Автор Тема:  Колко пречи хепатит С на спорта  (Прочетена 6305 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен aleks

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 33
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Колко пречи хепатит С на спорта
« -: Април 07, 2009, 20:11:30 »
До колкото съм чел тук там останах с впечатлението, че хепатита пречи на спорта и физическата работа, та нали протеините са за възстановяване, а когато не работи правилно черният дроб трудно е и възстановяването, защото аминокиселините и протеините се произвеждат в черният дроб. Ако някой знае нещо повече за това да пише, защото не ми е много ясно какво точно става и до колко влияе хепатита. Дали остарявам и не съм като преди или си въобразявам защото знам че имам хепатит, но усещам че нещо не е както преди години.
Благодаря за вниманието.
« Последна редакция: Април 07, 2009, 20:36:24 от Мариана Стефанова »

Неактивен Valentin Maneff

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 66
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Re: Колко пречи хепатит С на спорта
« Отговор #1 -: Април 08, 2009, 17:09:32 »
Здравей Алекс!Аз съм голям фен на фитнеса и не ме питай как съм се чувствал през изминалата година и половина,докато се лекувах.Даже още на третия месец,когато ми излезе PCR-отрицателен,започнах с джогинг,защото все пак ме беше страх.През цялото време чувствах тежест в дясното подребрие и нямах никакви сили/разбира се,от интерферона/Сега, от скоро пак започнах с фитнеса,но като се натоваря болките отново се появяват.Аз си го обяснявам с това,че кръвта циркулирайки по цялото тяло и напомпвайки мускулите с кръв,обезкървява черния дроб,това го натоварва и той не може да си свърши добре работата.Все пак отговаря за всички метаболитни процеси в организма.Това,което пишеш е точно така-аз също вземах много протеини и аминокиселини преди да разбера за болестта си и се чувствах добре,но да ти кажа вече не смея и да си помисля за тях,защото не зная вече кое пречи и кое е полезно.

Неактивен aleks

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 33
    • Профил
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #2 -: Април 08, 2009, 18:11:12 »
Да и аз съм вземал даже и изкуствени хормони,но и аз тогава не знаех че съм болен но ми е минавало през ума,защото съм вземал наркотици преди това.Но както и да е искам да кажа че забелязах още в залата когато сложа 210кг за мъртва тяга целият от гърдите нагоре и по лицето ми се появяваха хиляди малки червени точици и всички се чудиха какво става,и си мислеха че е от хормоните,а аз се досещах каква може да е работата но не бях сигорен както казах.И сега когато правя спринтове едва издържам 100м и се оправдавам с пушенето на другите .Но сигорно е от хепатита няма начин.

Неактивен Valentin Maneff

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 66
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #3 -: Април 09, 2009, 14:46:37 »
Мога да влизам във форума само от работа и затова рядко се включвам.Ти сега вземаш ли някакви мерки за здравето?Занимаваш ли се с някакъв спорт и въобще натоварваш ли се?Навсякъде където чета ,докторите казват,че не трябва да се променят коренно навиците и режима на живот/с изключение на алкохола,разбира се/

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #4 -: Април 11, 2009, 02:40:42 »
Аз само искам да се намеся с една информация за хепатит C и фитнеса, която може да ви е интересна: HealthWise: Healthy Living with HCV Series Part 2: Physical Fitness.
Ето един цитат от него:
Цитат
HealthWise: Healthy Living with HCV Series Part 2: Physical Fitness
...
Sometimes a successful fitness program is just a matter of finding the right one. Fortunately, there are many from which to choose. Walking, hiking, swimming, dancing, bicycling and weightlifting are some common recreational activities. Yoga, Tai Chi, Pilates, gardening and playing with children are forms of exercise.

Physical fitness is more likely to be successful if it is portable, not dependent on the weather, and fits any budget. Water bottles are good hand weights. Put the radio on your favorite oldies station and dance to your heart’s content. Take a walk in a park.

Staying fit does not have to be an all or nothing proposition and can fit into the busiest schedules. Some ways to do this include gardening, using the stairs, choosing a parking spot on the outskirts of the lot, getting off the bus before the scheduled stop and walking the rest of the way, window shopping, sweeping the floor, and mowing the lawn. Replace power tools with manual tools. Trade a motorized lawnmower for a nonmotorized one. Walk rather than drive. Do not use the remote control when watching TV. Stretch, do leg exercises or lift light weights while talking on the phone or watching television. Any opportunity to be active helps us to stay in shape.
...

Само забележете какви препоръки дават - общи приказки, то и аз мога да напиша такива съвети  :smile:
Исках да изкажа и моето мнение по темата - физическата активност е много важна и според мен всеки човек с чернодробно заболяване трябва да практикува някакъв спорт /всъщност това правило важи за всеки, независимо дали е с хепатит или не/. Вече от конкретния човек и от състоянието му зависи колко ще се натоварва и как ще спортува. Но със сигурност поддържането на една добра кондиция е много по-правилно от седенето и депресирането вкъщи за това, че гледай сега аз съм болен и трябва да лежа и да си почивам. За всички, които не са с напреднално заболяване, спорта и движението могат само да помогнат, стига да се намери точната граница и да не се претоварват прекалено много. Черния дроб се влияе от тежки и системни физически натоварвания, поне доколкото аз знам. Затова Алекс, според мен вдигането на 210 килограма тежест няма как да е полезно за черния ти дроб и е по-добре да намалиш тежестите. Сигурен съм, че можеш да поддържаш добра форма и с по-малки натоварвания, а и с други спортове, при които натоварванията са по-умерени.
Това разбира се, е мое лично мнение. Аз поне не съм успял да открия някакви много сериозни забрани по отношение на спортуването и физическата активност, всичко е много индивидуално и зависи от конкретния случай, но със сигурност човек трябва да слуша тялото си и в случай, че усети че не се чувства добре, да спре тренировката.
По отношение на аминокиселините и протеините, аз писах в една друга тема специално за креатина: Вредят ли Креатина и Протеините на черния дроб. За креатина има данни за хепатотоксичност, въпреки че се твърди че е супер безобиден. Мисля, че много често е възможно тези добавки наистина да не вредят по никакъв начин, но не е лоша идея да се следят чернодробните ензими по време на приемането им, просто за да е сигурен човек, че наистина не влияят отрицателно върху черния му дроб.

Поздрави,
Радо

Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007