Автор Тема:  Системна злоупотреба с алкохол и какво става с черен дроб  (Прочетена 31671 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен jkolev

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 14
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Чернодробна стеатоза
Здравейте, нов съм във форума,
Приятно ми е да се запознаем. Жеко съм. Интересно ми е всичко за хепатите като цяло, чета много из нета, интересувам се и се надявам да допринеса с нещо към форума освен само да ви обременя с моите собствени алкохолични проблеми  :scream:

Иначе за мен малко. Доколкото знам от минали ми изследвания (пък и сега) - нямам нито B нито C вируса, но самичак, от глупост систематично си увреждам черния дроб през последните 5 години, (със едно "прекъсване на увреждането") от около 3 години.

За това за моя случай - май най-правилно е да се измисли нова болест - "Хроничен алкохолен хепатит", или "Хроничен алкохолизъм". Извинете ме за самоиронията, ако на някой му се струва цинична.

Аз - във рамките на 4 години вече за втори път съм диагностициран със лека форма на хепатит АСАТ АЛАТ м/у 500 и 1000. В смисъл казвам лека, защото няма пожълтяване - пази боже. И сега отново съм на Трансметил и хепапротектори за втори път от 4 години, и отново трябва да пазя диета 2 месеца, и отново не трябва да близвам алкохол 1 година.

Първия път откровено казано причината беше само алкохол. Умопомрачителни количества. Втория път (сега) комбинация с алкохол и транквиланти. Говоря за системна употреба на алкохол от 1 година като най-напред по-мъничко, примерно 50-100мл на ден, и с течение на времето увеличавайки до 400 - 500мл на ден, айде не всеки ден, имал съм "почивки", но почти всеки ден.

Искам да ви кажа да внимавате с алкохола, че прикачения файл показва второто ми изследване с коментари по него. Първото ми беше направено на 14-ти, а сега това, което публикувам (като картинка - прикачен файл) е второто, и е направено днес на 18-ти сутринта. Кажи - речи 3 дни разлика м/у двете. Гастроентеролога при когото бях на преглед ми каза да добавя долните 3 items към изследването, а именно: IgG, вир.хеп А (прясна инфекция) и вир. хи еп B (стара)

Как мислите ще отървавам ли и този път цирозата, или няма да я отървавам? То... луд умора няма, дет са вика - само се поти  :laugh:

Има прикачен файл (картинка) към тази тема - както се казва: "скрийншот на резултати от лаб. кръвни изследвания."  :oops:

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Колев,
тук всички гледаме да внимаваме с алкохола.
Гледай и ти да внимаваш, защото остави цирозата, гадно се умира от "алкохолен хепатит".
Ако въобще има около теб хора, които ги е грижа за теб, в някакъв момент ще те закарат в някое спешно отделение. Там ще те приемат, но и ще те вържат за леглото, защото ще буйстваш и ще заплашваш да взривиш болницата. Това значи, че ще си се опикаваш и насираш по цял ден и няма изобщо да си в състояние да промениш нещата. Отделно ще се подуеш и ще ти източват течност ежедневно, накрая (ако имаш късмет) ще те обявят за терминален, и ще ти сложат кранче - да си те източват в домашни условия. И до месец два ще умреш. Ще боли много преди да се преселиш.
Хубава вечер,
Дани

Hang in there.

Неактивен jkolev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Колев,
тук всички гледаме да внимаваме с алкохола.
Гледай и ти да внимаваш, защото остави цирозата, гадно се умира от "алкохолен хепатит".
Ако въобще има около теб хора, които ги е грижа за теб, в някакъв момент ще те закарат в някое спешно отделение. Там ще те приемат, но и ще те вържат за леглото, защото ще буйстваш и ще заплашваш да взривиш болницата. Това значи, че ще си се опикаваш и насираш по цял ден и няма изобщо да си в състояние да промениш нещата. Отделно ще се подуеш и ще ти източват течност ежедневно, накрая (ако имаш късмет) ще те обявят за терминален, и ще ти сложат кранче - да си те източват в домашни условия. И до месец два ще умреш. Ще боли много преди да се преселиш.
Хубава вечер,
Дани

Благодаря за отговора Дани.
За сега мисля, че май няма да умирам от алкохолния хепатит. Мисля че се подобрявам след като спрях употребата на алкохол - вече 8-ми ден. Имам апетит, липса на уморяемост, пък и на 3-тия ден на изследването се видя как АСАТ спадна от 900 на 350.
Лечението: Трансметил, Карзил, Есенциале МАКС, диета, не прекалено много движение.
Мисля си (и се надявам), че възспалението не е "зациклило", а отминава   :medicine:

Но да, действително гастроентеролога ми каза, че има потенциал алкохолен хепатит да продължи, дори и след преустановяването на алкохола, и да се развие в автоимунно заболяване на черния дроб, и да стане точно така - както го описа ти (за мн. кратко време и мн. болезнено да си отида от този свят).....  :crying2:
Каза че IgG вил важен маркер за това, и за това ми го назначи. Слава богу резултата за него е добър.
Сега разбирам как шега с черния дроб не бива.

На мен голям проблем в момента ми е Ксанакса (транквиланта който взимам), и сега след като спрях алкохола, тъй като преди, когато го смесвах с него, имах нужда от по-малки дози Ксанакс, а сега когато спрях алкохола, имам нужда от по-големи дози Ксанакс, за да може нервната ми система да се чувства "нормално". Иначе ужасни са абстинентните симптоми, повярвай ми. В момента съм средно на около 4мг Ксанакс (alprazolam) на ден, което е страхотно голяма доза. Психиатъра ми се чуди как да я намали, но аз просто немога. Абстиненцията при опит за намаляване ме прави неспособен да се концентрирам и правя каквото и да е.

Иначе.... понеже останах без работа. Да не говорим, че и жена ми ме изгони, и съм сам.
Все пак успешно пускам CV-та, и ходя по интервю-та. Някак си успявам да се "събера", но ми коства много усилия.

Днес съм отново на преглед при психиатъра ми, да обсъдим отново какво да правим. Аз преди 2 седмици като й казах как съм смесвал алкохол със Ксанакс, тя ми каза да съм благодарен, че все още съм между живите, че е можело съвсем спокойно да си умра както спя, поради спиране на дишането.

Благодаря ви за отговорите и съпричастността на всички.
« Последна редакция: Юли 22, 2016, 10:11:25 от jkolev »

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 302
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Неуспешно
  • Статус: Хроничен хепатит C
Ами - да, за да си намериш работа и жена и за дойдат по-добри времена за теб първо трябва да оцелееш. Това ти е първостепенната задача - да спреш да се самоубиваш с тези химии. "Не мога" е в главата ти - ако искаш да живееш - можеш. Иначе при алкохолния хепатит и алкохолната цироза спасяването на черния дроб е много по-вероятно и прогнозите са по-благоприятни веднъж спреш ли да го заливаш с отрова. За много от нас, които спазваме всякакви ограничения, не пием алкохол, храним се здравословно и все пак вирусът на хепатита продължава да уврежда черния ни дроб без да зависи от нас и въпреки нашите усилия твоето саморазрушително поведение изглежда необяснимо.

Неактивен jkolev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
твоето саморазрушително поведение изглежда необяснимо.

Първо, благодаря за отговора.

Резултат е от грешни професионални решения. Освен това (вече) 3 несполучливи опита за създаване на семейство - с безплодни връзки траещи повече от 2 години. С две думи: житейски несполуки + напредване на възрастта. Просто разочарованията и негативния емоционален багаж се натрупва, и страха от остаряване без семейство и деца се увеличава. На 35 навърешни съм. Ходя на психиатър, споменах.

Не знам дали сте чували че, значителен процент от мъжете които не успеят да се "задомят" - стават алкохолици.
.... то.... не че няма и задомени алкохолици с деца де :)

Не знам... може да не си го обясняваш, но това е обяснението за мен. Разбира се, не отричам и намесата на предразположености и слабости характера ми - от моя страна.

P.S: Само последната връзка може да се каже, че причината за раздялата частично беше хапчетата и алкохол. за 2-те предишни - не е имало такова нещо при мен, нито едното, нито другото.

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Недоумявам защо психиатърът ти е избрал да те лекува с ксанакс.
Има и други, доста по-ефективни антидепресантни терапии.
Вярно, че половината американци се кълнат в ксанакс като в знамето си, но това очевидно не води до добри резултати.
Обсъди с психиатъра и ако се налага, потърси втори психиатър.
Не ми говори за абстинентни прояви, отиди в гастроентерологията на Токуда, надникни в интензивната стая (съжалявам, че изтрих снимките от там) и тези лиготии с абстиненцията ще ги забравиш завинаги.
Освен това не можеш да създадеш семейство с толкова много мръсно пране в багажа. Трябва да си подредиш куфарите. На всеки му отнема различно време, и това е в реда на нещата. На 35 изобщо не си закъснял за създаване на семейство, можеш и още десетина години да си подреждаш багажа даже.
Hang in there.

Неактивен jkolev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Недоумявам защо психиатърът ти е избрал да те лекува с ксанакс.
Има и други, доста по-ефективни антидепресантни терапии.
Ами психиатърската диагноза невроза, а не депресия. Точно обратното - Хиперактивен съм, искам всичко - веднага, и се напрягам и стресирам от това, за съжаление. Не знам за антидепресанти ли е това или за успокоителни? Не разбирам. Дори и в момента съм хиперактивен в търсенето си на работа, и вече си намерих ново гадже. Не знам, за антидепресанти ли съм според теб или за успокоителни? Аз за това по-горе написах за себе си самоиронизрайки се - "луд умора няма, само се поти". Btw, скоро открих че Диазепам ми действа по-добре от Ксанакс, защото действа по-слабо, но пък по-родължително време, и е трудно да се стигне до "епизод на абстинентни симптоми", и мисля като цяло - много по-малка доза от колкото взимам/взимах Ксанакс. [опитвам се да го заменя за сега]. Разбира се крайната цел е спиране на всякакви хапове. Оххх.. тези цели цели цели... кога ли ще се преуморя и пре-препотя.

Не ми говори за абстинентни прояви, отиди в гастроентерологията на Токуда, надникни в интензивната стая (съжалявам, че изтрих снимките от там) и тези лиготии с абстиненцията ще ги забравиш завинаги.
Тук нямам какво да кажа. Май си права.

Освен това не можеш да създадеш семейство с толкова много мръсно пране в багажа. Трябва да си подредиш куфарите.
Това предполагам би означавало да спра хапове, алкохол (който вече спрях - [за сега]), да имам добре платена работа на която да се чувствам сигурен и спокоен. Но е малко страшничко, защото аз си мисля, че няма да успея да го постигна това без поне връзка с подходяща партньорка. Би трябвало да си променя нагласата за нещата. Кое да е първо. Пък и в крайна сметка семейството (не говоря за майка и баща) е да те подкрепя и да ти създава това усещане, че вече си стъпил на нещо, създал си нещо, и имаш отговорност към нещо. И то е трайно и ОСТАВА - наистина смислено. Поне на мен това би ми дало голямо спокойствие заради изпълнен самия смисъл в живота, който произлиза от това. Поне аз така го чувствам за себе си. Иначе хората нямаше да се женят и живеят заедно. (Повечето). Не случайно казах в предния ми пост, че голяма част от мъжете които не успеят да се "задомят" до определена възраст примерно 40г - постепенно стават алкохолици. За жените не знам. Но това с мъжете го виждам с очите си. Като вляза в една определена кръчма вечер, там 70% от присъстващите са мъже, над 40 - без семейство (90% от тях - без деца) и поглъщат средно по над 4 големи питиета концентрат всяка вечер, преди да се приберат и заспат като пънове. А някои от тях пият и през деня - подозирам. Просто липсва отговорност към някого и смисъл в живота.

Относно мръсния багаж, да в момента го имам много, знам. Не умея да си контролирам мислите. Имам лошото качество да се връщам често в мислите си назад към миналото, и да се самоизмъчвам за минали грешни решения. Говоря за решения, не за хапчета и алкохол, не съм бил цял живот злоупотребяващ с алкохола и на хапчета все пак.

Благодаря ти и на теб за отговора.

Неактивен Ме

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 53
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Един съвет от мен, зарежи тези психиатрии хапчета. Хапчетатат било то и антидепресанти НЯМА да ти помогнат в дългосрочен план. Намери читав психотерапевт и започни психотерапия.

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 302
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Неуспешно
Без да имам личен опит с тях, за мен антидепресантите и всички психотропни лекарства (освен за хората с психиатрични заболявания, като шизофрения примерно) са пълен боклук и ме изпълват със страх, както и всеки наркотик. Няколко приятелки бяха на ксанакс за месеци (не години) и след това видяха голям зор с отказването му. Диазепам не ми звучи по-безопасно... Аз съм се научила да живея с временните си депресии или неврози, като при особено голям стрес, и в краен случай една бира ми помага, но ми е ясно, че това зависи от характера, нагласата и всеки е индивидуален случай. Ясно е, че при теб физическото заболяване е пряко свързано с психическите проблеми, няма да оправиш първото ако не се справиш с вторите, но човек трябва да работи целенасочено за това душевното му здраве и равновесие да зависят колкото може по-малко от външни събития и хора. Ако постигнеш относителен баланс със себе си и се дистанцираш малко от проблемите си, ти ще започнеш да контролираш ситуациите, а не те теб. За това би помогнал прихотерапевта, но не виждам как ще помогнат химиите. В твоя случай фиксирането върху задомяването, вторачваненето в това което не е наред, желанието на всяка цена да контролираш неща от живота си, които не зависят напълно от теб, са довели до животозастрашаващо състояние. Защо просто не приемеш, че не всички се задомяват, но това не е причина  да не живеят, да правят неща, които им доставят удоволствие и да бъдат относително щастливи. Понякога нещата се случват, когато спрем да ги превръщаме във фикс идея и приемем, че можем да живеем и без тях. Поне така ги виждам аз нещата :), на база сходни случаи, но като цяло мисля че трябва да се действа с малки крачки. Така че, чудесно че си спрял алкохола, още по-добре че обмисляш как да се отървеш и от ксанакса  и лека по-лека да се измъкнеш от блатото.

Неактивен jkolev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Buba и Ме,

Благодаря ви за отговорите.
Поемам и асимилирам, дали ще изпълня - в момент на слабост - I'll try.

Неактивен jkolev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
В твоя случай фиксирането върху задомяването, вторачваненето в това което не е наред, желанието на всяка цена да контролираш неща от живота си, които не зависят напълно от теб, са довели до животозастрашаващо състояние.

Buba,
Мисля, че това с едно изречение, кратко и ясно, доста точно описва моя проблем.
Ти явно имаш познания по психология.

Неактивен Аника

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1161
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
  • Резултати: Успешнo
"Имаш една чаша живот. Можеш да я изпиеш, можеш да я излееш, можеш да я оставиш да изветрее. Все едно... Втора няма да ти налеят.
Ти решаваш!"
Анонимен

Успех! :)
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен jkolev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
"Имаш една чаша живот. Можеш да я изпиеш, можеш да я излееш, можеш да я оставиш да изветрее. Все едно... Втора няма да ти налеят.
Ти решаваш!"
Анонимен

Успех! :)

Аника благодаря за отговора.

Как да я изпия ?
Това се опитвам да направя и се стресирам, че изветрява.
Много в вероятно ако проължи да изветрява -  да я излея.

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Не, семейството не ти е затова - да ти дава нещо, или неща. В идеалния случай правиш семейство, защото имаш ти какво да дадеш.
Hang in there.

Неактивен jkolev

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Не, семейството не ти е затова - да ти дава нещо, или неща. В идеалния случай правиш семейство, защото имаш ти какво да дадеш.

Е, аз съм сигурен, че имам много какво да дам, показвал съм го на себе си и на други - неведнъж.
Макар и в момента - да съм разруха.

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил

Е, аз съм сигурен, че имам много какво да дам, показвал съм го на себе си и на други - неведнъж.
Макар и в момента - да съм разруха.

Вероятно си много интелигентен и можещ човек и би могъл да дадеш много. Но като съпруга на човек, който за три месеца беше пробвал да си самолекува депресията с алкохол, ще ти кажа, че в това състояние нищо не можеш да дадеш. Жена ти да се прибира два часа от работа, с подути от рев очи и със страх как ще те намери - трезвен, приятно пиян или рисково пиян...Нищо не ми даде този епизод от живота ми и добре, че беше епизод.
Hang in there.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007