Автор Тема:  Моят опит с лечението на хепатит C  (Прочетена 45914 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моят опит с лечението на хепатит C
« Отговор #30 -: Май 23, 2007, 11:55:30 »
Ясно.
Намерих нещо в интернет за лечението.Ако ви интересува:
5. Кои болни подлежат на антивирусно лечение?
Пациенти, които са с доказана виремия (наличие HBV ДНК или HCV РНК в серума), независимо от използвания метод за изследване. При тяхното ежемесечно клинично и биохмично проследяване за най-малко 6 месеца, е неоходимо да се установят поне 2 стойности на АЛАТ > 1,5 пъти над горната референтна граница. Хистологичното изследване трябва да показва белези на фиброза, оценена описателно или чрез индекси ( Knodell/ Ischak, METAVIR SCORE). При липса на фиброза, но при наличие на биохимични и хистологични данни за активност се приема, че болните също са подходящи за антивирусно лечение, ако са проследени 6 месеца.
Лечение не се започва при аминотрансферази в референтни граници независимо от хистологичната находка. В тези случаи болните се проследяват биохимично на всеки 3-6 месеца.
В случайте на компенсирана чернодробна цироза антивирусното лечение се провежда при наличие на ензимна активност и виремия.
На антивирусно лечение подлежат и болните, неотговорели на предхождащо антивирусно лечение или са с рецидив на болестта при последвалото проследяване от поне 6 месеца. Индикацийте за лечение при тези болни са същите, както при нелекуваните болни – биохимична и хистологична (доказана с повторна биопсия) активност, виремия.
Основни индикации за лечение на пациенти с хронична НСV инфекция

Анти НСV   HСV РНК   ALT   Терапевтична стратегия      
+   +   Нормален   Проследяване на пациентите и започване на лечение при повишаване на AЛАT.      
+   +   Повишен     Лечение с PEG IFN-a и Ribavirin или с IFN-a и Ribavirin.       
+   -   Нормален   Не се налага лечение.      
+   -   Повишен                Търси се друга причина за повишения АЛАТ.      
+   +   Цироза с биохимична активност   Компенсирана: Лечение с PEG IFN-a и Ribavirin; IFN-a и Ribavirin, IFN-a, самостоятелно или в съчетание с Ribavirin. Необходим е чест контрол с повишено внимание.
Декомпенсирана: симптоматично лечение.      
+   +   Цироза без биохимична активност   Наблюдение, симптоматично лечение.   

Само дето някой работи не знам какво означават: биохимични и хистологични данни за активност  ???
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #31 -: Май 23, 2007, 13:58:24 »
Това и нашата гастроентероложка го каза, че щом съм с нормални АСАТ и АЛАТ няма да ми отпуснат лечение, както на мен така и на съпруга ми. Оказа се, че не е така. Съпруга ми е с нормални стойности на АЛАТ и АСАТ и както вече писах, чака лечение. Лечение се отказва само за Хепатит Б, ако стойностите са в норма, Хепатит С се лекува. Това казаха лекарите от ВМА. Специално ги питах щом са ни в норма тези ензими дали ще ни отпуснат лечение, казаха че ДА това няма значение. И въпреки ензимите в норма, и двамата сме с фиброза 1 /от 0 до 4/ на черния дроб и активност на вируса в черния дроб при мен 2, а при него 1 /пак стойностите са от 0 до4 / тези стойности се определят от биопсията и показват, че вируса е активен в черния дроб и "работи" вътре. Няма как да ти кажат тези неща от прегледа с ехограф или изследванията на 3 месеца на АСАТ и АЛАТ. :-\

Не искам да те стресирам и плаша разбира се! :) Болестта се развива бавно, затова и има време за лечение изследвания и др. подобни. Ти се предполага, че я имаш от скоро не се стряскай. Просто се разтърси и направи това което зависи от теб, за да се оттървеш от тази гадост!

Поздрави!

Неактивен Jina

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 389
    • Профил
« Отговор #32 -: Май 23, 2007, 16:18:26 »
Виж какво изкара Радо от интернет "Пациентите с "нормални" чернодробни ензими вече може да бъдат лекувани с Pegasys" в НОВ ЧЛЕН,"ЗДРАВЕЙТЕ!",Jina (там е цялата или по важното от статията).
Сега ходих при "лекуващата" ми лекарка и като й казах това тя ми отговори че ще ме прати в София за биопсия  :) и вика "Да,то има лечение.." Е добре че ми каза ... Аз съм потресена от това отношение!
Р.Р.Другата или по следващата седмица за София  ;D
Давай на всеки твой ден шанса да бъде най-добрият в живота ти!

Неактивен irka

• усмихната
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
« Отговор #33 -: Май 23, 2007, 19:08:54 »
Виж какво изкара Радо от интернет "Пациентите с "нормални" чернодробни ензими вече може да бъдат лекувани с Pegasys"

Това го знам! :) Както съм написала по-горе на съпруга ми чернодробните ензими са в норма, но той ще бъде подложен на лечение с интерферон, само чакаме писмото от Задравната каса да каже от кога го почва! ::)

Поздравления на теб още веднъж! Преборила си се на първа инстанция успешно!  ;D Дано всичко и занапред върви добре! :)

Неактивен Stefan

• Степен на активност - Студент
  • Публикации: 175
    • Профил
« Отговор #34 -: Май 24, 2007, 03:25:37 »
Zdrasti,

az i priatelkata mi sashto sme s normalni AST i ALT i imame virusa ot kum 8 godini. v momenta i dvamata sme na lechenie. v balgaria predi vreme ne otpuskaha lekarstva ako si s normalni pokazateli, ne zaradi drugo a zaradi tova che e mngoo skupo lechenieto, poradi tazi prichina i triabvashe da minat 8g dokato zapochna lechenie, inache znam ot 2000g che sum bolen. veche razbrah 4e tova se e promenilo taka che tova za AST i ALT i chernodrobnite pokazateli go zabravi, otdavna e mit. Az si pravih biopsia i moia stadii beshe ot 0 do 1 t.e. mnogo malko uvrejdane na chernia drob no vse pak ima niakakvo, koeto znachi che vapreki normalnite mi AST i ALT bolestta si se raviva v men - bavno no slavno...

Gledaneto na ehograf nemoje da pokaje pochnti nishto sas sigurnost. Dori i rezultatite da sa ti idealni ot biopsiata, tova ne znachi che ne si bolna i che virusa ne e activen. prosto pri povecheto hora neshtata stavat iavni chak sled godini - 5-10-15g moje i poveche, razlichno e pri vseki, no zasega biopsiata e edinstvenia nachin da se razbere sas sigurnost dali ima niakakvi uvrejdania.

Неактивен zizi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 68
    • Профил
« Отговор #35 -: Май 24, 2007, 21:30:09 »
   Здрасти Jina,
биопсията се поема от здравната каса и е напълно безплатна плащаш единственно престоя в болницата.Аз лично не съм плащала нищо друго освен качествения тест който струваше 150лв.
И още веднъж ти казвам че всеки хепС положителенима право на лечение и това че ти нямаш увеличение на черния дроб не е никакво основание да ти отказват лечение,аз също не съм имала никога но се лекувам.Много е важен избора на болница и лекар а също и да си информиран за да нямат възможност лекарите да ти отказват.Аз колкото пъти съм ходила на лекар сама с моята неинформираност ,толкова пъти са ми отказвали лечение, накрая ми писна и отидох при същия този лекар който ми отказваше но този път с (адвокат) братовчедка ми която е лекар и на всичкото отгоре и негова бивша стажантка.Е този път нямаше как да откаже и да ми каже че нищо ми няма.Давам ти този пример ,за да ти кажа как стоят нещата когато става въпрос за отпускане на едно толкова скъпо лечение.Затова е и толкова важно да покажеш че си информирана.

Поздрави :)

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007