Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - niki

Страници: 1 ... 5 6 [7]
91
Забавни теми / Re: За кого ще гласуваме?
« -: Октомври 16, 2007, 09:54:45 »
Смятам, че манталитета на българина е изроден още от "татово". Все пак има и свястни хора, но за съжаление те са малко и не се занимават с политика. Погледнете само списъка с кандидати - та те са повече от избирателите  :o
Не мисля да давам рамо на хора, на които целта им е да си оправят живота на гърба на другите. Май още не се е родил тоя дето ще гласувам за него!

92
На лечение съм / Как се поставя инжекцията?
« -: Октомври 14, 2007, 15:41:26 »
Здравей, аз съм на края на лечението, остава ми една инжекция!
Когато започвах лечението, лекуващия ми лекар подробно ми обясни как да поставям инжекциите за да се получават възможно най-малко синини и загрубяла кожа. А именно: дясна ръка, лява ръка, дясно бедро, ляво бедро. Всяка апликация се редува на съответното място и така се получава, че за 28 дни само веднъж ще слагаш на ръка(бедро). Може да се включи и корема, но аз не предпочетох (там ми е "слабото" място  :o ). В твоя случай можеш да редуваш бедрата ( и корема евентуално ).  В листовката на интерферона има указания къде да се прилага (бедро, корем), но нищо не пише за ръцете. Поразрових се малко в нета и попаднах на информация (беше отдавна и не мога в момента да цитирам източника), че подкожните инжекции се препоръчва да се поставят на корема или бедрото, поради по-голямата усвояемост ( до 20-30% повече) в сравнение с ръката.
За поставянето в бедрото, вероятно риска произтича от това, че кръвоносните съдове са по големи, по-нагъсто и има по-голяма вероятност да попаднеш на тях, което е опасно. !!!ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ АСПИРАЦИЯ ПРЕДИ ИНЖЕКТИРАНЕ ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ПОПАДАНЕ НА ЛЕКАРСТВОТО В КРЪВОНОСЕН СЪД!!! - това го знам от медицинско лице, а в сайта на Пегасис го има описано като препоръка! Т.е. след като се вкара иглата се дърпа буталото малко назад за да се появи мехурче въздух, ако се появи кръв значи е попаднала в кръвоносен съд, и трябва да се преустанови с нова инжекция.
Смятам че ако се хване добра гънка и се избере място без видими кр. съдове, опасността от поставяне в бедрото е минимална, все пак специялистите си знаят работата.
Това е от мен.
Успех с лечението!

Ники

93
Моята история / Re: Искрено и лично
« -: Октомври 11, 2007, 09:53:37 »
Здравей и от мен :)
Историята която разказа е много сходна и с мойта! Наистина, за да може човек да постигне това трябва да промени най-вече мисленето си. Много се радвам, когато прочета подобна история с щастлив край :)
Ако ти е възможно, би ли споделила малко подробности относно това какъв генотип сте били, резултати от биопсия, как се чувствате сега? Мисля че ще е полезно за всички нас.
Предварително ти благодаря и ви желая само хубави мигове!

Ники

94
Браво zizi, поздравления! Това е страхотно и лично на мен ми вдъхна огромна надежда!
Успех ти желая и за напред!

 :)
Ники

95
Диагностика / Re: Биопсия
« -: Септември 22, 2007, 12:04:06 »
Здравей bozhichkov и от мен!
Много е хубаво, че манипулацията е минала добрепри теб! На мен биопсия ми правиха преди повече от година, и аз бях притеснен като теб в началото от неизвестното, а след това и от усещанията в областта на черния дроб. Това което споделяш като усещане - боцкане, мисля че при всеки който е преминал биопсия го има. Лично на мен ми бяха необходими няколко месеца за да изчезне неприятното усещане - в началото беше боцкане, понякога остра пробождаща болка, а по-късно усещането беше сякаш дясната част ми е изтръпнала. Както казах това продължи няколко месеца, и аз си се притеснявах доста. За радост започна да отшумява и сега само от време на време имам усещане за тежест. На мой познат, биопсия му правиха по-рано и той тази болка я имаше само 3-4 дена след манипулацията. Явно при всеки е различно и зависи в дадения момент как точно ще ти направят пробождането, колко дълбоко ще влезне иглата, колко голяма ще бъде травмата. Мисля че и личната нагласа е много важна. Давай смело напред!

Ники
:)

96
Моята история / Re: Привет!
« -: Септември 18, 2007, 19:41:51 »
vmaneff, радвам се че мога да помогна на някой, макар и само с информация! Ако прочетеш първия ми пост от тази тема, ще добиеш обща представа за състоянието ми. Най-общо : генотип 3, лечението ми ще трае 6 месеца, поради ранния вирусологичен отговор който съм постигнал ( при качествен PCR-тест направен на 3-тия месец от лечението РНК на вируса не се засича, теста е с обхват до 50 IU/ml, тоест няма 100% гаранция че съм изчистил вируса, но практиката е при това положение лечението да завърши на 6-тия месец ). Ако бях дал положителен резултат на PCR теста, опцията беше да се удължи терапията до 1 година. На 5-тия месец от началото на лечението щях  отново да подам протоколи в НЗОК за удължаване до 1 година. Тези неща ще ти бъдат подробно обяснени от лекуващия ти лекар, ако не го направи настоявай за това.
За процедурата по чакането, исках да кажа че критериите на НЗОК за отпускане на лекарства са неизвестни за мен. Познавам човек който е чакал около 6 месеца, чувал съм и за хора чакащи от година и половина. Тоест ти може да извадиш късмет и по-рано да почнеш лечение, пожелавам ти го!

 :)
Ники

97
Моята история / Re: Привет!
« -: Септември 17, 2007, 14:28:12 »
Здравейте отново!
Благодаря на всички за приветствията, пожеланията и оптимизма! Много сте мили! Желая ви здраве и щастие от сърце - всеки един го заслужава! 

nevron, мога да ти кажа само ПОЗДРАВЛЕНИЯ! Не познавах човек като мен, който толкова години да е успял да удържи и с чиста съвест да каже че не е зависим и това вече е зад гърба му! Ти си изключително силен човек и можеш да постигнеш невероятни неща! Стискам палци резултатите да са възможно най-благоприятни за теб и в най-близко бъдеще всичко това да бъде зад гърба ти! Това че имаш любим човек до себе си, който те разбира и подкрепя е страхотно и изключително важно за теб в този момент. Аз също имам такъв човек до себе си за който бих направил всичко на света! Не забравяй никога че по-страшния проблем си го решила! Много хора които не успяха да се измъкнат сега нямат нашия шанс да се борим, просто защото не са между живите.

zizi, много се радвам че всичко е минало добре при теб ( до  колкото е възможно ) и лечението е зад теб. Пожелавам ти отлични резултати на 6-тия месец след него! Относно стойностите на ензимите ми, преди лечение те изглеждаха така : АсАТ - 18 ; АлАТ - 21 ; Гама-GT - 26. Тоест тъй наречените "нормални аминотрансферази". На втората седмица, осезаемо скочиха, но в реф. граници : АсАТ - 29,9 ; АлАТ - 41,1 ; Гама-GT - 34,6. На 4-тата седмица бяха продължили да се покачват но само АлАТ беше над реф. граници : АсАТ - 32 ; АлАТ - 49 ; Гама-GT - 38,2. След 4-тата седмица стойностите започнаха да спадат ( но вече ги правих през 1 месец, а не през 2 седмици ). Последните ми изследвания са : АсАТ - 20,8 ; АлАТ - 21,5 ; Гама-GT - 32,2. След около седмица ще правя пак и ще редактирам поста като ги добавя. Коментара на лекарите беше, че това е реакция на интерферона. От друг твой пост разбрах че се притесняваш за това че твойте не спадат под 20. Сигурно ти е известно че и при някои здрави хора ( разбирай не страдащи от чернодробни заболявания ) нормалните нива на тези ензими са над 20. Според мен нямаш основания за тревога относно ензимите ти , тъй като са в границите! При всеки здрав човек тези стойности са различни и варират. Ето например моя случай е минимален , до умерен хепатит С със степен на фиброза Ф2 ( определена чрез биопсия ) и "нормални аминотрансферази". Както се вижда нормалните ензими не са пречили на равитието на болестта и лечение се налага. Затова мисля че за теб сега най-важното е какъв ще е отговора на организма ти след 6 месеца, и както казах в началото, пожелавам ти отлични резултати на 6-тия месец след него!
Ще можеш ли да споделиш, тази отпадналост и липса на сила причинена от терапията отшумява ли при теб? При мен това ми оказва най-голямо влияние и с нетърпение чакам идването на свежи сили! Предстои ми и магистратура от този месец и незная как ще се прадставя и там, разбира се ще се боря и ще направя всичко по силите си!

Радо, сега имам възможност да изкажа почитания към теб и всеки който е спомогнал за това което си създал и вдъхнал - един изключително нужен форум и по-важното - много кураж и надежда за хората с този проблем. Поздравявам те и за личния успех с успешно очистване от вируса! Това е страхотно и на мен, както и на много други вдъхна сили за да продължим напред.

 :)
Ники

98
Моята история / Re: Привет!
« -: Септември 15, 2007, 23:31:09 »
Здрасти vmaneff! За лечение чаках около 1 година. При мен много се забавиха резултатите от биопсията и епикризата ми поради отпуск на лекуващия ми лекар (странно но все пак сме в BG). Хванах и периода в който касата не приемаше документи и неможеше да получи човек сигурна информация какво всъщност става в НЗОК. Ясно ми е че нямаш търпение, и аз бях така! Твоят ред ще дойде и ще получиш своя шанс. Настрой се за такъв период, но може и да се позадействат нещата и да е по-малко! Не зная какви са критериите на НЗОК за издаване на протоколи, но от мои наблюдения мога да кажа че много важен момент е датата на която подаваш документи в НЗОК.
Относно страничните ефекти, след всяка апликация вдигах температура ( около 38 гр.) която най-много да спадне до 37,5. И до този момент имам постоянна 37,5, но вече не я усещам (на втория месец не усещах температурата). Първите 4-5 апликации минаваха освен с температура и със схващане на мускулите на краката. После отмина. Отслабнал съм с около 7 килограма ( обяснявам си го със загубата на апетит). Имам общ косопад. Другия осезаем проблем е отпадналостта и сънливостта ( много бързо се уморявам). И разбира се спадането на броя на кръвните клетки, хемоглобина и другите показатели. Ензимите ми се движат в референтните граници, но на 2-рата седмица имаше осезаем скок ( пак в реф. граници ). Само АлАТ беше скочил над (48), но после пак спадна. В началто, първия месец имах и обриви по ръцете, колената и ходилата, но и те отминаха.Това са по важните неща. С всичко се свиква и се понася. Общо взето това е.

Поздрави и смело напред!

99
Моята история / Привет!
« -: Септември 15, 2007, 18:22:42 »
Здравейте!
На 26 години съм, от София.Страдам от болестта хроничен хепатит C от около 8-9 години. Едва миналата година разбрах за това. Заразих се по начин, по който според мен отговорността се пада изцяло на мен! А именно от употреба на наркотици. Усилията и волята които трябваше да положа за да се оттърва от тази гадост в никакъв случаи не са по-малки от тези които ти трябват да приемеш диагноза като хепатит. Сега вече след толкова години спокойно мога да кажа - бивши наркомани има и аз съм един от не малкото примери за това! Сега ми предстои ново изпитание (както на много от вас в този форум) - да се преборя и с болестта. Бъдете силни, борете се, не се предавайте приятели за нищо на света!
В момента съм на интерфероново лечение по програмата на НЗОК (Pegasys + Copegus). При предварителните изследвания се определи HCV генотип 3 и HCV RNA 217000 IU/ml. До края на лечението ми остава 1 месец. На 3-тия месец от лечението ми качествения PCR тест показа отр.(-) за HCV RNA, поради което лечението ще трае 6 месеса ( това не е 100%-ов успех но все пак е нещо  :) )
Радвам се че е създаден този форум и с радост ще отговоря на всеки интересуващ се от проблема - разбира се до колкото съм запознат. Относно поносимостта на лечението, изследвания и други специфични проблеми няма сега да пиша че форума ще ми се види тесен ;) ( ако някой се интересува нека пише, ще споделя) , най-общите проблеми мисля че вече са засегнати а и при всеки отделен човек нещата могат да стоят по различен начин.

Поздрави!
Ники
 

Страници: 1 ... 5 6 [7]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007