Автор Тема:   НА ФИНАЛА  (Прочетена 13350 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zizi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 68
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
НА ФИНАЛА
« -: Август 11, 2007, 13:25:45 »

Здравейте ,
  вече съм на финала на своето лечение,останаха ми само 2 инжекции. По принцип на мен изобщо не ми пречи факта ,че съм на лечение, не усещам никъкъв дискомфорт но това е така от около месец . Преди това имах доста проблеми, имаше един период в които слабеех с около килограм на денонощие, в един момент се чувствах толкова слаба, че нямах сили да стоя на краката си но за щастие това продължи кратко. После започна косопада но и него овладях доста бързо, вече не се притеснявам за косата си. Точно след този период кръвните ми изследвания (за първи път от започване на лечението) бяха много добри, трансаминазите бяха спаднали драстично ASAT-22  ALAT-22 а хемоглобина ми скочи от 86 на 106. Сега на последните изследвания ASAT и ALAT пак са скочили- 29 на 25 което ме навява на мисълта ,че няма да се излекувам. До сега трябваше да са паднали до под 20 а те ту се вдигат ,ту спадат, но какво мога да направя, вече ми омръзна да мисля за това, а пък в крайна сметка , каквото теста покаже. А между другото аз даже незнам какъв тест ще ми правят след края на лечението,количествен или качествен и кога ще бъде, веднага след лечението или 6 месеца след него.

Поздрави :)

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
Re: НА ФИНАЛА
« Отговор #1 -: Август 11, 2007, 19:10:24 »
Здравей :)
Много се радвам, че вече си на края на лечението :)
За подскачането на трансаминазите не се притеснявай, придвижването с малко нагоре не е проблем и съм сигурен, че ше останат в нормалните граници, докато си на инжекции. Важно е след края на лечението те да се задържат на нормалните нива. Подскоците нагоре-надолу може да се дължат просто на стреса, на който е подложен черния дроб или пък самата ти. Освен това подскок от 5 е нищо и не е показател. Така, че изчакай и не се притеснявай за тези неща, засега според мен всичко си е ок :) Трансаминазите и при мен се движеха около тези граници, към 20. Препоръчвам ти да ги следиш често след като свърши лечението, примерно веднъж на две седмици. Така ще се успокояваш и няма да се притесняваш през цялото време.
Хемоглобина ти е бил много нисък, няма как да не си се чувствала зле при тези показатели, моят стабилизиран беше към 110, но знам и че при жените нормата е в малко по-ниски граници. Но 86 е почти до долната допустима граница.
На третия месец са ти правили количествен тест предполагам и резултата е бил "undetectable" нали?
Сега ще ти направят качествено изследване, веднага след края на лечението, сигурен съм че ще е отрицателно :) Абсолютно нормално е след като на третия месец след започване на лечението вируса не се е засичал от количественото изследване и веднага след края на лечението качественото изследване да бъде отрицателно.
Следва качествено изследване на 6-ия месец след края на лечението, което ще каже дали си постигнала SVR. Разбира се, би могла да си направиш изследване след 6-та седмица, от нещата които съм чел, това е критичния период, в които вируса би могъл да се върне. Ако си направиш тогава качествено изследване, тогава шансовете за излекуване се определят на около 95%. Откъде цитирам тези проценти, ето тук можеш да погледнеш изказване на Martin Bolton в английския форум за хепатит C: End of tx PCR...
Ето и цитат от него:
Цитат
End of tx PCR...
...
The only useful tests would be one after at least six weeks past treatment end as if the virus is going to re-emerge it has usually done so by then. A negative PCR at this point means that you are 95% sure of staying clear
Martin Bolton наистина разбира много от хепатит C, ето и линк към неговия сайт: Martin's Hep C Site, ако искаш да научиш все пак кой е автора на това изказване.
Това, което ти казвам обаче няма да получи одобрение от нито един лекар, те ще ти кажат да си изчакаш спокойно да минат 6-те месеца и тогава да си направиш изследване. А и това са 100 лева, които трябва да дадеш от собствения си джоб. Ти сама прецени как да постъпиш.
Ако решиш да не прекаляваш с качествените изследвания, това което можеш да правиш е да си следиш чернодробните ензими, ако те си седят кротко в норма, това ще е индикатор че всичко с теб е наред. Ако обаче започнат да се движат нагоре, това може да е индикатор че нещо става и вируса се връща.
Още няколко неща искам да кажа, искам да те помоля да споделиш в отделен пост опита си с борбата с косопада /стига да не е проблем/, ти спомена че си успяла да го овладееш. Ще бъдеш много полезна, особено на жените, на които им предстои лечение и се притесняват за този страничен ефект!
Ще чакаме с нетърпение във форума да споделиш резултатите от качественото изследване след края на лечението. Сигурен, съм че ще е отрицателно :)

Радо

« Последна редакция: Август 11, 2007, 19:18:09 от Radoslav Rusinov »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен zizi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #2 -: Август 11, 2007, 20:17:14 »

Радо здравей,
много ти благодаря за оптимистичните думи, наистина имах нужда, повдигна ми духа за кой ли път вече. При мен работата е такава, че от както съм започнала лечение не съм правила нито качествено нито количесвено изследване тъй като здравната каса не отпуска пари на пациенти с генотип 3 за количествено изследване за третия месец тъй като 99% от хората се повлияват от лечението.Ако не беше толкова скъпо сама щях да си го направя а според мен от качественото което е по-евтино след третия месец пак нямаше смисъл, тъй като не се очаква на 100% отрицателен резултат(което пак е възможно)а спад в количеството на вируса.

Това за качественото изследване на 6тата седмица след лечението е много добра новина за мен, непременно ще си направя, само ме интересува ,тъй като във Варна не го правят, ясно е че ще ходя София но поне резултатите дали ще мога да ги получа по интернет, факс, телефон  ??? спомням си че предния път ги пратиха от София направо в болницата в която се лекувам.

П.П Още веднъж благодаря.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #3 -: Август 11, 2007, 21:48:26 »
Здравей :)
Не знаех за тези изцепки на здравната каса, но никак не съм учуден, важното е да спестят пари. Нищо, ти си направи тези които ти плащат, а пък можеш да си отделиш 100 лева и да си направиш по някое време след 6-тата седмица качествено изследване, но пак искам да кажа че тези предположения на Мартин Болтън са неофициални, макар че и аз като цяло мога да се съглася с тях, има резон.
Можеш да звъннеш на д-р Цветанска, телефона и съм го публикувал в този пост:
Видове тестове за вирусно натоварване (Viral Load Tests) при хепатит C
Намери я по телефона и я попитай конкретно за това как можеш да си получиш резултатите, имай предвид че качественото изследване става много бързо, за ден-два, така че примерно ти можеш да останеш за един ден в София и да си получиш резултата, но най-добре я разпитай нея.

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #4 -: Август 12, 2007, 09:48:26 »
 Здравей и поздравления за това, че си на финалната права. Пожелавам ти оздравяване и скоро заболяването да остане само спомен за тебе  :)

А за поредната изцепка на касата нямам думи. Къде го има това по света да има лечение и да не се правят изследвания ??? Техните глупости край нямат. Но не си заслужава да се ядосваш излишно както направих аз сега като го прочетох това!
Както каза Радо отдели си 100 лева и си направи качествен тест 6 месеца след края на лечението!

Поздрави Емо!

Неактивен Stefan

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
« Отговор #5 -: Август 13, 2007, 05:27:40 »
Zdravei,

i az sum na finala, imam oshte 4 sedmici. pri men obache kum finala e po trudno otkolkoto v nachaloto i neznam zashto, moje bi psihicheski se iztoshtih, a i v monenta niamam osobena podkrepa ot poznati - po skoro obratnoto :)

az si napravih izsledvania na 3tia mesec i sa oticatelni, sledvashtite mi izsledvania shte sa 6 meseca sled zavarshvane na lechenieto t.e. kakto mu e reda. naistina pri genotip 3 uspevaemostta e mnogo goliama. az ne bih mogal da chakam i bih si napravil viral load test kolkoto se moje po skoro, no ako ne ti se davat parite si go napravi kogato ti otpusnat napravlenie ili kakto si precenish.

tova pak e goliama izcepka na zdravnata kasa. ima tolkova mnogo prichini za izsledvaneto da se pravi na 3tia mesec che prosto ne moga da si obiasnia zashto pak lujat horata. kakto i da e, vajnoto e che prikluchvash :)

Неактивен Valentin Maneff

• Немедицинско лице
  • Публикации: 66
    • Профил
« Отговор #6 -: Август 13, 2007, 18:07:31 »
Здравейте!Страхотно е да прочетеш,че някой е на финала и се е излекувал!Успех и стискам палци всичко да приключи успешно!

Неактивен zizi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #7 -: Август 14, 2007, 20:27:16 »

Здравейте и благодаря за пожеланията :) :) :)

ДАНО така да се случи наистина.....да се излекувам и аз го пожелавам на всеки един от вас от все сърце.  Сега съжалявам единственно че не можах да си осигуря нужното спокойствие по време на лечението но какво да се прави .. такъв е животът... ;)ще ви държа в течение, до скоро .

Неактивен zizi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #8 -: Август 27, 2007, 15:38:05 »

Здравейте,
в петък вечерта приключих с лекарствата и утре сутринта гладна жадна съм на тест.Е сега се почва великото чакане (резултатите ще ги получа чак след месец) просто човек да полудее. Как е възможно в 21 век да чакаш за едно изследване цял месец. Общо взето откакто съм се разболяла все нещо чакам, чакам и се притеснявам, а сега ми предстои месеца на най-голямото напрежение започвам да си мисля дали няма да е най-добре да го изкарам в Наречен на някой санаториум да си лекувам нервите. ;) :)

Неактивен Емануил Денков

• Немедицинско лице
  • Публикации: 352
  • хепB
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #9 -: Август 27, 2007, 18:46:37 »
 Браво поздравления, ще стискаме палци!
Нали е минало лечението. Не се тревожи излишно за резултата! Пожелавам ти късмет и много положителни емоции след месец ;

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #10 -: Август 28, 2007, 00:52:31 »
Браво Зизи!
Дано резултатите да са добри и всичко да приключи по най-хубавия начин :)
Резултатите се бавят не защото се борави с остаряла техника, а пак отново защото сме в България. Изследването мисля, че се прави за няколко дни, чакането е заради събирането на достатъчно количество кръвни проби, заради които да си струва пускането на машината и "броенето". Ако мащабите бяха други, съответно този проблем нямаше да го има, но какво да се прави, като цяло трябва да сме щастливи че получаваме лечение със същите лекарства и ни се правят същите изследвания, както и при пациентите на запад - нещо, с което за съжаление не могат да се похвалят всички групи болни в България :(

Успех, Зизи! :)

p.s. Между другото, сега се сетих, нали си свършила лечението, не трябва ли да ти правят качествено изследване, то по принцип става много бързо, бавенето и чакането е при количественото изследване.
« Последна редакция: Август 28, 2007, 00:55:37 от Radoslav Rusinov »

Неактивен Stefan

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
« Отговор #11 -: Август 29, 2007, 06:43:25 »
pojelavam ti otlichni rezultati!!! kofti naistina che triabva da chakash tolkova vreme. v usa stavat za 3 dni max rezultatite (daje za po malko), ama kvo da se pravi.. vajnoto e da si izlekuvana i skoro da zabravish za vsi4ko tova.

Неактивен zizi

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #12 -: Август 29, 2007, 20:31:28 »

Здравейте,
  благодаря на всички за сърдечните пожелания :) :) :)
Радо, точно така за качествен тест става дума, видях с очите си като попълваха направлението за София. Много интересно нали, може би спестяват от транспортни разходи, по друг начин не си го обеснявам, само дето не мога да си обясня защо никой не ми каза направо да си отида в София и да си го направя сама за да не чакам толкова( от човешка гледна точка )а ми обясняват глупости-че в София ги бавят  дрън - дрън , явно няма такова нещо. >:(.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #13 -: Август 29, 2007, 23:56:43 »
Ами и аз не знам вече, не знам защо ги бавят толкова, може и да зависи от лабораторията.
Аз мога да потвърдя, че съм си правил качествено изследване и на 2-ия ден си взех резултатите, а дори можеха да ми го направят и за следващия ден, но трябваше да дойда по-късно.
Явно ще трябва да изчакаш и да го направиш по техния начин. Можеш да си направиш изследването, но ще трябва да дадеш пари от джоба си, 100 лева е изследването, и трябва да сметнеш и пътните и една нощ престой в София. Ако решиш да правиш това, първо се обади на д-р Цветанска, за да я попиташ дали може да ти изкара резултатите на следващия ден и ти да си пътуваш още на следващия ден.
Но пак мога да ти кажа, че резултатът ти ще е отрицателен, общо взето е почти сигурно, че ще е така, защото тялото ти още е под въздействието на интерферона. Важно е какво ще стане, когато мине период без него.
Успех!

Радо

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Публикации: 389
    • Профил
« Отговор #14 -: Септември 03, 2007, 10:30:48 »
Зизи ще стискам палци,дано всички изследвания са добри.
Споко и имай вяра  ;)
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007