Автор Тема:  Хепатит А - помощ  (Прочетена 8391 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен angelina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Хепатит А - помощ
« -: Декември 28, 2012, 13:20:47 »
Здравейте,
Извинявам се, че пиша тук, но информацията която намерих в нета е доста оскъдна и не мога да намеря отговори на мойте въпроси. За това се обръщам към вас.
Ще Ви разкажа моята история. Преди около месец  получих стягане в гърдите и болки в корема(горе високото), бях с настинка и се уплаших да не съм развила плевмония и ходих на лекар. Там обаче ми казаха, че имам гастрит, изписаха ми Омепразол и ме пратиха вкъщи.
Болките ми се влошиха, не можех да лежа, защото като легна ме болеше всичко- целия корем и под  гръдния кош. Оттам се вдигнах и отидох в хирургия, където след преглед  ми казаха,  че имам Кал в жлъчката и ме приеха в бълница.
Правиха ми изследвания и те показаха, че черния дроб ми е много зле, което ги накара да ми направят изследвания за хепатит, защото започнах да пожълтявам, които бяха ОТРИЦАТЕЛНИ.
Оттам, един куп доктори минаха през мен, после калта в жлъчката изчезна, само беше възпалена, после пак имах, пак нямах..Пак ми правиха изследвания за хепатит... Пратиха ме на София, там специалиста, който ме прегледа ми каза, че съм за спешна операция - трябва да ми махат жлъчката, защото е страшно възпалена и от това съм пожълтяла и не е възможно да е хепатит.
От там  се върнах пак в нашия град, дадохме листа от София и след 15 минути лекарят влезе в стаята и ми каза, че не съм за операция, а имам хепатит А.  Преместиха ме в инфекциозно отделение. Бях потресена от тази диагноза. Уплаших се страшно много, въпреки, че всички ми казваха, че това се е оказало по-добрият вариат за мен, защото ще избегна операцията.
Помолих за повторни изследвания, защото не можех да повярвам, че е хепатит, но ми беше отказано. Чувствах се отвратително, страхувах се да кажа на семейството си, че съм с хепатит А, не знаех как ще го приемат. Срамувах се от самата себе си.  Както и да е... 
Превъзмогнах всичко и се радвам, че засега  изследванията на семейството ми са добри. Бях на лечение и вече съм си вкъщи. Пия Карсил 3 по 3 хапчета и Бевит форте по 1 на ден.
Казаха ми да спазвам диета и сега се чувствам добре, въпреки, че имам още жълто по очите, но по-малко от преди. Въпросът ми е относно диетата. Мога ли да ям бял шоколад, мусака с кайма, чушки с ориз и кайма, бисквитена торта, принцеси с кайма и кашкавал, домашна пица с кашкавал и сирене, гъби, червено цвекло (защото много го обичам), царевица, баница със сирене, миленки, млечна салата, домашни тостери, маргарин...
Може ли да пия нес кафе, 3 в 1, сокове? Вече се измъчих на ядене, ям само варен ориз, картофи, пилешко и плодове, пия Инка вместо кафе... 
А ми казаха, че трябва да съм да диета минимум 6 месеца. Позволени ли са упражненията - коремни преси, клякания и т.н.
Другия въпрос ми е – колко време ще съм заразна? Имам дете на 5 годинки, правиха му изследвания и засега слава богу няма нищо, но ме е страх да го пипна, да го гушна, да го цункам..
Моля Ви, който знае нещо повече от мен, да сподели информация. Ще съм Ви благодарна!
А, забравих да питам за цигарите - те вредят ли? Намалих ги значително, от близо 2 кутии на ден сега пуша по 10-ина цигари.
« Последна редакция: Декември 28, 2012, 23:26:45 от Радослав Русинов »

Неактивен Орфей

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 657
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Хепатит А- Помощ
« Отговор #1 -: Декември 28, 2012, 14:53:38 »
Ужас, тези наши болници!!! Добре че не са ти махнали жлъчката! Що се отнася до диетата след изкаран остър хепатит мисля че е добре да си я спазваш, да не товариш дроба с разни допълнителни пречиствания.
http://www.hepactive.org/content/articles/hepatitis_types/hepatitis_a

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
  • Публикации: 646
    • Профил
Re: Хепатит А- Помощ
« Отговор #2 -: Декември 28, 2012, 15:42:49 »
Хепатит А преминава за около месец или 40 дни. Би следвало да те държат в инфекциозно отделение, докато премине заразата, но предвид че са те размотавали доста време, преди да те настанят, не се знае какво е станало. Инкубационният период на вируса е плюс-минус 3 месеца, да се надяваме, че няма да се разболее детето. Хепатит А се пренася чрез погълната заразена храна или напитка, а не по въздушно-капков път. Ако поддържаш за него виска хигиена и наблюдаваш да не си бърка в устата с ръце, вероятността да се зарази е минимална.
Съветвам те да ограничиш физическите натоварвания и тежката храна за няколко месеца.
Какво е депресия? Да си купиш обръч и да ти стане.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: Хепатит А - помощ
« Отговор #3 -: Януари 02, 2013, 22:29:26 »
Здравей, Ангелина и добре дошла във форума!
Ще се опитам да отговоря на всичките ти въпроси.
Въпросът ми е относно диетата. Мога ли да ям бял шоколад, мусака с кайма, чушки с ориз и кайма, бисквитена торта, принцеси с кайма и кашкавал, домашна пица с кашкавал и сирене, гъби, червено цвекло (защото много го обичам), царевица, баница със сирене, миленки, млечна салата, домашни тостери, маргарин...
Диетата след прекаран остър хепатит се опитва да подпомогне възстановяването на черния дроб, като го натоварва по-малко с по-тежките за него храни. Целта е да се избягват тези по-проблемни храни за него, но в никакъв случай няма нужда да се стига до крайности. Ако избягваш мазните и пържени храни, това е добро начало. Но няма нужда да спазваш диетата до най-малкия детайл и напълно стриктно.
Уточнявам, че нарушаването на диетата няма да доведе до нищо по-сериозно като последствия за черния дроб - със или без диета, той пак ще се възстанови, просто в единия случай ще му трябва малко повече време (като дори и за това твърдение може да се поспори).
Нещото, което наистина е забранено в периода на възстановяване (и по принцип при чернодробните заболявания), е приема на алкохол. Той е доказано вреден за черния дроб.
Ако искаш да прочетеш още за диетата при остър хепатит, можеш да погледнеш тази статия на нашия сайт: Хранителни нужди на хора с остър и хроничен хепатит.

Може ли да пия нес кафе, 3 в 1, сокове? Вече се измъчих на ядене, ям само варен ориз, картофи, пилешко и плодове, пия Инка вместо кафе... 
Не мисля, че приема на кафе е проблем, стига да е умерено и да не се прекалява. Кофеинът се води като една от проблемните съставки и е забранен в диетите, които се дават на пациентите след прекаран остър хепатит. Същевременно излизат все повече изследвания, които твърдят, че кафето (и респективно кофеина) всъщност намаляват увреждането на черния дроб при хронични хепатити. Т.е. това би означавало, че и в случай на остър хепатит, кафето не би трябвало да причинява вреди на черния дроб (дори напротив). Ето малко статии с такава информация от нашия сайт:
- Кафето намалява чернодробната цикатризация при хепатит С
- Кафето може да намали фиброзата при хора с мастно чернодробно заболяване (чернодробна стеатоза)
- Кофеинът и заболяванията на черния дроб при хората с хепатит C
- Консумирането на кофеин се свързва с намалена чернодробна фиброза
Най-добрия вариант е да консумираш кафе умерено и да не прекаляваш.

А ми казаха, че трябва да съм да диета минимум 6 месеца.
Да, диетата е хубаво да продължи поне 6 месеца. По този начин черния дроб ще има време да се възстанови. Пак уточнявам, че според мен по отношение на диетата не трябва да се изпада в крайности, излишно е. Черния дроб е много здрав и издръжлив орган и ще се възстанови дори и без да спазваш диета, просто спазвайки диета, му помагаш и облекчаваш възстановяването му. В подкрепа на това, което казвам, ти пускам цитат от интервю с проф. Чернев, един от най-добрите хепатолози в България:
Цитат
Интервю с проф. д-р Константин Чернев - Специфични проблеми при проследяването и лечението на хронични вирусни хепатити
...
Хранене при остър и хроничен вирусен хепатит

Р. Русинов: Пациентите имат много въпроси, свързани с начина на хранене. Как трябва да се хранят пациентите с остър хепатит B?
Проф. Чернев: Веднага след преминаването на най-острата фаза, пациентите могат да преминат на нормален режим на хранене. Всички указания, които се дават от инфекциозните болници са погрешни, тъй като регенерацията на черния дроб изисква нормално съотношение белтъци-мазнини-въглехидрати. Всички тези силно ограничаващи диети забавят регенерацията на черния дроб. Единствено важи забраната за употреба на алкохол.
...
Това, което казва проф. Чернев е специално за остър хепатит B, но то със сигурност важи и за хепатит А. Както виждаш, изпадането в крайностите по отношение на диетата дори е по-скоро вредно за черния дроб, отколкото да му помага. Неговото мнение всъщност е че дори не трябва да се спазва абсолютно никаква диета през възстановителния период след прекаран остър хепатит.

Позволени ли са упражненията - коремни преси, клякания и т.н.
Не е желателно да се натоварваш физически в първите седмици и месеци на възстановителния период. Черният дроб се влияе сериозно при по-тежки физически натоварвания. Ако имаш предвид умерени натоварвания (като джогинг или плуване), то съветът ми е пак да изчакаш поне 6-8 седмици след острата фаза и тогава да започнеш с леки натоварвания. Най-добрия съветник в такива случаи е тялото, слушай какво ти показва и ще разбереш дали си прекалила с натоварванията.

Другия въпрос ми е – колко време ще съм заразна? Имам дете на 5 годинки, правиха му изследвания и засега слава богу няма нищо, но ме е страх да го пипна, да го гушна, да го цункам..
Заразна си до момента, в който ензимите ти влязат в норма (това се случва след острата фаза). Ето графика, по която можеш да се ориентираш: Диагностика на хепатит A. Ако ензимите ти вече са в норма, можеш да си спокойна. Освен това, не забравяй какви са пътищата на заразяване с хепатит А. Не е толкова лесно да заразиш друг човек, колкото си мислиш, особено ако спазваш добра хигиена, когато ходиш до тоалетна.

А, забравих да питам за цигарите - те вредят ли? Намалих ги значително, от близо 2 кутии на ден сега пуша по 10-ина цигари.
Някой те е стреснал прекалено много с тези диети и забрани. И за цигарите важат същите неща относно диетата, за които ти писах по-горе.

Пожелавам ти леко и успешно възстановяване!

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Януари 02, 2013, 22:35:16 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен angelina

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Януари 03, 2013, 18:49:43 »
Благодая много за отговорите. Но още много въпроси се въртят в главата ми... Имали и възможно ли е да се получат някакни усложнения вследствие на този хепатит и какви са те? Лекарите не ми казват нищо, дори не знам какви са ми резултатите от изследванията. Само ми казват, че и да ми кажат няма да разбера нищо. Днес пак ходих до болницата за повторни изследванията и утре ще ми кажат дали съм по- добре според тях, защото аз се чувствам добре(с леки изключения). Епикризата също не ми е готова.... Освен венозна кръв която ми взеха, трябва ли да се правят други изследвания. Ако е така моля, кажете за да се обърна евентуално към друг лекар който ще ми обърне повече внимание, защото в нашия малък град нямам много доверие на лекарите.

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
  • Публикации: 646
    • Профил
« Отговор #5 -: Януари 03, 2013, 21:41:19 »
Ангелина, не се тревожи толкова много. Никакви усложнения няма да настъпят. Щом тези лекари ти отказват тълкуване на изследванията, потърси други. По принцип е най-добре да се посъветваш с хепатолог. На този етап не е необходимо да ти се правят някакви специални изследвания, ако искаш може да пуснеш резултатите си тук.
Какво е депресия? Да си купиш обръч и да ти стане.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #6 -: Януари 03, 2013, 23:50:11 »
Имали и възможно ли е да се получат някакни усложнения вследствие на този хепатит и какви са те? Лекарите не ми казват нищо, дори не знам какви са ми резултатите от изследванията. Само ми казват, че и да ми кажат няма да разбера нищо. Днес пак ходих до болницата за повторни изследванията и утре ще ми кажат дали съм по- добре според тях, защото аз се чувствам добре(с леки изключения).
Хепатит А не хронифицира и в общия случай не причинява никакви усложнения. Няма нужда да се притесняваш излишно, ще се излекуваш напълно.

Освен венозна кръв която ми взеха, трябва ли да се правят други изследвания. Ако е така моля, кажете за да се обърна евентуално към друг лекар който ще ми обърне повече внимание, защото в нашия малък град нямам много доверие на лекарите.
Няма нужда се правят някакви специални изследвания, освен назначените от лекаря ти. Най-важното е ензимите ти да спаднат и да преминеш през възстановителния период. Нямаш нужда от друг лекар, освен ако в момента нямаш някакви други здравословни проблеми или симптоми, които те притесняват.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #7 -: Януари 04, 2013, 03:58:49 »
Всичко ще се оправи лека полека.
Само си запази броя на цигарите, че две кутии на ден ще те убият преди да си се запознала с внуците си, а и правят месечен разход колкото минималната заплата.

Дяни
Hang in there.

Неактивен angelina

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Януари 04, 2013, 11:11:15 »
Добър ден на всички! Пак съм аз  :flowers:  .Току що говорих с лекарката за изследванията който ми взеха вчера. Каза, че абсолютно всичко ми е  в нормаа. Толкова се радвам  :yahoo: . Това ми говори, че вече не съм заразна. Спряха ми лекарствата и само каза да продължа да си спазвам диетата и на 21 пак да хода за изследвания- били задължителни. Благодаря Ви, че ми помогнахте с мненията си и отговорите които дадохте на въпросите ми. Ще продължа да следя всичко във форума и ако мога и аз като вас да помогна на някого ще го направя. Желая приятен ден на всички  :bye2:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007