Автор Тема:  Как болен от хроничен хепатит може да се пенсионира по болест от ТЕЛК  (Прочетена 161273 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен danihaleva

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 438
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
Искате ле да подредим стъпка по стъпка пенсионирането :laugh: :laugh: по болест.Само да споделя,че за едно УП-2 може да се наложи чакане от 5м и понеже няма откъде да знаем точния регламент ме изкараха тъпанарка за това че незнам техният (НОИ) правилник.Това се случи вчера.И тъй като има такива ,на които тепърва им предстои ще е добре да са информирани предварително.
« Последна редакция: Юни 06, 2009, 15:04:06 от Радослав Русинов »
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tetibulka

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Аз искам.
Ние сме много в началото (има дата за ТЕЛК) и изобщо не ми е ясно какво и как оттук нататък...

Дани
Hang in there.

Неактивен migle

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 789
  • Усмихвай се на живота
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Как става това с ТЕЛК?
Извинете за тъпия въпрос, но въобще не съм наясно кой и как трябва да ми подготви документите.
И изобщо хората с хроничен хепатит имат ли право да са трудоустроят? :ashamed2:
Отдавна си си задвам тези въпроси обаче лечението ми беше по- важно и нямах нито време нито сили за бирокрация.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Тошко от Хепасист ми сподели преди 2 седмици, че подготвя един документ в това отношение, тъй като има практически опит по отношение на хепатит Б. Сега се опитва да разбере каква е процедурата за хепатит C и каза, че ще сподели с всички цялата информация, която има, стъпка по стъпка.  :smile:

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен danihaleva

• Профил
Ще споделя нашият опит.
Дори да ви предстои минаване на ТЕЛК нищо не ви пречи да съберете необходимите документи предварително.Това са УП формите,които се попълват от Личен състав в местоработата до датата на инвалидизация,тоест ТЕЛК, и от предишни местоработи   или ако предприятието вече не съществува от архивохранилище.Не забравяйте,че за всичко има срокове.Ние чакахме 5 месеца за такова УП-15 от с.Невестино.Ако до 6м.от ТЕЛК не сте подали заявление(УП-1) ще загубите обещетението 6м назад.На въпрос към служителка дали имат срок който да ги задължава да издават документите ми каза че незнае за такъв и аз естествено трябваше да се разровя и да видя че имат Инструкция №5 която ако съм разбрала правилно им налага срокове.
http://www.noi.bg/(Архивно стопанство)
Така,че за да не ви оприличат на бавноразвиващи се в НОИ след като си вземете решението от ТЕЛК(ксерокопие) веднага  подайте заявление(УП-1) за трудоустрояването като документи могат и да се допълват,защото понякога издаването на някой образец може да се позабави ако не сте нахални и да пропуснете срока.Трябва да имате и УП-3 ,ако след ТЕЛК продължавате да работите.За мъжете е необходима и военна книжка ,ако са били в казарма.В УП-1 се вписва банкова сметка естествено с документ от банката,в която искате да получавате обезщетението или по местоживеене.АЗ съм си свалила всички УП-та биха ви спестили време,защото към тях има и указания,но там където работите Личен състав са най-запознати.

1.УП-1-Заявление

2.УП-2 или УП-15-Документи за брутно трудово възнаграждение 3 последователни години от последните 15 години преди 1 януари 1997г. по избор на пенсионера.
-Документи за брутното трудово възнаграждение или доход от 1 януари 1997г. до дататана инвалидизиране илидата на прекратяване на трудовия договор

3.УП-3 до датата на инвалидизиране-при пенсия за инвалидност,ако лицето продължава да работи.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Меги,
Аз изобщо не съм сигурна за хората с хепатити по принцип. Но понеже една част от тях (особено тези,на които хепатитът кротко е гостувал десет-двадесет години) са с цироза, а цирозата дава такова право, го водим този разговор.

Дани,
а как се определя размерът на пенсията? Вие, примерно, какво очаквате, ако не е тайна?

Дани
Hang in there.

Неактивен danihaleva

• Профил
На сайта на НОИ има изчисляване на пенсиите,но лично аз не съм го разглеждала,но скоро сигурно и това ще направя.Онова,което знам е че ако процента от ТЕЛК  е например 72% ,пенсията е 72% от минималната работна заплата за страната.И аз разбрах като Радо от Тошко,че за хроничен хепатит Б има ТЕЛК,може би е определяща давността на лечението.И ако представите решението в местоработата ви се ползвате от намаление на ДОД.Ако не данъчна декларация другата година за да се преизчислят доходите.

Преди време ми се наложи да изчета Кодекса на труда,за да си ползвам правата,защото на никой не му пука за моите права,но ме задължават да членувам в разни синдикални организации от които файда няма.Сега ще трябва да се образовам в областта на пенсионното осигуряване .Добре че съм от поколението,което обичаше да чете.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен Ялдъз

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 13
    • Профил
Аз се пенсионирах по болест,но за хроничният хепатит ми дадоха 30% което се равнява на 6 точки.Основното ми заболяване е бъбречен карсином за,което ми дадоха 90% общо 96% инвалидност.За всяка болест си имат изчисления.Ако Ви дадът под 50% нямате право на пенсия.При изчислението,ако имате под 5 год трудов стаж Ви дават минималната пенсия спрямо процента,а ако имате над 5 години трудов стаж се изчислява процентът спрямо заплатите Ви.Фактически полочавате двойна пенсия.

Поздрави Ялдъз

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
Аз наскро правих едно УП 2 на един наш работник, който се яви на ТЕЛК, но за друго заболяване. От пенсионното искаха да се пише до датата на ТЕЛК независимо, че прдължаваше да работи при нас.

Неактивен danihaleva

• Профил
http://www.horizonti.bg/node/60
http://sgr.hit.bg/fff.html
http://www.mlsp.government.bg/bg/public/disable_brochure.htm

Тук можете да намерите информация за правата след ТЕЛК.Ако аз съм пропуснала нещо да споделя май ще е по-лесно ако си задаваме конкретни въпроси.Относно видовете документи -изпратих на модераторите и се надявам да ги качат.
Анита трябваше ли да оформяш и УП-3 на вашия работник?
Всъшност като се замисля Петър ще получава 72% от минималната заплата,защото на толкова ги осигуряват.Ето това е нашата държава.
« Последна редакция: Юни 06, 2009, 11:11:39 от danihaleva »
Аз знам,че нищо незнам

• Профил
    • My Home Page
Здравейте,
Публикувам линкове към документите, които ми изпратиха Дани и Ванчето.
Това са документите, изпратени от Дани:
- ИНСТРУКЦИЯ № 5 от 30.06.2005 г. ЗА ПРИЕМАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РАЗПЛАЩАТЕЛНИТЕ ВЕДОМОСТИ НА ПРЕКРАТЕНИ ОСИГУРИТЕЛИ БЕЗ ПРАВОПРИЕМНИК
- ПРОГРАМА ЗА ИЗБОР НА НАЙ-ДОБЪР 36-МЕСЕЧЕН ПЕРИОД ПРЕДИ 01.01.1997 г. ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ
- ПРОИЗВОДСТВЕНА ХАРАКТЕРИСТИКА
- НОМЕНКЛАТУРА НА ФОРМУЛЯРИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ - за осъществяване дейността му по държавното обществено осигуряване - Извлечение – пенсии
- НОМЕНКЛАТУРА НА ФОРМУЛЯРИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ - за осъществяване дейността му по държавното обществено осигуряване - Извлечение – примерни образци
- ЗАЯВЛЕНИЕ за отпускане на пенсия - образец УП-1
- Удостоверение за доход от работодател - образец УП-2
- Удостоверение за служител от работодател - образец УП-3
- ДОХОД, ОТ КОЙТО Е ИЗЧИСЛЕНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ЗА ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ ИЛИ БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ - КОДЕКС НА ТРУДА от 1951 г.  - В сила от 01.01.1999 г. до 01.01.2000 г.

Това е документа, изпратен от Ванчето:
- НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА - Обн. ДВ. бр.47 от 7 Юни 2005г.
И това са уточненията от нея:
Цитат
Пише подробно как се изчисляват процентите от комисията.
Хепатит В е включен в заболяванията, щитовидната и анемиите - също.
За хепатит С не срещнах нищо.

Поздрави,
Радо

Неактивен Teodora

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 49
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Здравейте и от мен!
На 24.02.2009 съпруга ми получи удостоверение от ТЕЛК.Бяхме представили всички изследвания,епикризи,протоколи за лечение ,въобще докемунтацията от началото на откриването на хепатит "В",която съм архивирала/защото знае ли се /.Въз основа само на това заболяване му бяха дадени 70 % с давност за две години.Но от там нататък само да имаш нерви да чакаш прословутите УП-та.Все още сме в началото,но се стремя да не мисля,за да не образувам нерви ,както на себе си така и на съпруга.Толкова безотговорност,толкова бюрокрация,за нещо което е толкова сериозно.
Поздрави
Теодора

Неактивен anita

• Профил
Да,danihaleva . Правих УП-3 и призводствена характеристика, но тя бе по рано за ТЕЛК, не за пенсионното.

Teodora, срока за изготвяне на УП-тата е 7 или 14 дни.
Най-гадното е, че от пенсионното винаги намират за какво да върнат хората.

Неактивен danihaleva

• Профил
http://sgr.hit.bg/fff.html-нещо не отварям страницата,която исках да се вижда.Там имаше правата при различните проценти инвалидност.Мъча се да си спомня също как изчисляваха % при повече от едно хронични заболявания.Някой,ако знае нека пише.Че в тези институции винаги гледат да те прецакат ,което е напълно обяснимо.

"Значи от 01.06.2005г. системата за изчисляване % на инвалидност се промени. До преди % от заболяванията се натрупваха. Сега се изчисляват по следния начин: Към заболяването, което носи най-висок процент намалена работоспособност, се добавят от 10 до 20% от сбора на процентите на всички останали болести.
Например, както е при теб:
50% + 20% от (40% + 20%) = 50% + 20% от 60% = 50% + 12% = 62%".
Ако някой знае процентите инвалидност при заболяванията,които дават право на ТЕЛК нека ги качи,така предварително ще можем да преценяваме има или не смисъл да тичаме по инстанции,а после да се окаже,че е било безсмислено,защото под 50% инвалидност няма особени права.Вижте за хепатита :
"Болести на черния дроб
1. Хроничен хепатит (вирусен, алкохолен, автоимунен) - според степента на активност, хистологичната находка, имунологичните показатели, чернодробната недостатъчност, начална портална хипертония: 20 - 70 %

3. Чернодробна цироза:
3.1. I стадий по Чайлд: 50 - 70 %
3.2. II стадий по Чайлд: 71 - 90 %
3.3. III стадий по Чайлд: 91 - 100 %

1. Желязо- и други недоимъчни анемии:
1.1. след чести кръвоизливи или рецидиви без възможност за постигане на ремисия при лечението: 10 - 30 %
1.2. при трайно задържане на хемоглобина под 100 г/л, потребност от кръвопреливане: 50 - 80 %
2. Наследствени и придобити хемолитични анемии:
2.1. при стабилизирано състояние без изразени общи нарушения: 10 - 30 %
2.2. при хемоглобин под 100 г/л, потребност от кръвопреливания, имуносупресия, умерено увредено общо състояние: 60 - 80 %
2.3. при значително увредено общо състояние, необходимост от периодични кръвопреливания, вторична хемосидероза, трайно имуносупресивно лечение: 90 - 100 %

Захарен диабет
1. Захарен диабет тип 2 (неинсулинозависим):
1.1. контролиран с диета или с перорално лечение без усложнения: 0 - 10 %
1.2. захарен диабет на перорално лечение с късен съдово-дегенеративен синдром: 20 - 40 %
1.3. диабет в детската възраст: 40 %
2. Захарен диабет тип 1 (инсулинозависим):
2.1. добре контролиран с инсулин без усложнения: 10 - 40 %
2.2. диабет в детската възраст без усложнения: 50 - 70 %
2.3. инсулинозависим захарен диабет с усложнения: 50 - 70 %
Забележка. При определяне на окончателния процент на трайно намалена работоспособност за т. 1.2 и 2.3 се вземат предвид и процентите, определени за функционалния дефицит на прицелните органи, следствие на съдово-дегенеративния синдром.

Тук е видно,че уточнение за какъв е точно хепатитния вирус няма.Така че би трябвало и тези с хепатит Б и тези с хепатит Ц да минават на ТЕЛК.
Ванче,не можах да видя къде пише само за хепатит Б.

« Последна редакция: Юни 09, 2009, 12:20:09 от danihaleva »
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен danihaleva

• Профил
Миналата седмица водих свекърва си на ТЕЛК и докато се ровех да разбера какви документи ще и бъдат нужни в НОИ,за да не ме изкарат отново тъпачка,се натъкнах на сайта на ПОС"Доверие",където разбрах,че всички които се осигуряват там имат право да получават инвалидна пенсия за срок определен от ТЕЛК-а или да изтеглиш половината от натрупаната сума в индивидуалната партида на осигуряващия се.Изискването е да са дадени поне 71% от ТЕЛК за тези които имат намерение да теглят.Тепърва ще проверявам точно как става,но някой ако вече се ползва от това си право нека пише.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Брей, Дани.
Господ здраве да ти дава.
Не съм сто процента сигурна, но нещо ми се върти в главата, че точно това е на мъжа ми втория пенсионен фонд. На него му го избра работодателя...
Довечера ще ровя из кутиите с документация.
Дани
Hang in there.

Неактивен danihaleva

• Профил
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Как се изчислява пенисята за инвалидност:

Пенсията за инвалидност поради общо заболяване се определя по начина, по който се изчислява поради възраст и стаж, но със следната особеност при определяне на стажа. Ако към датата на инвалидизиране осигуреното лице е на възраст, по-ниска от минималната възраст за съответната година за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1-3, разликата между неговата възраст и възрастта по чл. 68 се признава за осигурителен стаж. Тези признати години и месеци осигурителен стаж влизат във формулата за определяне размера на пенсията със следните коефициенти:
при намалена работоспособност над 90 на сто – 0,9;
при намалена работоспособност от 71 до 90 на сто – 0,7;
при намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто – 0,5.
При определяне размера на пенсия за инвалидност поради общо заболяване осигурителният стаж не се превръща от една категория към друга.
Ако така изчисленият размер на пенсия за инвалидност поради общо заболяване е по-малък от защитените минимални размери за този вид пенсия, пенсията се определя в следните проценти от минималния размер по чл. 70, ал. 7 КСО:
при намалена работоспособност над 90 на сто – 115 на сто;
при намалена работоспособност от 71 до 90 на сто – 105 на сто;
при намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто – 85 на сто.

Тоест абсолютно сигурно е, че при пенсиониране по инвалидност, човек трябва да получава поне горните проценти от минималната пенсия, която в момента за страната е около 115 лева.

Също става ясно, че ако примерно си изработил вече половината от времето, което по план трябва да работиш и имаш нетрудоспособност от 50 до 70,99, би трябвало пенсията ти да е с около 25% по ниска от това, което би вземал ако навършиш възрастта и се пенсионираш за възраст.
И това всъщност е добра новина за хората, които са осигурявани на високи заплати. И всъщност такива сметки трябва да ни карат да не се съгласяваме, когато работодателите ни предложат да ни осигуряват на минимална заплата.
« Последна редакция: Юли 08, 2009, 13:06:52 от tetibulka »
Hang in there.

Неактивен Мери_

• Публикации: 2373
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
Може ли някой ентусиаст да обобщи всичко изписано по тази тема, за да пуснем някаква подредена информация и на сайта по този важен въпрос.

Накрая трябва да се цитират и използваните източници на информация. :chat: :book_read: :chat:

Наградата е  :flowers: БЛАГОДАРНОСТ :flowers: от всички, които след това ще ползват информацията наготово! :bye2:

Поздрави,
Мери

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Аз имам ентусиазъм, но искам да приключим целия процес, за да мога да го разкажа от първо лице и с възможните грешки.
И както бързо се движи държавната машина, след около шест месеца, може и да съм готова с едно такова полезно четиво.
Hang in there.

Неактивен danihaleva

• Профил
По въпроса с експедитивността на държавните институции да кажа,че решението на ТЕЛК на Пешо е от 6.01.09г.,а вест от НОИ още няма.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен back to work

• Немедицинско лице
  • **
  • Публикации: 32
  • АЗ НЕ ДАВАМ ПАРИ НА РЪКА НА ЛЕКАР!
    • Профил
Аз успях да получа ТЕЛК 50% процента!

Като за начало събрах абсолютно всички документи, които съм натрупал през годините.
Сещате ли се за онези 9-10 листя с протоколи, етапни епикризи и разни такива, които вашия гастроентеролог ви даде преди да ви прати да ходите в здравната каса да кандидаствате за лечение? Направете на всеки един по 4-5 копия.
Отидете при личния си лекар с по 1 копие от всички документи и поискайте направление за ТЕЛК - такова трябва да ви се даде само на базата на вашето искане и тези документи. Не е необходимо гастроентеролога да пише обоснована препоръка към личния ви лекар за да ви се даде направление за ТЕЛК.
Намерете къде е местния ТЕЛК (питайте личния лекар) и подайте молба да се явите на ТЕЛК като към нея прикрепите  по 1 копие от всички събрани мед документи.
Най късно до 1 месец ще получите писмо на адреса който сте посочили - в писмото ще пише какви други документи трябва да представите (ако е необходимо)
Отидете на указаната дата на ТЕЛКа, представете допълнителните документи които са ви поискали и си вземете ТЕЛК решението.

стъпките са:
1. Събиране на цялата документация свързана със заболяването
2. Направление от личен лекар за ТЕЛК
3. Подаване на молба в местния ТЕЛК за освидетелстване
4. Получаване на писмо от ТЕЛК с дата, на която да отидете и списък на допълнителни  документи, които трябва да предоставите
5. Снабдяване с допълнителните документи, които евентуално са ви поискали
6. Отивате на ТЕЛК, минавате през комисията и малко след това си вземате решението
Основното задължение на гражданина е да се научи да използва държавата си!

Неактивен sunshine

• Публикации: 710
  • генотип 3
    • Профил
Димитраков,

браво, дали са ти мнго добър процент, който си предполага даже допълнителни 6 дни платен годишен отпуск, ако счетоводството ти не ги е прибавило, да си ги искаш!

Понеже, така и не откривам дали някъде си споменал възрастта си, генотип, вирусен товар, резултати от биопсия, трансаминази и т.н., да те питам?

Аз все още се чудя дали да се впусна в приключението ТЕЛК, но май не ми е все напълно ясно какви ще са ми реалните, измерими ползи от целия каламбур?!  :fool3:

Неактивен Reni

• Немедицинско лице
  • Публикации: 299
    • Профил
  • Резултати: Неуспешно
Във финансово изражение - ползване на данъчно облекчение по ЗДДФЛ, ако неработоспособността е над 50%.

Неактивен sunshine

• Публикации: 710
  • генотип 3
    • Профил
Рени, тенк ю!

А имаш ли идея колко е това облекчение?

Ами ако неработспособността е под 50%?  :write:

P.S. Намерих го:

Данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, се намалява със 7920 лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението.
(2) Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения на лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност се намалява с 660 лв., включително за месеца на настъпване на неработоспособността и за месеца на изтичане срока на валидност на решението.

Излиза, че ако е под 50% - пиеш една студена вода, хех.
« Последна редакция: Януари 30, 2010, 19:18:11 от sunshine »

Неактивен back to work

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
ъъъ на мен ми дадоха 50% защото освен другите документи ми поискаха и ехограф.
На него лелката откри стеатозата и уголемен черен дроб (типични за генотип 3, както съм чел)
обясних им че съм язваджия също, макар и излекуван вече още страдам от хроничен гастрит и болки, а освен това навремето са ме оперирали от спукана язва.

чернодробните показатели - 5 пъти над нормата - казах й че вземам Легалон.

по принцип аз се надявах за 50% защото знаех че се отпускат от 20 до 70% за хронични хепатити в зависимост от степента на увреждане. и че за излекувана язва не дават процент.
На ТЕЛК-а ми пише че за хепатит с изразена активност като моя според правилата се полагат 50%

Общо взето благинките от ТЕЛК решението се полагат от 50% нагоре.
В най лошия случай, ако нямаш стаж да вземеш пенсия за инвалидност ти се полага 65 лв социална помощ на месец. Плащане на членски внос в клуба на инвалида(3 лв годишно) ти осигурява инвалидна членска книжка, с която имаш привилегии при паркингите за заемане на място за инвалиди и да не плащаш такси за някои паркинги към болници и други държавни такси.
Ако имаш стаж може да вземеш инвалидна пенсия (освен че си получаваш заплата ако работиш)
Ако работиш тежка работа работодателя ти е е задължен да те трудоустрои на по-лека. (не може да те уволни)
При мен е записано че са ми противопоказни: Тежък физически труд, Излагане на лоши атмосферни условия(демек работа на открито) и контакт с хепатотоксични вещества (работа с отрови)
Всъщност ако получиш под 50% може би е възможно пак да бъдеш трудоустроен събобразно предписанията.

Моето мнение е че всеки с хроничен хепатит трябва да се освидетелства.
Отнема 1-2 месеца общо като време.
И два-три дена - 1 за направление от личен лекар. 2ри за подаване на документи. 3ти за явяване пред комисията и получаване на ТЕЛК. Може допълнително да ви трябват още 2-3 дена ако се наложи да се снабдявате с допълнителни документи и изследвания, поискани от ТЕЛКа

друго какво?
ако до 31 дек подадеш молба ще получиш безплатна винетка за следващата година ако си собственик на МПС

Така долу ще дам списък с някои нормативни актове и място къде да се открият:

Наредба 5 за медицинската експертиза от еди коя си дата
- открива се много трудно на.....ееееее. не мога дапиша на латиница. Открива се на говернмент.бг там има един линк - Система за правна информация(обърнете внимание на едно миниатюрно малко зелено триъгълниче! Кликнете го! Там се крият съкровищата). На него чрез търсачката по думата експертиза открийте наредбата. (и евентуално други произведения и шедьоври на изпълнителната ни власт, ако ви се налага)
Най долу в приложението към наредбата е даден целия списък със заболявания, проценти, как се изчисляват и прочее. Някъде там може би е формулиран СРОК за разглеждане на молбите (защото преди време се чакаше по 1 година, даже 2, представяте ли си)

Кодекс за Социално осигуряване - за пенсиите, открива се на лекс.бг (лекс с хикс)

Закон за социално подпомагане и Приложение правилник към закона за социално подпомагане - лекс.бг, за социални помощи

Закон за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ)
Приложение правилник към ЗИХУ
в ЗИХУ има разни благинки добавки за диетично хранене, транспорт и други подобни, тази винетка също май беше там, четете ги от лекс.бг

трудоустрояването сигурно ще е в ЗИХУ, но може би ще се намери в Кодекс на труда (лекс .бг)

Друго?
На сайта на агенцията за социално подпомагане (гугъл) намерете списъка с абсолютно всички социални усулги които се предлагат, ако подадеш молба (отопление, добавки за инвалидност и прочее)

С изключение на винетката мисля че за добавките за инвалидност се подава молба за така наречената социална оценка. В социалната ви оценка ще пише на кои добавки имате право.

Друг много полезен и интересен линк е (даже първо този линк прочетете!):
http://www.druinv-varna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=17&Itemid=28

Неактивен anita

• Профил
Цитат
Ако работиш тежка работа работодателя ти е е задължен да те трудоустрои на по-лека. (не може да те уволни)
Ако фирмата е под 50 души персонал работодателя не е длъжен да те трудоустрои. Може да те уволни с разрешение на Инспекцията по труда.

Неактивен back to work

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
много важна забележка!
а това в Кодекса по труда ли е уредено?

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Даам,
ние обжалвахме решение за 61%.
И ни разказаха играта - в смисъл страшно много се забавиха нещата. Обжалвахме през юли или август, през декември мина втори път на комисия и пак си чакаме. От ТЕЛК са му казали "ами ще чакаш - някои и не дочакват"
А пък за самото пенсиониране и разните там УП-та не ми се мисли.
Дани
Hang in there.

Неактивен anita

• Профил
много важна забележка!
а това в Кодекса по труда ли е уредено?
Да в Кодекса на труда е.

По отношение на финансовите облаги е записано в Кодекса за социално осигуряване.

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Така.
Днес най-после се откри решението по нашето обжалване.
Било от 20.04. - пратили писмото, ама тъй като ние не живеем на постоянния си адрес, а и от известно време не живеем на адреса, който вероятно сме дали за кореспонденция, не сме го получили и се върнало обратно при тях. Като го търсихме през април, за да ползваме данъчното облекчение, те не ни казаха че има излязло решение (ще чакате). През май като го търсихме при тях, те не ни го дадоха (ще чакате).  В средата на юни казаха, че са го изпратили - но не можели да ни кажат на кой адрес - постоянния или за кореспонденция (проверявайте в пощенските клонове и Краси си ходи по пощите из Младост, щото е здрав и прав.)

Да ама не са знаели, че интерферонът след известно време прави хората агресивни - днеска са го научили по трудния начин. :cowboy:

Дали са му 71%, което според мен е справедливо.

Сега ни предстои пенсионирането и имам нужда от помощ.
Къде да прочета за процедурата, сроковете и прочие - в кои закони са обяснени?
Относно правата намерих това http://www.mlsp.government.bg/bg/public/disable_brochure.htm, но ми се струва не много актуално?

Дани
« Последна редакция: Юли 02, 2010, 14:50:46 от tetibulka »
Hang in there.

• Профил
    • My Home Page
Дани, мисля, че Анита може да ти помогне с информация, макар, че не съм сигурен. Ако тя чете, нека да каже, защото знам, че тя следи изкъсо нормативните документи.

Неактивен anita

• Профил
Ради, ако знаех всичко отдавна да съм се изказала.  Вили скоро подаде документи, тя може да даде най-актуална информация.
За съжаление нямам време да се ровя в детайлите. Имам много да наваксвам с работата за последните 5 месеца и не ми остава време за нищо.

П.С. Знам, че има някакви срокове. Проверете какви са за да не ги изпуснете.

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Анитка,
подадохме вече заявление за пенсия, сега той има три месеца да си събере УП (май се казват) от две от местоработите си. Междувременно те май трябва в някакъв срок да се произнесат дали му отпускат пенсия и да почнат да му изплащат минималния размер.
Тъй като той вече има решение на ТЕЛК, предполагам, че трябва да отиде при социалните, за да си ползва част от правата - транспортните например.
Не ми е ясно как ще си ползва данъчното облекчение, защото той е освободен от данък върху доходите в размер на хиляди левове, който той няма как да надвиши.
Наистина опитът на Вели ще ми е много полезен, но също се чудя къде мога да ги прочета тези неща. Принципно май ме интересуват КСО и КТ. Ще взема да питам наште счетоводителки, въпреки че сред колегите ми има точно двама, които не живеят с идеята, че на мен всичко ми е супер и не съм убедена, че държа да е по друг начин.

Дани
Hang in there.

Неактивен anita

• Профил
Дани, за данъците ще ти кажа. Имахме работник, които от средата на  миналата година започна да получава пенсия за инвалидност. В края на годината направихме годишно уравняване и му върнахме надвзетите като данък  суми. За следващата година му заложихме вече месечно да се удържа данък само за сума над 660 лв.  Така няма да го ощетяваме през годината и накрая да връщаме пари. И двата варианта са възможни. Въпрос на преценка на този, които залага данните в програмата за изчисляване. Тък като уравняването се прави в януарската заплата реално пари могат да му върнат чак догодина през февруари.

Неактивен Reni

• Немедицинско лице
  • Публикации: 299
    • Профил
За данъците трябва да представи копие от решението на ТЕЛК в предприятието и те ще започнат още от следващия месец да му намаляват данъчната основа. А пък за месеците от началото на годината, ще му го върнат с годишното изравняване - с декемврийската заплата.  А пъ за пенсионирането правилно си се насочила към КСО. Може да попрочетеш там. Не е лошо да посети и социалните. Желая ви успешно преборване и с това предизвикателство. Рени :doubleup:

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
  • Публикации: 342
  • "Всичко хубаво се постига с цената на голяма болка
    • Профил
Здравейте,днес и аз подадох документи в ТЕЛК.Искам да ви попитам ако получа 20% най-нискя процент какви ще са ми преимуществата.Доколкото бях чел, че за хепатита не давали  кой знае какви проценти,но се надявам и със стеатозата която имам да ми дадът някакъв процент.
« Последна редакция: Ноември 04, 2010, 16:30:11 от dimizano »

• Профил
    • My Home Page
Дими, не разчитай много на някакви привилегии с тези очаквани 20-30%, които евентуално ще ти дадат. Като видиш какви привилегии дават на хората с 80-90% инвалидност, можеш да предположиш за какви велики привилегии става въпрос при още по-ниските проценти инвалидност.

Поздрави,
Радо

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
    • Профил
Да дават ниски проценти но дали и с нисък процент бих подлежал на защита евентоално при съкращения на работа да речем. :smile:

Неактивен Rumi_

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
Не, категорично! Хепатита не е включен в списъка на болестите по наредба номр-5 на МЗ, които защитават работници или служители при съкращения. Там са диабет, рак, тежка форма на туберколоза, психично заболяване и исхимична болест на сърцето. Руми

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
    • Профил

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте днес минах и на ТЕЛК и познайте колко процента ми дадоха?Ами няма що да крия да се похваля 20% :shocked1:не че и очаквах нещо по различно.Това е убедих се с очи че има и корупция в ТЕЛК като пред мен стоеше младо момче и  излезе един от докторите извика една от сестрите и и каза тихичко "Това е нашо момче" и това беше достатъчно да се вземе въпроса на сериозно.В България все още съществува този е наш и ваш човек за жалост.Та докторката ми каза като стигна цироза тогава да ги потърся.Да не прозвучи,че се оплаквам просто съм отвратен от институцийте в България.Бай Димо слепия ловец от онова Първомайското село дето цялото село са минали на ТЕЛК са по заслужили от нас тук.
« Последна редакция: Март 08, 2011, 10:59:55 от dimizano »

Неактивен тина

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 75
    • Профил
Много жалко, че така е станало, но мисля, че и GP-то ти е трябвало да се постарае малко повече.
Можеш да обжалваш в 14-дневен срок решението на ТЕЛК. Нищо не пречи!
Ти с какви документи се яви и каква ти беше биопсията?

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3197
    • Профил
Съгласно новата наредба от 31 март 2010 г. ( нямам възможност в момента да ви я покажа) процентите които се дават за чернодробно заболяване (изключая цироза) падат драстично- максимума е 30% . Не мисля, че дори и да са искали ( а те явно не са искали), са били в състояние да ти дадат повече проценти. Ако имаш съпътстващи заболявания, има вариант да ти ги увеличат, но е такова тичане за документи, че не знам дали си заслужават нервите.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
    • Профил
Да така са го направили,че да откажат максимално хронично болните от хепатит понеже сме близо половин милион да се явяват на ТЕЛК.Иначе ако даваха някаква инвалидна група представяте ли си като се юрнем всички на ТЕЛК, колко ще ощетим държавата и ще я натоварим финансово.А трябва да има пари за такива телкаджии като този митничара с исхимичната болест на сърцето дето рита футбол с примиера.Това е мила родна картинка.Затова сме на този хал.В нашия блок има едно ромско семейство които цялата рода са освидетелствани с инвалидни групи и никой от тях не ходи на работа.А ние тези, които имаме нужда да ни се обърне внимание ни казват като стигнете цироза тогава.Защо питам аз? :sad3:Пропуснах да попитам понеже в ТЕЛК-а ми взеха оригинала на протокола от шестмесечното лечение с пегасис дали ще ми трябва този протокол по нататък някъде или да не го търся.Рецептурната книжка остана в мен,но протокола остана при тях.
« Последна редакция: Март 08, 2011, 20:26:28 от dimizano »

Неактивен тина

• Немедицинско лице
  • Публикации: 75
    • Профил
1. Хроничен хепатит (вирусен, алкохолен, автоимунен) - след чернодробна биопсия, според хистологичната находка в стадий F3-F4: 10 - 40 %:
1.1. лека степен на активност: 10 %
1.2. умерена степен на активност: 20 - 30 %
1.3. висока степен на активност, преход към цироза: 40 %
2. Чернодробна цироза:
2.1. I стадий по Чайлд: 50 %
2.2. II стадий по Чайлд: 80 %
2.3. III стадий по Чайлд: 95 %
Ето това е по наредбата от 05.05.2010 г., друга по-нова - няма и наистина са намалени процентите.

Неактивен ЕЛЕ

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 8
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Автоимунен хепатит
Здравейте! Видях тази тема и реших да напиша и аз нещо, защото ми предстои след 3 месеца да се явявам на ТЕЛК за втори път.Първият път бях пенсионирана за максималния срок от 3 години с 75% неработоспособност, което отговаря на ІІ група. Диагнозата ми е: автоимунен хроничен активен хепатит в комбинация с първична билиарна цироза. Имах само епикриза от болницата и няколко изследвиния преди да постъпя, защото болестта ми беше току-що открита. С УП2 и решението на ТЕЛК отидох в пенсионното и ми определиха пенсия според стажа и заплатата, но плюс това ми дадоха и 25% от социалната пенсия за страната, която тогава беше 113 лв. Джипито ми обясни, че дават такава добавка при сериозни заболявания, не било прецедент за мен. Социалните ми дадоха интеграционни добавки в размер на...20лв :angry3: - 10лв за транспорт и 10лв заради хранителната диета. Другите "благини" - плащам 1/2, а не целия данък за апартамента, безплатна годишна винетка за колата, не плащам такси за абсолютно никакви медицински процедури( с изключение на двата лева при взимане на кръв), не плащам такса при лечение в болница. Студентите не плащат такси за обучението си във ВУЗ, безплатни са и всякакви курсове за квалификация. Пътува се безплатно с влак веднъж годишно.
Предстои ми да се явявам пак. Още преди 3 години всички лекари ме предупредиха, че ще се опитат да ми вземат от това, което първия път са дали и затова да пазя всяка документация около болестта ми, както и да не пропусна да добавя други заболявания, които може да се появят във времето. През тези три години успях да се разболея от анемия и спастичен колит в резултат на болния черен дроб, а автоимунното чернодробно заболяване отключи и второ автоимунно, този път ревматично/болест на Бехтерев/.Събрах цялата документация и ще я нося на второто явяване. Ще пиша какво се е случило. Успех на всички, които ще имат среща с бюрокрацията на ТЕЛК-овете. :doubleup:

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Еле,
и на нас ни предстои същото упражнение. Честно казано, не знаем откъде да я захванем. Този уикенд това ще чета...
Но ако можеш да ми обясниш какво си събрала и каква е процедурата, ще съм ти страшно задължена.

Дани
Hang in there.

Неактивен cruzz77

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 5
  • never say never!!!
    • Профил
  • Статус: Остър хепатит C
Много хубава тема,но за съжаление от 2010г. за хепатитите не дават нищо от ТЕЛК,или по точно дават 50%следователно трябва да имате някакводруго заболяване,за да ви се вдигне %.На мен лично ми дадоха 71%,но аз съм прекарал вирусен енцефалит,и също така имам пластика на митралната клапа.Моят съвет е ако в момента сте на антивирусно лечение да се пробвате,така или иначе ништо не губите,защото през 2010 имаше май някакво заварено положение и даваха 51% за тези,които в момента са на лечение.А относно самата процедура обърнете се към личния си лекар,или направо идете до ТЕЛК!Успех на всички!!! :bravo2:

Неактивен cruzz77

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 5
  • never say never!!!
    • Профил
  • Статус: Остър хепатит C
Само за хепатита едва ли ще ви дадат повече от 30%, но ако добавите и разстройство на личността вследствие употреба на ПАВ (психоактивни вещества), каквито сигурен съм, че повече от 50% от членовете на сайта са ползвали, тогава % се вдигат! Такъв документ може да си изкарате от вашия психиаър (психотерапевт) :dance:
« Последна редакция: Март 17, 2011, 21:12:23 от Радослав Русинов »

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Круз,
ние в момента сме със 71%, защото става дума за цироза и ред други заболявания. А и можем да се похвалим, че сме сред единиците, които здраво се бориха и получиха всичко, което се полага по закон, и пенсията на мъжа ми е прилична (на фона на пенсиите в България), защото той е осигуряван на много високи суми.

Въпросът е, че ще подаваме за подновяване...и не ни е баш ясно всичко. Но ще ни се изясни по един или друг начин, де.

Дани
« Последна редакция: Март 17, 2011, 22:08:02 от tetibulka »
Hang in there.

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 1558
    • Профил
но ако добавите и разстройство на личността вследствие употреба на ПАВ (психоактивни вещества), каквито сигурен съм, че повече от 50% от членовете на сайта са ползвали,

Това шега ли е ?!

Неактивен georgiev_53

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
Нормално ли е да ми дадат дата за ТЕЛК за 10,10,2011 г.,подадох документи на 09,05,2011 г. ?

Неактивен ivka81

• Публикации: 608
  • генотип 1b
    • Профил
За какво се явяваш на ТЕЛК? За болничен или за % инвалидност? Понеже аз се явявам в Стара Загора за болнични на Телк като подадох документи на 15.04-дата за явяване пред комисията беше 11.05. Сега днес 13.06 подадох отново документи за удължаване на болничния,не вярвам да отнеме пак около 1 месец.Така че според мен е станало някакво недоразумение.Отиди на място в картотеката където си подал и разпитай.

Късмет

Ивето

Не търси пътя!Отиди там, където го няма и остави следа....

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Нормално ли е да ми дадат дата за ТЕЛК за 10,10,2011 г.,подадох документи на 09,05,2011 г. ?

Ако е за инвалидност, не е нормално, но е обичайна практика.

Дани
Hang in there.

Неактивен georgiev_53

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
  • Статус: Недиагностициран/а
За пръв път подавам документи в ТЕЛК,за %, нямам болнични,безработна съм и се шокирах от дългото чакане за явяване.Някой правил ли е контролна ФКС ?

Неактивен anita

• Профил
Цитат
Някой правил ли е контролна ФКС ?

Какво е това?

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Цитат
Някой правил ли е контролна ФКС ?

Какво е това?

фиброколоскопия

Дани
Hang in there.

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Даааа,
благоадрение на новата наредба и ние сме по-здрави от днес. От 71% нетрудоспособност сме на 52%.
Миналият път обжалвахме, но този път няма за какво - при новите проценти и методиката за изчисление няма как да останем във втора група.
Оставаме в трета и ще видим с колко ще намалее пенсията. Не би трябвало да е с повече от 10%, но ще съобщя резултата, когато всички създадени за целта институции се намотакат достатъчно.

Дани
Hang in there.

Неактивен anita

• Профил
Дани, остава "утехата", че сте се "подобрили".
Ей, направо се подиграват с хората и нещастието им.

Неактивен brankox

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 173
    • Профил
Искам да ви питам направо мога ли да получавам някакви пари от ТЕЛК - за мен това е много важно.Аз работя работа от нас - правя статии в интернет и за това получавам пари, но без да се водя на работа - така че ако мога да получавам дори и50 лв от ТЕЛК ще съм много доволен. Само че виръсът ми на Хепатит с не е активен и нямам никакви увреждания на черния дроб , но имам период на злоупотреба с наркотици и както един по горе писа това може да ми качи процентите .Но - аз съм се дипломирал и се надявам някой ден да работя по професията си - и ако работодателят ми види че сам злоупотребявал с ПАВ , едва ли ще ме вземе на работа изобщо.
Ако някой знае какво може да се направи ще съм му много благодарен.

Неактивен anita

• Профил
Нямаш никакъв шанс да получиш повече от 50 % инвалидност. За да ти дадат някъкъв процент трябва да имаш цироза, а ти без каквото и да е увреждане на черния дроб. Може да достигнеш заветните повече от 50 % ако имаш някакви други заболявания и сумарно да получиш за тях.

Неактивен brankox

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 173
    • Профил
Ясно, мерси за отговора.Обаче знам един циганин тука от плевен който зима 150  лева на месец и той ми каза щото е бил с психо отклонения и наркоман.

• Профил
    • My Home Page
И сега какъв е извода, че трябва да симулираш и психо отклонения ли!?! А, и в допълнение, да започнеш да взимаш и наркотици!?!
Вместо да мислиш как да изкараш допълнителни примерно 50 лева на месец от ТЕЛК, насочи усилията си в това да намериш друг, нормален начин да изкарваш пари.

Поздрави,
Радо

Неактивен Vancheto

• Профил

Неактивен Орфей

• Немедицинско лице
  • Публикации: 657
    • Профил
Бранкокс, радвай се че вирусът не е активен и че си добре с кръвните показатели. Здравето е най-важно. Мани го този циганин, не си струва дори всичките пари на света, ако си с психо отклонения и наркоман. Нима той реално може да отиде с тях на почивка на хубаво място с истински приятели? Едва ли. Много ти съчувствам за липсата на средства, ужасно е да си броиш всеки ден левчетата! Търси си място, където да общуваш със здрави хора и там дано ти предложат и по-здравословен начин да си изкараш пари!

Неактивен tedi

• Публикации: 1168
    • Профил
+ тва с мангал не мо'еш се сравняваш и мериш, тЕх ги интегрират, те са с преференции.

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Уффф,
на моя другар, който е с цироза, инвалидността я направиха от 78 на 62 процента при втория ТЕЛК (заради новата методика на изчисление от Наредбата от 2010). Благодарение на огромния му осигурителен доход в предни години и относително дългия му трудов стаж сега взема прилична пенсия. Но...тя отива за лекарства и медицински разходи почти цялата. Така че аз бих се отказала от пенсията му, само да не живеех с непрекъснатия страх, че декомпенсира...

Дани

Hang in there.

Неактивен anita

• Профил
Някой може ли да ми даде актуална информация от къде се тръгва за подаване на документи пред ТЕЛК?

Неактивен Rumi_

• Профил
Аз мисля, че от личния лекар. Веднъж му бях споменала, но той ми отговори, че няма нищо против да изготви необходимите документи, но намало да имам кой знае каква полза от ТЕЛКА.
Провери или пък някой който е минавал, нека да разкаже пак.

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
От личния лекар се тръгва.
Ето тук http://oncobg.info/cat_46/scat_50/%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%9A/ е описано много добре. В контекста на ползването на дълги болнични е, но процедурата за получаване на експертно решение е същата и когато си тръгнала към пенсия за инвалидност.

Важно е при по попълване на бланката личният лекар да посочи основното и всички съпътстващи заболявания.

Хубаво ще е и преди да тръгнеш да прочетеш наредбата http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135678969 и особено внимателно приложение 1 - кое заболяване какви проценти дава, а най-внимателно - приложение 2 - методиката, по която се определя крайният процент, защото нещата не са с натрупване - 30% за едното и 20% за другото не правят 50% крайно.

Дани

Hang in there.

Неактивен anita

• Профил
Много ви благодаря.

Неактивен MARAQ83

• Немедицинско лице
  • Публикации: 90
    • Профил
Здравейте ,някой има ли информация какви документи трябва да се подадат в телк за продължение на болничните.И ако имам само копия от изследвания и епикризи ще ги приемат ли?
Благодаря

Неактивен Rumi_

• Профил
Здравей, и на мен ми предстои явяване на ТЕЛК за удължаване на болничните. Не съм наясно с процедурата, но пред мен гастроентеролога се обади до ЛКК за да пита дали той или личния лекар е длъжен да изготви документите. От ЛКК му казаха че той ще изготвя някакъв протокол. Но аз съм още в болнични от ЛКК и пред никого за сега не съм представяла каквито и да са документи. В края на месеца ми свършват тези болнични/ 180 дни/ и ще разбера.
 Има разлика при явяване на ТЕЛК за удължаване на болнични и явяване на ТЕЛК за освидетелствуване.
Абе голяма бъркотия е, те лекарите не са  наясно, а ние как да сме?
Изчеток закона, правилата и реда по тази процедура и разбрах, че ангажимент на специалиста е да подготви документите.

Неактивен ivka81

• генотип 1b
    • Профил
Питай ме сега как стояха нещата...хем колко пъти се явявах на тоя ТЕЛК.Аз почти  цялото лечение го изкарах в болнични...
Ама сякаш ЛКК-то те праща с един  протокол за Експертно решение. Като се подаваха докуметите вТЕЛК - копия,епикризи,иследвания,мисля че и копие на болничните листове ,ама не съм сигурна,всеки Телк си има правила. На мен ми искаха допълнително преди явяването пред комисията да взема мнение от ендокринолог и хематолог,заради всичките ми проблеми тогава. И без проблеми излизат с решение за удължаване на болничните за още 2 месеца. Аз се явявах 2 пъти-т.е 4м. Реално с Експертното решение от ТЕЛК-а се връщате при ЛКК-то което продължава да издава болнични.Аз изкарах 10м в болнични,като тогава/2011г/ЛКК ми каза че за 2012 г .имам право само на 60 дни болнични.

Дано съм била с нещо полезна.
Хубава вечер.
Поздрави,
 Ивето

Неактивен MARAQ83

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте.Да си кажа болката-отивам днес да си подам документите за ТЕЛК за продължение на болничните и съм си приготвила там етапна епикриза от джипито,протокола от лкк и копията от всички изследвания и епикризи от Варна.Такааа-служителката ги разгледа и с мил гласец ме пита :А къде са Ви оригиналите?:Обяснявам аз какво е положението и ме застрелват с репликата-;Ами отидете до НЗОК да си ги вземете,не можем да приемем копия: :angry3:

Неактивен Rumi_

• Профил
Здравей Марая, не знам какво да те посъветвам? Както бях писала по рано и на мен ми предстои явяване на Телк за удължаване на болничните следващата седмица. До сега никой нищо не ми е обяснил - нито гастроентеролога, който ще подготви протокола, нито ЛКК. Сега като отида  ще питам.
 Няма как бланките с изследванията, епикризите и др. видове документи да са оригиналните при положение, че същите се изискват за ЗК за да бъде удължено лечението.
Това което ми идва на ум в момента като съвет е: не може ли да отидеш до ЗК, да обясниш положението и да ги помолиш да ударят техен печат с текст "Вярно с оригинала + подпис"?

Неактивен MARAQ83

• Немедицинско лице
    • Профил
Ще се опитам първо да се чуя с Иванова и да я помоля ако имат възможност да ми изкарат вярно с оригинала всички епикризи.Ако не може ще мисля вече ьа друга възможност.

Неактивен Rumi_

• Профил
Да, а за изследванията може да отидеш до съответната лаборатория и да ги помолиш да ти  подпечатат копията с мокър печат или ако имаш/ пазиш  картончета за онлайн проверка просто да ти извадят новите бланки.

Неактивен ivka81

• генотип 1b
    • Профил
Не мога да повярвам просто в какво място живеем,как така при подаване ще ти искат оригинали ...няма такова нещо тия не са с всичкия си... оригиналите се представят в деня когато се явяваш на комисията,показваш ги и пак си ги прибираш. В техния архив остават копията които си подала в началото.

Неактивен MARAQ83

• Немедицинско лице
    • Профил
Но нали аз всички оригинали съм представила пред НЗОК за да ми бъдат продължени протоколите и след това те не се връщат.Как мога да им представя на ТЕЛК оригинали

Неактивен Rumi_

• Профил
Ама Ивче, нали оригиналите не са в нас. как да им ги представим на ТЕЛКА?

Неактивен MARAQ83

• Немедицинско лице
    • Профил
Ами на мен ми ги искаха въпреки това.Казаха да отида до София и да си ги изискам от НЗОК :shocked1:

Неактивен ivka81

• генотип 1b
    • Профил
Вярно то и изследванията се пращаха в оригинал...не те тия заслужават калашников и тва е! Няма иначе оправия!

Неактивен MARAQ83

• Немедицинско лице
    • Профил
То вече и на мен ми се иска да се застрелям.След толкова ходене по разни институции.И накрая да ти сервират това,което на мен ми тръснаха :fight2:

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
  • Публикации: 646
    • Профил
Марая, говори с лекуващия си лекар за проблема и в краен случай на копията да се сложи мокър подпис и печат.
Какво е депресия? Да си купиш обръч и да ти стане.

Неактивен linkinpark79

• Немедицинско лице
  • **
  • Публикации: 29
  • Генотип 1а
    • Профил
    • Ето ме и тук за повече инфо!
и аз имам един въпрос,днес ми пристигна решението на телк,и за мое учудване не беше това което очаквах!Значи за Хроничен хепатит ц(генотип 1+6) =40%.....За това че с дясното око почти не виждам=35%...НО крайното решение не е 75% както си мислех а е 47%.Може ли някой да ми обясни как се получава така?
HARVONI + REBETOL

Успешно звършено лечение :):):):):)

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Да, аз мога.
Принципно процентите за две заболявания не се събират механично, а си има предписана в Наредбата методика, второто и третото заболяване се преизчисляват по формула в проценти. Дискутирали сме въпросната Наредба, тя беше променена през 2010 по начин, който да изкара болните по-здрави - моят съпруг от 2ра група се подобри стана 3та група. :fool3: Мога да ти поровя за линк към Наредбата и съответно методиката, но мисля, че съм го пускало точно в тази тема. Инак, не е зле да имаме предвид как близките ни станаха по-малко болни през 2010, за да може да се отблагодарим на управляващите следващото лято. Аз смятам да им поблагодаря за таз промяна както си му е редът.

Дани

Hang in there.

Неактивен linkinpark79

• Немедицинско лице
  • **
  • Публикации: 29
  • Генотип 1а
    • Профил
    • Ето ме и тук за повече инфо!
Благодаря за отговора :)!Да наистина ме изкараха по здрав мамка им.Обясниха ми как става смятането днес,значи за хепатита ми дават 40,и това е основният % тъй като е най големия,а за окото уж са 35% но се умножава по две и прави 7%=47% Тоест НИЩО.Аз пуснах жалба тъй като не бях запознат,та вече знам и не мисля че ще ми дадат повече имайки предвид тази наредба!!!
HARVONI + REBETOL

Успешно звършено лечение :):):):):)

Неактивен Kiro1974

• Немедицинско лице
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Ако може и аз да се включа по темата.
1. Вирусните хепатити попадат в кръга на болестите, за които се дава процент намалена трудоспособност
2. Трябва направление от личен лекар за явяване на ТЕЛК, след като получите писмо от ТЕЛК започвате да правите изброените изследвания

И тук идва страшното. Аз съм втора година на лечение с Бараклуд, като трансаминазите ми въобще не паднаха под нормалните граници, с фиброза Ф1 и хистологична активност А1, както и с киста в мозъка, тежка астма, високо кръвно и дискови хернии на шията. На комисията в ТЕЛК ми обясниха, че не могат да ми дадат голям процент за хепатита защото забележете - това било лечимо и държавата ми плащала лекарствата и болестта не се развивала. С всичките тези заболявания ми определиха 44% намалена трудоспособност, т.е. без призната група инвалидност.
Честно да ви кажа, не таете кой знае каква надежда за пенсиониране по болест с вирусен хепатит.схжогг

Неактивен Vancheto

• Профил
На мен с Ф2, неуспешно лечение, високо размножаване, завишени ензими и с обострени придружаващи заболявания анемия и щитовидна/доказано с изследвания/ми дадоха 30%.
Комисията въобще нямаха представа що е то хепатит и има ли почва у нас?!
Предварително знаеха какво ще ми дадат-пише го черно на бяло-при доказана цироза-70% :doc:

Въобще не си хабете времето, нервите и достойнството. Големите проценти се дават на връзкарите дето са си платили преди това.

Неактивен ralkataaaaaaa

• Немедицинско лице
  • Публикации: 577
    • Профил
  • Вид лечение: Боцепревир + пегилиран интерферон + рибавирин
така е,аз бях миналата седмица на ТЕЛК ,с моите две операции,от които едната много тежка гинекологична  и фиброза 3 ми дадоха 40 процента,не си хабете времето и нервите да се занимавате
Животът - това е изкуството да се научиш да вървиш, въпреки стискащите обувки...

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007