Автор Тема:  Хепатит Б и бременност  (Прочетена 145717 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Хепатит Б и бременност
« Отговор #30 -: Май 02, 2008, 16:15:17 »
Поздравления, Боряна, че независимо от безхаберието на нашите лекари си успяла да се пребориш с вируса. Моето мнение е, че в Бг и да си плащаш и да не си плащаш лечението все е неадекватно :crying2:  ако не попаднеш на точния лекар. Ти въпреки всичко си успяла :applause:

Цитат
през  1996г. разбрах  ,че съм носител и на вируса на хепатит " С ". По това време само ми каэаха да не се притеснявам ,че мога да си живея 15-20 год. без да имам никакви проблеми.

Това просто не подлежи на коментар

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 303
  • Не спирам да се надявам!
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #31 -: Май 02, 2008, 19:36:29 »
Здравей Боряна, на сестра ми се случи почти същото нещо. Когато роди детето в родилния дом му направиха изследвания за хепатит С. Седмици след като я изписаха с бебето получихме писмо от болницата, че в кръвта на бебето има антитела и че е болно от хепатит С. Оказа се, после проф.Кръстев ни го обясни, че по време на бремеността майката предава антитела на бебето, но това не означава, че бебето има хепатит С ! Естествено, докато разберем всичко това косичките ни побеляха от ужас, при мисълта , че бебенцето й е болно. Какво да ви кажа вече не вярвам на докторите и ако не дей си Боже ми се наложи да ходя по доктори винаги искам второ мнение.

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #32 -: Май 03, 2008, 11:05:48 »
Здрвейте на всички.
И мен тази тема ме вълнува много дали след лечението мога да забременея и да родя здраво дете.Като разбрах за хепатита се бях отказала окончателно от тази идея (пронесох го досто тежко и дълго време бях в депресия).Когато и двата пъти бях в Александровска питах за това и лекарката ми ме увери, че няма проблем само трябва да се следи бремеността внимателно и при раждането да се вземат необходимите мерки за бебето.Да се сложи ваксина и гамаглобулин.Това за мен е светлина в тунела  даде ми  надежда и сили за лечението.
Като се замисли човек колко много рискове крие една бременост и как от напълно здрави родители могат да се родят болни деца, то направо да ти настръхне косата.Всичко е божа работа.Страшно трудно е да се вземе такова решение, но пък раждането и отглеждането на едно мъничко човече аз немога да опиша с думи това е най, най - прекрасното нещо което ми се е случвало и се надявам да ми се случи отново. :love:
Меги

Неактивен katia

• Немедицинско лице
  • Публикации: 298
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
« Отговор #33 -: Май 07, 2008, 10:19:19 »
Здравейте всички!

Благодаря, че ме успокоихте. Аз още не съм взела решение какво да правя.
Говорих с проф. Чернев от Александровска болница и той ми каза, че плацентата не можела да задържи вируса и бебето щяло да се роди с хроничен хепатит и че ако вирусът се предава по време на бременността - това е медицинско показание за нейното прекъсване. Нямало никакъв глобулин, с който се инжектира бебето и ваксината също не помагала след това. Но пък нямало да има аномалии в плода, щяло иначе да е здраво.
Въобще нещата са доста сложни.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #34 -: Май 07, 2008, 13:11:10 »
Здравейте всички!

Благодаря, че ме успокоихте. Аз още не съм взела решение какво да правя.
Говорих с проф. Чернев от Александровска болница и той ми каза, че плацентата не можела да задържи вируса и бебето щяло да се роди с хроничен хепатит и че ако вирусът се предава по време на бременността - това е медицинско показание за нейното прекъсване. Нямало никакъв глобулин, с който се инжектира бебето и ваксината също не помагала след това. Но пък нямало да има аномалии в плода, щяло иначе да е здраво.
Въобще нещата са доста сложни.

Здравей, Катя!
Ти сигурна ли си, че проф. Чернев е разбрал, че го питаш за хепатит В? Щом той е казал, че няма никакъв глобулин и че ваксината не помага :shocked1:, какво можем да кажем ние, които не сме медицински специалисти? :ashamed:

http://www.biberonbg.com/info/uslojnenia.htm[/url]
До 12 часа след раждането, вашето бебе ще се нуждае от инжекция HBIG (специфичен гамаглобулин), заедно с първи прием на ваксина срещу Хепатит B.

ето и още информация по въпроса от http://www.ijgo.org/article/S0020-7292(06)00562-5/abstract
Цитат
Prevention of vertical hepatitis B transmission by hepatitis B immunoglobulin in the third trimester of pregnancy

Xiao Min Xiao, Ai Zhen Li, Xin Chen, Yao Kui Zhu, Jin Miao

Received 23 August 2006; received in revised form 15 November 2006; accepted 15 November 2006. published online 27 December 2006.

Abstract
Objective
To explore the possible efficacy of using hepatitis B immunoglobulin (HBIG) during the third trimester of pregnancy to prevent intrauterine transmission of hepatitis B virus (HBV).

Methods
Of 469 pregnant women testing positive for hepatitis B surface antigens (HBsAg), 126 had hepatitis B e antigen (HBeAg) and 343 did not.

Results
There were women who declined to be treated with HBIG in these 2 groups. Among infants born to HBeAg-positive mothers, the rates of those testing positive for HBsAg at birth and at the 6-month visit were significantly lower when the mothers had been treated with HBIG (P<0.05). Among infants born to HBeAg-negative mothers, however, no significant differences were found whether the mothers had been treated or not. Furthermore, all newborns received HBIG treatment and the first dose of a vaccination schedule within 12 h of birth. At the 6-month visit the protective anti-HBs rates were only 32.3% among infants whose mothers were HBeAg-positive and 56.2% among those whose mothers were HBeAg-negative when their mothers had not been treated with HBIG during pregnancy, whereas the corresponding rates were as high as 75.8% and 88.7% when the mothers had been treated.

Conclusion
Maternal administration of HBIG is effective in preventing intrauterine fetal HBV infection in HBsAg-positive, HBeAg-positive pregnant women and in improving immune response to hepatitis B vaccine in infants born to HBV carriers.

В цитираното изследване е описано използване на HBIG дори през третото тримесечие на бремеността за предпазване от предаване на хепатит В вируса (HBV).
« Последна редакция: Май 07, 2008, 19:22:16 от Мариана Стефанова »

Неактивен migle

• Усмихвай се на живота
    • Профил
« Отговор #35 -: Май 07, 2008, 18:13:35 »
Изобщо нещата с хепатита са доста сложни и не винаги ясни.Може би е хубаво да потърсиш още мнения.И да прецениш.Сигурно е добре и да говориш с гинеколог  и детски лекар и да видиш те какво ще кажат.
Аз представа нямам от кога ми е хепатита,но дъщеричката ми (тя е на 10) не е заразена.В медицината не винаги 2+2 правят 4.
И ако мога да изразя лично мнение (без да ангажирам никого с него) ако нямах детенце със сигурност след лечението щях да направя всичко възможно да си родя.Както вече писах това е най-прекрасното нещо на света.
Меги :)

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 174
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
« Отговор #36 -: Май 08, 2008, 10:11:25 »
Не проумявам мнението на доктора :o...Има някаква грешка според мен или пък недоизясняване.
Има такива ваксини-дете при описаното положение може да бъде родено здраво и да бъде ваксинирано(за да не се развие хепатит В и да не се хронифицира).Това е неоспорим факт,както писах по-горе.
Да не би в Бг все още да не се правят???(което обаче не ми се вярва).

А за прекъсването на бременността в такъв случай думи нямам...
« Последна редакция: Май 08, 2008, 14:10:38 от Силвана Лесидренска »

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #37 -: Май 21, 2008, 09:19:18 »
    И аз съм чувала, че първата доза ваксина за Хепатит Б дава някакъв шанс вирусът да не хронифицира и да не се развие доживотна инфекция ако е поставена, обаче, ДО 5 ДЕН след заразяването с Хепатит Б. Но от Фондацията за борба с Хепатита - Хепасист - телефонът им е 070010515 - ми казаха, че ваксината предпазвала ако е поставена ПРЕДИ човек да се зарази и не можела да помогне ако детето се роди с вроден хепатит, получен по време на бременността. Още повече, че бебетата са с много слаба имунна система и с никакви вируси не могат да се преборят. Иначе тази ваксина е първата, която се поставя до 12 час след раждането и е задължителна за всички новородени, със или без Хепатит Б, въведена е от 1992 г.
    migle, а ти коя лекарка си питала в Александровска болница и ти е казала, че няма проблем? На мен точно от там ми казаха, че проблемът с предаването на вируса на детето е сериозен. Този гамаглобулин как се слага и задължително ли го поставят в такива случаи?
    Проф. Чернев ми проследява случая от много време и със сигурност е разбрал, че става дума за Хепатит Б. Иначе говорих и с една гастроентероложка, която самата тя имала Хепатит Б и е родила детето си в активна фаза на инфекцията, накрая то било напълно здраво и не е имало никакъв хепатит. Та тя ме успокои, че не бил толкова сериозен проблемът, но проф. Чернев държи на това, че рискът си е огромен при положителна HBV DNA, дори при такива стойности и дори да нямам оплаквания и да съм с отрицателен НВе Аg. Незнам...

Неактивен migle

• Усмихвай се на живота
    • Профил
« Отговор #38 -: Май 21, 2008, 09:38:56 »
Това ми го каза доктор Црънчева.Веднъж когато лежах за биопсията и после когато бях за първия Пегасис.Каза ми , че не трябва да забременявам докато съм на интерферон (това е ясно), но година след лечението може.
Незнам от кога го имам този хепатит ( не е от скоро защото съм с HBe -), но дъщеря ми няма австралийски антиген.
Искам да отбележа, че една бременост винаги крие рискове например несъвместимост при кръвните групи, опасност от малформации някой деца се раждат със синдрома на Даун и ...... да не изброявам.
Много е трудно решението, което трябва да вземеш затова посъветвай се с повече светила в тази област.
Поздрави
Меги :)

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #39 -: Май 21, 2008, 11:58:08 »
migle, аз доколкото знам не трябва да забременяваш 2 години и половина поне след лечение с Пегасис, но и това лечение не е безобидно и може да доведе до много проблеми след години като някакви автоимунни заболявания напр., но и много други неща. Можеш да прочетеш за страничните ефекти в страницата на Roche, но всъщност ти сигурно си запозната щом си на пегилиран интерферон (аз бях на рекомбинантен тогава и имах депресии, подтиснатост, уморяемост, косопад и др.) Тази докторка не я познавам в Александровска, аз съм в клиниката на проф. Чернев и са ми правени 2 биопсии до момента, ти там ли си? А Синдрома на Даун и другите усложнения на една бременност са отделен въпрос, аз нямам други проблеми със здравето и в гинекологично отношение също съм добре и затова единствено този Хепатит ме притеснява и то много. Мисля си вече, че ако рискувам и се роди дете с положителен HBsAg като мен това едва ли ще е толкова страшно като се има предвид, че аз съм така поне от 15 години и нямам цироза и не ми пречи особено много този вирус, а съм била и с чернодробни ензими над 400.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3103
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #40 -: Май 21, 2008, 13:51:09 »
Катя,

д-р Црънчева, за която говори Меги е също от Александровска болница, в екипа на проф. Чернев.
Относно предаването на хепатита по време на бременност- не съм запозната, но личното ми мнение е,че ако едно бебе го има от самото си раждане, то опасността да развие след 15 год цироза или да има фиброза е голяма ( т.е. детето ще е на 15 год. и ще има малко или много увреден черен дроб).Все пак едно е да го имаш по рождение, съвсем друго да се заразиш когато си на 30-35 год.

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #41 -: Май 21, 2008, 14:14:08 »
Ти какво решение би взела на мое място, Силвана?
Аз съм с фиброза между F1 и F2 и въобще не знам какво означава това, камо ли да ми създава проблеми.
Но наистина идеята детето ми да е с някакво сериозно увреждане не е добра.

Неактивен katia

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #42 -: Май 27, 2008, 09:46:01 »
    Здравейте! :)

Явно темата ми не е толкова актуална и интересна щом скоро никой не ми е писал, или е тотално изчерпана. Но аз ще пиша, защото ми е много напрегнато и съм все така ошашавена. Говорих с личния си лекар и той каза, че Хепатит Б се предава (за разлика от от Хепатит С), а в Клиниката на д-р Антонов ми казаха, че аз така или иначе съм щяла да остана HBs положителна и нямало да се изчистя, а вирусите били малко и затова толкова да не съм го мислела.
  Поздрави на всички и тези, които ми четат поста!

Неактивен Eli

• Публикации: 705
    • Профил
    • Счетоводна кантора Елвада
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #43 -: Май 27, 2008, 16:40:45 »
Здравей Катя,

За пореден път се сблъскваме с простотията, която май няма граници  :angry1: :angry1:  :angry1:
Смятам, че трябва да изгониш всичките лоши мисли от главата си и да не се вкарваш във филми, в които не трябва да играеш главна роля!! Хайде де!!  :angry2: Докторски простотии!! :angry1: :angry1: :angry1:

Разбира се, че ще се оправиш и разбира се, че ти предстоят толкова хубави неща след лечението!  :love:
Сега, ако четеш поста ми, просто си сложи най-широката усмивка и повярвай в успешния край на лечението ти!!! Стискам ти палци и горе главата!!  :bravo:

Ииии.. не се поддавай на провокации и простотии!!!  :angry1: Успех!!  :bravo:

Поздрави,
Ели
"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 174
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
« Отговор #44 -: Май 27, 2008, 17:37:14 »
Катя,специално аз намирам темата за изчерпана,защото истината за предаването на хепатита по време на бременност е написана вече на първите страници.Не проумявам защо така те шашкат лекарите,при които си ходила. Има много жени ,родили здрави деца(важното е в случая бебето да бъде ваксинирано коректно),има много хора,които живеят необезпокоявани цял живот с хепатит Б - просто не го мисли толкова и прочети внимателно всичко написано в този форум.Определено тук има информация,която е по-актуална от знанията на повечето лекари в Бг.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007