Здравей

Много се радвам, че вече си на края на лечението

За подскачането на трансаминазите не се притеснявай, придвижването с малко нагоре не е проблем и съм сигурен, че ше останат в нормалните граници, докато си на инжекции. Важно е след края на лечението те да се задържат на нормалните нива. Подскоците нагоре-надолу може да се дължат просто на стреса, на който е подложен черния дроб или пък самата ти. Освен това подскок от 5 е нищо и не е показател. Така, че изчакай и не се притеснявай за тези неща, засега според мен всичко си е ок

Трансаминазите и при мен се движеха около тези граници, към 20. Препоръчвам ти да ги следиш често след като свърши лечението, примерно веднъж на две седмици. Така ще се успокояваш и няма да се притесняваш през цялото време.
Хемоглобина ти е бил много нисък, няма как да не си се чувствала зле при тези показатели, моят стабилизиран беше към 110, но знам и че при жените нормата е в малко по-ниски граници. Но 86 е почти до долната допустима граница.
На третия месец са ти правили количествен тест предполагам и резултата е бил "undetectable" нали?
Сега ще ти направят качествено изследване, веднага след края на лечението, сигурен съм че ще е отрицателно

Абсолютно нормално е след като на третия месец след започване на лечението вируса не се е засичал от количественото изследване и веднага след края на лечението качественото изследване да бъде отрицателно.
Следва качествено изследване на 6-ия месец след края на лечението, което ще каже дали си постигнала SVR. Разбира се, би могла да си направиш изследване след 6-та седмица, от нещата които съм чел, това е критичния период, в които вируса би могъл да се върне. Ако си направиш тогава качествено изследване, тогава шансовете за излекуване се определят на около 95%. Откъде цитирам тези проценти, ето тук можеш да погледнеш изказване на Martin Bolton в английския форум за хепатит C:
End of tx PCR... Ето и цитат от него:
End of tx PCR...
...
The only useful tests would be one after at least six weeks past treatment end as if the virus is going to re-emerge it has usually done so by then. A negative PCR at this point means that you are 95% sure of staying clear
Martin Bolton наистина разбира много от хепатит C, ето и линк към неговия сайт:
Martin's Hep C Site, ако искаш да научиш все пак кой е автора на това изказване.
Това, което ти казвам обаче няма да получи одобрение от нито един лекар, те ще ти кажат да си изчакаш спокойно да минат 6-те месеца и тогава да си направиш изследване. А и това са 100 лева, които трябва да дадеш от собствения си джоб. Ти сама прецени как да постъпиш.
Ако решиш да не прекаляваш с качествените изследвания, това което можеш да правиш е да си следиш чернодробните ензими, ако те си седят кротко в норма, това ще е индикатор че всичко с теб е наред. Ако обаче започнат да се движат нагоре, това може да е индикатор че нещо става и вируса се връща.
Още няколко неща искам да кажа, искам да те помоля да споделиш в отделен пост опита си с борбата с косопада /стига да не е проблем/, ти спомена че си успяла да го овладееш. Ще бъдеш много полезна, особено на жените, на които им предстои лечение и се притесняват за този страничен ефект!
Ще чакаме с нетърпение във форума да споделиш резултатите от качественото изследване след края на лечението. Сигурен, съм че ще е отрицателно

Радо