Автор Тема:  При недостиг на лекарства по време на лечение поради забавен протокол от НЗОК  (Прочетена 21160 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Тази информация се отнася за всеки пациент, който е на лечение, отпуснато от Здравната каса, и не може да се снабди с лекарства, поради забавяне на издаването на протокол за удължаване на лечението с още 24 седмици.

В тези случаи всеки пациент трябва да се обърне към лекуващия си лекар.

Фармацевтичните компании (Roche при лечение с Pegasys и Copegus, Schering-Plough при лечение с PegIntron и Rebetol) могат да доставят мостри на лекуващите лекари в дадената университетска болница.

Пациентът трябва да помоли лекуващия го лекар за такива мостри, и които лекарства пациента трябва да възстанови на лекувашия лекар в момента, в който вече има излишни лекарства. Напомням, че тези лекарства се взимат назаем и трябва да се върнат от пациента.

В случай, че лекуващия лекар няма налични такива лекарства (наричат се "мостри"), той трябва да се обърне към дадената фармацевтична компания, която може да му предостави такива лекарства, и които той да предостави на пациентите си, които се нуждаят от тях.

Това е начина, по който всеки може да се снабдява с лекарства, в случай на нужда!

Добавено на 11.02.2011: Всеки лекар-гастроентеролог, който работи в Университетска болница и има право да лекува пациенти с хроничен вирусен хепатит, по закон има право само на 2 опаковки от най-малката разфасовка на дадено лекарство на година. Т.е. този лекар може да получи само 2 мостри от дадено лекарство на година.
Например, в случай на лечение с лекарства на Рош, дадения лекар има право на 2 опаковки Пегасис от 135 мкг, и на 2 опаковки Копегус от по 168 хапчета на година. Тези мостри могат да бъдат поискани от Рош само от лекуващия лекар, след като обясни за какъв пациент и поради какви причини се налага да бъдат предоставени и използвани мостри.
Фармацевтичната компания има право да откаже да предостави тези мостри, в случай, че се касае за случай на пациент, при който забавянето е причинено по негова вина или по вина на лекаря. Целта на тези мостри е те да бъдат използвани основно в случай на по-голямо забавяне от страна на НЗОК на издаването на протоколите за продължаване на лечението на дадения пациент с още 6 месеца (при лечение от 48 седмици).

Важно е пациента стриктно да спазва изискванията на Здравната каса за периодичните изследвания и пълното окомплектоване на документите, които се подават за вторите 6 месеца от лечението. Важно е и самия лекуващ лекар да не забави подготвянето на документите за изпращане в НЗОК, така че да остане време документите да бъдат разгледани и одобрени в Здравната каса. Подробно описание на изискванията и цялостната процедура при кандидатстване за лечение и по време на лечение, може да бъде открита тук: Как да се лекувам? Системата за лечение на хронични вирусни хепатити в България.

Добавено на 25.10.2011: Ако имате проблеми с намирането на лекарства по гореописания начин, втория вариант е да се опитате да използвате форума, за да си намерите спешно нужните лекарства. За целта прегледайте темата Свободен интерферон и рибавирин в случай на недостиг по време на лечение, за актуални обяви от други потребители за свободни лекарства, които имат. Ако в тази тема не откриете информация за марката лекарства, от които се нуждаете, то друг вариант е да пуснете обява за това, че търсите лекарства. Практиката е обявата да се пуска в раздела "На лечение съм" или в "Общи теми".
« Последна редакция: Октомври 25, 2011, 09:27:31 от Радослав Русинов »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Темата е обновена с нова информация!
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Тъй като при нас така се развиха в началото нещата, че не оставихме никаква дупка, сега, за да не останем без лекарства протоколът, подаден на 21.04, ще трябва да излезе на 21.05. Естествено, много се съмнявам, че това ще се случи и въпросът ми е - действат ли така описаните механизми. Ако да, колко по-рано трябва да сигнализираме лекуващия лекар, че очакваме този проблем? И последно, приемам и други предложения за справяне с кризата, която очаквам около 20.05. Уточнявам, че ни е нужен само Пегасис 180, въпреки че в профила ми пише хапатит С.

Да ми се не види, аз за една година на толкова хора повторих за тази дупка, а самата аз се оставих на милостта на ЗК.

Дани

« Последна редакция: Април 21, 2010, 14:40:26 от tetibulka »
Hang in there.

Неактивен tedi

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
Дани,тъй като сте в Рилски,при нужда доц.Антонов веднага би реагирал,стига да е в клиниката и да има налични интерферони.Моят съвет е да му се обадите по-отраничко за да ви има в предвид,и ако е нужно да ви запази 1-2 инжекции.
Когато аз имах нужда,всичко стана в рамките на няколко часа,обадих се,разказах за проблема  с недостига,и ми каза да -''няма проблем,идвай ще ти дам колкото са ти нужни''

Успех

• Профил
    • My Home Page
Дани, най-добре звъннете на Антонов и го попитайте. Не вярвам специално както вие сте при него, да се налага да правите някакви предварителни заявки, защото той обикновено разполага с доста лекарства за такива случаи.

Поздрави,
Ради

Неактивен Мери_

• Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Искам да продължа тази тема с молба към всички, на които се налага поради някакви причини намаляване дозата на лекарствата по време на лечението.

Всеки, който е на намалени дози може да използва остатъка от интерферона, като го запазва в хладилника за следващата седмица. Нужно е само да си закупи иглички, които да постави на спринцовката при второто инжектиране на остатъка. Аз бях на намалени дози и последните месеци процедирах точно така по инструкции от лекуващия ме лекар.
Струва ми се неразумно да се изхвърли 90mcg Пегасис, при положение, че той може да се използва за следващото инжектиране.

Няма никакъв проблем след като сте използвали половината количество, да махнете използваната игла и да затворите остатъка отново за следващо боцкане.
Пиша това по повод публикацията на avgustina09 в нейната тема, където тя се притеснява да използва остатъка и е решила да го изхвърля.

Ивка /ivka27/  също е на намалени дози и си използва остатъка от инжекциите.

Същото се отнася и за Рибавирина! Пестете остатъка от лекарствата, защото те са достатъчно скъпи и винаги някой има нужда от Интерферон или Рибавирин.

Аз след като приключих поддържащото лечение по експерименталната програма и след като ми направят контролните изследвания след няколко месеца също може би ще имам нужда от Пегасис!
Ако някой успее да спести една или две инжекции може да ми пише на лични и да поддържаме връзка. Ако на мен не ми е нужно да продължавам лечението си, тогава ще можем да услужим на някой, на който са му нужни лекарства.

Благодаря на Ивка, която ми обеща, че ще пести всеки микрограм! :girl_in_love:

Поздрави,
Мери
« Последна редакция: Ноември 04, 2010, 11:58:32 от Мери_ »

• Профил
    • My Home Page
Темата е обновена с нова и важна информация!

Неактивен deadora

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 42
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
Здравейте,приятели!Обръщам се към бас за съвет и помощ!Получи се една бъркотия ,от която явно пострадалите ще сме ние!!!Прблема е в това,че на 1-ви МАРТ рзок изпрати документите на сина ми за одобрение на вторият протокол.ПРЕДИ 10 ДНИ ПОЛУЧИХМЕ ОГОВОР,ВРЪЩАТ ГО ПОНЕЖЕ ЛИПСВА АКТУАЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЩТИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА!В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ТАКОВА ИЗСЛЕДВАНЕ НЕ ЛИПСВА,ПРОСТО ТЕ НЕ СА ГО ВИДЯЛИ ,ЗАЩОТО СЪЩОТО БЕШЕ НА ЕДИН ЛИСТ С КРЪВНАТА КАРТИНА!иЗПРАТИХМЕ ОБРАТНО ДОКУМЕНТИТЕ ВЕЧЕ С ОЩЕ ЕДНО И НАЙ-АКТУАЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ,НО ПРОБЛЕМА Е ТОЗИ ,ЧЕ ДНЕС СИНЪТ МИ СИ ПОСАВЯ ПОЛЕДНАТА ИНЖЕКЦИЯ .....И ПОСЛЕ???ЛЕКУВАЩИЯТ ЛЕКАР РЕЧЕ И ОТСЕЧЕ,ЧЕ ТОВА КОЕТО МОЖЕ ТЯ ДА НАПРАВИ Е ДА ДАДЕ 1 ИНЖЕКЦИЯ И ТОЛКОВА!ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА ЧЕ ЗАРАДИ ГРЕШКИТЕ НА ХОРА,КОИТО ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТА,ЗА ДА СИ ГЛЕДАТ СЪВЕСНО РАБОТАТА ,ЩЕ ПОСТРАДАМЕ НИЕ?И НАЙ-ТРЕВОЖНОТО Е БЕЗДУШИЕТО НА ВСИЧКИ ОТ ,КОИТО ЗАВИСИ СЪДБАТА ТИ!!!нЕ ЗНАМ,КАКВО ДА ПРАВИМ,ЗАЩОТО ПО ИЗЧИСЛЕНИЯТА,КОИТО МИ НАПРАВИ СЛУЖИТЕЛКА НА РЗОК ОТГОВОР ОТ КОМИСИЯТА ЩЕ ПОЛУЧИМ КЪМ 17-18 МАЙ,А ДО ТОГАВА НАЛИ СЕ ДОСЕЩАТЕ,ЧЕ 1 ИНЖЕКЦИЯ ОБЕЩАНА ОТ ЛЕКАРКАТА НЕ НИ УСТРОЙВА ДО НИКЪДЕ ДА НЕ ГОВОРИМ,ЧЕ И ТАБЛЕТКИТЕ НЯМА ДА СТИГНАТ!ПРОПУСНАХ ДА НАПИША,ЧЕ ЛЕЧЕНИЕТО МУ Е С КОПЕГУС200МГ. И ПЕГАСИС180

Неактивен Rumi_

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
От кой град сте?
Аз мога да услужа с копегус цяла опаковка трайност -  август 2014г. /от първото ми лечение/
1 инжекция пегасис мога да взема от моя позната / в момента на лечение/

Неактивен deadora

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 42
    • Профил
Пропуснах да пиша,че сме от Варна.Руми,благодаря ти,утре ще говорим пак с лекарката и ако отговора е същия,ще се възползваме от предложението ти,защото ще е престъпление при два ПСР-а показали отрицателни резултати,да се прекъсне лечението и при положение,че бяхме осигурили дупка от два месеца!
« Последна редакция: Април 25, 2013, 18:41:38 от deadora »

Неактивен stasito

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 22
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
Аз мога да ти дам колкото ви трябва и Пегасис и Копегус.Пиши ми,ако решите.Но съм от Велико Търново,но може да е измисли.Поздрави!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007