Автор Тема:  4 седмици след началото на лечението  (Прочетена 26178 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 385
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
4 седмици след началото на лечението
« -: Октомври 24, 2007, 18:06:29 »
Здравейте и от мен! Съжалявам , че не съм влизала от доста време във форума, но имах кошмарна седмица. Аз също имам чувството , че всички странични реакции от интерферона се проявяват при мен. Имам адско главоболие, гади ми се, болките в ставите и мускулите на краката станаха почти непоносими. Мисля , че имам проблеми със зрението и оттам и с главата. Дори в момента усещам напрежение в очите.Трудно ми е да се концентрирам и съм много отмаляла. Чудя се как вие - работещете успявате да ходите на работа. Как издържате.
За капак днес си направих рутинните изследвания, които се правят през две седмици. Резултатите са доста тревожни.Преди лечението АСАТ-а ми беше стигнал 40, а АЛАТ-а 50. След първите две седмици АСАТ-34 АЛАТ-45. Днес , четири седмици след началото АСАТ-54 АЛАТ-78. Друго тревожно е, че Гама-ГТ винаги е било в норма, а днес е 43. Не знам какво точно трябва да следя от останалите изследвания. Хемоглобина ми е нисък 103.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Re: 4 седмици след началото на лечението
« Отговор #1 -: Октомври 24, 2007, 19:27:24 »
Здравей Ели,
Проблема ти с очите ми напомни за една информация, която Стефан предостави преди време.
Не знам дали това е твоя случай, но ти препоръчвам да погледнеш неговия пост
За очите по време на лечение
Чернодробните ензими понякога е възможно да лавират, среща се при някои хора.
Затова не избързвай с изводите, изчакай да минат първите 12 седмици и да ти излезе PCR изследването.
За ГГТ не мога да кажа докога се приема стойността за приемлива по време на лечение.
Тъй като за ГГТ не знам нищо, успях да намеря един хубав документ и ще използвам цитат от него:
Цитат
Видове лабораторни анализи - Биохимични изследвания
...
 Гама-глутамилтрансфераза (ГГТ)

ГГТ е ензим, който катализира преноса на гама-глутамилови остатъци от гама-глутамилпептиди върху свободни аминокиселини или пептиди. Намира се в различни органи на човека: в най-голямо количество в черния дроб, жлъчните пътища, бъбреците, панкреаса и простатата. Ензимът се намира и в различни телесни течности: кръвен серум, жлъчка, урина и др.

Серумното ниво на ГГТ се повишава изключително при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища (при 92% от болните). Повишение на ГГТ се наблюдава при следните процеси: разрушаване на чернодробни клетки; процеси водещи до застой на жлъчка в жлъчните пътища вътре и извън черния дроб; злоупотреба с алкохол; интоксикация с медикаменти; чернодробен рак; увреждане на черния дроб от инфекции и др.
...

Т.е. аз тук пак виждам повишаване на показател, свързан с реакция на черния дроб заради лечението. Но тази реакция не значи, че е лоша. Затова си дай време и най-важното, информирай лекуващия си лекар за всички резултати, за да може да следи изкъсо състоянието ти.
Внимавай с хемоглобина, той не трябва да пада на по-малко от 80 /поне доколкото аз знам/. Затова следи изкъсо стойностите на хемоглобина, а имай предвид че неговите ниски стойности ще предизвикат допълнителни симптоми в теб - симптоми на анемия.
Слагам ти тук малко информация за симптомите на анемия:
Цитат
Анемия - Симптоми
...
Анемичният синдром е един от най-честите синдроми. Среща се при множество остри и хронични заболявания. Характеризира с отпадналост, лесна уморяемост, бледост, чувство на студ, главоболие, световъртеж, намалена концентрация, сърцебиене, шум в ушите.
...
Погледни целия документ за повече информация.
В първите 7-8 седмици от моето лечение аз също имах симптоми на анемия, защото хемоглобина ми продължаваше да пада. Накрая се стабилизира около приемливи стойности. При мен симптома, който се проявяваше /който също се описва като симптом при анемията/ е усещането за задух и недостиг на въздух, както и отчасти сърцебиене. Но след този период нещата се стабилизираха и симптомите изчезнаха.
В този момент е важно всички важни кръвни показатели да се стабилизират в приемливи норми. По принцип повечето от тях ще са извън нормата, но има граници, които не трябва да минават. Стабилизирането на стойностите става именно след първите няколко седмици. Затова е важно да следиш показателите си и да информиращ лекуващия си лекар своевременно.
Пожелавам ти успех и не се отчайвай, стискай зъби и изчакай да минат първите 12 седмици!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен niki

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 95
    • Профил
« Отговор #2 -: Октомври 24, 2007, 19:42:42 »
Здравей!
Страничните ефекти които описваш, мисля че при повечето хора ги има, поне при мен бяха съшите. Специялно за очите, при мен освен напрежение имаше и болка когато погледна в страни. Към 3-тия месец изчезнаха повечето ефекти, т.е. явно организма ми привикна в някаква степен и като цяло понасях лечението по-добре. Можех вече да бъда по-пълноценен, докато преди това по-цял ден ляжах и се чувствах доста зле. С това искам да ти кажа да не губиш кураж, да бъдеш постоянна и да имаш търпение, ще свикнеш с това състояние, дори по-натам ще се чувстваш по-добре. В началото е нормално да е така!
Относно изследванията, и аз имах раздвижване в ензимете след започване на лечението. След като вече си на лечение, би трябвало лекуващия ти лекар да ти е обяснил какво трябва да следиш, ако не е веднага се свържи с него. По-принцип на мен ми искат ПКК+ДКК, АсАТ, АлАТ, Гама-ГТ, Алкална фосфатаза и Билирубин. Кръвната картина на две седмици, а ензимите на 1 месец. Хемоглобина наистина ти е нисък, но съм чувал че на жените по принцип е по-нисък. Моят в най-ниската си стойност беше 115.
Винаги се консултирай с лекаря когато си направиш изследване, за да може при нужда да се вземат необходимите мерки!
Успех ти желая!

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #3 -: Октомври 24, 2007, 22:40:46 »
Здравей!
Не се предавай - и на мен ми предстои да започна лечение в петък! Трябва да изтърпим всичко и дано накрая резултатите са добри! Дано си струва всичко през което трябва да се мине!
Желая ти по-малко болки и странични ефекти и занапред!!!
Поздрави!
Мери

Неактивен Stefan

• Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
« Отговор #4 -: Октомври 25, 2007, 01:07:08 »
Zdravei, tezi stranichni efekti gi ima pri dosta hora, za ochite mojesh da si napravish pregled pri ochen lekar. i men me boliaha dosta, ososbeno kum kraia na lechenieto i vijdah po trudno. sega veche sled kato spriah lekarstvata sum po dobre, no ako ne se opravish po dobre otidi na lekar da te vidi. a za stavite neznam kakvo se pravi, no sum chuval dosta drugi hora da se oplakvat...

prosto gledai da si pochivash pove4e, po malko trevogi i griji na glavata ti. hrani se normalno ako mojesh i taka leka po leka do kraia na lechenieto... :)

Stefan

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #5 -: Октомври 25, 2007, 13:25:18 »
Благодаря за подкрепата! Наистина се чувствам кошмарно, но и за миг не съм си помислила да се отказвам. Ще се борим докрай, и ще се надяваме поне крайния резултат да е  добър. Вчера след като ви писах отново получих адско главоболие. Не можах да издържа на болката и взех течен аналгин. Притеснявам се, че доста често прибягвам до него- веднъж седмично, а това не е добре. Вие как се преборвахте с болките? Вече и стомаха ме боли, може би от лекарствата. А и нямам апетит, постоянно ми се  гади.
Спирам с оплакванията, за да не обезкуража тези, които тепърва им предстои да започнат лечението. Все пак това за нае е едно предизвикателство, и ние ще се преборим. Успех на всички!

Неактивен nevron

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 700
  • хепатит "С"
    • Профил
    • metalni-vrati.net
« Отговор #6 -: Октомври 25, 2007, 17:08:27 »
   Здравей и от мен!
   Дано всичко върви нормално за в бъдеще. Опитвай се да мислиш колкото се може по-позитивно. Вярвай в тава, че всичко ще мине и замине. Не се претоварвай с работа или проблеми. Мисли за болестта колкото се може по-рядко. Намери си някакво приятно занимание, което да те откъсва от този проблем. Например гледането на леки и приятни комедий в свободното време.
  Това е от мен!
  Всичко ще се оправи скоро!
"...Не се надявам на нищо.
Не се страхувам от нищо.
Свободен съм!..."

Nikos Kazandzakis
www.metalni-vrati.net

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #7 -: Октомври 25, 2007, 19:00:23 »
Пий всички разрешени лекарства и не се притеснявай от това. Важното е по този начин да се облекчиш, иначе наистина има моменти, в които трудно се издържа.
За проблемите с апетита - в никакъв случай не оставяй така нещата и се храни, дори и да нямаш апетит и да се чувстваш зле. На мен ми костваше усилия яденето, но упорствах и ядях, докато можех да преглъщам. Не забравяй и да пиеш повече течности!
Стискай зъби и не се давай!

Неактивен Silvi

• Немедицинско лице
  • Публикации: 275
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #8 -: Октомври 31, 2007, 20:59:07 »
                  Здравей!
Като чета твоите странични ефекти, все едно слушам онова, което се случваше при моята дъщеря. При нея още на втората седмица хемоглобинът й падна на 94 , даже това наложи да се намали дневната доза на рибавирина. След втория месец стойностите на хемоглобина бяха вече в норма. Лекуващият лекар й каза, че трябва да яде много месо, яйце - по 1 на ден и мляко. Всичко това аз задължително го включвах в дневното меню. След някъде на 3 - 4 месец постепенно сраничните неразположения отшумяха. Сега не се оплаква от главоболие, болки по мускули и стави, обща отпадналост или постоянна сънливост. Надявам се, че й при теб скоро ще отшумят страничните ефекти. Най-важното сега е пълноценно да се храниш. Лекуващият лекар предполагам ти е казал, че трява насила да се храниш. Като болкоуспокояващо и противотемпературно ми препоръчаха да взема парацетамол и да избягва аналгина.
По отношение на стойностите на ензимите, й при моята дъщеря имаше някакво вариране нагоре-надолу, но близо до нормата.

Неактивен Valentin Maneff

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 66
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #9 -: Ноември 01, 2007, 14:49:23 »
Едно въпросче към Радо-пишеш за всички разрешени лекарства,значи все пак може да се взема нещо,защото аз вземам за кръвното налягане Corvitol-е,вярно,малка дозичка от 25 мг само сутрин,но все пак е нещо.А той не трябва да се спира,дали си чувал нещо по въпроса?Мерси и чао за сега!

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #10 -: Ноември 06, 2007, 08:44:43 »
Едно въпросче към Радо-пишеш за всички разрешени лекарства,значи все пак може да се взема нещо,защото аз вземам за кръвното налягане Corvitol-е,вярно,малка дозичка от 25 мг само сутрин,но все пак е нещо.А той не трябва да се спира,дали си чувал нещо по въпроса?Мерси и чао за сега!
Не, не съм запознат в такива детайли. Провери дали това лекарство не е в някой от публикуваните във форума списъци с противопоказни лекарства. Погледни какво пише на листовката на лекарството и дали някъде е споменато нещо за хронично чернодробно увреждане или чернодробни болести. Ако искаш да си сигурен, попитай лекар-гастроентеролог за неговото мнение.
Но за мен задължително, при вземането на каквото и да е лекарство, трябва да си сигурен, че не оказва вредно въздействие на черния дроб.

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #11 -: Февруари 16, 2008, 21:45:00 »
Здравейте! Много съжалявам, че не съм влизала от дълго време във форума. Мисля да се реванширам като дам някои полезни съвети. Три месеца откакто провеждам лечението и писиарът ми е отрицателен. Това е добрата новина. Когато след шестия месец трябваше да си подам документите  за да ми дадат нов протокол за още 6 месеца лечение лекуващата ми лекарка каза , че левкоцитите , еритроцитите , тромбоцитите и хемоглобина са ми много ниски и сигурно няма да ми отпуснат лечението , защото организма ми при тези показатели няма да издържи. Изписа ми лекарства, които да повлияят и подобрят показателите, но тези медикаменти се оказаха доста скъпи- около 6000лв. Реших да изчакам, тъй като имах резервен вариант. Един познат на съпруга ми от Турция преди години беше подложен на  химиотерапия и имунната му система беше срината .Препоръча ми нещо , което на него му помогна, а именно това нещо е доста безобидно- екстракт от грозде. Проблема беше , че не можех да го намеря никъде, тъй като се продава само в Украйна, в аптеките.Както и да е приятели ми го купиха и аз започнах  да го пия. Трябваше два пъти на ден по половин кафяна чаша ,но аз го вземах веднъж, тъй като не разполагах с много. Когато след 10 дена отидох за протокол и ми взеха кръв за изследвания се оказа ,че показателите ми са се подобрили и ми отпуснаха лечението. В петък трябваше да отида да си взема протокола. мисля в понеделник да прескоча до София. Междувременно продължавам да си взимам "лекарството" Ако има някой с подобен проблем нека пише.

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #12 -: Февруари 16, 2008, 23:32:59 »
Здравей!
Радвам се, че си успяла да се пребориш за лечение за още 6 месеца! Това, че след третия месец имаш отрицателен ПСР тест е много хубава новина! Дано и занапред да нямаш проблеми с изследванията и всичко да е с успешен край!
Поздрави и успех!
Мери

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #13 -: Февруари 17, 2008, 12:14:19 »
Ако е възможно обясни ,кокво е предназначението на този екстракт от грозде,че не схванах!Какво те принуди да го пиеш?Под допустимите стойности ли бяха ПКК?При мъжа ми ,само еритроцитите и хемоглобина бяха по-ниски от мимималното,но все около минимума!

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #14 -: Февруари 17, 2008, 12:18:45 »
Поздрави за хубавите резултати!
Беше малко отчаяна в началото, но изгря малко слънце, нали?!Пожелавам ти безпроблемни 6 мес. и отличен резултат!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007