Реално НЗОК заплаща и леглоден, не са само изследванията. Т.е. ако ние не лежим, болницата така или иначе ще губи пари. Освен това са ми обяснявали, че не може да ни проследяват амбулаторно, защото сред нас има и пациенти с цироза, които наистина имат нужда от по-сериозно внимание. Очевидно създаването на две отделни клинични пътеки, една за леки случаи, които да се проследяват амбулаторно, и втора за тежки случаи, е прекалено сложно.
Вижте, напълно съм съгласна с всички вас-хоспитализацията е източване на ЗК и тормоз над пациента. Въпросът е, че зад това стоят милиони левове и промени не се правят току-така. С хепатит С беше направо песен, не знам как ще успеем да се преборим дори и за минимална промяна. Ние от сдружението правим каквото можем, но трябва да знаете, че ефективно съм само аз и адвокат, който ме съветва, когато имам нужда от юридическа помощ. В крайна сметка нашите сили са ограничени. Но нещата подред-първо да мине срещата в НЗОК, за да изчистим практическите въпроси. Междувременно вие агитирайте всички ваши познати пациенти да се включват, защото така като гледам,десет човека нищо няма да можем да направим.