Автор Тема:  Как болен от хроничен хепатит може да се пенсионира по болест от ТЕЛК  (Прочетена 161275 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен danihaleva

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 438
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
Искате ле да подредим стъпка по стъпка пенсионирането :laugh: :laugh: по болест.Само да споделя,че за едно УП-2 може да се наложи чакане от 5м и понеже няма откъде да знаем точния регламент ме изкараха тъпанарка за това че незнам техният (НОИ) правилник.Това се случи вчера.И тъй като има такива ,на които тепърва им предстои ще е добре да са информирани предварително.
« Последна редакция: Юни 06, 2009, 15:04:06 от Радослав Русинов »
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tetibulka

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Аз искам.
Ние сме много в началото (има дата за ТЕЛК) и изобщо не ми е ясно какво и как оттук нататък...

Дани
Hang in there.

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Как става това с ТЕЛК?
Извинете за тъпия въпрос, но въобще не съм наясно кой и как трябва да ми подготви документите.
И изобщо хората с хроничен хепатит имат ли право да са трудоустроят? :ashamed2:
Отдавна си си задвам тези въпроси обаче лечението ми беше по- важно и нямах нито време нито сили за бирокрация.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Тошко от Хепасист ми сподели преди 2 седмици, че подготвя един документ в това отношение, тъй като има практически опит по отношение на хепатит Б. Сега се опитва да разбере каква е процедурата за хепатит C и каза, че ще сподели с всички цялата информация, която има, стъпка по стъпка.  :smile:

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен danihaleva

• Профил
Ще споделя нашият опит.
Дори да ви предстои минаване на ТЕЛК нищо не ви пречи да съберете необходимите документи предварително.Това са УП формите,които се попълват от Личен състав в местоработата до датата на инвалидизация,тоест ТЕЛК, и от предишни местоработи   или ако предприятието вече не съществува от архивохранилище.Не забравяйте,че за всичко има срокове.Ние чакахме 5 месеца за такова УП-15 от с.Невестино.Ако до 6м.от ТЕЛК не сте подали заявление(УП-1) ще загубите обещетението 6м назад.На въпрос към служителка дали имат срок който да ги задължава да издават документите ми каза че незнае за такъв и аз естествено трябваше да се разровя и да видя че имат Инструкция №5 която ако съм разбрала правилно им налага срокове.
http://www.noi.bg/(Архивно стопанство)
Така,че за да не ви оприличат на бавноразвиващи се в НОИ след като си вземете решението от ТЕЛК(ксерокопие) веднага  подайте заявление(УП-1) за трудоустрояването като документи могат и да се допълват,защото понякога издаването на някой образец може да се позабави ако не сте нахални и да пропуснете срока.Трябва да имате и УП-3 ,ако след ТЕЛК продължавате да работите.За мъжете е необходима и военна книжка ,ако са били в казарма.В УП-1 се вписва банкова сметка естествено с документ от банката,в която искате да получавате обезщетението или по местоживеене.АЗ съм си свалила всички УП-та биха ви спестили време,защото към тях има и указания,но там където работите Личен състав са най-запознати.

1.УП-1-Заявление

2.УП-2 или УП-15-Документи за брутно трудово възнаграждение 3 последователни години от последните 15 години преди 1 януари 1997г. по избор на пенсионера.
-Документи за брутното трудово възнаграждение или доход от 1 януари 1997г. до дататана инвалидизиране илидата на прекратяване на трудовия договор

3.УП-3 до датата на инвалидизиране-при пенсия за инвалидност,ако лицето продължава да работи.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Меги,
Аз изобщо не съм сигурна за хората с хепатити по принцип. Но понеже една част от тях (особено тези,на които хепатитът кротко е гостувал десет-двадесет години) са с цироза, а цирозата дава такова право, го водим този разговор.

Дани,
а как се определя размерът на пенсията? Вие, примерно, какво очаквате, ако не е тайна?

Дани
Hang in there.

Неактивен danihaleva

• Профил
На сайта на НОИ има изчисляване на пенсиите,но лично аз не съм го разглеждала,но скоро сигурно и това ще направя.Онова,което знам е че ако процента от ТЕЛК  е например 72% ,пенсията е 72% от минималната работна заплата за страната.И аз разбрах като Радо от Тошко,че за хроничен хепатит Б има ТЕЛК,може би е определяща давността на лечението.И ако представите решението в местоработата ви се ползвате от намаление на ДОД.Ако не данъчна декларация другата година за да се преизчислят доходите.

Преди време ми се наложи да изчета Кодекса на труда,за да си ползвам правата,защото на никой не му пука за моите права,но ме задължават да членувам в разни синдикални организации от които файда няма.Сега ще трябва да се образовам в областта на пенсионното осигуряване .Добре че съм от поколението,което обичаше да чете.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен Ялдъз

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 13
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит B
Аз се пенсионирах по болест,но за хроничният хепатит ми дадоха 30% което се равнява на 6 точки.Основното ми заболяване е бъбречен карсином за,което ми дадоха 90% общо 96% инвалидност.За всяка болест си имат изчисления.Ако Ви дадът под 50% нямате право на пенсия.При изчислението,ако имате под 5 год трудов стаж Ви дават минималната пенсия спрямо процента,а ако имате над 5 години трудов стаж се изчислява процентът спрямо заплатите Ви.Фактически полочавате двойна пенсия.

Поздрави Ялдъз

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
Аз наскро правих едно УП 2 на един наш работник, който се яви на ТЕЛК, но за друго заболяване. От пенсионното искаха да се пише до датата на ТЕЛК независимо, че прдължаваше да работи при нас.

Неактивен danihaleva

• Профил
http://www.horizonti.bg/node/60
http://sgr.hit.bg/fff.html
http://www.mlsp.government.bg/bg/public/disable_brochure.htm

Тук можете да намерите информация за правата след ТЕЛК.Ако аз съм пропуснала нещо да споделя май ще е по-лесно ако си задаваме конкретни въпроси.Относно видовете документи -изпратих на модераторите и се надявам да ги качат.
Анита трябваше ли да оформяш и УП-3 на вашия работник?
Всъшност като се замисля Петър ще получава 72% от минималната заплата,защото на толкова ги осигуряват.Ето това е нашата държава.
« Последна редакция: Юни 06, 2009, 11:11:39 от danihaleva »
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Здравейте,
Публикувам линкове към документите, които ми изпратиха Дани и Ванчето.
Това са документите, изпратени от Дани:
- ИНСТРУКЦИЯ № 5 от 30.06.2005 г. ЗА ПРИЕМАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РАЗПЛАЩАТЕЛНИТЕ ВЕДОМОСТИ НА ПРЕКРАТЕНИ ОСИГУРИТЕЛИ БЕЗ ПРАВОПРИЕМНИК
- ПРОГРАМА ЗА ИЗБОР НА НАЙ-ДОБЪР 36-МЕСЕЧЕН ПЕРИОД ПРЕДИ 01.01.1997 г. ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ
- ПРОИЗВОДСТВЕНА ХАРАКТЕРИСТИКА
- НОМЕНКЛАТУРА НА ФОРМУЛЯРИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ - за осъществяване дейността му по държавното обществено осигуряване - Извлечение – пенсии
- НОМЕНКЛАТУРА НА ФОРМУЛЯРИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ - за осъществяване дейността му по държавното обществено осигуряване - Извлечение – примерни образци
- ЗАЯВЛЕНИЕ за отпускане на пенсия - образец УП-1
- Удостоверение за доход от работодател - образец УП-2
- Удостоверение за служител от работодател - образец УП-3
- ДОХОД, ОТ КОЙТО Е ИЗЧИСЛЕНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ЗА ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ ИЛИ БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ - КОДЕКС НА ТРУДА от 1951 г.  - В сила от 01.01.1999 г. до 01.01.2000 г.

Това е документа, изпратен от Ванчето:
- НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА - Обн. ДВ. бр.47 от 7 Юни 2005г.
И това са уточненията от нея:
Цитат
Пише подробно как се изчисляват процентите от комисията.
Хепатит В е включен в заболяванията, щитовидната и анемиите - също.
За хепатит С не срещнах нищо.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Teodora

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 49
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Здравейте и от мен!
На 24.02.2009 съпруга ми получи удостоверение от ТЕЛК.Бяхме представили всички изследвания,епикризи,протоколи за лечение ,въобще докемунтацията от началото на откриването на хепатит "В",която съм архивирала/защото знае ли се /.Въз основа само на това заболяване му бяха дадени 70 % с давност за две години.Но от там нататък само да имаш нерви да чакаш прословутите УП-та.Все още сме в началото,но се стремя да не мисля,за да не образувам нерви ,както на себе си така и на съпруга.Толкова безотговорност,толкова бюрокрация,за нещо което е толкова сериозно.
Поздрави
Теодора

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
Да,danihaleva . Правих УП-3 и призводствена характеристика, но тя бе по рано за ТЕЛК, не за пенсионното.

Teodora, срока за изготвяне на УП-тата е 7 или 14 дни.
Най-гадното е, че от пенсионното винаги намират за какво да върнат хората.

Неактивен danihaleva

• Профил
http://sgr.hit.bg/fff.html-нещо не отварям страницата,която исках да се вижда.Там имаше правата при различните проценти инвалидност.Мъча се да си спомня също как изчисляваха % при повече от едно хронични заболявания.Някой,ако знае нека пише.Че в тези институции винаги гледат да те прецакат ,което е напълно обяснимо.

"Значи от 01.06.2005г. системата за изчисляване % на инвалидност се промени. До преди % от заболяванията се натрупваха. Сега се изчисляват по следния начин: Към заболяването, което носи най-висок процент намалена работоспособност, се добавят от 10 до 20% от сбора на процентите на всички останали болести.
Например, както е при теб:
50% + 20% от (40% + 20%) = 50% + 20% от 60% = 50% + 12% = 62%".
Ако някой знае процентите инвалидност при заболяванията,които дават право на ТЕЛК нека ги качи,така предварително ще можем да преценяваме има или не смисъл да тичаме по инстанции,а после да се окаже,че е било безсмислено,защото под 50% инвалидност няма особени права.Вижте за хепатита :
"Болести на черния дроб
1. Хроничен хепатит (вирусен, алкохолен, автоимунен) - според степента на активност, хистологичната находка, имунологичните показатели, чернодробната недостатъчност, начална портална хипертония: 20 - 70 %

3. Чернодробна цироза:
3.1. I стадий по Чайлд: 50 - 70 %
3.2. II стадий по Чайлд: 71 - 90 %
3.3. III стадий по Чайлд: 91 - 100 %

1. Желязо- и други недоимъчни анемии:
1.1. след чести кръвоизливи или рецидиви без възможност за постигане на ремисия при лечението: 10 - 30 %
1.2. при трайно задържане на хемоглобина под 100 г/л, потребност от кръвопреливане: 50 - 80 %
2. Наследствени и придобити хемолитични анемии:
2.1. при стабилизирано състояние без изразени общи нарушения: 10 - 30 %
2.2. при хемоглобин под 100 г/л, потребност от кръвопреливания, имуносупресия, умерено увредено общо състояние: 60 - 80 %
2.3. при значително увредено общо състояние, необходимост от периодични кръвопреливания, вторична хемосидероза, трайно имуносупресивно лечение: 90 - 100 %

Захарен диабет
1. Захарен диабет тип 2 (неинсулинозависим):
1.1. контролиран с диета или с перорално лечение без усложнения: 0 - 10 %
1.2. захарен диабет на перорално лечение с късен съдово-дегенеративен синдром: 20 - 40 %
1.3. диабет в детската възраст: 40 %
2. Захарен диабет тип 1 (инсулинозависим):
2.1. добре контролиран с инсулин без усложнения: 10 - 40 %
2.2. диабет в детската възраст без усложнения: 50 - 70 %
2.3. инсулинозависим захарен диабет с усложнения: 50 - 70 %
Забележка. При определяне на окончателния процент на трайно намалена работоспособност за т. 1.2 и 2.3 се вземат предвид и процентите, определени за функционалния дефицит на прицелните органи, следствие на съдово-дегенеративния синдром.

Тук е видно,че уточнение за какъв е точно хепатитния вирус няма.Така че би трябвало и тези с хепатит Б и тези с хепатит Ц да минават на ТЕЛК.
Ванче,не можах да видя къде пише само за хепатит Б.

« Последна редакция: Юни 09, 2009, 12:20:09 от danihaleva »
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен danihaleva

• Профил
Миналата седмица водих свекърва си на ТЕЛК и докато се ровех да разбера какви документи ще и бъдат нужни в НОИ,за да не ме изкарат отново тъпачка,се натъкнах на сайта на ПОС"Доверие",където разбрах,че всички които се осигуряват там имат право да получават инвалидна пенсия за срок определен от ТЕЛК-а или да изтеглиш половината от натрупаната сума в индивидуалната партида на осигуряващия се.Изискването е да са дадени поне 71% от ТЕЛК за тези които имат намерение да теглят.Тепърва ще проверявам точно как става,но някой ако вече се ползва от това си право нека пише.
Аз знам,че нищо незнам

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007