Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - hristo_gb

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
... както при всяко изследване с апарат, е важен човекът, който го управлява - една неправилна позиция на ръката и вместо Ф1 може да се измери Ф0. Ако трябва да се търси причина за голямата разлика при резултатите, това може да е тя. Затова е хубаво всяко изследване да се прави на едно и също място, за да може наистина да се проследи прогреса във времето.
Мда, така е, хубаво е на едно и също място, само че аз при 4 ходения в Токуда, 4 различни човека ми го мериха и то все млади доктори - специализанти. И след като намерих това ръководство за използване на фиброскан и се загледах в резултатите (картинките на разпечатките) съм почти убеден че поне 1 от изследванията не са проведени правилно.
Така че предвид това, че алат-а ми отново е повишен, а уж съм с ф0 или ф1 и то без грам омазняване /според най-скорошното изследване/, започвам да се чудя реално с колко съм бил в началото, колко съм сега и на какво да вярвам.

2
Най-добре е да се гледа не F-а, а килопаскалите на фиброскана: kPa.
И се гледа съответната графа, в случая за Hepatitis C:
(Sorry, but you are not allowed to access the gallery)
Иначе и при мен има спад, но доста по-бавен, но аз явно имам допълнителен фактор, като желязото, а може и нещо друго, което често ми повишава леко алат-а.
Аз в крайна сметка онзи ден се наканих и ходих в Токуда - точно 3 години след края на лечението и съм вече 4.5 kPA - т.е. свалям бавно, но славно.
Младата и симпатична доктор Лилова, която беше много любезна и този път явно уцелих по-ненатоварено време (май всички хепатити ги записват за петъците, защото имаше още 2-ма с мен), даже ме похвали че дробът ми е по-добре от нейния :) Чакам си ПСР-а сега - да видим как е там.
За сравнение преди лечението бях 7.2, веднага след лечението - 6.9, една година по-късно 5.9 и сега след още почти 2 години е 4.5, което е в графата Ф0-Ф1, то там не е много точно и явно не може да се определи дали е Ф0 или Ф1.
Предполагам има някакво значение и как точно се слага уреда при меренето, а може би и марката да дава леки отклонения, макар че това са само мои предположения - при медицинската апаратура има доста строги стандарти.3
Предстои ми лечение / Re: Хипатит С
« -: Март 16, 2023, 21:22:23 »
Със сигурност има листовка, в която са упоменати тези неща. Едно от нещата на които не знам дали е обърнато внимание е да не се яде грейпфурт. Другото по-често срещано е жълтия кантарион. Мисля, че тези 2те намаляваха ефективността на лекарството, но то не е само за това, а за повечето лекарства.
А това е списъка с всички лекарства, с които може да взаимодейства:
https://www.drugs.com/drug-interactions/glecaprevir-pibrentasvir,mavyret-index.html

Името на активното в-во на аналгина е метамизол, така че търсите него.

4
Здравей, след лечението чакаш да минат 3 месеца и отиваш на преглед, където ти пускат ПСР и другите изследвания (както при приемането първия път). Ф1 е нищо, така че не виждам никаква причина за притеснения - късметлия си, че си го хванал преди да нанесе повече поражения по дроба.
Принципно е добре да не се пие алкохол, аз например 3 години след лечението не близвам, ама то на мен още сумати неща ми се оказаха прецакани и имах странични ефекти заради тях. Така че всичко е индивидуално, но от наблюденията ми, май над 90% са без никакви странични ефекти, дори и при хора с Ф3 и възстановителния период просто липсва, защото не усещат нищо, освен подобрения, ако са имали някакви симптоми от хепатита преди лечението.
Не съм намирал и сведения за дългосрочни странични ефекти (т.е. такива които се проявяват след време), освен положителните разбира се.
Успех!

5
Не знам, аз след лечението точно се бях записал при Балабанска и понеже ензимите ми бяха спаднали, без АЛАТ-а (и той беше спаднал но не под ГГ), като я попитах дали може да е от желязото, тя някак си доста рязко ми отговори, че желязото тях не ги интересува. А преди това като бях говорил с нея беше доста отзивчива. Явно не я бях хванал на кеф, но мисля, че всички в Токуда са претоварени и доста прегорели поради тази причина... което е жалко. И как така да не ги интересува, уж трябва да се проследявам за да не развия рак на черния дроб, а желязото като е над нормата може да причини също рак.... стана ми доста тъпо и от тогава не ми се ходи грам вече в тая Токуда.

Благодаря Лени за отговора, ще пусна след месец пак и ще видя и ЖСК-то и феритина.
Дотогава дано съм минал и да видя какво става с дроба.
П.п. Понеже в Токуда приемат за по 1 ден, нали трябва да пътувам, се чудя ако ме приемат петък има ли как да се отпиша в Събота? Че иначе все губя по 2 работни дни, тоя път ако мога да е само един....

6
Хелоу. Скоро не се бях вясвал. При мен същата история. Оня ден реших да си пусна изследвания профилактично, след като последно се изследвах преди точно година - февруари 2022. Тогава някак си ненадейно бях свалил отново желязото и респективно АЛАТ-а беше в норма. И явно наистина има връзка, защото след усилено пиене на витамин ц последните месеци, заради постоянни грипове, а витамин це-то помага за усвояването на желязо - ето пак съм с високо желязо - 36 и повишен АЛАТ (59), при АСАТ - 26 и ГГТ и той там някъде.
Таа май ще взема да се вдигна да ида да си направя проследяването, което трябваше да правя всяка година, а миналата година пропуснах.
Само че последния път като бях в Токуда така бързо ме претупаха, че се чудя дали има смисъл пак да ходя там. Тоя път като звъннах да питам как стоят нещата със записването, ме прехвърлиха пак към най-младата специализантка. Не че имам нещо против младите, ама не съм убеден, че ще различи на ехографа едно ХЦЦ от киста например. А последния път точно киста ми казаха, че имам и се чудя тоя повишен АЛАТ и желязо да не са нещо друго...
Някой да знае как стоят нещата с проф. Антонов? Има ли изобщо начин да се проследявам в друга болница, различна от тази която ми е издала протоколите навремето?

П.п. да пак забравих да пусна феритин, защото май пусках по-рано и тогава беше окей. Ама пък друга връзка не виждам, вече се оформи такъв pattern с тоя алат и желязото, че няма как да не видя връзката.

7
Завършено лечение / Re: Завършено лечение
« -: Декември 04, 2022, 11:57:22 »
За успокоение единственото, което можете да направите е да си платите сам ПСР изследване за хеп.Ц (не за анти тела а ПСР, антителата остават до живот, но не предпазват) в някоя лаборатория, но ви съветвам да изчакате 3те месеца, защото тогава е по-достоверно изследването.

8
Моята история / Re: Новооткрита
« -: Октомври 27, 2022, 13:39:37 »
A така, честито. Нашите доктори са за бой повечето (разбира се не го мисля реално) - поне сте попаднала на добър доктор, даже малко съжалявам че бях в Токуда, а не при него. Иначе и на мен личната все ми викаше, че нищо ми няма, а се стресирам излишно и да си живея живота, а не ми беше пуснала дори и чернодробни никога да изследвам. Както и да е.
Доколкото знам Мавирет повечето минават лечението леко, не е нищо особено, аз лично имах проблеми, но се оказа, че е заради друг проблем, който чак в последствие разбрах. Множеството симптоми показват, че постоянно се бори имунната система с вируса, това ще се оправи постепенно след успешния край на лечението. Нищо страшно няма, все едно пиете аспирин, само дето е "малко" по-скъпичък ;) Пийте повече вода и Успех!
П.п. успокоителни недейте пи, депресията и безпокойството са типични за хепатит Ц, това ще ви мине също :)

9
Диагностика / Re: Фиброскан
« -: Септември 24, 2022, 14:27:47 »
Сори, че чак сега виждам въпроса, но реално не знам дали ще го признаят - по-добре е в същата, в която ще се изписва лечението. Така или иначе те приемат там, за да ти пуснат кръвни изследвания, PCR и да те огледат и с ехограф. Аз се лекувах в Токуда и там приемаха за 1 ден, като можеше да не се спи там, но на другия ден трябваше да се иде, за да се вземе епикризата и за да те изпишат. Там работят по този начин, но на други места приемат за 3 дена, като знам че пак не е задължително да спиш там, но се водиш 3 дена, колкото е пътеката. Токуда просто наблягат на количеството пациенти - не им стигат местата и хоспитализират за 1 ден, като по този начин взимат 60% от клиничната пътека, но явно са си преценили, че така им е по-изгодно.
Всъщност и аз се чудех къде другаде освен Иван Рилски и Токуда има фиброскан?

10
Моята история / Re: Хипатит С
« -: Септември 08, 2022, 15:39:14 »
Според мен вървете в болница където има комисии. Взима се направление и всичко се поема от касата. Така беше 2019-2020, предполагам и сега е същото. Има проследяване 6 месеца при по-ниско увреждане на дроба, а тоя алат не е толкова висок. Моя беше над 150 и то при хроничен хепатит. Но в болниците с комисии знаят по-добре кое да се изследва и как да спазват протокола. Най-добре в Токуда, че не знам дали няма да искат да ви правят биопсия ако нямат уреда, който мери увреждането на дроба- фиброскан. Няма нищо страшно, просто лекарствата са ужасно скъпи и затова трябва да е с протокол за да ви ги дадат безплатно. Лечимо е на 100%.

11
Диагностика / Фиброскан - къде?
« -: Август 12, 2022, 18:42:44 »
Здравейте,
Най-после убедих баща ми, че има проблем с черния дроб и си направи ехография, която показа някакво омазняване, след дългогодишно всекидневно пиене на ракийка всяка вечер. Сега ще го карам да ходи да си направи и фиброскан, защото има проблеми, но исках да знам към днешна дата - 2022 година къде освен Токуда може да се направи фиброскан (може и само платено).

12
Език не се вади като се бърка в устата, а се вдига брадичката нагоре за да се освободи притока на въздух.... за другия път да знаете. Малко е вероятно заразяването, защото в слюнката не би трябвало да има вирус, той е в кръвта. Успех!

13
Диагностика / Re: Как да се лекувам?
« -: Март 20, 2022, 22:00:43 »
Честно казано при мен фиброзата спадна след като разкарах вируса. Което при вас е по-сложно. Лично аз най-добре се чувствах от брашното и понякога ме болеше след лечението вдясно под дроба - оправих го с 1 лъжица зехтин сутрин на гладно преди ядене в продължение на около месец. Омега-мастни съдържа зехтина, което е добре за дроба. Витамин Е-то не съм убеден че е окей, защото и той както и А-то е мастноразтворим, но и токсичен в големи дози - т.е. за човек с чернодробно заболяване може и да има проблеми и при средни дози. За лецитина не съм чел и не съм пробвал, но аз съм малко хахо на тема чисто и натурално затова със соята не бих се заигравал, предвид това, че най-вероятно ще е ГМО - не че ГМО-то ще ти направи нещо, а това, че е модифицирано за да издържа на по-сериозно пръскане с химикали - за по-високи добиви и т.н. ;)
За Балабанска като човек не мога да кажа лоша дума. И като специалист предполагам е много добра, може би сравнение с останалите. Но малко ми падна в очите, когато ми каза, че нямам никакъв проблем, че желязото ми е високо (това след лечението за хеп.ц). А високото желязо е пагубно за дроба и тя би трябвало да го знае. Всеки път като се изследвам и имам високо желязо имам и леко завишен АЛАТ... а когато на 2 пъти ми спада желязото и ензимите влизаха в норма... та реших да споделя, защото сляпото доверие пак не е окей... 
Но в крайна сметка имате не толкова високи фибрози - даже бих казал почти никакви, така че не виждам причина да се побърквате на тема сваляне на фиброза - просто си правете необходимото за лечението и се пазете от алкохоли, химикали и прочие.

14
Диагностика / Re: Как да се лекувам?
« -: Март 17, 2022, 15:09:56 »
Аз лично пък точно от брашното виждах най-голям ефект... Ако си окей с това, че всички добавки имат разни химикали пробвай с Лагоза, но за мен е видно от тези резултати, че изопринозинът например е по-токсичен - твоята фиброза е спаднала, а на сестра ти се е вдигнала. Хубаво е според мен на 2 месеца пиене на добавки да се почива по 1.
Много хора без проблеми казват, че няма проблем да пиеш антибиотици, химически добавки и прочие, но човек сам трябва да си прецени как ги усеща, защото мен например антибиотиците направо ме скапваха.
Цитат
ЛАГОЗА / LAGOSA тбл.150мг.х 50 съставки:
1 таблетка съдържа Сух екстракт от плодовете на бял трън (240 mg), който отговаря на 150 mg Силимарин (Silymarin); пълнители: целулоза, напречно - свързана натриева карбоксиметилцелулоза, калциев карбонат; лактоза: захароза; антислепващи агенти: талк, силициев диоксид, магнезиеви соли на мастни киселини, моно- и диглицериди на мастни киселини; оцветител: титанов диоксид (Е171); царевично нишесте; глазиращи агенти: шеллак, полиетиленгликол, пчелен восък - бял и жълт, карнаубов восък; стабилизатор: поливинилполипиролидон, гума арабика (акациева гума); емулгатор: полиоксиетилен сорбитан моноолеат (полисорбат 80); влагозадържащ агент: глицерол.

15
А иначе за ГГТ знам че е свързано повече с алкохолни проблеми с черния дроб, но не е задължително. Та може да му трябва време да спадне, недей пи алкохол и направи след 1-2 месеца пак контролни.

Страници: [1] 2 3 ... 10

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007