Здравей Ели,
Проблема ти с очите ми напомни за една информация, която Стефан предостави преди време.
Не знам дали това е твоя случай, но ти препоръчвам да погледнеш неговия пост
За очите по време на лечениеЧернодробните ензими понякога е възможно да лавират, среща се при някои хора.
Затова не избързвай с изводите, изчакай да минат първите 12 седмици и да ти излезе PCR изследването.
За ГГТ не мога да кажа докога се приема стойността за приемлива по време на лечение.
Тъй като за ГГТ не знам нищо, успях да намеря един хубав документ и ще използвам цитат от него:
Видове лабораторни анализи - Биохимични изследвания
...
Гама-глутамилтрансфераза (ГГТ)
ГГТ е ензим, който катализира преноса на гама-глутамилови остатъци от гама-глутамилпептиди върху свободни аминокиселини или пептиди. Намира се в различни органи на човека: в най-голямо количество в черния дроб, жлъчните пътища, бъбреците, панкреаса и простатата. Ензимът се намира и в различни телесни течности: кръвен серум, жлъчка, урина и др.
Серумното ниво на ГГТ се повишава изключително при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища (при 92% от болните). Повишение на ГГТ се наблюдава при следните процеси: разрушаване на чернодробни клетки; процеси водещи до застой на жлъчка в жлъчните пътища вътре и извън черния дроб; злоупотреба с алкохол; интоксикация с медикаменти; чернодробен рак; увреждане на черния дроб от инфекции и др.
...
Т.е. аз тук пак виждам повишаване на показател, свързан с реакция на черния дроб заради лечението. Но тази реакция не значи, че е лоша. Затова си дай време и най-важното, информирай лекуващия си лекар за всички резултати, за да може да следи изкъсо състоянието ти.
Внимавай с хемоглобина, той не трябва да пада на по-малко от 80 /поне доколкото аз знам/. Затова следи изкъсо стойностите на хемоглобина, а имай предвид че неговите ниски стойности ще предизвикат допълнителни симптоми в теб - симптоми на анемия.
Слагам ти тук малко информация за симптомите на анемия:
Анемия - Симптоми
...
Анемичният синдром е един от най-честите синдроми. Среща се при множество остри и хронични заболявания. Характеризира с отпадналост, лесна уморяемост, бледост, чувство на студ, главоболие, световъртеж, намалена концентрация, сърцебиене, шум в ушите.
...
Погледни целия документ за повече информация.
В първите 7-8 седмици от моето лечение аз също имах симптоми на анемия, защото хемоглобина ми продължаваше да пада. Накрая се стабилизира около приемливи стойности. При мен симптома, който се проявяваше /който също се описва като симптом при анемията/ е усещането за задух и недостиг на въздух, както и отчасти сърцебиене. Но след този период нещата се стабилизираха и симптомите изчезнаха.
В този момент е важно всички важни кръвни показатели да се стабилизират в приемливи норми. По принцип повечето от тях ще са извън нормата, но има граници, които не трябва да минават. Стабилизирането на стойностите става именно след първите няколко седмици. Затова е важно да следиш показателите си и да информиращ лекуващия си лекар своевременно.
Пожелавам ти успех и не се отчайвай, стискай зъби и изчакай да минат първите 12 седмици!
Поздрави,
Радо