Здравейте,
Ето и нашата история - става въпрос за майка ми (54 г.), на която й откриха Хепатит C преди около 1,5 г., когато беше приета в инфекциозна болница с "Остър вирусен хепатит C" с всичките симтоми на заболяването - жълтеница, температура, болки в областта на черния дроб и др.,както и много високи стойности на АСАТ и АЛАТ (около 2000). Последва нормализиране на състоянието й, но 3 мес. след това когато ензимите й бяха отново със стойности от около 800, беше насочена отново към инфекц. болница. В последствие след 6-тия месец се установи, че заболяването й е станало вече хронично. Това от своя страна създаде доста притеснения у нас, понеже се надявахме организмът сам да успее да изчисти вируса, но уви! Така края на миналата година решихме да се консултираме с доц. Антонов от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", който от своя страна ни насочи и за лечение в болницата. Постъпи м.януари т.г. и бе изписана с резултати - вирусен товар - 17900 и генотип 1. И понеже майка ми е с хипертония и в предвид възрастта й, последва дълъг период на умуване дали тя е подходяща за лечение с интерферон. Тогава лекарите от болницата я изпратиха на изследване за сърдечно-съдови заболявания, а също и на доплерова сонография, за да се види дали има някакво запушване на периферните кр. съдове от страни на врата. Оказа се, че има 30 % плака (стеснение). Това още повече намали шанса й за започване на лечение, особено когато от болницата се свързаха с фирмата производител (или дистрибутор не съм сигурна) на интерферон, от където им казаха, че при такива случаи е противопоказно започване на антивирусно лечение. Същевременно ние се отчаяхме толкова много, че не знаехме какво да кажем. В този момент доц. Антонов ни вдъхна макар и малка надежда за това, че след 2-3 години се очаквало да се появи някакво ново лекарство, което щяло да се приема само през устата и нямало да има страничните реакции на интерферона. До тогава каза, че черният дроб трябва да се "държи" - с висока доза хепатопротектори, задържане на стойностите на ензимите в ниски граници и проследяване на състоянието й в болницата през определен период от време.
Моля Ви, ако някой е имал подобен случай, нека сподели, ще му бъдем много благодарни!
П.С. Ако някой има информация за новото лекарство, което се очаква да излезе, нека сподели също.