Привет на всички отново,
Отдавна не съм писала във форума и сега реших да го направя.
Исках да споделя с вас положението около майка ми. В края на м. май й направиха изследване за вирусния товар и резултата беше HCV RNA - 4000 U/ml (сравн. с м.01.2012 - 17900 I U/ml, м. 07.2012 - 9750 I U/ml). Наистина има значителен спад, но доколкото разбрах от вас, той варира и остава да се надяваме само да не се покачва пак, поне скоро. АСАТ и АЛАТ за сега са спаднали също под 100 - около 70 са. Освен това й направиха още едно изследване за автоантитела. Лекуващата лекарка ни каза по телефона, че резултата е "малко" положителен, имало няколко автоантитела, но не пожела да обясни по тел. повече нищо за това изследване. Само добави, че всичко е на базата на хепатита и че майка ми е сравнително по-добре сега заради ниския вирусен товар и значително по-ниските стойности на ензимите и при това положение увреждането сега е било много малко.
Въпроса ми е към вас е - някой правил ли го е това изследване за автоантителата и какво се установява с него?
Въпреки добрите новини, остава неразрешен проблема с високото желязо при майка ми. Трансф. насищане е 100 %, а феритина - 888 (при Г.Реф.Гр. - 150). Високият феритин означавало, че има натрупване на желязо и в органите, което много ни притесни. За пореден път й беше направено пак кръвопускане. На въпроса ми - при това положение дали има сериозно увреждане на черния дроб, лекарката каза, че всъщност при дроба - не, но има увреждане на тъканта. Майка ми постъпва в болницата през около 3 месеца, като почти всеки път й правят такова кръвопускане за намаляването на желязото. Препоръката на лекуващата лекарка беше, ако може да си направи на всеки месец и половина процедурата, та да има по-голям ефект. Но основният проблем е кой да го направи това - не всеки се съгласявал да го прави. По думите й единствено в София, в клиниката по гастроентерология в "Иван Рилски" и още на 2 места са я прилагали тази процедура. Побърках се тези дни да звъня в някакви лаборатории все и да питам дали се извършва тази процедура при тях, но навсякъде ми казваха, че не.
Имам някакъв спомен, че края на м. май като бях отишла с майка ми в болницата ("Иван Рилски"), някъде ми се мерна до лабораторията списък с извършвани изследвания, където имаше и "Терапевтично кръвопускане" - 8 лв.
Звънях и в тази лаборатория много пъти, но там пък никой не ми вдигаше. Иначе бяхме съгласни майка ми да отиде за един ден до София в клиниката, да й направят кръвопускането примерно в лабораторията (ако имаше такава възможност) и да се върне същия ден, без да има нужда да се хоспитализира. На някой дали му се е налагало да прави тази процедура и ако да - къде? Ще съм ви благодарна, ако може да ни упътите.
Лека вечер от мен и бъдете здрави !