Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - LaSombra

Страници: [1] 2 3 4
1
На лечение съм / Re: Предлагам Копегус
« -: Юни 02, 2009, 20:07:45 »
Чудесна идея, но не видях начин за връзка. Мога да запазя лекарството докато потрябва. Срокът на годност е до април 2011. Все пак предпочитам да го дам сега, разбира се. Врабче в ръката е по-добре от орел в небето :wink2:

2
На лечение съм / Предлагам Копегус
« -: Юни 02, 2009, 19:59:44 »
Здравейте. Приключих лечението си тази седмица. Междинното изследване на вируса на 6-ти месец излезе отрицателно :carate: За окончателното ще видим след половин година.

След приключването на лечението ми остана около половин опаковка Копегус, която мога да предоставя на нуждаещ се. За заплащане не може да става въпрос, просто искам да помогна. Живея в София. Ако Копегусът ви е необходим, пишете ми на адрес lasombra007[at]gmail.com

3
На лечение съм / Re: Продавам Копегус
« -: Август 01, 2008, 19:31:58 »
Онзи ден ходих да си взимам поредната доза от аптеката, и попитах от любопитство колко струват лекарствата, ако поради някаква причина се наложи да си ги купувам. Отговорът бе, че не се продават. По думите на аптекарката били прекалено скъпи и специфични (макар рибавиринът да се продава в Мексико като лекарство против грип) и се давали само чрез здравната каса.

4
Петрана, аз лично не страдам от идея за преследване или парафренни симптоми (да чувам гласове, казващи ми какво да направя), но наистина изпадам в депресия понякога. Е, чак до мисли за самоубийство не съм стигал де. Успокоявам се че е от лекарството и не му обръщам внимание.

5
В моята листовка пише "някои пациенти наистина са извършили самоубийство". Това навежда на мисълта, че опитът е бил успешен.

6
На лечение съм / Re: Начало
« -: Юли 27, 2008, 17:39:14 »
Ще го имам предвид. В упътването на рибавирина пише като страничен ефект "Повишено вътреочно налягане, опасност от кръвоизлив в ретината" и т.н. Утре съм на контролен преглед при д-р. Балабанска и ще говоря с нея по въпроса.

7
Диагностика / Re: На кого да вярвам?
« -: Юли 27, 2008, 13:09:34 »
Следя тази тема с голям интерес. Тези, които са си правили PCR в САЩ да проверят дали след означението IU наистина има ml. САЩ използват имперската система единици, което би могло да доведе до голяма разлика в резултатите. Още повече, че направих проверка и се оказа, че съотношенията между българските и американските изследвания са (за двата споменати случая) 5.33 и 41.2. Прекалено голяма разлика в съотношението, което навежда на мисълта за разлика в методиката на тестване, а не за разлика в чувствителността.

8
На лечение съм / Re: Начало
« -: Юли 25, 2008, 20:39:49 »
Здравейте на всички. И така, днес е началото на 4-тата седмица от лечението ми. Вече започват да се проявяват някои странични ефекти. Лесна уморяемост, намален апетит (то и преди не съм бил много яшен де :) ) и постоянно усещане подобно на махмурлук. Освен това от време на време усещам болка в лявото око и лявата предна част на главата. Иначе като цяло се издържа засега. Притеснява ме това, което казвате, че към края ставало по-тежко, но какво да се прави...

Интересува ме, тъй като съм със смесен генотип (1+3), но с малко вирусно натоварване (134 000 UI/ml), има ли вероятност лечението да продължи 6 месеца, а не 11?

9
Предстои ми лечение / Re: Психоза
« -: Юли 25, 2008, 17:21:19 »
Jina, писал съм, че "по начало" е така. Разбира се всичко зависи от тежестта на заболяването, лекарствата, моментното състояние и т.н. Човешкият мозък е прекалено сложно нещо, за да може да се каже "това е винаги така." В крайна сметка, една обикновена електрическа печка като се развали не винаги може да се разбере какво й е, а какво остава за най-сложното творение на природата.

10
Предстои ми лечение / Re: Психоза
« -: Юли 24, 2008, 20:38:51 »
Тази диагноза след започване на лечението ти я поставиха? Ако е така, то това е реакция на интерферона, а не шизофрения. Както Катя правилно е отбелязала, при шизофренията по начало болният не осъзнава че е болен и не търси помощ.

11
В крайна сметка писал съм според моята информация. Затова съм сложил статията тук, за да може всеки да обърне внимание на евентуални грешки и да я допълни :)

12
Така ми каза гастроентероложката ми, а така и пише в препоръките към искането за лечение.

13
Кога да се изследвам?
Признак за евентуална зараза могат да бъдат лесна уморямост, промяна на цвета на кожата към жълтеникав (особено ако и бялото на очите е помътняло или пожълтяло), болка в дясното подребрие, спонтанна, или причинена от натоварване или притискане, завишени нива на чернодробните ензими.

АСАТ  – до 39 U/l за мъже и до 31 U/l за жени.
АЛАТ – до 41 U/l при мъжете и до 32 U/l за жените.


Можете да се изследвате и при съмнение, дори без да имате симптоми. Препоръчителни са редовни изследвания ако принадлежите към някоя от следните рискови групи:

1. Приемате венозни опиати
2. Хомосексуалист се, или практикувате анален секс без предпазни средства
3. Склонни сте към промискуитет (честа смяна на партьорите)
3. Били сте подложени на кръвопреливане или подобна медицинска манипулация. Това е особено валидно ако манипулацията е била извършена по спешност
4. Работите с кръвни продукти (болница, лаборатория и т.н.) или е имало инцидентен контакт с чужда кръв (например случайно убождане от употребявана игла).
5. Майка ви има открит хепатит С без да е ясно кога е станало заразяването


Къде да се изследвам?
Всяка лаборатория предлага изследване за хепатит С. Цената е между 20 и 30 лева. Някои специализирани заведения, като Центъра по наркомании в София, предлагат безплатни изследвания. Също така има различни временни програми, предлагащи такива. Проверете и в районното ХЕИ

Анонимно ли е?
С една дума – да. В обикновените лаборатории ви питат за името само за да знаят кои резултати на кого са. Резултатите се връчват само на пациента и в никакъв случай не стават достояние на трети лица без вашето съгласие. Ако се притеснявате, можете спокойно да дадете измислено име. Никой няма да ви иска документ за самоличност. Ако се окаже, че тестът ви е положителен, това не се записва никъде. Не очаквайте да ви затворят в изолатор на секундата. Хиляди хора живеят с болестта без това да променя начина им на живот.

Помощ! Заразен съм!
Успокойте се. Хепатит С не е болест, изискваща незабавно лечение. Повечето болни живеят 10 – 20 години преди да се появят симптоми. Имайте предвид, че може да имате фалшив положителен резултат, ако сте бил изложен на инфекция, но тялото ви се е преборило с нея навреме. Повторете теста в друга лаборатория. Също така е възможно да имате фалшив отрицателен резултат, ако заразяването е било твърде скоро. Ако симптомите ви продължават, консултирайте се с личния си лекар.

И вторият тест е положителен! Сега какво?
Обърнете се към личния си лекар с молба за направление към гастроентеролог. Осведомете се за добър специалист във вашия град. Препоръчително е лекарят, започнал лечението, да го завърши, затова изборът на добър такъв е важен. Гастроентерологът ще назначи поредица изследвания за да установи състоянието ви и да препоръча поддържащо лечение докато започне терапията.

Не се тревожете, не представлявате опасност за околните при ежедневния си живот. Също така вероятност да заразите сексуалния си партньор съществува, но минимална. Заразяването става при директен контакт със заразената кръв и по никакъв друг начин.

Лекува ли се?
Да. Лечението е трудно и продължително, но вероятността за успешен изход е голяма. Класическото лечение на хепатит С е комбинация от интерферонови инжекции, поставяни подкожно ежеседмично и рибавирин, който се приема ежедневно под формата на таблетки.

Какви документи трябват?
Гастроентерологът ви трябва да знае и да ви съдейства за тяхното набавяне. Накратко, необходимите изследвания са следните:

1. Биохимия и ПКК (пълна кръвна картина)
2. PCR RNA тест, целящ да установи количеството на вируса и неговия генотип
3. Чернодробна биопсия
4. Изследване на TSH (тироидо стимулиращ хормон). Прави се във всяка лаборатория срещу 15 – 20 лв


Ако нямате рецептурна книжка, купете си такава, дайте я на личния си лекар за подпис и я занесете в РЗОК за заверка. Там се подават и документите. Такси няма.

Биопсията звучи страшно...

Наистина звучи като изтънчен начин за мъчение. В действителност не е. Прави се с местна упойка и без разрези. Вкарването на упойката е по-неприятно от самата биопсия. Тя представлява взимане на тъкан от самия черен дроб посредством дълга игла, вкарвана между последното и предпоследното ребро. Това е рутинна операция и не е вероятно да доведе до усложнения. Обикновено след биопсията ще останете 24 часа под наблюдение в болницата. Биопсия се прави за да се установи степента на увреждане на дроба и количеството на вируса в него (то не е пропорционално на това в кръвта)

Подадох документите. А сега?
Чакайте. Първата стъпка е включването в т. нар. „листа на чакащите”. Това обикновено става бързо. Включването ви означава, че сте одобрен за лечение. Тогава трябва да изчакате още време, докато се намерят средства за предписаните ви лекарства. Времето за чакане варира в много широки граници. Щом получите писмо че са ви отпуснали лекарствата, трябва да отидете да си вземете протоколите. Направете две фотокопия на всеки от тях. Всъщност, направете три за по-сигурно. С оригиналите, единия комплект копия и рецептурната книжка отидете при личния си лекар за да ви впише лекарствата. Копието остава при него. С вече попълнената рецептурна книжка, оригиналните протоколи и втория комплект копия отидете в съответната аптека, предлагаща лекарствата. Те са скъпи, никой не ги купува свободно, и само определени големи аптеки разполагат с тях. Може да се наложи да се обадите предварително в аптеката за да ви бъдат доставени. При повторно взимане на лекарствата от същата аптека не е необходимо копие от протоколите.

Какво да правя по време на лечението?
Преди първата инжекция, на втората, четвъртата седмица, и след това всеки месец трябва да си правите ПКК и изследване на чернодробни ензими и кръвна захар. На третия месец ще ви бъде назначен още един PCR тест за контролиране на напредъка на лечението. На шестия месец, след повторна биопсия, се решава дали лечението да продължи или да бъде спряно. Информирайте гастроентеролога си за страничните ефекти и го посещавайте ежемесечно за контролни прегледи.

14
Ами след като аз дадох идеята, аз ще почна с информацията за хепатит С. Виждам че Божичков и Емануил Денков са се постарали да дадат доста подробна информация както за В така и за С, затова аз ще се заема с другата тема -- къде да се изследваме, какво се прави за да се започне лечение и т.н. Сигурно ще ми отнеме 2-3 дена, защото сега ще почвам шофьорски курс (така и така като не мога да почна работа, поне да изкарам по-висока категория... един вид да съчетая полезното с приятното :) ). Щом свърша, ще пусна статията в този раздел, за да може всеки да допълни или промени нещата, които смята че трябва да бъдат поправени.

15
Аз с удоволствие бих помогнал, но имам информация само за хепатит С. Иначе съм готов да тапиша статия с начините на заразяване, къде да се изследваме и какви документи трябват за лечение.

Страници: [1] 2 3 4

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007