Автор Тема:  HBV Journal – ноември 2012  (Прочетена 3656 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
HBV Journal – ноември 2012
« -: Януари 07, 2013, 00:13:51 »
HBV Journal – ноември 2012


Автор: Christine Kukka
Дата: 01 ноември 2012

 

Хепатит B е съпътствал хората от Африка преди 33,600 години

На колко години е вирусът на хепатит B? Кога за първи път е заразил хората? Откъде произхожда?

Изследователи от Атинския университет са сравнили времевата скала на човешката миграция от Африка с еволюцията и разпространението на вируса на хепатит В (HBV) и различните му щамове (генотипове) и стигат до заключението, че вирусът за първи път е заразил хора преди около 33,600 години в Африка, а след това ги е следвал по време на миграцията им по целия свят.

"Нашето изследване предоставя за първи път приблизителен график на епидемията на НВV, който тясно съвпада с датите на човешките разселвания, което подкрепя хипотезата, че НВV е нараствал и мигрирал заедно с мигриращите човешки популации за последните 40,000 години," заключават изследователите в октомврийския брой на Hepatology.

Всеки един генотип (щам) на HBV се среща в различен регион на света, а подгенотиповете му също се откриват в определени географски области.

Изследователи са взели проби на НВV в коренното население по света с надеждата да документират НВV, който може да е мигрирал от Африка, а след това да е еволюирал на място в продължение на хиляди години.

Те изследвали генотиповете и подгенотиповете на австралийските аборигени (които имат генотип С), американските индианци в Южна Америка (генотип F), американските индианци в Централна и Северна Америка (генотип H). Те предполагат "...много старо внасяне в Северна и Южна Америка на щамовете (на генотип) G/H на предците, което със сигурност е станало преди европейската колонизация."

HBV от изолирани групи хора, включително арктическите коренни жители на Канада (т.н. първи народи) (генотип B6), както и тези в Папуа, Индонезия и Тихоокеанските острови (разнообразни подгенотипове на С), формират различни (специални) щамове в резултат от различните вълни на човешка миграция.

Генотип C, предполагат изследователите, се появява в най-първите мигрирали от Африка групи, включително аборигените. За да проверят тази хипотеза за бавна вирусна еволюция, учените изследвали молекулярния строеж на НВV ДНК, извлечена от корейска мумия, датираща от 16-ти век.

Генотипът на мумията е С, който може да произхожда от Австралия и да си е пробил път през Азия с мигриращи хора, "което потвърждава, че HBV е бавно еволюиращ патоген и че неговите генотипове и подгенотипове са били оформени дълго преди 16-ти век."

Генотип A, който е възникнал първоначално в Африка (и може да бъде намерен сред хаитяните, чиито предци са били транспортирани там като роби от Африка преди повече от 300 години), също е пътувал с хората на север до Европа преди около 5,000 години, за което свидетелстват различните подтипове на НВV генотип А в Европа.

Изследователите предполагат, че хуманоидите, които са мигрирали от Африка, носейки вируса, са оставили там хомо сапиенс, които са измрели или са били заменени от по-скорошни експанзии на заселници и затова сега в Африка се среща само една подгрупа на НВV генотип А.

Ако HBV заразява хората от толкова дълго време, то защо симптомите му на увреждане на черния дроб са останали незабелязани и до голяма степен недокументирани в продължение на векове?

Защото, пишат учените, на вируса са му необходими от около 40 до 60 години, за да доведе до забележимо увреждане на черния дроб и до смърт при хората. До преди около 150 години средната продължителност на човешкия живот е била по-малко от 40 години.

Изненадващо откритие: лекарство за диабет предпазва от рак на черния дроб

Две отделни проучвания, представени на Седмицата на заболяванията на храносмилателната система, 2012 показват, че широко разпространеното лекарство за диабет - метформин, притежава едно неочаквано качество - предотвратява рака на черния дроб.

Предишни изследвания показаха, че метформинът, който помага на клетките да абсорбират инсулин, може да предотврати няколко вида рак, а в едно проучване е довел до забавяне развитието на чернодробния тумор при мишки с химически предизвикани тумори на черния дроб.

При хората с диабет рискът от развитие на рак на черния дроб е 2.5 пъти по-висок. Тайванското проучване, представено на конференцията, сравнява процентите на чернодробен рак при диабетици, приемащи метформин, и такива, които не вземат това лекарство. Тези, които не са взимали метформин, са със значително по-висок риск от рак на черния дроб отколкото хората, които го приемат редовно.

За всяка година на употреба на метформин, пациентите с диабет имат 7% намаление на  рака на черния дроб. Второто проучване на Mayo Clinic, което прави сравнение между пациенти с диабет, приемащи метформин, и тези, които не го употребяват, установява, че лекарството намалява риска от рак на черния дроб с невероятните 60%.

Тези резултати са предварителни и няма да доведат до незабавно предписване на метформин на пациентите с хепатит В и цироза, които са изложени на риск от рак, но в ход са по-големи проучвания, които да проверят тези констатации.

...


Целият обзор може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: HBV Journal – ноември 2012
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007