Автор Тема: [ВАЖНО] Осигуряване на изкуствена "дупка" от време преди започване на лечение  (Прочетена 43632 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Ето, вече зная достатъчно и за дупката.
Благодаря, Силве, че тъй просто си го казала.
Hang in there.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Може би е по-добре да се изчака дори 3 седмици след вземането на интерферона, за да сте по-спокойни. Понякога двете седмици не са достатъчни - особено в момента, когато трябва да се чака за втория протокол след първите 6 месеца. През тази година на няколко човека се наложи да звънят на представителя на Roche за България, за да си осигурят една или повече инжекции точно в този момент.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3200
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
Аз си бях осигурила 2 инжекции преди да започна,но не ми бяха достатъчни и се наложи да си изпрося от Роше още 2  :ashamed2: така че, съвета ми е да си дадете възможно по-голям аванс- 3 или 4 седмици са идеален вариант. Един месец закъснение за започване на лечението са от почти никакво значение, но по-проблемно би било да ги започнете , да не ви стигнат, да не можете да си намерите навреме резервни и да трябва да прекъснете приема.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен migle

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
Най-добре е да обясните на личния си лекар да изписва рецептата за 28 дни.Ако не разбира от дума хванете го за гушата, вдигнете скандал изобщо по всякъкъв начин си търсете правата.
На мен не ми се наложи да стигам до такива методи защото моята лична е печена и може да смята, а също е наясно, че лечението е скъпо и не трябва да се прекъсва.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Тук публикувам една нова информация по тази тема, която беше публикувана от Тео в друг пост във форума. Това са последните промени по отношение на издаването на рецептата и получаването на лекарствата, предполагам са наложени от Здравната каса.

Сега една важно пояснение при вземането на лекарствата , което мисля може да е важно за някой:

1) Рецептата за вземане на лекрства от личния лекар е с давност от 15 дни (вкл датата на издаване). Преди е била 1 месец.
2) В Аптеката дават лекарства на дата не по-рано от последното изписване на всеки медикамент плюс времето, за което е изписан (28/34 дни). Може да се вземе по-късно, но не по-рано! И пак следващато изписване се подчинява на тази зависимост. Всяко едно забавяне на вземане на лекарства се натрупва и няма начин това да се компенсира.

Датата на изписване от личния лекар няма значение стига да е в тези 15 дни на валидност.

Това малко уточнение означава, че датите на вземане на Пегасиси И Копегус се разминават всеки месец с 2 до 16-20 дни през годината. Лекарствата просто няма как да се вземат заедно. Малко, но важно уточнение, ако работиш навън.

Тео

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен back to work

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 32
  • АЗ НЕ ДАВАМ ПАРИ НА РЪКА НА ЛЕКАР!
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Току що говорих с лекуващия ме лекар от ИСУЛ за да обсъдим "дупката".
Предупредиха ме, че има един времеви график на който следва да се нанасят ежемесечните проверки на чернодробни показатели и прочие.
Ако се сещате той е една таблица, която ви дават заедно с другите 10 листя, за да кандидатствате пред НЗОК за протоколи.
Та, ако са налице сериозни разминавания в датите на протоколите и датата на 3месец от лечението, да речем евентуално може да възникнат въпроси и проблеми.
Та аз реших да направя дупка от 2 седмици, както и да говоря на рецептурната ми книжка за Пегинтрон да се пише 28 дни.
Моята лична лекарка сега е написала 30
А за Ребетола е написала 33.  (168 хапа в опаковка)
Предполагам, че трябва да уговоря аптекарката да ги поръчва 2те заедно с условието ребетола да ми го даде няколко дни по късно когато й предоставя рецепта
Основното задължение на гражданина е да се научи да използва държавата си!

Неактивен vercheto78

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 86
    • Профил
Въпроса с изкуствената дупка е много важен, дайте си повече време дори 1-2 месеца .При мене имаше проблем здр.каса не беше изплащала парите на аптеката отдавна и се наложи да почакам,после нещо с документите и още куп непредвидени неща и така дните се натрупват и без "дупката"нещата щяха да са много зле.Затова това е едно от най важните предимства,с които можем да си спестим хиляди главоболия. Мнение от опит :crying2:

Неактивен june12

• Немедицинско лице
  • Публикации: 89
    • Профил
Закупих първата опаковка Бараклуд,казаха ми да чакам ,докато купя и втората,и тогава да почна лечението.Сега чакам да взема втората опаковка.Моля да ме информирате и посъветвате за следното:Може би по време на лечението ще се наложи да живея временно в друго населено място,друга област,за да гледам болната си майка.Тя не знае,че съм болна и ме моли в последните си дни да съм до нея.Ако в това време трябва да правя изследвания,да ми се изпише следващата опаковка Бараклуд-какво трябва да направя?
Недоумявам,не мога да получа информация дори от личния си лекар,който ми казва,че не е имал досега пациент с такова заболяване като моето-Хепатит Б и Цироза.
Моля,помогнете ми!
Благодаря ви предварително и желая на всички успешно лечение!       :fight:      :love5:

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 646
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
Ти не знаеш ли на колко време ще ти се изписват лекарствата и на колко време трябва да пускаш изследвания? С изследванията, ако става въпрос за кръвна картина, не е проблем населеното място. Срещу заплащане всяка лаборатория ще ти направи. Но ако лекарствата се купуват само срещу рецепта от личния лекар, ще трябва да пътуваш или да си оставиш по-голяма дупка. Може да се поинтересуваш дали такава рецепта не може да ти издаде и гастроентеролог и ако може, да търсиш такъв там, където ще живееш.
Какво е депресия? Да си купиш обръч и да ти стане.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3200
    • Профил
Личния лекар може да ти издаде тримесечна рецепта, с която да взимаш лекарството от аптеката; така няма да се налага да пътуваш всеки месец до него и да си губиш времето.

Изискването на Здравната каса е, на всеки три месеца да пускаш ПСР и кръвни изследвания, които са описани в консенсуса ( който ти изпратих).

Личния ти лекар да не се помайва,ами да го прочете- там ясно е описано какво трябва да се прави като изследване и честота.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен june12

• Немедицинско лице
  • Публикации: 89
    • Профил
Мили Лорей и Силвана!
Дадох копие от Консенсуса/който ми прати Силвана     :bravo2:   /,дори и Лечебно-диагностичния алгоритъм при лечение с нукл.аналози,понеже личният ми лекар не можел да го намери в Интернет?!Виждам от Алгоритъма,че трябва на всеки 3 месеца да правя хематологични и биохимични изследвания,а HBV DNA-на 3 и 6 месец.HBeAg/anti Hbe трябва на 6 и 12 месец.На 12 месец трябва още 1 път HBV DNA.Надявам се,че всички тези изследвания се заплащат от НЗОК,въпреки,че прочетох ваш споделен опит,че не винаги плащат.Смятам да питам самата НЗОК за това.Ако ми отговорят,добре ще бъде     :congrats: 
Късно откритото ми заболяване по вина на "компетентния" ми личен лекар,ще ме прати по-рано в гроба и едва се сдържам от саморазправа и компрометирането му      :fight2:      .....
Не ми е ясно все още,като се налага в родното ми село/Северно-западнала България/да гледам майка си,как е уредено законово отпускане на безплатния Бараклуд и безплатни изследвания?Ясно,ще се ходи в близкия град,но имат ли право лекарите там да ми изписват безплатните лекарства и изследвания?Трябва още сигурна информация,за да не прекъсна лечението.Дали на някои от вас се е случвало подобно нещо?Добре,че има такива добри хора и помощници като Силвана,Радо и всички други препатили!Успех на всички! :love5:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007