Автор Тема:  Хепатит C и противопоказания за започване на лечение  (Прочетена 25804 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Rumi_

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Хепатит C и противопоказания за започване на лечение
« Отговор #15 -: Септември 03, 2012, 16:53:08 »
Тя в гастроентерология ли постъпва досега?Ако е така, вземете направление от личния лекар и посетете хематолог.
Вярно е че желязото уврежда всички органи, а в зависимост отт това как варират ст-те му се преценява през колко време да се прави кръвопускане.
Има още един начин за намаляване на желязото - казва се хелаторно лечение/с медикамент/. Не съм запозната, просто преди една година и на мен хематолог ми го предложи. Лекуващите ме лекари обясниха, че те не прилагат такова по време на интерфероново лечение. Съберете възможно повече мнения. Не знам в коя болница се лекувате?

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 47
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #16 -: Септември 03, 2012, 17:36:22 »
Майка ми се лекува в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" София, където й прилагаха и кръвопусканията. От там не са ни насочвали към хематолог, а само към ендокринолог и кардиолог, за да се проследят другите й придружаващи заболявания. Не знам при този случай хематолога дали ще може да ни помогне, имайки впредвид хепатита, който евентуално е причина за натрупването на желязото в организма. Дали не трябва консултация с гастроенеролог, който при нужда да ни насочи към хематолог?

Неактивен Rumi_

• Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
« Отговор #17 -: Септември 03, 2012, 17:53:30 »
Тогава се консултирайте с проф. Антонов. Между другото вземете и разберете евентуалните причини които по принцип водят до натрупване на желязо. Просто информативно, за самите вас и за да можете максимално адекватно да задавате въпроси към отделните специалисти.
Вече съм се убедила, че пациента едва ли не трябва да знае почти всичко, даже по възможност, посещавайки независимо кой специалист да предложи и варианти за лечението си...
Хич не е смешно,плаче ми се дори! Извън  силите ни е да се занимаваме с различни неща, но иначе те отритват като боклук, премятат те и хич не им пука..
Днес например докато звънях до всички лаборатории в моя град, до личен лекар, до специалисти, до ЗК, се отчаях съвсем.
Лекарите от ЗК, представяте ли си не знаят елементарни неща, влизащи в задълженията им. Даже едва не ми се скараха, че им задавам въпроси които ги затрудняват. Така, че горе главата и смело напред!

Неактивен tita70

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 397
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
« Отговор #18 -: Септември 03, 2012, 21:44:25 »

Здравей Feya!
   Съчувствам и на двете ви,на теб заради майка ти,а на нея заради,,букета,,от болести.
   Искрено се надявам,и ви пожелавам да намерите верния път!
   Преди доста години,в зората на интерфероновото лечение,съвсем случайно се запознах  с жена от моя град
   с хепатит С,на възръста на твоята майка.Тя беше лежала в София,не помня в коя болница.
   Та тя ми разказа,че така са и пускали кръв и не само на нея а и на други пациенти със същата диагноза.
   Със сигурност се лекуваше и явно за това са били тези кръвопускания,за да са в норма с-те на желязото.
   Успех и дано всичко се нареди!

Закъснява истината,но винаги идва при нас!!!

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Привет на всички отново,

Отдавна не съм писала във форума и сега реших да го направя.
Исках да споделя с вас положението около майка ми. В края на м. май й направиха изследване за вирусния товар и резултата беше HCV RNA - 4000 U/ml  (сравн. с м.01.2012 - 17900 I U/ml, м. 07.2012 - 9750 I U/ml). Наистина има значителен спад, но доколкото разбрах от вас, той варира и остава да се надяваме само да не се покачва пак, поне скоро. АСАТ и АЛАТ за сега са спаднали също под 100 - около 70 са. Освен това й направиха още едно изследване за автоантитела. Лекуващата лекарка ни каза по телефона, че резултата е "малко" положителен, имало няколко автоантитела, но не пожела да обясни по тел. повече нищо за това изследване. Само добави, че всичко е на базата на хепатита и че майка ми е сравнително по-добре сега заради ниския вирусен товар и значително по-ниските стойности на ензимите и при това положение увреждането сега е било много малко.
Въпроса ми е към вас е - някой правил ли го е това изследване за автоантителата и какво се установява с него?

Въпреки добрите новини, остава неразрешен проблема с високото желязо при майка ми. Трансф. насищане е 100 %, а феритина - 888 (при Г.Реф.Гр. - 150). Високият феритин означавало, че има натрупване на желязо и в органите, което много ни притесни. За пореден път й беше направено пак кръвопускане. На въпроса ми -  при това положение дали има сериозно увреждане на черния дроб, лекарката каза, че всъщност при дроба - не, но има увреждане на тъканта. Майка ми постъпва в болницата през около 3 месеца, като почти всеки път й правят такова кръвопускане за намаляването на желязото. Препоръката на лекуващата лекарка беше, ако може да си направи на всеки месец и половина процедурата, та да има по-голям ефект. Но основният проблем е кой да го направи това - не всеки се съгласявал да го прави. По думите й единствено в София, в клиниката по гастроентерология в "Иван Рилски" и още на 2 места са я прилагали тази процедура. Побърках се тези дни да звъня в някакви лаборатории все и да питам дали се извършва тази процедура при тях, но навсякъде ми казваха, че не.
Имам някакъв спомен, че края на м. май като бях отишла с майка ми в болницата ("Иван Рилски"), някъде ми се мерна до лабораторията списък с извършвани изследвания, където имаше и "Терапевтично кръвопускане" - 8 лв.
Звънях и в тази лаборатория много пъти, но там пък никой не ми вдигаше. Иначе бяхме съгласни майка ми да отиде за един ден до София в клиниката, да й направят кръвопускането примерно в лабораторията (ако имаше такава възможност) и да се върне същия ден, без да има нужда да се хоспитализира. На някой дали му се е налагало да прави тази процедура и ако да - къде? Ще съм ви благодарна, ако може да ни упътите.

Лека вечер от мен и бъдете здрави !  :smile:

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
  Здравейте,
исках да споделя с вас конкретните резултати от имунологичните изследвания на майка ми от м.май, а именно:

- IgG - 20  /н.6.58 - 18.37/
 - ANA - 1:160  /н. до 1:80/
 - ASMA - 1:40  /н. < 1:40/

В епикризата пише, че при последния й престой през м.август отново са й изследвани имуноглобулини и автоантитела, за които се изчаква резултата и че е обсъдено да се проследи в динамика след 6 месеца.
  Не знам какво се цели да се докаже с тези резултати, но се притеснявам да не е нещо автоимунно...
  Освен това ензимите АСАТ и АЛАТ отново бяха повишени /АСАТ - 127, АЛАТ - 185/
  - Fe - 58
  - ЖСК - 60, поради което отново имаше кръвопускане
  Спред моите скромни познания в областта май това говори за активен хепатит, респективно процес на увреждане на черния дроб ? Дано да се лъжа ! И дано по-скоро излезнат новите безинтерферонови лекарства, иначе този хепатит си е неконтролируем /каквито и хепатопротектори да се пият/. Бих била благодарна на по-запознатите тук от форума за по-компетентен коментар.

Поздрави и лека вечер,
  Фея !

Неактивен ios57

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 81
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
Здравей!
Доста неприятна ситуация, при това без особено развитие за установяване на причините за натрупването на желязо.
Ето тук има кратки обяснения на цитираните от теб изследвания:
http://ruse.cibalab.com/?page_id=8 - в раздел Имунология
Най-общо казано - изследват наличие на автоимунни фактори/антитела/ в организма.
Аз съм с ревматоиден артрит и също имах доста проблеми преди започване на лечението.
Правили са ми първите две + още няколко, като от значение за провеждане на лечението, беше и становището на ревматолог.
Дано имате повече късмет занапред :doubleup:
Когато нещата отиват по дяволите, не отивай с тях!

Неактивен Силвия Станиславова

• Немедицинско лице
  • Публикации: 317
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
На мен не са ми искали мнение от ревматолог,нищо че си имам начален артрит..то и не съм го лекувала де,не знам колко е начален вече.. Каква беше причината да искат мнението на ревматолозите при теб??
Силвето

It's ordinary to love the beautiful,but it's beautiful to love the ordinary.

Неактивен ios57

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 81
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
Силвия :bye2:
Моят артрит е ревматоиден, а това си е автоимунно заболяване.
Има данни, че интерферонът провокира автоимунните заболявания и много от тях са противопоказани за такова лечение.
Проф. Антонов се притесняваше да няма обостряне на артрита. Тези изследвания бяха да се установи е ли артритът автоимунен или вследствие хепатита. Надделя второто.
Когато нещата отиват по дяволите, не отивай с тях!

• Немедицинско лице
    • Профил
Аха,ами аз защо си мисля че каквото и да е предизвикало артрита той си е автоимунно така или иначе. И моя е сигурно от хепатита и не съм сигурна как ще ми повлияе лечението,но аз съм с болки в ставите и сега и да са по-зле не знам дали ще им обърна внимание хаха.. И нека е по-леко,а другото каквото такова:))   :whistle:

Поздрави на всички и смело по пътя на невероятното приключение  :girl_wink:
Силвето

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Силвия, тя и майка ми има болки в ставите /макар и не постоянно/, мисля си да не би да се опитват да докажат наличието на артрит и при нея с тези изследвания ? Какви други симптоми има този артрит ?

• Немедицинско лице
    • Профил
Ох аз не съм чак толкова компетентна по въпроса за артрита. Аз започнах да имам проблеми със ставичките на ръцете първо и понеже не минаваше и се обостри това и станаха по-вече ставички които боляха,аз се обърнах към личния си лекар тука. Ами болките са при мен когато нещо върша с ръцете си,даже ако се здрависвам с някой и така приятелски ми стиснат ръката,не мога да изтерпявам че е болезнено. Сутрин имам скованост в ръцете докато ги пораздвижа. И освен това понеже аз отказах да се лекувам,за мен бяха доста тия странични ефекти,артрита ми се влошава само,та сега ме болят и китките и също ставите на ходилата. Може да има също зачервяване на ставичките където има артритни изменения,и също се уголемяват и деформират в по-късни стадии. А иначе за доказване тук първо ми пуснаха СРП кр изследване,и беше завишено малко и така ме изпратиха на ревматолог. Те ми пуснаха специфични кр изследвания за артрит,които не показаха положителни резултати. Но от ренгена и после ултразвук на ръцете се доказа,че имам начален артрит. Та това е което мога да ти разкажа по въпроса за моя артрит.
Не е много,но това е което аз преминах за диагностиката н артрита,но както казах не се подложих на лечение...
Силвето

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Здравейте, от доста време не съм писала в темата и ако модераторите преценят може да прехвърлят поста в нова.
През 2011 г. /както съм отбелязала в началото на темата/ майка ми прекара остър хепатит C и сега - 5 год. по-късно след биопсия се установи преход към цироза. Възможно ли е за толкова кратко време да е напреднала чак толкова фиброзата - не спирам да се питам. Лекарите в началото уверяваха, че ще "държат" черния дроб с хепатопротектори и периодични постъпвания в клиниката, докато излезнат новите безинтерферонови лекарства, с които евент. ще се лекува. Но, уви.... Резултатът е налице.
Ще се опитам да дам малко по-подробна информация за резултата от биопсията:

Фиброза - наличие на разширени портални пространства с множество фиброзни септи и единичен псевдонодул. Стадий на фиброзата - F3/4.
Степен на хистологична активност, Пареметри:
  - Писмийл некрози - умерен интерфейс хепатит в някои от портални пространства (2, умерен)
  - Лобуларни некрози - единични лимфоцитарни струпвания и ацидофилна некроза интралобуларно (1, умерени)
  - Портално възпаление - тежко портално възпаление в повечето от порталните пространства (3, тежко)
  - Бриджинг некрози - (1, налице)

Слаба макровезикуларна стеатоза (10 %).
Диагноза: Хроничен хепатит с умерена хистологична активност (А2) и стадий на фиброзата F3/4.

Бих искала да помоля някой, който е по-запознат с материята, да каже много ли е зле положението.
Успокоението беше, че при този резултат по-приоритетно ще я включат в лечението с новите лекарства за хепатит C. И човек на кое да се радва в случая ?

Лека вечер,
Поздрави, Фея!
« Последна редакция: Май 15, 2016, 00:02:30 от Feya »

Неактивен Аника

• Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
Здрасти,
Изчетох темата ти назад и съм озадачена от бързия прогрес на заболяването. Минава ми през ума, дали през 2011 година тя не е имала реактивация на хепатита, а всъщност да е с хронична инфекция доста по-отдавна....
Или наистина има и друго заболяване, което допълнително уврежда дроба?!
Кандидатствайте за безинтерфероново лечение и дано бързо я одобрят!
Стискам палци и успех!
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Аника,
И ние това се чудим - да не би заразяването с вируса да е станало много преди това ? Или другият вариант е от високото желязо /което е в следствие от хепатита/ да е прогресирала фиброзата с такава голяма скорост ?

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007