Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - d`essie

Страници: [1] 2
1

докладвам за този нов мой резултат с особено прискърбие и даже елемент на шок ...защото наистина не съм подозирала, че е възможна такава вирусна маса за хепатит С. даже не знам какво да мисля. преди година и половина резултата  ми беше 700 000 IU/ml

11.4.2013    HCV RNA   36  800 000 IU/ml

2
Здравейте,
имам нужда от спешна ехография на черен дроб заради съмнения за стеатоза, но не ми се иска да минавам през личен лекар и хоспитализации. ако някой се сеща за място в София където има добър ехограф и специалист (и да е различно място от Александровска, Токуда и Ив.Рилски ), моля да ми драсне ред! благодаря предварително

3
Здравейте,

преди да пусна темата видях, че преди година Ради е писал по темата и беше изровил няколко адреса за Румъния. не знам какво се е случило след това обаче- темата е затворена от няколко месеца.

тъй като аз твърдо съм решила да си направя този тест, сега сондирам мнения за най-предпочитано в близост място.

интересува ме дали конкретно има някой от форума, който си е правил тестта и къде.

освен за Румъния ми подсказаха и Солун като читава дестинация- обаче още не съм почнала да проучвам конкретно.

затова първо тук реших да питам...


4

ето ви новина за размисъл!

На 23 май е бил одобрен телапревир, а на 13 май тази година- боцепревир.
информацията е официална. в същото време- разочарованието- логично, като се има предвид на каква цена излизат тези така дългоочаквани илачи на пазара. забележете- $49,200 за 12 месечен курс на лечение с телапревир и $48,400 за 48 месечен курс на лечение с боцепревир. съответно новите медикаменти са под имената - Incivek (telaprevir) на Vertex и Victrelis (boceprevir) - на Merck. и двата типа медикаменти ще бъдат допълващи към сега съществуващата терипия.

със сигурност същите ще бъдат скоро одобрени и в Европа. а би следвало и у нас, но за мен и повече от шокиращо любопитството какво ще се случи на родна почва...това са си колосални суми, както и да се гледа...е, да се радваме ли??

ето още инфо на английски -
http://fairpricingcoalition.org/2011/05/24/the-fair-pricing-coalition-expresses-disappointment-at-the-price-of-vertexs-newly-approved-hepatitis-c-drug/

5
Здравейте,

не знам дали някой е писал по този въпрос...дано не се повтарям. но понеже това е ново изследване, за мен лично беше повече от интересно.

накратко инфо за тестта:

Компанията Merck* (известна като MSD извън САЩ и Канада) обяви през юли 2010, че е сключила споразумение с LabCorp (Laboratory Corporation of America) за комерсализацията на генетичния тест.
„Установяването на асоциацията между IL-28 полиморфизма и отговора към пегилиран интерферон е научно откритие, имащо потенциала да оцени генетичното предразположение на даден пациент към успеха от лечението .” коментира д-р Roger Pomeranz, глобален ръководител за франчайз в област-та на инфекциозните заболявания и старши вицепрезидент на Merck Research Laboratories.
Aсоциацията между IL-28В полиморфизма и отговора към peginterferon alpha е открита от MSD в сътрудничество с други учени в клиничното изпитване IDEAL (Individualized Dose Efficacy vs. Flat Dosing to Assess Optimal pegilated Interferon therapy), и съобщена за първи път в списание Nature (2009). Изпитването IDEAL включва почти 1700 пациента, хронично инфектирани с HCV генотип 1, който е най-често срещаната форма на вируса (над 90% от случаите с хроничен хепатит С в България) и най-трудният за лечение.
Rs12979860 полиморфизмът на интерлевкин IL-28В гена е статистически значим независим предик-тор за отговора към базираната на peginterferon alpha терапия при пациентите с хронична инфекция с вируса на хепатит С (HCV) генотип 1.
 Данните от началния анализ, публикувани в Nature, 2009, показват, че наличието на мононуклеотиден полиморфизъм в областта на IL-28В гена, разположен на 19-та хромозома, е свързано с двукратна разлика в трайния вирусологичен отговор към терапията с peginterferon и ribavirin.
 Пациентите с генотип СС IL-28В имат значимо по-висока вероятност за постигане на бърз, ранен и траен вирусологичен отговор в сравнение с тези с генотип СТ и ТТ. Познаването на IL28В генотипа на пациентите, инфектирани с НСV, може да стане важен компонент в клиничното решение за провеждане на лечение с peginterferon и ribavirin (3).

http://spisaniemd.bg/md/2010/11/merck-litsenzira-labcorp-da-razvie-test-za-otkrivane-na-patsienti-s-hepatit-s-koito-biha-otgovorili-na-terapiyata

в сайта вече е писано по темата на :
http://www.hepactive.org/content/articles/treatment/HCV_The_Gene_that_Predicts

Наскоро имах среща с доц. Антонов и говорихме и за него. изследването се прави в лабораторията му в "Иван Рилски", за съжаление за скромните 500 лева, но пък ....по-важното е, че се прави.до момента около 60 души са го го минали.

ще се радвам ако сред пишещите тук някой може да сподели впечатления!поздрави на всички

6
здравейте,

адресирам този въпрос специално към дамите, защото проблемът е козметичен и се среща при жените.
още по време на терапията ми се появиха видими кафеви петна-т.нар хлоазма, която обаче като термин визира петната от uv лъчите. доста изчетох по въпроса и подозрението ми, че има връзка с чернодробни проблеми се оказа вярно. аз вече 2 години опитвам какви ли не мазила- и скъпи, и не дотам- но няма ефект. даже мисля, че става по-зле. бях на един дерматолог, който ми каза да изчакам края на терапията, но нищо друго конкретно(мисля, че не попаднах на много читав специалист); запозната съм и с лазерните манипулации...но по-скоро ми е интересно дали друг има същия проблем?

7
...защо въпросната докторка никога не борави с конкретика???[/i][/i]


http://www.blitz.bg/article/22584д-р Добринка Атанасова При хепатит задължително търсете добър специалист
19 януари 2011, 11:56

 Ние живеем в епохата на епидемиите и трябва да се съобразяваме с това. Вероятността от заразяване с хепатит В е сто пъти по-висока от възможността да пипнете СПИН.
Ситуацията със заболяванията от вирусните хепатити В и С е дотолкова сериозна, че се нуждае от специален разговор. Затова ви предлагаме интервю със специалист - нашия консултант д-р Добринка Атанасова, гастроентеролог.

- Д-р Атанасова, попаднахме на данни от Световната здравна организация, според които всеки трети жител на планетата е заразен с вирусен хепатит. Не смятате ли, че това е преувеличено?

- Съществува нагледна статистика: годишно се разболяват нови 50 милиона души. Та ние живеем в епохата на епидемии и трябва да се съобразяваме с това. Ето, всички се страхуваме от СПИН, защото разбираме, че е опасен. Но вероятността от заразяване с хепатит В е сто пъти по-висока. В рисковата зона са наркоманите; тези, които водят безразборен полов живот; както и тези, които си правят татуировки и пиърсинг
Често заразяване става например при преливане на кръв. Уж се вземат мерки, но понякога и това се случва. Не е безопасна и всяка една хирургична операция, както и посещението при стоматолог. Вярно, че вече се използват еднократни инструменти, но все пак има и такива, които се нуждаят от стерилизиране. В резултат на това ние зависим и от човека, провеждащ стерилизацията; от това дали концентрацията на стерилизиращия препарат е достатъчна и т.н.

- Съществуват ли ваксини против вирусните хепатити?

- В западните страни ги правят вече от 20 години, при нас по-отскоро започнаха да ваксинират новородените. Но изкуственият имунитет не е вечен, той работи до 10 години, след това се налага нова ваксина. Веднъж на осем години задължително се прави ваксина абсолютно на всички - и на децата, и на възрастните. Дори ако човекът е здрав, не знае откъде може да му дойде - като отиде на маникюр или зъболекар например. Не се съмнявайте в ефикасността на ваксината. Тя е стопроцентова защита против хепатит В.

- За да определят състоянието на черния дроб, специалистите правят биопсия - страшна ли е тази процедура? Не съществуват ли по-слабо травматични методи?

- Сега вече се появи нова методика, нарича се еластометрия, която дава по-точна картина от биопсията. При пункцията за биопсия, при която с тънка игличка се извлича само една 50-хилядна част от черния дроб, не може да се получи пълна представа за целия орган. Може да се попадне в точка, където фиброзата е по-изразена и така се получава пресилване степента на заболяването. И обратното, разбира се. Докато новият апарат само за пет минути, и то без да се травмира болният, дава пълна представа за степента на фиброзата. И това не е субективна оценка на конкретен лекар, който винаги може да сбърка. А тук състоянието се преценява от самия апарат.

- А достъпни ли са тези апарати за всички болни?

- Може би не навсякъде, но да се надяваме, че всеки болен ще намери възможност да се изследва точно на такъв апарат и тогава хепатитът няма да се смята за присъда.Лечението е задължително. Настоявайте за това, ако лекарят се колебае и неглижира проблема

- Какви са шансовете за оцеляване, в случай че открият вирус?

- Ако потърсите помощ навреме, резултатите са обнадеждаващи. Но като цяло лечението на вирусния хепатит е сериозен проблем. Препаратите, даващи възможност да се получи реален резултат, имат много странични ефекти. Освен това са скъпи. Това не е някаква сладка таблетка, която човек да изпие и да се излекува. Лечението трябва да бъде претеглено и е важно да се попадне на опитен специалист. Недостатъчно квалифицираният лекар може да каже: “Късмет, това го имат почти всички, живейте си спокойно”. Или: “Това е вирус, който не се лекува”. И едното, и другото са изключително грешни препоръки. Лечението е задължително. Дори и да не настъпи пълно излекуване, винаги ще има противофиброзен, противоцирозен резултат - а това ще удължи живота ви за дълги години.

- Мастната хепатоза също води до развитие на цироза. Освен неправилното хранене, какво още предизвиква това заболяване?

- Мастната хепатоза най-често се предизвиква от нарушена обмяна на веществата и изисква лечение при гастроентеролог и ендокринолог едновременно. Тя възниква не просто затова, че човекът преяжда. Въпреки че правилното хранене е прекалено актуално за черния дроб. На човек му се струва, че не яде много. Но съществуват скрити мазнини, които не виждаме - в колбасите, кренвиршите, всички готови продукти - те трябва да се ограничават. Това е въпрос на стил на живот. Мазнината също е необходима, особено в растящия организъм. Тя съдържа незаменими вещества, влизащи в състава на клетъчните мембрани, като холестерол например. Но съотношението мазнини, белтъчини и въглехидрати в храната трябва да е 1:1:4. Има и фактори за наследствена предразположеност към формирането на фиброза и цироза. Може да се направи генетичен паспорт на човека, където да бъдат отбелязани неговите предразположености, за да може той в бъдеще да изключи от живота си всичко, което може да се превърне в тласък за проявяване на неблагоприятни генотипове. Доскоро това се смяташе за чудо, но сега е напълно реално.
Вирусите плюс алкохолът - това е сигурен билет за оня свят

- В масовото съзнание злоупотребата с алкохола и цирозата са неразделни понятия...

- Съществува статистика, която доказва, че приемът на алкохол предизвиква цироза при много малък процент от хората. Не се знае с какво е свързано това. По-опасна е съвкупността от вирус и спиртни напитки. Вижте каква е закономерността: алкохолът рядко е причина за цирозата, вирусът води до цироза бавно, а алкохолът плюс вирусът винаги предизвикват цироза, и то много бързо.

- Накрая да ви попитам нужно ли е да се извършва прочистване на черния дроб, т.нар. тюбаж? Някои медици уверяват, че тази процедура е необходима след 35-годишна възраст, други я смятат за вредна...

- Аз съм категорично против такова прочистване. Позовавам се на мнението и на много други специалисти, които смятат, че зад този термин нищо не стои. Всяка намеса в организма му нанася вреда - било то клизма или същият този тюбаж. Ако черният дроб е здрав, защо трябва да се чисти, ако е болен - е нужно да се лекува. И то непременно под наблюдението на лекар. Моят призив към всеки е: изследвайте се за наличие на хепатитни вируси. И ако нямате, веднага се ваксинирайте - и себе си, и децата си. След това ще живеете спокойно.

P.S.

 1. Ваксинирането на бебета у нас  за хепатит Б се прави още от 1992- Италия и България са първите страни, въвели задължителната имунизация.

2.  еластрометрията е по-точен метод? бих искала да попитам някой попадал ли е на тази докторка, къде практикува и въобще занимава ли се с хронични хепатити???

8
е, вече мога да заплача искрено и лично. не е грешка, мили хора.
адски ми е тъпо и тъжно. ама адски.

2-ри потвърдителен резултат от 05.01.2011 - 10 200 000 IU/ml

1-ви резултат след края на терапията от    08.11.2010 - 13 500 000  IU/ ml
на 3-ти месец от терапията- вирусът не се засичаше

 старт на терапията - 2 900 000 IU/ ml

ето какво още ми е интересно и странно...при такъв шокиращ релапс защо са толкова спокойни ензимите..някой има ли идея защо?

АсАТ - 22.13 IU/ ml
АлАТ - 25.17 IU/ ml
Гама - 27.60 IU/ ml


9
вероятно някъде този въпрос е бил дискутиран, но ако някой знае, ще се радвам да ме светне.

та, знам че биопсията е с давност 3 години; ако се наложи втори курс на лечение, т.е- даде се възможност за такова, в близко по застъпване време след края на първата, как стои въпроса с биопсията? отново ли е задължителна или се взима под внимание предишната?

има ли и критерии за повторна терапия при хепатит С ?

10
скъпи съфорумци,

проблемът със слуха, а междувпрочем и с една силно възникнала алергия при мен се появи още към 4-ти месец от терапията и до края остана все така силна. тогава предположих, че е от интерферона. спомням си, че някъде към 6-тия месец един ден се събудих тотално нечуваща с шум в ушите. наложи се да взема познат с мен при доктора.
там ми направиха промивка, но ефект имаше в известен само смисъл. проблемът остана все така зеещ...консултирах се с още двама специалисти, включително и с проф.Едрев- всички бяха категорични, че нито алергията, нито слуха имат отношение към лечението с интерферон. излишно е да ви казвам, че аз мислих точно обартното.

три месеца след края на терапията ушите ми бучат все така и частично не чувам добре. особенно когато някои ми говори по-тихо. за алергията опитах да пия някои неща, но имаха спорадичен ефект и явно там тепърва ще имам да тествам откъде е провокирано. чудя се обаче защо е така със слуха.

мнението на проф.Чернев бе, че "теоретично е възможно" да има връзка с интерферона, препоръча ми да изчакам.
е, аз чакам вече трети месец, но почнах да се притеснявам основателно...вчера ровейки из сайта тук попаднах случайно на статия точно по този въпрос- потвърждавайки точно опасенията ми, че е възможен проблем със слуха от употребата на интерферон.
 и все пак  искам да попитам дали някой е имал такъв проблем. по време на терапията изпитах какви ли не дискомфорти, но това нещо е несравнимо по гадост. доколкото схванах, възможно било уврежданията да са и трайни...дали е така наистина???


11
Здрвейте,

аз дълго време не бях писала тук и много се надявах да пиша едно голямо УРА, но уви...
терапията ми приключи през октомври и тогава си пуснах изследването  (което не знам защо се замота страшно много време- пак с направление за хоспитализация минах по заръка на проф.Чернев.)

преди два дни успях да си взема резултата. няма да повярвате какъв е. 13 500 000  IU/ ml. дори не съм попадала на такава огромна цифра...моята виремия преди старата на терапията беше 2 900 000, а на трети месец от терапията уж бях изчистила проклетия вирус с неразгадаем товар...

честно казано не знам какво да мисля, меко казано съм в шок. знам, че често има релапс, но чак в такива параметри, и толкова бързо при това...струва ми се истински кошмар- излиза, че с терапията нещата са станали по-зле.

проф.Чернев ме вика за нов тест-на 10-ти януари ,с нов талон за хоспитализация...дотогава мисля да си пусна един качествен, но ми и толкава сдухано от новината, че не знам има ли надежда да се надявам да е отрицателен...

12
здравейте,

каня се от доста време да ви споделя за проблема с автите. имам ги почти от началото на терапията. с времето установих, че се появяват пред 10-15 дни. бяха спрели на трети месец, но после пак почнаха. в началото много се изненадах, но прочетох в листовката, че са възможен страничен ефект.

тъй като нямам спомен някой да се оплаквал и писал за това, все пак имали ли сте подобен проблем?

в общия случаи минават за 5 дни, но е адски неприятно и ми пречи дори да се храня. понякога с дни карам на медена вода.
чували ли сте за нещо за мазане или подобно. на места чета, че се появяват от нарушена киселинност в устната кухина, другаде че е от слаб имунитет.


13
здравейте,

моля някой запознат да ми даде съвет за следното.

тъй като вече повече от месец чакам заветния втори протокол, се наложи да взема оборотен Пегинтрон от Александровска... когато се прибрах забелязах, че е от 120 вместо 100 мг. съответно на разделенията от писалката прецених, че следва да съм до ниво 4... да, обаче в последствие получих ударна криза. като казвам ударна, наистина не преувеличавам, защото кризите при мен са били доста и различни, но чак такава не е имало. замислих се дали правилно съм постъпила при дозирането и дали нещо не съм сгрешила.

моля за съвет, ако сте наясно...благодаря предварително

14
16 април 2010,

http://www.blitz.bg/news/article/75862

  НЗОК ще създаде нов регистър с база данни по отделни заболявания, за които се предписват скъпоструващи лекарства за домашно лечение, съобщиха от пресцентъра на здравната каса.
Чрез регистъра ще може да се проследи ефективността на лечението, като се следят различни показатели: усложнения на заболяването, болнично лечение, смяна на терапията и др., обясниха от осигурителната институция.

Всички показатели ще бъдат описани в карта за съответното заболяване. Тя ще съдържа данни за предписаното в момента лекарство, резултати от задължителните за тази диагноза изследвания, както и за предишно лечение с други препарати. По този начин ще се направи пълно проследяване на медицинските грижи, оказани на даден пациент – обезпеченост с лекарства, диспансерно наблюдение и болнично лечение.

Анализът на данните за предписаните лекарства по области и лекари, издаващи протоколи, ще помогне за подобряване на контрола по изписване на скъпоструващи медикаменти и ще позволи да се планират необходимите за тях средства. НЗОК ще започне проверка на работата на лекари, които са издали голям брой протоколи, без да има данни за увеличаване на равнището на заболеваемостта.

Регистърът ще се изгради с помощта на водещи специалисти по съответните заболявания, както и с участието на пациентски организации, казаха още от Касата.


15
почти всеки път ми се случва 6-7 часа, или на другия ден, да имам непоносимо главоболие. в доста случаи прибягвах до Аулин, но знам че с него трябва да се внимава много...

доста късно, на 6-ти месец от лечението ми разбрах, че трябвало половин час преди инжекцията да се пие аналгин.
така ли е наистина и действа ли? споделете как е при вас  :medicine:

Страници: [1] 2

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007