Здравей Митко,
Никой не може и няма как да ти даде еднозначен отговор на този въпрос. Ако си в България, единственото лекарство, за което можеш да чуеш, е Пегасис.
Чел съм и мисля, че в момента все още тече най-голямото изследване правено досега, което прави сравнение между двата интерферона. Може и да е завършило обаче, трябва да се поровиш в интернет. Но според мен още не са излезли резултатите, иначе щеше да се чуе.
Значи двете лекарства се основават на интерферон, но всъщност на молекулярно ниво са различни.
Ето един цитат от интервю на проф. Чернев, което е свързано с темата:
Бяхме на европейско ниво, а се връщаме една ера назад
...
- Искате да кажете, че лекарство, което не върши работа на специалистите, може да бъде одобрено за лечение?
- Може да бъде одобрено, разбира се. Ако обаче става дума дали аспиринът да бъде френски или американски, решението не е така фатално. Химическата формула на аспирина е проста и кой от двата ще изберем няма особено значение. Докато, когато става дума за молекулярно биологичен препарат какъвто е интерферонът, има огромно значение кой е производителят, как точно се произвежда и какви са неговите качества.
...
Това изказване е достатъчно показателно, компанията-производител единствено знае формулата по която се произвежда лекарството и всеки интерферон е различен. Относно това, че Пегинтрон е по-ефикасен при генотип 1, също няма доказтелство за това твърдение.
Изследването, което цитираш просто твърди, че пациентите, които се лекуват с Пегинтрон имат по-голям шанс вируса да не се засича още на 8-та седмица на лечението, за разлика от Пегасис, при който се постигало на 12-тата седмица.
Аз поне не бих могъл да ти дам съвет, но поне доколкото виждам дори и на запад, Пегасис е по-често използван. Дали това е свързано с лобиране или с повишена ефективност, ми е трудно да кажа - в крайна сметка това никой не може да го каже.
Фармацевтичните компании са вложили милиарди в разработките си и винаги, когато са замесени толкова пари, никой не може да е напълно наясно какво точно се случва.
Поздрави,
Радо