Здрасти, няма как да не се включа и аз в дискусията

При мен нещата станаха по-подобен начин
Отначало като разбрах за болестта мина много време преди да започна да се притеснявам. Още повече че лекарката, която ми откри хепатита не спираше да ме успокоява и да ми казва, че няма нужда да се бърза и няма страшно. Тогавашната ми приятелка обаче имаше роднина, който има хепатит и започна да ме кара да направя нещо и да започна лечение колкото мога по-бързо.
Тогава започнах да чета повече и колкото повече четях, толкова повече започвах да се притеснявам, още повече че вече имах болестта от 15-16 години. Започнах да се вглеждам все повече в себе си и да търся симптоми и започвах да се превърщам в хипохондрик. След още няколко месеца вече започнах активно да се опитвам да направя нещо реално в тази посока и тогава се сблъсках с 2-3 лекари, които не спираха да цитират тази конвенция и че няма да ме лекуват. Най-фрапиращото изказване беше на един лекар, който имаше доста опит с лечение на хроничен хепатит още преди 1990 година. Той ми каза "ще можеш да се лекуваш едва, когато вече не можеш да ходиш на работа и не можеш да правиш секс". Не искам да коментирам тази реплика, тя е достатъчно показателна.
Знаех и кога най-вероятно беше станало заразяването ми, при едно кръвопреливане при един инцидент, който претърпях през 1989 или 1990 година, не си спомням точно годината. Мислех си за човека, който е дарил кръв, но не мисля че той е виновен, не мога да обвинявам и болницата, просто тогава такива са били времената. Трябваше да приема фактите и да видя какво мога да направя за да се излекувам.
Все още бях решил да не казвам на на никой от близките ми, казах на някои от приятелите си. След това казах и на тогавашните ми шефове, които проявиха изключително разбиране, за което наистина съм и много благодарен. Тогава фактически знаеха само трима човека от екипа, в който работех. Никога не съм говорил прекалено много по темата и гледах да не казвам на всеки.
В момента, в който започнах лечението казах и на баща ми, но реших да спестя това на майка ми и сестра ми, които в този момент бяха в чужбина. Пак с единствената цел да ги предпазя и да не се тревожат прекалено много. Сега в момента и двете вече знаят, а аз мога да кажа че по-скоро сгреших когато реших да пазя в тайна всичко, което ставаше с мен. В момента, в който реших да им кажа разбрах че съм сгрешил и съжалявам че реших да подходя точно по този начин в този момент. Никоя от тях не се почувства добре, когато разбра че съм лъгал толкова време когато са ме питали дали съм добре и дали всичко е наред. Но се поучих от това.
Когато започнах лечението казах за проблема си и затова че започвам едногодишно лечение на приятелите си и всички мога да кажа проявиха разбиране и ме подкрепяха през цялото време. Благодаря им много!
3 месеца след началото на лечението реших да сменя работата си и тогава не знам защо, репих да спестя това че съм на лечение от хепатит C на работодателите си. Не знам защо, това може би беше също грешно решение в този момент. Започнах работа на новото място и така и не казах на никой какво става с мен, а във вторниците (деня след инжекцията) се опитвах да бъда напълно работоспособен и да не ми личи по никакъв начин външно това, което става с мен. Все още никой в работата не знае, но в близките седмици съм решил да кажа поне на няколко колеги и на шефа ми. Искам просто да мине последното изследване и да съм наясно със състоянието си, и тогава ще се чувствам свободен да говоря. Тогава най-после доста колеги ще разберат защо упорито отказвам да пия какъвто и да е алкохол на всички сбирки и партита във фирмата

Нямам притеснения да кажа на колегите си, но пак бих подбрал на кого да кажа, определено не мисля че трябва човек да парадира с това нещо и да говори само пред хора, които могат да проявят разбиране и пред които може да сподели без притеснява за реакцията им.
Аз лично нямам притеснения за реакцията на хората, гледам да избягвам думи като вирус в повечето случаи и обяснявам че заразяването става само по кръвен път. Мога да кажа, че не съм забелязал промени в поведението на приятелите ми към самия мен.
На предишния си зъболекар му казах, че имам хепатит C и той също прие спокойно новината и ми направи процедурата без да се притеснява. Но съм имал случай, когато при едно взимане на кръв казах на сестрата, че имам хепатит C, тя така се притесни че взе някакви ръкавици и предприе супер сериозни мерки за безопасност, от което наистина ми стана много неприятно.
Как се научих да живея с мисълта за болестта, мисля че пак е индивидуално но аз смятам че човек по никакъв начин не трябва да подчинява мисълта си на това, че има такъв проблем. Мисля, че трябва да го приема спокойно, да се опитва да направи всичко, което може да за да се излекува, да спазва всички препоръки, но в същото време по никакъв начин да не подчинява живота си на болестта. Именно заради това по време на лечението аз продължих да живея по начина, по който живеех и преди. Излизах, срещах се с приятели, ходех на работа и в същото време провеждах лечението и се стараех да спазвам всички препоръки. Костваше ми много усилия, но за мен поне това беше по-правилния подход. Наистина не е лесно да не мислиш за това, че се лекуваш, когато трябва по два пъти на ден да гълташ хапчета и да си биеш инжекции всяка седмица и когато настъпват толкова промени с тялото ти.
Но определено смятам за грешно за това да говориш за проблема си, когато си с приятели или да се оплакваш. Аз не го правя и говоря само, когато някой се поинтересува и ме попита как съм и какво става с лечението. Не мисля, че е правилно човек да променя поведението си спрямо другите и когато той не го прави, останалите също няма да го правят.
Не знам дали хората, които посещават този форум ще станат повече, както казваш, Ирка. Много малко хора които имат хепатит се опитват да търсят информация в интернет и да се интересуват от болестта. Повечето наистина се затварят в себе си, други не ползват интернет, доста пък не са готови да споделят и да говорят по темата. Други пък няма как да научат за форума и да започнат да го посещават. Знам колко много хора имат хепатит, но впечатленията ми са че те не могат да бъдат открити в интернет пространството. Все пак, аз се надявам още хора да открият форума и да решат, че той може да им помогне по някакъв начин

Поздрави,
Радо