Автор Тема:  Още един въпрос за заразяване с Хепатит Ц  (Прочетена 8704 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мария_

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Здравейте!
Ситуацията е следната: много близък на нашето семейство има приятелка с хроничен Хепатит Ц /поне така ми е казвал/. След като е разбрал, че тя е с тази диагноза си е направил изследване и той /не знам точно какво/ - отрицателно.  Била си правила на скоро контролни изследвания, показала му ги е че всичко било ок /каквото и да значи/. Та така, този наш близък онзи ден дойде в нас и му сложих една салата да си хапне. След като си тръгна, само докато го изпратя дъщеря ми взе, че му нападна салатата с неговата вилица. Час преди това падна и си разби вътрешната част на горната устна т.е. има раничка. Аз веднага се вкарах във филм и много се притесних.
Моля Ви да ми пишете има ли реална опасност от заразяване, ако приятелят ни е заразен.... ох съжалявам сигурно звуча объркано... Да му акжа ли да си пусне някакви изследвания, че той горкия нищо не разбира а приятелката му май не му дава много информация  :(

Хубав ден желая на всички!

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Още един въпрос за заразяване с Хепатит Ц
« Отговор #1 -: Май 06, 2015, 21:38:09 »
Здравей.

Тази приятелка с Хепатис от колко време го има? Ако след заразяване с хепатит организма не го пребори до 6месеца самичък той хронифицира.
Ако стане хроничен хепатит С - единствения начин да оздравееш е чрез лечение което е скъпо.

Тази приятелка какви изследвания е правила незнам - може да са за чернодробни изследвания АСАТ,АЛАТ. Тези изследвания показват смъртността на чернодробните клетки и ако са с завишени стойности (над 40) означава, че имаме активно увреждане на черния дроб.

По принцип чрез секс не се преподава хепатит С- ако са интимни. Но винаги има едно ако.

Чрез   споделяне на хранителна посуда с човек болен от хепатит С пак не би трябвало да има проблеми.

Но пак има едно ако. Ситуацията която разказваш с открита вътрешна рана на дъщеря ти е притеснителна.

Кажи на Вашият близък да си направи изследването - anti-HCV .

Това изследване показва дали той някога се е срещал с вируса. Ако е отрицателно няма никаква опасност за дъщеря ти.

Препоръчвам и изследването - HBsAg. Това изследване е  положително, когато някой се зарази с Хепатит Б.

Много хора имат и хепатит С и хепатит Б.

Повече инфо има тук: http://www.hepactive.org/content/articles/fact_sheets/hepatitis_c
.

Неактивен Мария_

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #2 -: Май 07, 2015, 09:24:31 »
Преслав, много благодаря за отговора!
Ще ги разпитам подробно. Знам, че въпросната от доста години е с хепатит Ц,  миналата година е лежала в болницата отново, но по какъв повод точно, дали за изследвания или за остро състояние /ако мога да го нарека така/ не зная.
Приятелят ни ми каза, че като погледнал последните и изследвания пишело: "недоловими", но това недоловимо какво е не знам, ще разпитам. Но първото което ще направя е да му кажа да си пусне и за Хепатит Б и за Ц. Всъщност това е и за негово добро... не ми се иска да вярвам, но като гледам неглижира ситуацията.

Благодаря още веднъж!

Неактивен Мария_

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #3 -: Май 08, 2015, 08:56:15 »
Снощи питах, правил си е изследване за Хепатит Ц преди месец - било е отрицателно.

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #4 -: Май 08, 2015, 19:22:18 »
Значи всичко е ОК.

Да си направи и за хепатит Б.

И да внимава много с приятелката си.

Да не ползват общи- самобръсначки, четки за зъби, нокторезачки и всичко което би могло да причини кръв-кръв контакт.

:smile:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007