Автор Тема:  Права на хронично болните  (Прочетена 8598 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lora

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 101
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Права на хронично болните
« -: Февруари 12, 2009, 09:42:16 »
здравеите!интересува ме имат ли някакви привилегии болните от хроничен хепатит?не че е особенно важно,но заплащат ли потребителска такса при личния лекар?аз винаги си я плащам,но последния път се подразних,когато личната ми лекарка си сложи наи-демонстративно стотинките в джоба,а не в чашката както друг път.и без друго наи-важните изследвания касата не ги поема,не ми дават направления всеки месец,а и стотинките да ми взимат!!! :angry3:
« Последна редакция: Февруари 12, 2009, 10:28:58 от Радослав Русинов »
Хепатитчо :)

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Права на хронично болните
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2009, 10:32:02 »
Не съм чувал за такива привилегии и не виждам защо хората с хроничен хепатит трябва да не плащат потребителска такса. Не виждам каква може да е причината, това че те са болни ли. Ами то всеки, който ходи при личния лекар е болен от нещо, значи ли че не трябва да плаща потребителска такса.
Хората с хроничен хепатит трябва да имат право на лечение, това е много по-важно от това дали плащат потребителска такса. Надявам се някой ден това да се промени и всички да получават веднага лечение, без да се налага да чакат.

Поздрави,
Радо

Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Мери_

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
« Отговор #2 -: Февруари 12, 2009, 12:32:04 »
Здравей, Лора!

Ето тук сме обсъждали въпроса за ТЕЛК при хроничен хепатит и цироза - http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1438.0
Можеш да се възползваш от ТЕЛК-а и да ползваш някакви привилегии. Още повече, ако имаш поставена диагноза хроничен активен б вирусен хепатит с преход в компенсирана чернодробна цироза - може би ще ти дадат висок процент нетрудоспособност!

Поздрави,
Мери

Неактивен rumi

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 75
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #3 -: Февруари 12, 2009, 13:11:09 »
Тук намерих нещо за телк,ако все пак тия проценти важат то си мисля че за всеки от нас независимо в каква степен е увреждането имаме право на телк.

1. Хроничен персистиращ хепатит: 0 - 10 % 2. Хроничен активен хепатит: 2.1. слаба степен на активност: 20 - 30 % 2.2. средна степен на активност: 40 - 60 % 2.3. тежка степен на активност: 70 - 100 % 3. Хемохроматоза и Болест на Уилсън без оформена чернодробна цироза и без промяна в общото състояние: 20 - 50 % Забележка. При болестта на Уилсън с неповлияваща се от лечение неврологична симптоматика инвалидизирането може да достигне 100 % съобразно функционалния дефицит, описан в част седма - Нервни болести. 4. Чернодробна цироза: 4.1. I - II стадий по Чайлд: 50 - 70 % 4.2. III стадий по Чайлд: 71 - 100 % 5. Възпалителни чернодробни заболявания (абсцеси и др.) със или без холостаза, подлежащи на медикаментозно и/или оперативно лечение: 30 - 50 % 6. Чернодробна стеатоза и токсично чернодробно увреждане без мезенхимна реакция: 0 - 10 % 7. Състояние след трансплантация на черния дроб, идентично с оценката в раздел ХХ, т. 6. http://www.econ.bg/law86422/enactments/article120826.html

Най-хубавият ден - днешния-28 СЕПТЕМВРИ 2010.
В живота има неща за които си струва да се бориш до край!

Неактивен Ani

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 9
    • Профил
« Отговор #4 -: Ноември 02, 2010, 18:25:58 »
Здравете,
искам да разбера защо досега имах 71% ТЕЛК, а при следващото ми явяване със хроничен вирусен хепатит В с висока степен на активност 4, 700 000 копия и подлежаща на лечение с нуклеозид + хипертония ми намалиха на 51%. Моля изяснете ми какъв трябва да бъде процента и на какво се дължи намаляването.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3200
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #5 -: Ноември 02, 2010, 18:33:20 »
От 31 март тази година влязоха в сила новите изисквания според които процентите за хроничен хепатит се намаляват до максимум 40 ( ако няма цироза). Предполагам останалите 11% са дадени заради хипертонията. За съжаление в момента не мога да намеря новата наредба на ТЕЛК където са оказани тези промени.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
« Отговор #6 -: Ноември 02, 2010, 19:08:57 »
Ани, в тази тема също можеш да намериш допълнителна информация: Как болен от хроничен хепатит може да се пенсионира по болест от ТЕЛК. За съжаление и аз не намерих във форума цитирана конкретната наредба.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007