Здрасти Митко,
За биопсията се смята, че след три дена можеш да правиш всичко, което и преди. Например, когато ми правиха моята биопсия, се налагаше да пътувам в чужбина на следващия ден. Лекаря ми каза, че на следващия ден мога да пътувам. Така, че биопсията е хирургическа интервенция, но е рутинна процедура и става въпрос само за пробождане от по-дебела игла. Ако нямаш проблем с кръвосъсирването и нещата са наред 2-3 часа след интервенцията, то нямаш никакви основания за притеснения, просто трябва да си малко по-внимателен в следващите дни, но наистина няма нужда от отпуски и т.н.
При хроничните хепатити едно от нещата, които трябва да възпитаваш е търпението.
Запомнил съм един цитат от един документ публикуван от HCVAdvocate.org:
After HCV Treatment: An HCSP Guide“The greatest power is often simple patience.”
– E. Joseph Cossman
Това е болест, с която ще ти се наложи да живееш с години, да минеш през дълго лечение, да чакаш дълго резултатите. Всичко, свързано с болестта изисква много търпение и на мен ми беше много трудно да свикна с това.
Това, което исках да кажа е, че няма нужда да се притесняваш че през целия октомври преди да дойде часа при хепатолога няма да си направил нищо по въпроса за болестта ти. Ти вече правиш действия в тази посока, не мога да нарека нещата които правиш бездействие. Продължавай да четеш и да се информираш и си действай в посока стартиране на лечение, но в същото време тренирай търпението си. Добър подход, който и аз съм използвал е просто да не си позволяваш да мислиш за хепатита през повечето време на деня. В противен случай това значи, че подчиняваш целия си живот на болестта.
Отклоних се доста, затова спирам

Относно репликацията, и аз знам че вируса може да се репликира много бързо. Но обикновено той си поддържа едни нива на репликация в дадения организъм и PCR-а си ги показва, така че за това не се притеснявай, ако има раздвижване в тази посока то това не се случва веднага, а примерно в продължение на няколко години. PCR-а може да ти даде различни резултати примерно след година-две, но това не е задължително.
При самото лечение може би най-важното е организма да се изчисти напълно от вируса, защото ако това не се постигне, дори и да е останал в някакви супер малки количества в тялото, след спирането на лечението той би могъл да се размножи с огромни темпове и примерно за една-две седмици да се появи в същото количество в кръвта както е бил преди това.
Затова, човек дори и да отговори добре на лечението и примерно на 3-ия месец да е чист, лечението се продължава още доста месеци. Още в първите седмици на лечението става по-голямото изчистване от вируса, после това което се прави е той да се победи с упоритост и време - да се елминират останалите примерно 5% които седят някъде и чакат да спре лечението, за да се размножат отново.
Показателно за това поведение е лечението при хора с генотип 1. При тях лечението е 48 седмици вместо 24 както при останалите генотипове и то при положение, че вируса не се засича в кръвта на 12-тата седмица. Т.е. за да се наложи удължаване на лечението, при много от лекуваните които са лекувани 24 седмици, вируса се е върнал отново.
Затова човек изчиства най-големите количества от вируса първите 12 седмици, през останалото време се бори с останалите няколко процента и упорства, за да се пребори с тях и да си гарантира че те няма да се спасят и да се репликират отново след спирането на лечението.
За следенето на чернодробните ензими, след като системата не позволява, може да не го правиш толкова често, а знам и че в Щатите изследванията са доста скъпи. Но е хубаво да си следиш чернодробните ензими поне 3 пъти в годината.
Ами за това се сетих за момента.
Успех от мен!
Радо