Автор Тема:  Вредят ли Креатина и Протеините на черния дроб  (Прочетена 23768 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен stanibarabani

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 21
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Здравейте,

тъй като съм доста слаб (резултат от употребата на хероин), искам да започна да ходя на фитнес по време на лечението. Така и така няма да пия алкохол...да направя нещо полезно за себе си...
Въпросът е, че съм на 27 и доста трудно ще кача маса без помощни средства.
Та въпросът ми е:

Вредят ли Креатина и Протеините на черния дроб и ще повлияят ли на лечението ми?
А другите неща - стероиди, бианаболи и т.н.??
Какво мога да взимам по време на лечението и какво не???

Благодаря ви за отделеното внимание...
« Последна редакция: Февруари 26, 2009, 13:22:22 от Радослав Русинов »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Вредят ли Креатина и Протеините на черния дроб
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2009, 09:45:48 »
Вредят ли Креатина и Протеините на черния дроб и ще повлияят ли на лечението ми?

Здравей,
Наистина, човек като прочете повече за креатина, изглежда че това е най-натуралната и естествена съставка за тялото.
Наскоро във форума беше изказано също много положително мнение за тези естествени добавки.
Все пак, аз исках да видя официално потвърждение, че тези съставки наистина не оказват влияние на черния дроб и ето какво открих:
HCV & Complementary and Alternative Medicine: Dietary Supplements to Avoid.
Ето част от нея:
Цитат
HCV & Complementary and Alternative Medicine: Dietary Supplements to Avoid
...
“Natural” does not mean safe. The following contains some natural substances that are potentially harmful. This list is by no means exhaustive. Supplements that are specifically associated with hepatotoxicity (liver poisoning) are designated with an "*". Substances on this list are referred to in their oral form only.
Any herb containing pyrrolizidine alkaloids should be avoided by those with liver disease. It is important to use supplements from trustworthy sources.
...
Creatine*
...
Още един интересен случай:
Цитат
Creatine - Side Effects
...
A single case report in 2008 with a young patient with acute cholestatic liver injury who was supplementing with creatine and whey. However, the cause was inconclusive. The patient did recover after administering intravenous fluids and discontinuing supplementation. Cause was most likely severe dehydration due to overexertion.
...
NIH's "Cholestatic liver injury associated with whey protein and creatine supplements
Този случай наистина е единичен и не е чак толкова показателен, но все пак исках да го спомена и него.

Това, което искам да покажа, е че креатина би могъл да окаже влияние на черния дроб, макар че това се случва доста рядко и доколкото виждам в нормалния случай хората, които го използват дори нямат и повишение на чернодробните ензими.
Тук обаче говорим за това как той би се отразил на хора с хронично чернодробно заболяване и точно заради това ти давам тази различна гледна точка. Сигурен съм, че твоя фитнес инструктор би се изсмял на това, което намеквам тук. Но това, че някой човек е професионалист в областта на фитнеса и знае много за храненето, метаболизма и хранителните добавки, не значи че знае как работи и реагира на такива добавки един черен дроб, който има хронична вирусна инфекция.
Тъй като съм далече от мисълта, че ще те откажа от използването на креатин, моят съвет е в случай, че решиш да го използваш, да си следиш чернодробните ензими постоянно. Направи си изследване преди да започнеш да го пиеш и след това си прави чернодробни ензими всяка седмица. Цената на тези изследвания е под 10 лева и се правят във всяка лаборатория.

Може да ти звуча като някой пенсионер, но представи си, че живееш през 60-те години на миналия век например и имаш подобен проблем. Имал си дълго заболяване, което те е изтощило физически и си отслабнал. Тогава не е имало такива добавки, но това не значи че човек не е можел да се възстанови и да натрупа физическа сила, просто методите са били други. Някак си не съм много убеден, че единствените възможности човек да изглежда добре, да се чувства добре физически, че дори да натрупа мускулна маса, са използването на тези хранителни добавки, както и всички други неща, които се продават в днешно време. Разбирам, че те са много натурални и естествени за тялото, но не разбирам защо човек трябва да променя и регулира естествени процеси в тялото си по този начин. Може би сме дефектни или повредени, та трябва да подритнем тялото си и да го подсетим как наистина то трябва да произвежда мускулна маса. Аз съм противник на използването на лекарства за всяка болежка, както и на всякакви допълнителни добавки, витамини и всякакви други страхотни неща, които ни превъзнасят в рекламите, но това си е мое лично мнение и съм далече от мисълта и не искам да променям мнението на никой.
Само пак да кажа да си следиш чернодробните ензими по време на приема на такива хранителни добавки, за да си сигурен, че не ти влияят зле.

А другите неща - стероиди, бианаболи и т.н.??
След като креатина може да има хепатотоксичен ефект, мисля че знаеш отговора на този въпрос  :pardon:

Какво мога да взимам по време на лечението и какво не???
По време на лечението на трябва да взимаш нищо, освен хубави и сочни пилешки и свински пържоли  :hungry:
Ако не искаш да повлияеш негативно на ефекта на лекарството върху теб, не взимай никакви допълнителни неща, освен ако те не са предписани от лекуващия те лекар.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен stanibarabani

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 21
    • Профил
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Вредят ли Креатина и Протеините на черния дроб
« Отговор #2 -: Февруари 27, 2009, 12:11:59 »
Здравей Радо,

Благодаря ти много за изчерпателния отговор. Накара ме да се замисля доста.
Благодаря , че има хора като теб които вземат нашите проблеми наистина присърце, рядко срещана практика в скъпата ни родина.
Наистина очаквах отговор, но това е най-изчерпателния и полезен такъв който мога да получа. Наистина професионално от твоя страна.
Благодаря отново.

Неактивен Stefan

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
Стани,

чак за фитнес по време на лечението не се гласи. някой от най големите странични ефекти при интереферона са: умора, симптоми на настинка, нямаш апетит, преумора, депресия и т.н. също така почти сигурно е че ще ослабнеш още по време на лечението но това е временно. аз докато се лекувах, целта ми беше да ям нещо колкото и да нямам апетит. общо взето гледаш да похапваш квото ти е вкусно и колкото можеш. препопрачват се диети само ако си в по напреднала фаза на болеста (фиброза, цироза). колкото за добавките има много дискусии тука в форума така че ги разгледай. повечето лекари препорачват най много мултивитамини и да се храниш достатачно, не мисля че други добавки ще ти навредят но не мисля и че ще ти помогнат срещу самия хепатит ц. най добре е при всички вариянти да се консултираш с лекуващия лекар преди да почнеш да пиеш каквито и да е допълнителни лекарства/билки. а за фитнеса... и една хубава разходка ще ти е достатачна да се натовариш/разтовариш докато си на интерферон... но ти си знаеш най добре, ако се чувстваш преливащ от енергия може да ходиш да вдигаш щанги, ама се съмнявам :)

*извинете за правописните грешки :)

Неактивен drago

• Немедицинско лице
  • Публикации: 135
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Аз до преди 1 година си ходех редовно на фитнес и сам взимал и протеин и аминокиселини и на мене лично не сам забелязал да ми вредят за креатина не сам сигурен ама знам че натоварва бъбреците , а за анаболи стероиди и тем подобни химии , според мен вредят доста и то не само на хора с хепатит , а и на обикновенните хора , аз лично имам познати дето са си докарали проблеми със сърцето и черния дроб , най вече от употреба на анаболи и стероиди . И те съветвам като ходиш на фитнес не се натоварвай много , то и без това не са модерни вече големите тежести , всичко вече масово тренира с умерени тежести  :wink3: .

Неактивен danihaleva

• Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 438
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Статус: Има близък с хепатит B
stanibarabani  ако можех с удоволствие бих ти дала от моите килограми,за мен пак ще има в излишък.Разковничето е в търпението.Върни се назад във времето и виж колко ти трябваше за да отслабнеш във вида в който си.Радо е прав,хапвай правилната храна и резултата ще дойде,но не утре и в другиден.Така и ефекта ще бъде продължителен,а не само за времето в което пиеш добавки.Незнам на колко години си,но аз със сигурност съм ти най-малко кака и бих оценила добре изглеждащия мъж в първите пет минути,но после ако няма нищо в главицата и не е човек с чувство за хумор веднага отпада.Това му е хубавото на брака :flowers4: с времето външния вид не е определящ,обичаме се и се уважаваме заради много други неща.Пази си черния дроб и не прекалявай с натоварванията.Ти явно си силен характер и ще успееш да постигнеш килограмите които искаш и без добавки.Успех :hungry:
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tetibulka

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Стани,
тъй като си доста слаб непременно трябва да се храниш добре - предимно белтъчини, защото по време на лечението ще ти е трудно. Хората доста отслабват от интерферона - говорим за 20-30 килограма, които ти явно нямаш излишни.
Когато евентуално лечение стоеше пред мен, това ми беше основното притеснение, защото аз и сега съм си 50 килограма с амбалажа.
През септември и октомври, когато мъжът ми беше пък 95 килограма на не много висок ръст го подюрих така, че отслабна с 15 килограма. Ама напоследък съм спряла да го юркам, за да остане нещо за интерферона, който топи белтъчините на вируса, но и на човека.
Така че не мисли за добавки ами  :hungry:.
Дани

пс Пропуснах добрата новина - доц. Антонов ми каза, че слабите хора по-добре отговарят на лечението, въпреки че страдат повече.
Hang in there.

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
Здравей Стани  :smile:
Мисля че като започнеш лечение  и като мине известно време изобщо няма да си помисляш за фитнес  :mocking: понеже бързия ход пеша от магазина до вас ще те изморява и натоварва достатъчно,повярвай ми   :pardon:
Аз примерно постоянно си мисля след лечението с какво да се захвана да тренирам.
пс Пропуснах добрата новина - доц. Антонов ми каза, че слабите хора по-добре отговарят на лечението, въпреки че страдат повече.
tetibulka,а някои от слабите дори и не страдат толкова  :yahoo:
Поздрави  :wink3:

Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен drago

• Немедицинско лице
  • Публикации: 135
    • Профил
tetibulka , не е задължително да имаш странични ефекти от интерферона и да отслабваш , аз имам две лечения със  роферон и след това с пегасис и двата пъти не сам свалил и един килограм .

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Статус: Хроничен хепатит B
А аз даже качих десетина килограма за 11 месеца лечение с интерферон!
Всъщност, може би отслабването се дължи не на интерферона, а на Рибавирина! Щото май никой от лекувалите хепатит В, които са само на интерферон не са се оплакали от загуба на апетит и на килограми!

Всеки понася интерферона по съвсем различен начин! :hungry:

:flowers3:Поздрави,
Мери :flowers3:
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Може аз нещо да не съм разбрала, но всъщност стигнах до този извод от четене тук и от слушане на доцента.
А че всеки реагира различно, се подразбира и аз самата много искам да вярвам, че е така.
Дани
Hang in there.

Неактивен hivhepatitc

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 12
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Статус: Хепатит С + HIV
Здравейте,
Аз не мога да си обясня едно нещо обаче,
защо толкова много хора си мислят че слабеят заради интерферона или че страничните ефекти са именно от него,
интерферона ви спасява по скоро, това са анти тела, Рибавирина е този който скапва всичко,
аз даже смятам да си взема още интерферон ,шегувам се, 1 път на седмица, но и това е достатъчно ,
вероятно е дори да напълнея ,
според мен не е толкова в това дали имаш апетит или не, а в желанието да се храниш, така че се хранете.

П.С
Психическата нагласа е много съществена, защото рибавирина цели право там и е възможно доста неща да ви се струват странни ,както дали ви се яде или не.

Успех ! :)

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007