ъъъ на мен ми дадоха 50% защото освен другите документи ми поискаха и ехограф.
На него лелката откри стеатозата и уголемен черен дроб (типични за генотип 3, както съм чел)
обясних им че съм язваджия също, макар и излекуван вече още страдам от хроничен гастрит и болки, а освен това навремето са ме оперирали от спукана язва.
чернодробните показатели - 5 пъти над нормата - казах й че вземам Легалон.
по принцип аз се надявах за 50% защото знаех че се отпускат от 20 до 70% за хронични хепатити в зависимост от степента на увреждане. и че за излекувана язва не дават процент.
На ТЕЛК-а ми пише че за хепатит с изразена активност като моя според правилата се полагат 50%
Общо взето благинките от ТЕЛК решението се полагат от 50% нагоре.
В най лошия случай, ако нямаш стаж да вземеш пенсия за инвалидност ти се полага 65 лв социална помощ на месец. Плащане на членски внос в клуба на инвалида(3 лв годишно) ти осигурява инвалидна членска книжка, с която имаш привилегии при паркингите за заемане на място за инвалиди и да не плащаш такси за някои паркинги към болници и други държавни такси.
Ако имаш стаж може да вземеш инвалидна пенсия (освен че си получаваш заплата ако работиш)
Ако работиш тежка работа работодателя ти е е задължен да те трудоустрои на по-лека. (не може да те уволни)
При мен е записано че са ми противопоказни: Тежък физически труд, Излагане на лоши атмосферни условия(демек работа на открито) и контакт с хепатотоксични вещества (работа с отрови)
Всъщност ако получиш под 50% може би е възможно пак да бъдеш трудоустроен събобразно предписанията.
Моето мнение е че всеки с хроничен хепатит трябва да се освидетелства.
Отнема 1-2 месеца общо като време.
И два-три дена - 1 за направление от личен лекар. 2ри за подаване на документи. 3ти за явяване пред комисията и получаване на ТЕЛК. Може допълнително да ви трябват още 2-3 дена ако се наложи да се снабдявате с допълнителни документи и изследвания, поискани от ТЕЛКа
друго какво?
ако до 31 дек подадеш молба ще получиш безплатна винетка за следващата година ако си собственик на МПС
Така долу ще дам списък с някои нормативни актове и място къде да се открият:
Наредба 5 за медицинската експертиза от еди коя си дата - открива се много трудно на.....ееееее. не мога дапиша на латиница. Открива се на говернмент.бг там има един линк - Система за правна информация(обърнете внимание на едно миниатюрно малко зелено триъгълниче! Кликнете го! Там се крият съкровищата). На него чрез търсачката по думата експертиза открийте наредбата. (и евентуално други произведения и шедьоври на изпълнителната ни власт, ако ви се налага)
Най долу в приложението към наредбата е даден целия списък със заболявания, проценти, как се изчисляват и прочее. Някъде там може би е формулиран СРОК за разглеждане на молбите (защото преди време се чакаше по 1 година, даже 2, представяте ли си)
Кодекс за Социално осигуряване - за пенсиите, открива се на лекс.бг (лекс с хикс)
Закон за социално подпомагане и Приложение правилник към закона за социално подпомагане - лекс.бг, за социални помощи
Закон за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ)
Приложение правилник към ЗИХУ
в ЗИХУ има разни благинки добавки за диетично хранене, транспорт и други подобни, тази винетка също май беше там, четете ги от лекс.бг
трудоустрояването сигурно ще е в ЗИХУ, но може би ще се намери в Кодекс на труда (лекс .бг)
Друго?
На сайта на агенцията за социално подпомагане (гугъл) намерете списъка с абсолютно всички социални усулги които се предлагат, ако подадеш молба (отопление, добавки за инвалидност и прочее)
С изключение на винетката мисля че за добавките за инвалидност се подава молба за така наречената социална оценка. В социалната ви оценка ще пише на кои добавки имате право.
Друг много полезен и интересен линк е (даже първо този линк прочетете!):
http://www.druinv-varna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=17&Itemid=28