Автор Тема:  Въпроси към Здравната каса  (Прочетена 20286 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Въпроси към Здравната каса
« -: Януари 06, 2010, 09:02:46 »
Здравейте,
Нека всеки, който има конкретни въпроси към НЗОК, да ги задава в тази тема.
Опитайте се въпросите да бъдат максимално конкретни и с допълнително уточняваща информация, така че да се улесни отговора.
Аз ще се опитвам да получавам отговори на тези въпроси, които ще публикувам пак в тази тема.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен натттт

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 51
    • Профил
Re: Въпроси към Здравната каса
« Отговор #1 -: Януари 22, 2010, 17:13:11 »
Аз имам вопрос,ако аз не съм български гражданин,но си имам лична карта и редовно плащам осигуровки(в момента съм в майчинство) мога ли да се кандидатствам за лечение осигурено от НЗОК?

Неактивен Eli

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 705
    • Профил
    • Счетоводна кантора Елвада
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #2 -: Януари 22, 2010, 20:26:34 »
Здравей Олеся,

Позволявам си да отговоря на въпроса, който си задала към Здравната каса.
В България здравно осигурителни вноски се внасят от лицата, които подлежат на задължително здравно осигуряване. Ето какво казва и текста на Закона за здравното осигуряване в този случай:

Чл. 34. (1) Задължението за осигуряване възниква:

1. за всички български граждани - от влизането на закона в сила, а за новородените - от датата на раждането;

2. (изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) по чл. 33, ал. 1, т. 3 - от датата на получаването на разрешение за постоянно пребиваване;

3. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2002 г., в сила от 01.12.2002 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) по чл. 33, ал. 1, т. 4 - от датата на откриването на производство за предоставяне статут на бежанец или право на убежище;

4. (*) (нова - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) по чл. 33, ал. 1, т. 5 - от датата на записването в съответното висше училище или научна организация;

5. (нова - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) по чл. 33, ал. 1, т. 6 - от датата на възникването на основанието за осигуряване.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Правата на осигурените по чл. 33, ал. 1 възникват:

1. за новородените - от датата на раждането;

2. (нова - ДВ, бр. 54 от 2002 г., в сила от 01.12.2002 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) за лицата по чл. 33, ал. 1, т. 4 - от датата на откриване на производство за предоставяне статут на бежанец или право на убежище;

3. (*) (нова - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) за лицата по чл. 33, ал. 1, т. 5 - от датата на записването в съответното висше училище или научна организация;

4. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 54 от 2002 г., в сила от 01.12.2002 г., предишна т. 3 - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) за всички останали - от датата на заплащането на здравноосигурителната вноска.

(3) Правата на осигурения са лични и не могат да бъдат преотстъпвани (прехвърляни).

Чл. 35. Задължително осигурените имат право:

1. (изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) да получават медицинска помощ в обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК;

2. да избират един изпълнител на медицинска помощ, сключил договор с РЗОК;

3. на спешна помощ там, където попаднат;

4. да получават информация от РЗОК за договорите, сключени от нея с изпълнителите на медицинска помощ;

5. да участват в управлението на НЗОК чрез свои представители;

6. да подават жалби пред директора на съответната РЗОК при нарушения на закона и на договорите;

7. (нова - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) да получат документ, необходим за упражняване на здравноосигурителните им права в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност.

В твоя случай е важно да обърнеш внимание на чл. 34, ал. 1, т.2 и чл. 35, т.1 от Закона за здравното осигуряване.
От законовия текст става ясно, че ти си здравно осигурено лице по смисъла на нашия Закон и следователно се ползваш пред НЗОК, като всеки друг български гражданин.

Надявам се да съм ти била полезна.

Поздрави,
Ели
"Животът е решение, а не компромис"

Моите албуми: http://bit.ly/df4dMR

Неактивен натттт

• Немедицинско лице
  • Публикации: 51
    • Профил
« Отговор #3 -: Януари 22, 2010, 23:32:30 »
Здравей Ели!Много благодаря за информация!
В момента съм продолжително пребъваващ чужденец,но през юни тази година ще взема постоянно пребъваване.Важно че ако се наложи лечение ще мога да го получа.
Благодаря много!!! :flowers:

Поздрави...Олеся.

Неактивен d`essie

• Немедицинско лице
  • Публикации: 76
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #4 -: Януари 26, 2010, 15:38:19 »
току-що пуснх отделна тема с моя казус, но  разглеждайки  темата тук си мисля, че май беше по-коректно тук да споделя...затова копирам...

имам проблем с изписването на една от рецептите ми и вече не знам какво да правя и към кой да се обърна!

получих протокола си на 09.09.2009, а е бил издаден на 21.08.2009
първата рецепта личната ми изписа на 21 септември. оттогава досега се инати, че съм си пропуснала първия месец. ( според нея е трябвало първат реепта да се изпише до края на  август).
в началото почти и повярвах, но проф.Чернев каза, че не е права и компетентна. при следвщото ми ходене- си остана все на същото мнение.
аз си започнах терапията предвидливо по-късно, в началото на ноември, заради евентуални забавяния...

междувремено писах до Здравната каса,официално писмо- дадоха ми входящ номер, обещаха писмен отговор до 10 дни, но писмо так и не дойде...

вече имам изписани 5 рецепти, а реално съм в края на 3-тия си месец и скоро ми предстоят контроли. щеще ми се да имам дотогава този отговор от касата, но уви...
дори и да взема резервни лекарства от лекуващия ме лекар когато дойде момента, реално погледнато после няма да мог да ги върн след като така или иначе рецепта няма да бъде изписана...

имам дълбоки съмнения, че моята лична не е в час- и без това ми призна, че съм първата и пациентка с хроничен хепатит с.

МОЛЯ ВИ, ако някой знае как стоят нещата нормативно или поне къде мога да го видя като текст черно на бяло, или въобще ако се е сблъсквал  с подобен проблем, дайте ми съвет какво да правя.

моя позната, която е на терапия за множествена склероза и която години наред си има работа с Касата твърди, че личната ми е в тотална заблуда, защото 6 месечен протокол означава 6 изписни рецепти, без значение на датите- така ли е наистина???

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #5 -: Януари 26, 2010, 17:05:25 »
На този въпрос вече Силви отговори в тази тема: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2536.0
Затова приемаме, че той е получил отговор.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен cani

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
« Отговор #6 -: Февруари 10, 2010, 19:43:38 »
Искам да попитам трябва ли да попълвам декларация образец 7 след като съм се осигорявал за всичките години откакто е въведена здравната каса като самоосигоряващ и съм бил безработен през всичките години? Не знам дали точно тук трябва да попитам .. но ако някой знае .. да сподели :) благодаря предварително !

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #7 -: Февруари 10, 2010, 19:49:44 »
Цитат
Всички лица, които имат задължение сами да внасят здравноосигурителни вноски от 01.01.2010 г. подават нова декларация – образец 7. Тя се подава в териториалните структури на НАП по постоянен адрес. Това в масовия случай са трайно безработни, които не получават обезщетения от бюрата по труда и не са осигурени здравно от държавата. 

Задължението за подаване на декларация образец 7 не се отнася за лицата, регистрирани като самоосигуряващи се (едноличните търговци, собствениците или съдружниците в търговски дружества, регистрирани като упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, земеделските и тютюнопроизводителите).

http://www.vedomost.info/blogove/o-n-n-n-n-n-no7-n-n-n-n-n-.html

Ако си регистриран като самоосигуряващ се според мен не би трябвало да подаваш този образец!

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #8 -: Февруари 10, 2010, 21:01:35 »
Искам да попитам трябва ли да попълвам декларация образец 7 след като съм се осигорявал за всичките години откакто е въведена здравната каса като самоосигоряващ и съм бил безработен през всичките години? Не знам дали точно тук трябва да попитам .. но ако някой знае .. да сподели :) благодаря предварително !

Мисля, че трябва да попълниш декларацията, ако от 1.01-2010 се осигуряваш като безработен.
Не е трудно - формулярът може да се изтегли от нета и да се изпрати с обратна разписка по пощата.
Пък понеже не е трудно, дори и да не трябва евентуално, не ти пречи да го направиш.

Дани
Hang in there.

Неактивен june12

• Немедицинско лице
  • Публикации: 89
    • Профил
« Отговор #9 -: Януари 08, 2014, 01:58:20 »
Много съм притеснена! :scream: Има опасност да свърша Бараклуд-а,преди да съм получила третия си 6-месечен протокол от НЗОК!Какво да правя?Моля,дайте ми съвет!Прекъсването на лечението ще ме убие бързо-цирозата ми е Чайлд Б и съм 66 годишна.Форумът ме спаси преди година от мисли за самоубийство,когато научих диагнозата си,ще ми помогнете ли и сега?
 Благодаря ви предварително и от сърце!     :flowers:

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #10 -: Януари 08, 2014, 12:17:59 »
Не се притеснявай, june12  :good:
Звъни им всеки ден на РЗОК и ги питай, понякога държат протоколите на бюрото и забравят да се обадят, по-точно отлагат защото не искат да разберат колко е важно за чакащите пациенти.
Вариант е да се свържеш с лекуващ лекар или болница и да помолиш за помощ. Другата възможност е някой от форума, който се лекува с Ентекавир да ти заеме хапчета докато ти пристигне протокола.
Не се сещам в момента кой от форума е на Ентекавир/Бараклуд/, дано се включи някой.
Ти откъде си?/Пиши ми лично съобщение ако искаш, за да ми кажеш/

Неактивен june12

• Немедицинско лице
  • Публикации: 89
    • Профил
« Отговор #11 -: Февруари 13, 2014, 23:00:30 »
Благодаря ти за подкрепата и готовността да ми помогнеш,Ванче!            :flowers:       

Този форум ми даде много напътствия,утеха и вяра!

На всички -много обич не само на Св.Валентин,но и през целия живот!

:love5:

Неактивен ДОГИ

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 28
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #12 -: Март 15, 2015, 00:00:33 »
Здравейте и от мен! Казаха ми че към Здравното министерство имало отдел  за подаване на сигнали когато не се доставя навреме лекарството вече втори месец се забавя Виреад и от здравната каса ни казаха че незнаят да има такъв проблем. Искам да попитам някой знае ли какъв е този отдел или телефон някакъв във Здравното Министерство.
 С поздрав  Оля

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007