Така или иначе нямаше какво да се прави към адекватно лечение можеше да се пристъпи след навършване на 3-тата година. Когато направихме следващата проба на 12-тия месец тя се оказа - /отрицателна/. Не можах да повярвам на очите си и след още 6 мес. направихме за трети път изсл., което потвърди, че съм родила едно здраво детенце.
А можеше въобще да го няма, ако бях послушала някои специалисти!
Сега вече и аэ съм здрава и най- вече щаслива майка!
Надявам се да помогна с моята история на всички, които искат да станат МАМИ ! Успех !