Вредят ли Креатина и Протеините на черния дроб и ще повлияят ли на лечението ми?
Здравей,
Наистина, човек като прочете повече за
креатина, изглежда че това е най-натуралната и естествена съставка за тялото.
Наскоро във форума беше изказано също
много положително мнение за тези естествени добавки.
Все пак, аз исках да видя официално потвърждение, че тези съставки наистина не оказват влияние на черния дроб и ето какво открих:
HCV & Complementary and Alternative Medicine: Dietary Supplements to Avoid.
Ето част от нея:
HCV & Complementary and Alternative Medicine: Dietary Supplements to Avoid
...
“Natural” does not mean safe. The following contains some natural substances that are potentially harmful. This list is by no means exhaustive. Supplements that are specifically associated with hepatotoxicity (liver poisoning) are designated with an "*". Substances on this list are referred to in their oral form only.
Any herb containing pyrrolizidine alkaloids should be avoided by those with liver disease. It is important to use supplements from trustworthy sources.
...
Creatine*
...
Още един интересен случай:
Creatine - Side Effects
...
A single case report in 2008 with a young patient with acute cholestatic liver injury who was supplementing with creatine and whey. However, the cause was inconclusive. The patient did recover after administering intravenous fluids and discontinuing supplementation. Cause was most likely severe dehydration due to overexertion.
...
NIH's "Cholestatic liver injury associated with whey protein and creatine supplements
Този случай наистина е единичен и не е чак толкова показателен, но все пак исках да го спомена и него.
Това, което искам да покажа, е че креатина би могъл да окаже влияние на черния дроб, макар че това се случва доста рядко и доколкото виждам в нормалния случай хората, които го използват дори нямат и повишение на чернодробните ензими.
Тук обаче говорим за това как той би се отразил на хора с хронично чернодробно заболяване и точно заради това ти давам тази различна гледна точка. Сигурен съм, че твоя фитнес инструктор би се изсмял на това, което намеквам тук. Но това, че някой човек е професионалист в областта на фитнеса и знае много за храненето, метаболизма и хранителните добавки, не значи че знае как работи и реагира на такива добавки един черен дроб, който има хронична вирусна инфекция.
Тъй като съм далече от мисълта, че ще те откажа от използването на креатин, моят съвет е в случай, че решиш да го използваш, да си следиш чернодробните ензими постоянно. Направи си изследване преди да започнеш да го пиеш и след това си прави чернодробни ензими всяка седмица. Цената на тези изследвания е под 10 лева и се правят във всяка лаборатория.
Може да ти звуча като някой пенсионер, но представи си, че живееш през 60-те години на миналия век например и имаш подобен проблем. Имал си дълго заболяване, което те е изтощило физически и си отслабнал. Тогава не е имало такива добавки, но това не значи че човек не е можел да се възстанови и да натрупа физическа сила, просто методите са били други. Някак си не съм много убеден, че единствените възможности човек да изглежда добре, да се чувства добре физически, че дори да натрупа мускулна маса, са използването на тези хранителни добавки, както и всички други неща, които се продават в днешно време. Разбирам, че те са много натурални и естествени за тялото, но не разбирам защо човек трябва да променя и регулира естествени процеси в тялото си по този начин. Може би сме дефектни или повредени, та трябва да подритнем тялото си и да го подсетим как наистина то трябва да произвежда мускулна маса. Аз съм противник на използването на лекарства за всяка болежка, както и на всякакви допълнителни добавки, витамини и всякакви други страхотни неща, които ни превъзнасят в рекламите, но това си е мое лично мнение и съм далече от мисълта и не искам да променям мнението на никой.
Само пак да кажа да си следиш чернодробните ензими по време на приема на такива хранителни добавки, за да си сигурен, че не ти влияят зле.
А другите неща - стероиди, бианаболи и т.н.??
След като креатина може да има хепатотоксичен ефект, мисля че знаеш отговора на този въпрос
Какво мога да взимам по време на лечението и какво не???
По време на лечението на трябва да взимаш нищо, освен хубави и сочни пилешки и свински пържоли
Ако не искаш да повлияеш негативно на ефекта на лекарството върху теб, не взимай никакви допълнителни неща, освен ако те не са предписани от лекуващия те лекар.
Поздрави,
Радо