Автор Тема:  Хепатит C и противопоказания за започване на лечение  (Прочетена 25662 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 47
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Има близък с хепатит C
     Здравейте,
     Ето и нашата история - става въпрос за майка ми (54 г.), на която й откриха Хепатит C преди около 1,5 г., когато беше приета в инфекциозна болница с "Остър вирусен хепатит C" с всичките симтоми на заболяването - жълтеница, температура, болки в областта на черния дроб и др.,както и много високи стойности на АСАТ и АЛАТ (около 2000). Последва нормализиране на състоянието й, но 3 мес. след това когато ензимите й бяха отново със стойности от около 800, беше насочена отново към инфекц. болница. В последствие след 6-тия месец се установи, че заболяването й е станало вече хронично. Това от своя страна създаде доста притеснения у нас, понеже се надявахме организмът сам да успее да изчисти вируса, но уви! Така края на миналата година решихме да се консултираме с доц. Антонов от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", който от своя страна ни насочи и за лечение в болницата. Постъпи м.януари т.г. и бе изписана с резултати - вирусен товар - 17900 и генотип 1. И понеже майка ми е с хипертония и в предвид възрастта й, последва дълъг период на умуване дали тя е подходяща за лечение с интерферон. Тогава лекарите от болницата я изпратиха на изследване за сърдечно-съдови заболявания, а също и на доплерова сонография, за да се види дали има някакво запушване на периферните кр. съдове от страни на врата. Оказа се, че има 30 % плака (стеснение). Това още повече намали шанса й за започване на лечение, особено когато от болницата се свързаха с фирмата производител (или дистрибутор не съм сигурна) на интерферон, от където им казаха, че при такива случаи е противопоказно започване на антивирусно лечение. Същевременно ние се отчаяхме толкова много, че не знаехме какво да кажем. В този момент доц. Антонов ни вдъхна макар и малка надежда за това, че след 2-3 години се очаквало да се появи някакво ново лекарство, което щяло да се приема само през устата и нямало да има страничните реакции на интерферона. До тогава каза, че черният дроб трябва да се "държи" - с висока доза хепатопротектори, задържане на стойностите на ензимите в ниски граници и проследяване на състоянието й в болницата през определен период от време.
   Моля Ви, ако някой е имал подобен случай, нека сподели, ще му бъдем много благодарни!
   П.С. Ако някой има информация за новото лекарство, което се очаква да излезе, нека сподели също.

« Последна редакция: Юни 15, 2012, 23:33:06 от Feya »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Статус: Хроничен хепатит C
Здравей, Фея,
Ако наистина тогава майка ти е изкарала остър хепатит C, то това значи че тя има заболяването само от година и половина. Което би трябвало да означава, че тя няма никакво или има много малко увреждане на черния дроб. И съответно за нея няма да е проблем да изчака няколко години за новите медикаменти за безинтерфероново лечение, тъй като обикновено хепатит C води до сериозни чернодробни увреждания, едва след поне 20-30 години хронично носителство.
В момента няма причини да се притесняваш, майка ти трябва да пази черния си дроб и да изчака до 2015-та година. При нея по-скоро проблема ще е свързан със заложеното възрастово ограничение за отпускане на лечение от НЗОК, което е 60 години за нелекувани преди това хора. Но майка ти е на 54 години, така че тя ще е под 60 години, когато се появят новите медикаменти.
Относно новите медикаменти - има няколко безинтерферонови комбинации, които са в клинични изпитвания, но като че ли най-обещаващите са: комбинация Daclatasvir + GS-7977, както и комбинация Daclatasvir + Asunaprevir. В близките дни на сайта ни ще пуснем новина с детайли за последните резултати от изпитванията на тези две комбинации.
А иначе, ако искаш, ти би могла да следиш какви са резултатите до момента (както и какви са последните изнесени данни) за всички лекарства срещу хепатит C, които се тестват, на този адрес (важна за теб е секцията "Interferon Free Trials"): Hepatitis C Treatments in Current Clinical Development.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен eli13

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1188
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
Прави са доц.Антонов и Радо.
Не се вкарвайте напразно в интерфероновия филм, да не стане по-зле положението.
Моята майка също е с хепатит С с много нисък вирусен товар; за жалост й откриха и рак на гърдата, така че 2 години се занимавахме с тумора и нямаме никакво намерение сега да почваме интерферон.
Ще чакаме до 2015-16г. да видим новите лекарства.
Нека дотогава и твоята майка съобрази начина си на живот с откритото заболяване и не се притеснявайте излишно - то не е скоротечно и летално, така че преспокойно можете да отложите старта на лечението.

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
    Благодаря ви за полезната информация и за подкрепата, която сте дали. Наистина, освен да чакаме май нямаме друг избор за момента.
    Има и още нещо, което бих искала да споделя с вас. Става въпрос за доста високите стойности на АСАТ и АЛАТ, въпреки високата доза хепатопротектори (Карсил - 3х3), които приемаше майка ми през последните месеци. Резултатите от последните й изследвания са: АЛАТ - 230,  АСАТ - 179  . Доколкото знам, нивата на АЛАТ в кръвта се увеличават, когато хепатоцитите са увредени или умират със скорости, по-големи от нормалните.  А това от своя страна е свързано и с по-бързото прогресиране на заболяването.
    По какъв друг начин евентуално можем да въздействаме на нивата на ензимите, че да ги поддържаме в някакви по-нормални граници? Или изобщо зависи ли това от нас или те са резултат от активността и размножаването на вируса?
    Поздрави и Лека вечер !

• Профил
    • My Home Page
Здравей,
Тези ензими са доста високи и трябва да се опитате да направите нещо, за да ги свалите поне под 100. За целта най-добре е да се използват хепатопротектори. По принцип Карсил е добър избор, но може да се консултирате отново с доц. Антонов за други варианти. Ако обаче майка ти приема Карсила отскоро, по-добре първо изчакайте, за да видите дали ензимите няма да започнат да падат.
Някакъв краен вариант е да се направи вливане на хепатопротектор, но не мисля, че има нужда чак от такъв подход засега.

Поздрави,
Радо

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Здравейте отново!
Бих искала да споделя тук последните новини от нас след престоя на майка ми миналата седмица в болницата. Още първия ден са й установили натрупване на желязо в кръвта ("високо трансфериново насищане - 95 %", Fe - 57, ЖСК - 60), поради което са й приложили и кръвопускане от около 300 мл, с цел да се намали нивото на желязото. На следващия ден като за капак на всичко й откриват и захарен диабет тип II. Това от своя страна предизвика поредния шок у нас и възникнаха много въпроси, на които се опитвахме да намерим отговори, а именно: Това натрупване на желязо в организма всъщност хемохроматоза ли означава или е нещо временно, като страничен ефект от хепатита? От друга страна, възможно ли е високите стойности на желязото да са предизвиквали и високите стойности на АСАТ и АЛАТ? Захарният диабет вследствие на хепатита или на високите нива на желязото се е получил? Многото хаотични въпроси изникнаха поради това, че и майка ми не е разбрала много добре като са й обяснявали в болницата - това, което е запомнила, е че всичко е свързано - хепатита, високото желязо, диабета.
Това, което мен лично ме притесни (без да съм го споделила с майка ми разбира се), е следното(ако става въпрос за това заболяване изобщо):

"Хемохроматозата е протичащо хронично заболяване на обмяната на веществата, което се характеризира с повишено отлагане на желязо (под формата на хемосидерин) в черния дроб, белите дробове, кръвоносни съдове и други вътрешни органи."

"Изследователите се интересуват и проучват връзката между натрупването на желязо при хората с HCV инфекция. Изглежда, че има по-голяма вероятност чернодробното заболяване да прогресира при пациентите, които имат и двете заболявания. "

Като се включи и новооткрития диабет нещата ми изглеждат много стряскащи и поради това че хората с диабет по-трудно се повлияват и от евентуално лечение.
Пропуснах да спомена и резултатите за чернодробните ензими от миналата седмица:
- АСАТ - 139
- АЛАТ - 183
Като са я изписвали са й казали, че след един месец пак трябва да постъпи, за да се направи отново кръвопускане. Колко пъти се прави тази процедура, дали някой може да ми каже?
Ще Ви бъда благодарна, ако някой може да коментира това състояние, както и стойностите на отделните кръвни показатели.
Лека вечер на всички!

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
     Една добра новина от нас - в петък майка ми се е обаждала в болницата да пита за резултата от изследването за вирусния товар от началото на месеца.  Казали са й, че вирусният товар значително е намалял, но не са цитирали с колко. Като постъпи пак другия месец ще разбере с точност. Знаех, че използването на висока доза хепатопротектори намалява и количеството на вируса донякъде, но не знам дали това е трайно или временно, т.е. при евентуалното им спиране дали се връща пак към първоначалните си нива или не?
    Поздрави, Фея!
« Последна редакция: Юли 15, 2012, 20:55:17 от Feya »

Неактивен eli13

• Публикации: 1188
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
Здравей, Фея.
Радвам се, че вирусният товар на майка ти е спаднал.
Имай предвид обаче, че при хепатит С той варира.
Аз съм имала 2 680 000, а не след дълго 9 000 - това преди старта на лечението. После пак се качи нагоре.
Аз се надявам в резултат на хепатопротекторите да слязат и ензимите под 100.
За другите установени заболявания ще се въздържа от коментар, тъй като не разполагам със задълбочена информация.
Лично на мен ми се струва, че не ще да е хепатитът в основата им, защото при майка ти се знае откога е заразяването и това е доста отскоро.

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
     Една добра новина от нас - в петък майка ми се е обаждала в болницата да пита за резултата от изследването за вирусния товар от началото на месеца.  Казали са й, че вирусният товар значително е намалял, но не са цитирали с колко. Като постъпи пак другия месец ще разбере с точност. Знаех, че използването на висока доза хепатопротектори намалява и количеството на вируса донякъде, но не знам дали това е трайно или временно, т.е. при евентуалното им спиране дали се връща пак към първоначалните си нива или не?
    Поздрави, Фея!

Хепатопротекторите изобщо не влияят на вирусната репликация. Иначе всички щяхме да си зобим карсилчета или легалончета и да щракаме с пръсти. Те само защитават черния дроб и от тях се променя АСАТ и АЛАТ.
Както е казала Ели репликацията варира.

• Профил
    • My Home Page
Здравей,
По отношение на хемохроматозата можеш да прочетеш и този откъс от интервюто ни с д-р Балабанска, където тя отговори на няколко въпроса, свързани с натрупването на желязо в организма при хората с хроничен хепатит C:
Цитат
Интервю с д-р Р. Балабанска - Практики при лечението на хроничните хепатити
...
Р. Русинов: Един въпрос по отношение на хемахромотозата и храненето при хемохроматоза – установено е, че хората, диагностицирани с хроничен хепатит и хемохромотоза имат по-бързо развитие на болестта? Трябва ли да направят тези хора нещо срещу увеличаване на желязото в храната?
д-р Балабанска: Категорично е така, при пациентите с хемохроматоза се наблюдава по-бързо развитие на болестта. Ограничаването на желязото в храната се налага при хората с такава диагноза, но не и при стандартно болните с хроничен хепатит. Пациентите, които са с високо серумно съдържание на желязо, много добре реагират на кръвопускане. Центърът, в който се работи в тази насока, е болница „Св.Иван Рилски”, като те имат много добри резултати при продължително кръвопускане.

Р. Русинов: Значи ли, че щом човек има установено натрупване на желязо в организма, то той задължително има хемахроматоза?
д-р Балабанска: Не, това е вторична хемосидероза /натрупване на големи количества хемосидерин в органите и тъканите/. Първичната или идиопатична хемохроматоза се среща изключително рядко и се дължи на вроден дефект в метаболизма с повишена резорбция на желязо с екстремно натрупване в тъканите и развитие на т.нар. бронзов диабет- тъмна кожа, цироза, захарен диабет. Вторичната хемохроматоза или хемосидероза се развива след чести хемотрансфузии, прекомерен прием на желязо, вливане на желязо, както и при хемолитични анемии, алкохолна злоупотреба.

Р. Русинов: А при хората с цироза, установено ли е увеличаване на диагностицираните с хемохроматоза?
д-р Балабанска: Не, не е често. Единични са случаите с първична хемохроматоза. По-често има вторично отлагане на хемосидерин. А самата цироза е резултат от прогресията на вирусно или алкохолно чернодробно увреждане.

Р. Русинов: Има ли установена тенденция към натрупване на желязо в органите при пациенти с цироза?
д-р Балабанска: Зависи от причината за чернодробното заболяване. Важно е да се следи нивото на серумното желязо, ТЖСК, феритин, които кореспондират с количеството на отложеното в черния дроб и другите органи желязо.
...

Надявам се, че информацията ще ти помогне да се ориентираш малко по-добре.
Ако майка ти е изкарал остър хепатит C толкова скоро, то със сигурност диабета и хемохроматозата не са вследствие на хепатита. По-скоро тя си ги е имала преди това.

Поздрави,
Радо

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Здравейте,

Първо искам да ви благодаря за информацията, която сте споделили и за това, че ви има всички в този форум.
Горе долу си изясних нещата, но едно не ми е ясно само - Ако приемем, че майка ми ги е имала диабета и хемохроматозата от преди хепатита, то защо тогава не са й открити по-рано, с оглед на това, че всеки път при хоспитализация й взимат кръв за изследване.
Освен това, от началото на месеца, от както са я изписали, тя всяка седмица си прави тест за кръвната захар при личния лекар и резултата си е напълно в нормата /без да е почнала да приема още лекарства за диабета/. Дори личният лекар се е чудел как е възможно да са й открили този диабет при тези нормални показатели на кръвната захар. Аз много се надявам тя временно да ги е била вдигнала стойностите тогава, когато са й правели теста за диабет/след проведен ОГТТ - крива на кръвна захар като при захарен диабет, след обременяване с глюкоза: 0'- 5.22 mmol/l, 60' - 11,5 mmol/l, 120' - 10.28 mmol/l /, но то ще си покаже.
Другото, което ме учудва е, че в последната й епикриза диабетът го има като новооткрито заболяване (Захарен диабет тип II - новооткрит), докато за високите стойности на желязото имаше само едно изречение написано: "Предвид установеното високо трансфериново насищане - 95 % се извърши терапевтична флеботомия (около 300 мл) - с добра поносимост."
Т.е. никъде не се споменава за хемохроматоза. И това е другото, което ме кара да си мисля, че това може да са временно установени високи стойности. Може би другия месец като постъпи пак в болницата, когато отново ще й направят кръвопускане, ще стане по-ясно какво е положението.

Лека вечер на всички !
« Последна редакция: Юли 30, 2012, 21:29:12 от Feya »

• Профил
    • My Home Page
Здравей,
Трудно ми е да отговоря на тези много конкретни въпроси. Ако наистина си е правила многократно изследвания на кръвната захар още преди да се разболее от остър хепатит C, и те са били наред, то явно може да се търси и някаква връзка между хепатита и възникналия диабет. За това обаче може да се изкаже най-точно лекуващия лекар.
За хемохроматозата, ти попита за нея и аз ти споделих какво се сещам за нея. Най-правилно е отново да се говори с лекуващия лекар, за да може той, взимайки предвид конкретния случай и всички налични изследвания, да каже има ли хемохроматоза, или не.

Поздрави,
Радо

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
Re: Хепатит C и противопоказания за започване на лечение
« Отговор #12 -: Септември 02, 2012, 18:57:33 »
  Здравейте отново!
  Бих искала да споделя за последните резултати от изследванията на майка ми:

HCV RNA - 9750 I U/ml (сравн. с м.01.2012 - 17900 I U/ml)
  HCV RNA - 3,9 log 10
  ALAT > 6 ГРГ (не беше цитирано с точност в епикризата, но поне 240 са били стойностите при изписването)
  ASAT > ASAT
  Желязо - 62 (норма жени:   10,7-23,4 μmo/l)
  Трансфериново насищане - 100 % (предният път м.юли беше 95 %, нормата е 25-40 % за жени)

Мен лично много ме притеснява това натрупване на желязо в организма. Във връзка с това реших да придружа майка ми до болницата и лично да говоря с лекуващия й лекар. Попитах го дали тези толкова високи стойности на желязото не са симтом на хемохроматоза (или вторична хемохроматоза - хемосидероза). Отговорът му беше, че не е това, по-скоро от самото заболяване при някои пациенти се получавало такова натрупване на желязо. Също така, каза още, че от високото желязо са се покачвали и чернодробните ензими, т.к. то се отлагало в черния дроб. Ако разбирам правилно, хепатитът причинява натрупването на желязо в организма, а желязото от своя страна води до увеличаването на АЛАТ и АСАТ, т.е. получава се един омагьосан кръг. Сега вече можем да си обясним защо не спадат ензимите й - проблемът е в желязото и за намаляването на количеството му отново са й приложили кръвопускане (2 пъти по 300 мл в рамките на престоя й в болницата).
  Някой имал ли е такъв случай - с хепатит C и натрупване на желязо в организма? Ще ви бъда много благодарна, ако някой сподели информация относно този проблем.

Поздрави, Фея!

Неактивен Rumi_

• Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
« Отговор #13 -: Септември 02, 2012, 21:04:32 »
Здравей Фея,
 при всеки е различно. При мен например повреме на първото лечение преди година с пегасис и копегус започна да се увеличава желязото, феритина. Беше стигнало до 47%, а феритина го засякох над 1 000 при норма около 200/пиша по спомен, защото изследванията ми не са при мен/ Но, лекуващите ме лекари казаха че това е от интерфероновото лечение и ако нещата не се подобрят след него, тогава ще се мили за кръвопускане.
След лечението както и преди него никога не съм засичала високо желязо/т.е. влезе в норма/
Аз мисля и съм чела, че не всеки с хепатит има увеличено желязо. Когато е много напреднало заболяването в резултат на хепатита, пак може желязото да се повишава. Така като гледам вирусното натоварване не е високо. Биопсия не са правили сигурно? Ти в началото споменаваше, че хепатита е от скоро.Хематолозите от болницата не търсят ли причината за проблема? Не може да няма причина. Направи консултация и с други лекари.

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #14 -: Септември 02, 2012, 22:30:15 »
  Руми, точно за това се притеснявам, че не търсят причината, а само казват, че при такива случаи се прилага кръвопускане. През колко време трябва да се прави тази процедура, колко пъти никой не казва. Последните два пъти при постъпването й я приложиха (на 03.07 - веднъж и на 20.08 - 2 пъти в рамките на една седмица). Сега има насрочена хоспитализация пак за 16.10.2012 - отново запланувана за същата процедура. В интернет пишеше, че понякога се налага ежеседмично да се правят кръвопускания, докато желязото се нормализира. А тя постъпва в болницата средно през около 2 месеца за проследяването на състояноето й. Не знам някъде другаде евентуално може ли да се прилага тази процедура? Мислех си да направим една консултация с хематолог или пък да запишем час за консултация при проф. Антонов, да чуем и неговото мнение за това как се процедира при подобни случаи.
  Освен това, натрупаното желязо в органзима нанасяло щети не само на черния дроб, но и на сърцето и панкреаса, ставите... А тя вече има новооткрит диабет и на моменти силни болки в ставите. Що се отнася до биопсия - не й е направена, понеже нямало да се лекува сега и като дойде време тогава(т.к. резултатът от биопсията важял 2 години, а новите лекарства очакват да излязат след 2-3 години)
Извинявам се за объркания пост, но се надявам да разбирате притесненията ни.

Лека вечер на всички !

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007