Автор Тема:  Моля за съвет  (Прочетена 15886 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Sassy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Моля за съвет
« -: Октомври 09, 2014, 14:10:20 »
Здравейте на всички. Нова съм във форума, но отдавна ви чета. За съжаление никой не се регистрира тук от хубаво. Имам нужда от съвет доколкото е възможно.
Става въпрос за баща ми, който е с алкохолна цироза, последен стадий. Напълно съм наясно, че положението е много сериозно, изчела съм каква ли не информация. Последните няколко месеца беше неколкократно в болница, но без подобрение. Има асцит, който лекарите не успяват да контролират. Постоянно източват течността, но тя отново се пълни. Съответно и албуминът му е много нисък. Хемоглобинът му е изключително нисък. Направи и бактериален перитонит. С хепаторенален синдром е. Енцефалопатията я овладяваме голе долу. Асат, алат и ггт са в норма. От около 2-3 месеца спря да употребява алкохол, но няма подобрение. Лекуващата лекарка ни посъветва да се интересуваме от трансплантация. Успяхме да се свържем с доктор Владов от ВМА, но по негово мнение е много рисковано, защото meld score му е много висок, 31. И сега сме в безизходица. Колебая се дали да не се консултираме и с УБ Лозенец. Или е по-добре да се откажем. Другото ми колебание е, ако все пак се решим на трансплантация, доколкото съм запозната периодът на изчакване докато се появи подходящ донор е доста дълъг. Може би, ако е приоритетен в листа на чакащите, но ... гаранция няма никаква. В семейството ми има млади членове, които сме готови да бъдем донори, ако сме съвместими. Но не зная дали е разумно да го подлагаме на този риск.
Ще съм благодарна, ако ми дадете някакво мнение или съвет.

Неактивен ralkataaaaaaa

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 577
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за съвет
« Отговор #1 -: Октомври 09, 2014, 18:38:08 »
Съжалявам че баща ти е с напреднала цироза. Аз лично не съм запозната и не мога да ти дам отговор за трансплантация,но се надявам някой по-компетентен да ти отговори.Според мен не се отказвайте и направете всичко възможно да го включат в списъците на чакащите.Аз съм с фиброза 3 заради вируса на хепатит Ц,никога през живота си не съм пила алкохол,но ето че съм пред цироза  :sad3: Но ако на мен ми се наложи трансплантация,не бих се и замислила дори.
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3183
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #2 -: Октомври 09, 2014, 20:27:01 »
Здравей Сасси,

Обърнете се и към Лозенец, никога не е излишно да се чуе и второ мнение. Баща ти проверяван ли е за хепатит- В, С или е абсолютно сигурно, че цирозата му е само от алкохол? На каква възраст е?
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Sassy

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #3 -: Октомври 09, 2014, 21:54:48 »
Здравейте !
Да, сигурни сме, че е алкохолна.  Не мисля, че е изследван за хепатит.
Най-вероятно ще пробваме и в Лозенец. Но предполагам, че повечето лекари ще са предубедени понеже е алкохолна цироза, един вид сам си го е причинил.
Относно  Мeld score не знам дали аз правилно смятам, но чрез калкулатори в интернет го изкарвам около 21-22. Но едва ли е възможно в болницата, където са го сметнали, да са го объркали.

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #4 -: Октомври 09, 2014, 22:03:49 »
Първото нещо- веднага да се изследва за хепатит В и С.
Ако искаш, изпрати резултатите му, да сметнем и ние скора.

Неактивен Sassy

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Октомври 10, 2014, 07:29:30 »
Здравей Силвана,

Благодаря, че отговаряш, оценявам го :)

Ще потърся отново из изследванията, може и в началото да е изследван за хепатити.

Доколкото разбрах при калкулирането трябват билирубин, креатенин и ИНР.

Креатенин - 329
ИНР - 1,240
Общ билирубин - 19
Директен билирубин - 9

Другото, което ми е интересно е, че в началото беше на трансметил. И имаше период, в който лекарите казаха, че на черния дроб са се образували нови, здрави клетки. Но след това мина на легалон и урзофалк. Не можах да разбера защо го спряха.
Чета из интернет доста, но в българските сайтове няма никаква информация, освен във вашия форум. Относно асцита, единствено с диуретици ли е възможно да се контролира?

• Global moderator
    • Профил
« Отговор #6 -: Октомври 10, 2014, 16:01:53 »
Здравей,

аз изкарвам скора 19, погледни този калкулатор: http://www.mdcalc.com/meld-score-model-for-end-stage-liver-disease-12-and-older/

Асцитът, в зависимост от тежеста, може да се контролира с парацентези, вливане на албумин, диуретици. Има консенсус на български гастроентеролози, виж тук: http://www.hapche.bg/sites/default/files/konsensusi/ascit_peritonit.pdf

Не мога да кажа защо са спряли Трансметил-а, може би са го заместили с друг препарат? По принцип той няма как да излекува дроба, само пооблекчава положението, но не е терапия, допълващ медикамент е.

Неактивен Sassy

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Октомври 13, 2014, 10:23:15 »
Здравей,

Благодаря за линка за асцита, доста полезна информация беше.
Относно калкулатора, аз смятах на най-различни и не го изкарвам повече от 22. Може би трябва да помолим да го сметнат и на друго място.

Хубава седмица от мен :)

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007