Автор Тема:  Валидност на протоколите от НЗОК?  (Прочетена 8542 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rozali

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 34
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит C
Валидност на протоколите от НЗОК?
« -: Октомври 28, 2013, 10:23:42 »
Здравейте приятели,
Аз днес май осъзнах, че съм направила нещо не както трябва по отношение на протоколите и рецептите и бих искала да попитам за вашето мнение какви ще са последиците.

Ситуацията е следната:

Протоколите от НЗОК са издадени на 01.08.2013.
Първите лекарства за взети от аптеката на 21.08.2013
Първите дози са поставени на 28.09.2013

Тук и първият ми въпрос: Откога е валиден протокола- датата на издаване или датата на първо вземане на лекарствата?
Т.е. кога е последната дата, на която мога да взема лекарства с този протокол?

В допълнение, аз този месец съвсем развалих картинката като в съзнанието ми е останала дата 28 и октомври месец, реално ще взема лекарствата с 1 семдица закъснение- вместо на 21 на 28 :(  Което май значи, че при всички положения за последния месец няма да мога да взема лекарствата по Здравна каса... :crying2:

Ако някой може да ми помогне с ориентирането в тези дати и съвет дали мога да поправя нещо в тази ситуация ще съм много благодарна.

Благодаря предварително,
Розали

Неактивен ios57

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 81
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Валидност на протоколите от НЗОК?
« Отговор #1 -: Октомври 28, 2013, 10:58:35 »
Здравей!
Създала си си малко проблеми с това късно вземане на лекарствата още в началото.
Трябвало е да ги вземеш веднага, а поставянето им да стартираш както си направила по-късно. Целта е да имаш натрупан резерв при евентуално забавяне на 2-ри протокол.
За да си подадеш документите за новия протокол трябва да си взела последните лекарства от стария. Дефакто, изхождайки и от последното ти забавяне - това ще стане около 20-ти януари най-рано. Дано всичко е наред и няма проблеми и забавяния - ако е така ще имаш нов протокол към 20-ти февруари. Тези ми предвиждания са на база досегашната ситуация.
Сега гледай да нямаш забавяния и си ги вземай още на 28-ми ден - за Пегасиса става въпрос. На мен не са ми правили въпрос и за Копегуса/аз пия по 5 таблетки и ми се пада на 33 дни/ - и него ми го изписват едновременно.
Сещам се и друго - нали ви намалиха мг. на Пегасиса. Предполагам поставяте една инжекция  на два пъти/аз така правя когато съм на 90 мг/ - ето ти икономия.
С една дума - не го мисли толкова. Гледай да си стриктна от тук нататък, а нещата все ще се наредят някак.
Има толкова хора на които им остават лекарства - ще се намери кой да помогне, ако се наложи.
Когато нещата отиват по дяволите, не отивай с тях!

Неактивен rozali

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #2 -: Октомври 28, 2013, 11:24:25 »
т.е. да разбирам, че валидността на протокола е 01,08,2013 (датата на издаване), което ще рече, че аз последно мога да взема лекарства януари месец. Както и да го смятам, това ще са 5 месеца, защото 6-1 винаги се получава да в февруари.

Мен ме притеснява, че реално няма да има лекарства за цял месец. Дори и да няма нужда към края на 6-я месец да търсим допълнително лекарства , накрая пак ще сме взели за 11 месеца, а не за 12, защото този последния ще е загубен. Аз така го разбирам :(

Иначе аз даже сякаш за Копегуса повече се притеснявам, защото според мен Пегасисиа ще си го кара на по-ниски дози и ще има някаква икономия откъм брой, но при Копегуса няма как....

Офф, много се омотах. Аз ще питам в болницата, ама те какво да направят хората... :sad3:

Неактивен ralkataaaaaaa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 577
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
« Отговор #3 -: Октомври 28, 2013, 12:28:51 »
 :smile: Протоколите ти важат до 31 януари,тоест 6 месеца от датата на протокола,ако лекарствата ти ги изписват на 28 дни,ще успееш  да си вземеш навреме всички преди да са изтекли протоколите. Само внимавай и спазвай датите на рецептите,защото за да те одобрят за продължаване на лечението,трябва да имаш всички 6 печата на първите протоколи. Най добре си отбелязвай на един календар,аз така правя и всичко е наред. По принцип ако стане така че просрочиш датата 31 .01. 2014,мисля че здравната каса има право да ти ги удължи малко,но по добре си следи датите за да не се налага да се разхождаш до разни институции.
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен ios57

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 81
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #4 -: Октомври 28, 2013, 13:38:52 »
Розали, ами то лечениета на практика е 11 месеца - 48 седмици х 7 дни.
Не ги брой по месеци и ще ти излезе сметката.
Поздрави :flowers:
Когато нещата отиват по дяволите, не отивай с тях!

Неактивен rozali

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #5 -: Октомври 28, 2013, 14:14:43 »
Аз май съм объркала сметките (нещо съм пропуснала 1 месец).

По мои сметки би трябвало всичко да е наред като изглежда по следния начин:

21. 08
21.09
28.10 (защото ги забавих)
28.11
28.12
28.01

Протоколът важи до 31.01.2014. Значи би трябвало да нямам проблеми.

Благодаря ви много момичета  :love5:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007