И аз съм чувала, че първата доза ваксина за Хепатит Б дава някакъв шанс вирусът да не хронифицира и да не се развие доживотна инфекция ако е поставена, обаче, ДО 5 ДЕН след заразяването с Хепатит Б. Но от Фондацията за борба с Хепатита - Хепасист - телефонът им е 070010515 - ми казаха, че ваксината предпазвала ако е поставена ПРЕДИ човек да се зарази и не можела да помогне ако детето се роди с вроден хепатит, получен по време на бременността. Още повече, че бебетата са с много слаба имунна система и с никакви вируси не могат да се преборят. Иначе тази ваксина е първата, която се поставя до 12 час след раждането и е задължителна за всички новородени, със или без Хепатит Б, въведена е от 1992 г.
migle, а ти коя лекарка си питала в Александровска болница и ти е казала, че няма проблем? На мен точно от там ми казаха, че проблемът с предаването на вируса на детето е сериозен. Този гамаглобулин как се слага и задължително ли го поставят в такива случаи?
Проф. Чернев ми проследява случая от много време и със сигурност е разбрал, че става дума за Хепатит Б. Иначе говорих и с една гастроентероложка, която самата тя имала Хепатит Б и е родила детето си в активна фаза на инфекцията, накрая то било напълно здраво и не е имало никакъв хепатит. Та тя ме успокои, че не бил толкова сериозен проблемът, но проф. Чернев държи на това, че рискът си е огромен при положителна HBV DNA, дори при такива стойности и дори да нямам оплаквания и да съм с отрицателен НВе Аg. Незнам...