Да, твоите уточнения всъщност показаха, че май аз имам някои пропуски по темата

По отделните въпроси, които засягаш:
Все пак: Относно Виреада и Себивото доц Антонов ни обясни, че досега не са правени експерименти как те влияят от самото начало на бременността. Има изследвания само за болни бременни след 3-ти месец. Мнението, което изрази пред нас е, че е недопустимо. Освен това в информираното съгласие ясно си пише, че ако в периода на лечение пациентът мъж или жена има деца, веднага се изключва от програмата. Преди да започнеш лечението подписваш доста документи, в които има категорична забрана за деца.
Да, темата е много деликатна. Явно за момента практиката е по-скоро жената на антивирусно лечение да не забременява, тъй като лекарите не знаят и не са 100% сигурни как стоят нещата в случай, че се пие нуклеозиден аналог по време на цялата бременност. Момента с това, че данните са за жени, започнали лечение след като са забременели, е мой пропуск.
В статията, която си ми препоръчал "Бременност и хепатит Б" също пише:
"Ако дадена жена забременее, докато е на лечение, и ако е на лечение с ламивудин или тенофовир, то може да се обмисли лечението да не се спира, поради голямото количество данни за безопасността на тези два препарата.
Явно наистина е много трудно да се вземе еднозначно решение. Просто в момента лиспват достатъчно данни, за да се разреши спокойно бременна жена да не спира лечението си по време на цялата бременност. Все пак, уточняваме, че като цяло има не малко данни за приема на нуклеозидни аналози след 3-ия месец, и по-точно за тенофовир. Също уточняваме, че говорим за двата най-сериозни и мощни нуклеозидни аналози - тенофовир и ентекавир.
Недопустимо е забременяване на жени от провеждащи антивирусно лечение мъже".
Този пасаж съм го забравил (което си е за срам, защото аз съм писал статията?!), но досега не е обсъждан този казус във форума и нямах някаква асоциация във връзка с този казус.
Значи, ако трябва да обобщя: мъжете, които са отрицателни за "е"-антигена, трябва да са наясно, че започнат ли веднъж лечение с нуклеотид се лишават за цял живот от възможността да имат деца. При жените се допуска забременяване. Това, което ми обясниха на мен лично е, че нуклеотида уврежда сперматозоидите.
Мисля, че си прекалено крайна. Това, че някой е започнал лечение с нуклеозиден аналог, не значи, че е невъзможно да спре безопасно приема му. Лечението с нуклеозидни аналози би могло да се спре например, като временно се приложи интерфероново лечение, за да има плавен преход, за да не започне вируса да се репликира. Би могло и лечението да се спре, без да има някаква реакция на вируса и без да има рязък скок на вирусния товар. Просто при такова спиране е възможно и има случаи, при които вирусния товар скача драстично и увреждането също се ускорява. Но това не е правило и не се случва винаги.
Също така, възможно е един мъж с HBeAg-отрицателен хепатит B, който е на лечение с нуклеозиден аналог, да стане баща, като спре за няколко месеца лечението (предполагам, поне за 6 месеца, за да се изчисти тялото от лекарството, но е възможно и срока да е доста по-малък, не съм наясно), и след като партньорката му забременее, пак да започне лечението. През времето, през което той няма да е на лечение, дори и да има скок на вирусния товар и дори и да има ускорено увреждане, нищо фатално няма да се случи с черния му дроб в разстояние на няколко месеца.
Освен това факта, че ставаш зависим за цял живот към този медикамент, трябва да е написан с огромни червени букви, всичко останало за мен е груба манипулация. За много хора 700-900 лева са една много сериозна сума на месец.
Да, така е. Ние постоянно се опитваме да говорим за това във форума и го напомняме на всеки, който започва лечение с нуклеозиден аналог. Много е важно хората да са наясно с това! Доц. Антонов също много активно обяснява този момент на пациентите си, доколкото знам.
Искам и още нещо да подчертая, изчела съм неколкократно информираното съгласие, което дадоха на мъжа ми -там никъде, подчертавам пак -никъде, не пишеше, че започне ли веднъж, тъй като е с HBeAg-отрицателен хепатит Б -ще е за цял живот. За мен това е погазване на човешките му права и умишлено въвеждане в заблуждение, защото няма как, ако за първи път се сблъскваш с това да си наясно какво точно да попиташ лекаря, нали?!
Не може да се определи в такава крайност. Това е силно препоръчително, но пак казвам, че спирането не е абсолютно невъзможно. Спирането на приема на нуклеозиден аналог при пациент с HBeAg-oтрицателен хепатит, не означава смъртна присъда. Но определено е рисково и би трябвало да не се прави, ако нещо не го налага. Така, че това не е клинична практика, въведена като строго правило - това е по-скоро консенсус, който се приема от общността на хепатолозите, които се занимават с лечение на хроничен хепатит B.
ПП: Значи с две думи няма лечение за HBeAg-отрицателен хепатит Б, а трябва да си цял живот на поддържаща терапия с нуклеотиди?!
Да, това е препоръката, но не е закон, и не е невъзможно да се спре приема.
Но със сигурност човек, преди да започне приема на нуклеозиден аналог, трябва да е запознат и да е абсолютно наясно, че спирането на нуклеозиден аналог, крие рискове, както и че хепатолозите препоръчват това лечение да е доживот.
Поздрави,
Радо