Автор Тема:  Предложение за постоянна тема  (Прочетена 31578 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 54
    • Профил
    • Размисли на Сянката
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Предложение за постоянна тема
« -: Юли 22, 2008, 20:07:26 »
След като прочетох ей това http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=958.0 се замислих дали няма да е добра идея да се сложи постоянна тема "Как да разберем болни ли сме", както и кратко обяснение какви точно документи трябват за започване на лечение. Смятам, че би било добре посетителите да имат достъп до кратка но изчерпателна информация, която да им спести търсенето в архивите.
"Ако държиш всичко под контрол, значи не караш достатъчно бързо"
Стърлинг Моc

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 174
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Предложение за постоянна тема
« Отговор #1 -: Юли 23, 2008, 14:36:48 »
Намирам за много добро твоето предложение да бъде закована такава тема във форума. Примерно в раздел "Общи теми"?  :girl_wink:

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3113
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #2 -: Юли 23, 2008, 15:12:57 »
La Sombrа,Bibitka,

И преди се е дискутирало създаването на подобна тема,която би била в огромна помощ на всеки един новопостъпил член. Въпроса обаче е,че всред нас няма човек с достатъчно свободно време за това,защото не става дума просто да се напишат няколко точки с  по-две три думи, а да бъде една статия с обща информация за болестта,начин на заразяване,изследвания,документите за лечение,за биопсии,ПСР,странични ефекти,вероятни последствия и тн, към кой да се обърнем при нарушение от страна на НОИ и тн.Както сами виждате, няма да е достатъчно да се постне тема "Какви документи са ни необходими за кандидатсване", защото пак ще възникват въпроси,трябва да се опише по-подробно,а това към дадения момент май май не е възможно. Всички сме заети с работата,дома,а и някои от нас са на лечение което допълнително утежнява положението и за съжаление не винаги остава достатъчно време за форума. Мисля,че Ради имаше по-сериозни идеи в тази посока,но това че е създател на форума, не означава че трябва да седне и да ни напише темата :) и без това е достатъчно зает :). Мери и аз сме на лечение в момента, а Емо също е много зает. Може би трябва да погледнем на варианта тази статия да бъде сглобена от няколко души- един да напише часта за заболяването,друг за начините на изследване,трети за РЗОК и ЗНОК и тн. Така,ще бъде по-лесно, а и ще се ангажират повече хора. Аз бих участвала. Друг желаещ? :)
« Последна редакция: Юли 23, 2008, 15:19:23 от Силвана Лесидренска »

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #3 -: Юли 23, 2008, 15:15:54 »
И аз се присъединявам!Но това трабва да се утчни по видове хепатит ли да бъде или по друг принцип!
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #4 -: Юли 23, 2008, 15:24:58 »
Почти всичко, което трябва да се напише го има като информация във форума! Просто трябва да се систематизират нещата.

Бих помогнала с всичко, което мога!

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 1558
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 23, 2008, 16:01:10 »
Мери е най-подходящия човек за тази работа. :book_read:
Даже мисля, че вече се е захванала :chat:
Сигурна съм, че и Радо ще и помогне за хеп.С :doubleup:
А пък ние ще ги почерпим/те не пият :wink2: /

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
    • Профил
    • Размисли на Сянката
« Отговор #6 -: Юли 23, 2008, 16:38:33 »
Аз с удоволствие бих помогнал, но имам информация само за хепатит С. Иначе съм готов да тапиша статия с начините на заразяване, къде да се изследваме и какви документи трябват за лечение.
Стърлинг Моc

Неактивен Stefan

• Публикации: 175
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #7 -: Юли 23, 2008, 17:36:22 »
и аз ще помогна, само да се разберем кой, коя част ще пише. аз нищо незнам за портоколи и лекари, но съм запознат с почти всичко останало

Неактивен bibitka

• Немедицинско лице
  • Публикации: 174
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
« Отговор #8 -: Юли 23, 2008, 18:54:57 »
Да, наясно съм с големия труд, който трябва да се положи в такъв случай. Затова и предложението може да си остане само идея, защото би била трудна организацията.
 И аз страдам от липса на свободно време, но все пак ако се пристъпи към изпълнение на идеята, бих се включила с теоретични знания(но предимно в областта на хепатит В)   :book_read:    . Но тъй като не живея в Бг, някои понятия по хепатита на бълг.език не са ми толкова близки, както и много подробности ,свързани с изследвания и лечение в Бг.

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 385
    • Профил
« Отговор #9 -: Юли 23, 2008, 19:09:46 »
Добра идея. Бих помогнала с някоя от темите. Така че някой, който е по в час с компютрите да ни организира,защото аз съм много боса с английския и компютрите. Иначе с удоволствие се включвам .

Неактивен polina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
    • Профил
« Отговор #10 -: Юли 23, 2008, 19:15:36 »
Аз също бих помогнала с каквото мога, но как то каза Стефан трябва да се разберем кои какво ще пише

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
    • Профил
    • Размисли на Сянката
« Отговор #11 -: Юли 23, 2008, 19:54:17 »
Ами след като аз дадох идеята, аз ще почна с информацията за хепатит С. Виждам че Божичков и Емануил Денков са се постарали да дадат доста подробна информация както за В така и за С, затова аз ще се заема с другата тема -- къде да се изследваме, какво се прави за да се започне лечение и т.н. Сигурно ще ми отнеме 2-3 дена, защото сега ще почвам шофьорски курс (така и така като не мога да почна работа, поне да изкарам по-висока категория... един вид да съчетая полезното с приятното :) ). Щом свърша, ще пусна статията в този раздел, за да може всеки да допълни или промени нещата, които смята че трябва да бъдат поправени.
Стърлинг Моc

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
    • Профил
    • Размисли на Сянката
Кога да се изследвам?
Признак за евентуална зараза могат да бъдат лесна уморямост, промяна на цвета на кожата към жълтеникав (особено ако и бялото на очите е помътняло или пожълтяло), болка в дясното подребрие, спонтанна, или причинена от натоварване или притискане, завишени нива на чернодробните ензими.

АСАТ  – до 39 U/l за мъже и до 31 U/l за жени.
АЛАТ – до 41 U/l при мъжете и до 32 U/l за жените.

Можете да се изследвате и при съмнение, дори без да имате симптоми. Препоръчителни са редовни изследвания ако принадлежите към някоя от следните рискови групи:

1. Приемате венозни опиати
2. Хомосексуалист се, или практикувате анален секс без предпазни средства
3. Склонни сте към промискуитет (честа смяна на партьорите)
3. Били сте подложени на кръвопреливане или подобна медицинска манипулация. Това е особено валидно ако манипулацията е била извършена по спешност
4. Работите с кръвни продукти (болница, лаборатория и т.н.) или е имало инцидентен контакт с чужда кръв (например случайно убождане от употребявана игла).
5. Майка ви има открит хепатит С без да е ясно кога е станало заразяването

Къде да се изследвам?
Всяка лаборатория предлага изследване за хепатит С. Цената е между 20 и 30 лева. Някои специализирани заведения, като Центъра по наркомании в София, предлагат безплатни изследвания. Също така има различни временни програми, предлагащи такива. Проверете и в районното ХЕИ

Анонимно ли е?
С една дума – да. В обикновените лаборатории ви питат за името само за да знаят кои резултати на кого са. Резултатите се връчват само на пациента и в никакъв случай не стават достояние на трети лица без вашето съгласие. Ако се притеснявате, можете спокойно да дадете измислено име. Никой няма да ви иска документ за самоличност. Ако се окаже, че тестът ви е положителен, това не се записва никъде. Не очаквайте да ви затворят в изолатор на секундата. Хиляди хора живеят с болестта без това да променя начина им на живот.

Помощ! Заразен съм!
Успокойте се. Хепатит С не е болест, изискваща незабавно лечение. Повечето болни живеят 10 – 20 години преди да се появят симптоми. Имайте предвид, че може да имате фалшив положителен резултат, ако сте бил изложен на инфекция, но тялото ви се е преборило с нея навреме. Повторете теста в друга лаборатория. Също така е възможно да имате фалшив отрицателен резултат, ако заразяването е било твърде скоро. Ако симптомите ви продължават, консултирайте се с личния си лекар.

И вторият тест е положителен! Сега какво?
Обърнете се към личния си лекар с молба за направление към гастроентеролог. Осведомете се за добър специалист във вашия град. Препоръчително е лекарят, започнал лечението, да го завърши, затова изборът на добър такъв е важен. Гастроентерологът ще назначи поредица изследвания за да установи състоянието ви и да препоръча поддържащо лечение докато започне терапията.

Не се тревожете, не представлявате опасност за околните при ежедневния си живот. Също така вероятност да заразите сексуалния си партньор съществува, но минимална. Заразяването става при директен контакт със заразената кръв и по никакъв друг начин.

Лекува ли се?
Да. Лечението е трудно и продължително, но вероятността за успешен изход е голяма. Класическото лечение на хепатит С е комбинация от интерферонови инжекции, поставяни подкожно ежеседмично и рибавирин, който се приема ежедневно под формата на таблетки.

Какви документи трябват?
Гастроентерологът ви трябва да знае и да ви съдейства за тяхното набавяне. Накратко, необходимите изследвания са следните:

1. Биохимия и ПКК (пълна кръвна картина)
2. PCR RNA тест, целящ да установи количеството на вируса и неговия генотип
3. Чернодробна биопсия
4. Изследване на TSH (тироидо стимулиращ хормон). Прави се във всяка лаборатория срещу 15 – 20 лв

Ако нямате рецептурна книжка, купете си такава, дайте я на личния си лекар за подпис и я занесете в РЗОК за заверка. Там се подават и документите. Такси няма.

Биопсията звучи страшно...

Наистина звучи като изтънчен начин за мъчение. В действителност не е. Прави се с местна упойка и без разрези. Вкарването на упойката е по-неприятно от самата биопсия. Тя представлява взимане на тъкан от самия черен дроб посредством дълга игла, вкарвана между последното и предпоследното ребро. Това е рутинна операция и не е вероятно да доведе до усложнения. Обикновено след биопсията ще останете 24 часа под наблюдение в болницата. Биопсия се прави за да се установи степента на увреждане на дроба и количеството на вируса в него (то не е пропорционално на това в кръвта)

Подадох документите. А сега?
Чакайте. Първата стъпка е включването в т. нар. „листа на чакащите”. Това обикновено става бързо. Включването ви означава, че сте одобрен за лечение. Тогава трябва да изчакате още време, докато се намерят средства за предписаните ви лекарства. Времето за чакане варира в много широки граници. Щом получите писмо че са ви отпуснали лекарствата, трябва да отидете да си вземете протоколите. Направете две фотокопия на всеки от тях. Всъщност, направете три за по-сигурно. С оригиналите, единия комплект копия и рецептурната книжка отидете при личния си лекар за да ви впише лекарствата. Копието остава при него. С вече попълнената рецептурна книжка, оригиналните протоколи и втория комплект копия отидете в съответната аптека, предлагаща лекарствата. Те са скъпи, никой не ги купува свободно, и само определени големи аптеки разполагат с тях. Може да се наложи да се обадите предварително в аптеката за да ви бъдат доставени. При повторно взимане на лекарствата от същата аптека не е необходимо копие от протоколите.

Какво да правя по време на лечението?
Преди първата инжекция, на втората, четвъртата седмица, и след това всеки месец трябва да си правите ПКК и изследване на чернодробни ензими и кръвна захар. На третия месец ще ви бъде назначен още един PCR тест за контролиране на напредъка на лечението. На шестия месец, след повторна биопсия, се решава дали лечението да продължи или да бъде спряно. Информирайте гастроентеролога си за страничните ефекти и го посещавайте ежемесечно за контролни прегледи.
« Последна редакция: Юли 23, 2008, 23:50:23 от LaSombra »
Стърлинг Моc

Неактивен sneji

• Немедицинско лице
  • Публикации: 312
    • Профил
« Отговор #13 -: Юли 24, 2008, 08:46:30 »
Привет.Искам само нещо да попитам сигурен ли си ,че на шестият месец има повторна биопсия.Питам те защото мисля,че не е така,аз доколкото зная биопсия се прави за период не по малко от две години от последната манипулация,ако греша моля поправи ме.Всичко добро от мен и  :bye:

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
    • Профил
    • Размисли на Сянката
« Отговор #14 -: Юли 24, 2008, 09:18:07 »
Така ми каза гастроентероложката ми, а така и пише в препоръките към искането за лечение.
Стърлинг Моc

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
« Отговор #15 -: Юли 24, 2008, 09:21:42 »
Може би в Токуда е така.Аз съм в Александровска и ми казаха за ПСР на третия месец за биопсия не са ми казвали нещо.

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Публикации: 389
    • Профил
« Отговор #16 -: Юли 24, 2008, 12:12:46 »
Аз също съм в Александровска и биопсия не се прави на 6 месец(за пръв път чувам такова нещо :shocked1:),а само ПСР на 3 месец (мисля че и на 6-тия също).
LaSombra инъче много ми харесва как си систематизирал и сбил цялата информация-накратко и полезно  :clap2:
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
    • Профил
Кога здравната каса поема писиара
« Отговор #17 -: Юли 24, 2008, 13:11:31 »
Кога здравната каса поема писиара?
При мен само след третия месец от лечението. Имам ли право в края на лечението на безплатен ПСР?

Неактивен LaSombra

• Немедицинско лице
    • Профил
    • Размисли на Сянката
« Отговор #18 -: Юли 24, 2008, 13:14:38 »
В крайна сметка писал съм според моята информация. Затова съм сложил статията тук, за да може всеки да обърне внимание на евентуални грешки и да я допълни :)
Стърлинг Моc

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 1558
    • Профил
« Отговор #19 -: Юли 24, 2008, 16:16:10 »
Ели, спомняш ли си какво ми каза професора когато ходихме в София:
 Че след като приключа с лечението ще остана 2-3 дни в болницата.Така изледванията, които ще ми пуснат, вкл. и ПСР ще са безплатни.

Неактивен Silvi

• Немедицинско лице
  • Публикации: 275
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #20 -: Юли 24, 2008, 19:28:14 »
 ПСР след приключило лечение е безплатен.

Неактивен ehristova

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #21 -: Юли 24, 2008, 19:32:24 »
Ванче , помня. Но той ни ти прави писиар след третия месец. Така че може би затова сега ще ти го направи

Неактивен Maryana

• Немедицинско лице
  • Публикации: 303
  • Не спирам да се надявам!
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #22 -: Юли 24, 2008, 20:40:24 »
Браво Ла Сомбра, харесва ми , че си се потрудил да качиш информация на достъпен език, харесва ми! Поздрави! :congrats:

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #23 -: Юли 28, 2008, 10:14:16 »
Здравейте, идеята е много хубава и се надявам че с обща помощ ще се осъществи!
И аз ще мога да се включа с помощ по отношение на хепатит C, но ще мога да направя нещо по въпроса едва след 18-ти август.
В последно време не успявам да публикувам нови статии във форума и да превеждам новини, за което съжалявам!
Надявам се, че ще успея да наваксам в скоро време.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007