Автор Тема:  Нови правила за хоспитализация на пациентите с хронични хепатити, април 2016  (Прочетена 25719 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3197
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Автор: Силвана Лесидренска

Във връзка с драстичните промени при планирането и осъществяването на хоспитализация и произтичащият от това хаос, от Сдружението изготвихме този списък, който да ви разясни новите правила:

- Клинична пътека No: 35 е закрита
- Всички хронични хепатити се проследяват по No: 76
- Увеличава се престоят с една нощувка, т.е. вместо досегашните 2 стават 3
- За планиране на ден за хоспитализация вече е нужно направление от личен лекар

1.      Вземете направление No: 7 за хоспитализация от личния лекар, като той трябва да впише клинична пътека No: 76. Заедно с направлението, личният лекар трябва да издаде амбулаторен лист, в който да опише причина, поради която ви се дава направление за хоспитализация. Примерен текст: „ Насочва се за хоспитализация поради нужда от оценка състоянието на черния дроб, HBV DNA (HCV RNK) и назначаване (проследяване) на противовирусното лечение“.

2.      С това направление си запазвате само деня за хоспитализация!!! Отивате на регистратурата в болницата, регистрирате направлението там и след това отивате в кабинетът за планово приемане. За болница „Св. Иван Рилски“ дните за планиране на хоспитализация са: вторник, сряда и петък от 10.00-13.30. Имайте предвид, че в тези часови диапазони се приемат и пациенти, така че си предвидете повече време за чакане. (Нямаме информация за останалите болници в София и страната.)

3.      След като ви приемат в кабинета, докторът ще ви прегледа и напише втори амбулаторен лист, в който се описва защо е необходима хоспитализация и точният ден за прием.  Ще ви се даде ден за прием в рамките на до 2 м. ! Ще ви се даде уникален номер, под който сте заведени за прием. Ако пропуснете деня поради някаква причина, следващият възможен ден е отново след 2 м.

4.      В планираният ден за прием отидете в болницата, в същият кабинет ще ви приемат. Носете направлението и амбулаторните листи, лична карта, рецептурна книжка, както и последна епикриза.

5.      Изписването след 3-тата нощувка става с лична карта в канцеларията на болницата. След няколко месеца ще става с отпечатък.

6.      След около месец трябва да вземете отново направление за планиране на хоспитализация ( за да уговорите следващата дата след 2 м.) и да преминете през всички стъпки от 1 до 3. Не е възможно да си „запазите“ нова дата, докато сте в болницата, тъй като ограничаващият срок е 2 м. , а и ви трябва ново направление.

Въпроси без отговор:
1.      Колко направления ще са нужни за да се планира и осъществи една хоспитализация? Едно или две. Никой не може да каже, защото в момента то важи 1 м., но се очаква да важи вече 2 м. Личните лекари също не са наясно как ще се процедира.

2.      Как ще могат хората от страната, които се лекуват в София, да планират своите приеми?

3.      Защо нощувките се увеличават от 2 на 3 за извършването на ехограф, кардиограма и ПСР?

Считаме, че новите правила ограничават достъпа до медицински грижи на пациентите с хронични хепатити. Защо е нужно един пациент на дългогодишна терапия (за пример-пациент с хепатит В, който приема НУК 10 години) да преодолява толкова препятствия, докато стигне до своето животоподдържащо лечение?

Съветваме всички пациенти да се обърнат писмено към НЗОК за отговор на горепосочените въпроси. Имате правото на отговор!

Статията на сайта ни: Нови правила за хоспитализация на пациентите с хронични хепатити, април 2016
« Последна редакция: Май 11, 2016, 07:59:20 от Силвана Лесидренска »
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен ralkataaaaaaa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 577
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
ехеее,какъв списък,то трябва да си го запишем,че да не забравим нещо  :sad3: значи трябва да пътувам до Варна само за да си запиша ден за хоспитализация .. Аз понеже съм към една програма и спонсорите ми плащат всички ПСР докато съм на лечение и ходя само на датите в един кабинет да ми вземат кръв и си тръгвам.Направления не ми трябват,обаче гледам хората,които са за ПСР как ги приемат,пускат ги да си ходят и ги викат пак след 3 дни да ги отпишат. И тези,които са от други градове се разхождат по два пъти. Да ви кажа с автобусните билети и такситата до болницата,два пъти ходене до Варна ми е около 120 лв.,защото давам пари и за храна,то май по-добре да си плащам ПСР и изобщо да не се занимавам с направления.И какво като стане с пръстов отпечатък,нищо.Пак при приемане давам отпечатък,връщат ме в нас,след 3 дни пак давам отпечатък и ме изписват. Според мен трябва да има постоянни проверки по отделенията дали хората са там и големи глоби за болниците. Тогава може и да се поспрат. 
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен Rumi_

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешнo
Рали, няма да се спрат! Завчера гледах  предаването на Генка Шекерова за злоупотреби в Александровска болница. Разкритията  са очевадни, описани, с многобройни жалби от години за злоупотреби.... Виновни няма, самочувствието на завеждащият Гастроентерология лекар, безобразно...
Проверките  от НЗОК и други институции не доказват нарушения. Просто пациентите си ги измислят, въобразяват си и в крайна сметка дори са виновни!!!??? В случая оплакванията са от техен служител,но..... Там това е от години, мога да го твърдя от личен опит, но не е единствената болница, в която правилата не се спазват, за съжаление.   

Неактивен alex gavrilov

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 18
  • Може би излекуван, но твърде късно от хеп С
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Неуспешно завършенo
Здравейте,

Аз за мой късмет се лекувам при лекари които се чудят как по добре да ме лекуват и всички тия новости само ги затрудняват. Дано не се откажат да лекуват и тогава ще видим колко ще изкарам. Не е редно лекарите да мислят за пари и да се чудят как да ни лекуват при липса на възможност, те трябва да си гледат лечението. Вярно е че има всякакви лекари, но на тези които се опитват да ни лекуват хич не им е лесно. !!!
Желая късмет и оздравяване на всички болни

Неактивен ralkataaaaaaa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 577
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
Руми и аз гледах,то навсякъде ли е така не знам. При положение че глобата е 500 лв. ако при проверка от ЗК пациента не е в отделението,тези хора как се съгласяват да си тръгнат и след 3 дни да се върнат да ги изпишат не знам. Сигурно не знаят,че и пациента се глобява или отделенията са сигурни,че никой няма да ги провери. Като гледах самочувствието за завеждащата в репортажа нямам думи...
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен roni_c

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 87
    • Профил
Здравейте,може ли въпросите си да зададем на сайта на здравната каса,на имейл или по някакъв начин онлайн.Май е добре да зададем въпросите и на министър Москов?!?Как стоят нещата ако реша да си платя за ПСР в "Иван Рислки" например?Трябва ли да си записвам час или отивам на 2-ри и 5-месец от протокола и пускам изследвания?Тези нови правила са против пациентите и против болниците...и против здравната каса,защото ще плаща за повече престой за хора,които могат да минат с амбулаторни изследвания и ще заемат легла,на които могат да бъдат настанени хора,които наистина се нуждаят от хоспитализация.

• Global moderator
    • Профил
Пишете писма с обратна разписка до Здравната каса, не знам кой ги чете онлайн. Длъжни са в рамките на един месец да ви отговорят писмено.
Не знам как седи въпроса с платените изследвания.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен болен-здрав

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 102
    • Профил
  Силве, много ти благодаря! Много ме улесняваш и много ми помогна. БЪДИ ЗДРАВА!!!

• Global moderator
    • Профил

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
Някой знае ли дали правилата описани по горe за хоспитализация в Иван Рилски са активни към днешна дата?

По телефона няма ли да стане??? Аз от Русе ако тръгна да изпълнявам горното ще измина за 1 хоспитализация  пътя до Брюксел в км.

:smile: :smile: :smile:

Неактивен Ме

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 53
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Здравейте,
Как ставаше досега записването за хоспитализация?
Поздрави!

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 47
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Статус: Има близък с хепатит C
Здравейте,

И аз се интересувам за това как става в момента записването за хоспитализация в "Иван Рилски" София и дали важат правилата по-горе.

По никакъв начин не можах да се свържа по телефона, пък и само за едно записване да ходиш на място си е луда работа, особено когато си от провинцията.

Бих искала да помоля някой, който е минал по този път, да сподели.

Преслав, виждам, че и ти си имал проблеми със заплануването на хоспитализация, ако може да споделиш как се оправи, ще ти бъда благодарна.

Другият въпрос, който ме вълнува, е дали има такава вероятност да ти насрочат чак след 2 месеца дата за хоспитализация, поради това, че всичко е запълнено.

Бъдете здрави,
Фея!
« Последна редакция: Януари 25, 2017, 22:21:44 от Feya »

Неактивен preslav1980

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 265
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
Здравейте,

И аз се интересувам за това как става в момента записването за хоспитализация в "Иван Рилски" София и дали важат правилата по-горе.

По никакъв начин не можах да се свържа по телефона, пък и само за едно записване да ходиш на място си е луда работа, особено когато си от провинцията.

Бих искала да помоля някой, който е минал по този път, да сподели.

Преслав, виждам, че и ти си имал проблеми със заплануването на хоспитализация, ако може да споделиш как се оправи, ще ти бъда благодарна.

Другият въпрос, който ме вълнува, е дали има такава вероятност да ти насрочат чак след 2 месеца дата за хоспитализация, поради това, че всичко е запълнено.

Бъдете здрави,
Фея!

Здравей. Ами при мен стана по следния начин.

1. След получаване на разписаните протоколи за лечение се обадих в приемния кабинет на Иван Рилски.

Първо няколко дена се мъчих на тел.: 02/ 952 -28 -31. Никой не вдигна, ни предиобед, ни следобед. А това е официалния телефон на сайта.

Изпозвай телефон: 02 / 952 -37 -44.  На него ми отговориха веднага.

Първата им реакция беше, че не записват по телефона а трябва да се отиде на място. Като обясних, че съм от Русе и съм за започване на лечение с Харвони се съгласиха да ме запишат. Дадоха ми час за след 1 месец.

Така, че те съветвам след като се обадиш по телефона да настояваш да те запишат, защото си от провинцията. Не са ми искали направление 7, за да се запиша.

Звъни: вторник, сряда и петък в диапазона 08,30- 13,30ч. Така пише на кабинета за прием.

2. На датата на постъпване носиш:
- копие от последна епикриза
- 2 броя на направление 7   по кл. пътека 76 + 1 брой амбулаторен лист. Дава ги личната лекарка. Като основание се пише проследяване на чернодробното заболяване и нещо от сорта. При мен беше и старт на противовирусно лечение.
- копие ТЕЛК, ако имаш
- лична карта
- рецептурна книжка, ако започваш ново лечение. Ако не ти се носи да ти тежи  :smile: ,  то си запиши номера й. Ще ти го искат.
- лекарствата, ако ще започваш лечение.

3. Като дойдеш в болницата за постъпване:
- първо веднага на регистратурата, за да се запишеш. Отваря в 07.30ч. Ако си от първите записали се, ще чакаш по малко, защото викат по реда на записване в регистратурата. Представяш направленията номер 7 + амбулаторния лист и личната карта. Проверяват те дали си в техния списък за деня. Вече имат такъв. След като всичко е ОК ти връщат всички документи и ти дават уверение, че си здравно осигурена.

- Веднага отиваш в приемния кабинет номер 14. Попълваш декларациите за информираност. Те седят до прозорците на едно бюро. По рано лекарите ги попълваха но губеха време. Затова са променили ние да ги пишем докато чакаме отвън. Мисля, че това е + откъм организация.

Оттук започва голямото чакане.

На другия ти въпрос. Да- може да ти дадат час и за след 2 месеца. Зависи колко са  запълнени датите.

Успех.

:smile: :smile: :smile:

Неактивен Feya

• Немедицинско лице
  • **
  • Публикации: 47
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Статус: Има близък с хепатит C
Благодаря ти, Преслав за изчерпателния отговор. Бъди жив и здрав.

Неактивен Любо

• Немедицинско лице
  • **
  • Публикации: 41
    • Профил
Здравейте,някой знае ли какъв е проблемът за хоспетализацията на хепатит и има ли такъв.
Трябваше да постъпя на 25.05. във Иван Рилски,но рано тази сутрин ми се обади д-р Петкова,
която ми съобщи че няма лимит(направления) за хоспетализацията, ми се отлага за по-нататък и ще говори с п-р Антонов, за кога евентуално ще има лимит за да ме приемат.Много гадно става защото си бях планувал други работи след болницата и то при положение че приемат ми е плануван още преди - 3 месеца.
Някой знае ли за този проблем или проблема е индивидуален само при мен! То по- принцип не ми е за първи път да ми се случва,на два пати от болницата ме връщат защото съм бил от София и нямало места и така.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007