Здравейте на всички. Нова съм във форума, но отдавна ви чета. За съжаление никой не се регистрира тук от хубаво. Имам нужда от съвет доколкото е възможно.
Става въпрос за баща ми, който е с алкохолна цироза, последен стадий. Напълно съм наясно, че положението е много сериозно, изчела съм каква ли не информация. Последните няколко месеца беше неколкократно в болница, но без подобрение. Има асцит, който лекарите не успяват да контролират. Постоянно източват течността, но тя отново се пълни. Съответно и албуминът му е много нисък. Хемоглобинът му е изключително нисък. Направи и бактериален перитонит. С хепаторенален синдром е. Енцефалопатията я овладяваме голе долу. Асат, алат и ггт са в норма. От около 2-3 месеца спря да употребява алкохол, но няма подобрение. Лекуващата лекарка ни посъветва да се интересуваме от трансплантация. Успяхме да се свържем с доктор Владов от ВМА, но по негово мнение е много рисковано, защото meld score му е много висок, 31. И сега сме в безизходица. Колебая се дали да не се консултираме и с УБ Лозенец. Или е по-добре да се откажем. Другото ми колебание е, ако все пак се решим на трансплантация, доколкото съм запозната периодът на изчакване докато се появи подходящ донор е доста дълъг. Може би, ако е приоритетен в листа на чакащите, но ... гаранция няма никаква. В семейството ми има млади членове, които сме готови да бъдем донори, ако сме съвместими. Но не зная дали е разумно да го подлагаме на този риск.
Ще съм благодарна, ако ми дадете някакво мнение или съвет.