Автор Тема:  Как болен от хроничен хепатит може да се пенсионира по болест от ТЕЛК  (Прочетена 161274 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Брей, Дани.
Господ здраве да ти дава.
Не съм сто процента сигурна, но нещо ми се върти в главата, че точно това е на мъжа ми втория пенсионен фонд. На него му го избра работодателя...
Довечера ще ровя из кутиите с документация.
Дани
Hang in there.

Неактивен danihaleva

• Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 438
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Има близък с хепатит B
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Как се изчислява пенисята за инвалидност:

Пенсията за инвалидност поради общо заболяване се определя по начина, по който се изчислява поради възраст и стаж, но със следната особеност при определяне на стажа. Ако към датата на инвалидизиране осигуреното лице е на възраст, по-ниска от минималната възраст за съответната година за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1-3, разликата между неговата възраст и възрастта по чл. 68 се признава за осигурителен стаж. Тези признати години и месеци осигурителен стаж влизат във формулата за определяне размера на пенсията със следните коефициенти:
при намалена работоспособност над 90 на сто – 0,9;
при намалена работоспособност от 71 до 90 на сто – 0,7;
при намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто – 0,5.
При определяне размера на пенсия за инвалидност поради общо заболяване осигурителният стаж не се превръща от една категория към друга.
Ако така изчисленият размер на пенсия за инвалидност поради общо заболяване е по-малък от защитените минимални размери за този вид пенсия, пенсията се определя в следните проценти от минималния размер по чл. 70, ал. 7 КСО:
при намалена работоспособност над 90 на сто – 115 на сто;
при намалена работоспособност от 71 до 90 на сто – 105 на сто;
при намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто – 85 на сто.

Тоест абсолютно сигурно е, че при пенсиониране по инвалидност, човек трябва да получава поне горните проценти от минималната пенсия, която в момента за страната е около 115 лева.

Също става ясно, че ако примерно си изработил вече половината от времето, което по план трябва да работиш и имаш нетрудоспособност от 50 до 70,99, би трябвало пенсията ти да е с около 25% по ниска от това, което би вземал ако навършиш възрастта и се пенсионираш за възраст.
И това всъщност е добра новина за хората, които са осигурявани на високи заплати. И всъщност такива сметки трябва да ни карат да не се съгласяваме, когато работодателите ни предложат да ни осигуряват на минимална заплата.
« Последна редакция: Юли 08, 2009, 13:06:52 от tetibulka »
Hang in there.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Статус: Хроничен хепатит B
Може ли някой ентусиаст да обобщи всичко изписано по тази тема, за да пуснем някаква подредена информация и на сайта по този важен въпрос.

Накрая трябва да се цитират и използваните източници на информация. :chat: :book_read: :chat:

Наградата е  :flowers: БЛАГОДАРНОСТ :flowers: от всички, които след това ще ползват информацията наготово! :bye2:

Поздрави,
Мери
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Аз имам ентусиазъм, но искам да приключим целия процес, за да мога да го разкажа от първо лице и с възможните грешки.
И както бързо се движи държавната машина, след около шест месеца, може и да съм готова с едно такова полезно четиво.
Hang in there.

Неактивен danihaleva

• Публикации: 438
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Статус: Има близък с хепатит B
По въпроса с експедитивността на държавните институции да кажа,че решението на ТЕЛК на Пешо е от 6.01.09г.,а вест от НОИ още няма.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен back to work

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 32
  • АЗ НЕ ДАВАМ ПАРИ НА РЪКА НА ЛЕКАР!
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Аз успях да получа ТЕЛК 50% процента!

Като за начало събрах абсолютно всички документи, които съм натрупал през годините.
Сещате ли се за онези 9-10 листя с протоколи, етапни епикризи и разни такива, които вашия гастроентеролог ви даде преди да ви прати да ходите в здравната каса да кандидаствате за лечение? Направете на всеки един по 4-5 копия.
Отидете при личния си лекар с по 1 копие от всички документи и поискайте направление за ТЕЛК - такова трябва да ви се даде само на базата на вашето искане и тези документи. Не е необходимо гастроентеролога да пише обоснована препоръка към личния ви лекар за да ви се даде направление за ТЕЛК.
Намерете къде е местния ТЕЛК (питайте личния лекар) и подайте молба да се явите на ТЕЛК като към нея прикрепите  по 1 копие от всички събрани мед документи.
Най късно до 1 месец ще получите писмо на адреса който сте посочили - в писмото ще пише какви други документи трябва да представите (ако е необходимо)
Отидете на указаната дата на ТЕЛКа, представете допълнителните документи които са ви поискали и си вземете ТЕЛК решението.

стъпките са:
1. Събиране на цялата документация свързана със заболяването
2. Направление от личен лекар за ТЕЛК
3. Подаване на молба в местния ТЕЛК за освидетелстване
4. Получаване на писмо от ТЕЛК с дата, на която да отидете и списък на допълнителни  документи, които трябва да предоставите
5. Снабдяване с допълнителните документи, които евентуално са ви поискали
6. Отивате на ТЕЛК, минавате през комисията и малко след това си вземате решението
Основното задължение на гражданина е да се научи да използва държавата си!

Неактивен sunshine

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 710
  • генотип 3
    • Профил
  • Резултати: Успешнo
Димитраков,

браво, дали са ти мнго добър процент, който си предполага даже допълнителни 6 дни платен годишен отпуск, ако счетоводството ти не ги е прибавило, да си ги искаш!

Понеже, така и не откривам дали някъде си споменал възрастта си, генотип, вирусен товар, резултати от биопсия, трансаминази и т.н., да те питам?

Аз все още се чудя дали да се впусна в приключението ТЕЛК, но май не ми е все напълно ясно какви ще са ми реалните, измерими ползи от целия каламбур?!  :fool3:

Неактивен Reni

• Немедицинско лице
  • Публикации: 299
    • Профил
  • Резултати: Неуспешно
Във финансово изражение - ползване на данъчно облекчение по ЗДДФЛ, ако неработоспособността е над 50%.

Неактивен sunshine

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 710
  • генотип 3
    • Профил
Рени, тенк ю!

А имаш ли идея колко е това облекчение?

Ами ако неработспособността е под 50%?  :write:

P.S. Намерих го:

Данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, се намалява със 7920 лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението.
(2) Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения на лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност се намалява с 660 лв., включително за месеца на настъпване на неработоспособността и за месеца на изтичане срока на валидност на решението.

Излиза, че ако е под 50% - пиеш една студена вода, хех.
« Последна редакция: Януари 30, 2010, 19:18:11 от sunshine »

Неактивен back to work

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
ъъъ на мен ми дадоха 50% защото освен другите документи ми поискаха и ехограф.
На него лелката откри стеатозата и уголемен черен дроб (типични за генотип 3, както съм чел)
обясних им че съм язваджия също, макар и излекуван вече още страдам от хроничен гастрит и болки, а освен това навремето са ме оперирали от спукана язва.

чернодробните показатели - 5 пъти над нормата - казах й че вземам Легалон.

по принцип аз се надявах за 50% защото знаех че се отпускат от 20 до 70% за хронични хепатити в зависимост от степента на увреждане. и че за излекувана язва не дават процент.
На ТЕЛК-а ми пише че за хепатит с изразена активност като моя според правилата се полагат 50%

Общо взето благинките от ТЕЛК решението се полагат от 50% нагоре.
В най лошия случай, ако нямаш стаж да вземеш пенсия за инвалидност ти се полага 65 лв социална помощ на месец. Плащане на членски внос в клуба на инвалида(3 лв годишно) ти осигурява инвалидна членска книжка, с която имаш привилегии при паркингите за заемане на място за инвалиди и да не плащаш такси за някои паркинги към болници и други държавни такси.
Ако имаш стаж може да вземеш инвалидна пенсия (освен че си получаваш заплата ако работиш)
Ако работиш тежка работа работодателя ти е е задължен да те трудоустрои на по-лека. (не може да те уволни)
При мен е записано че са ми противопоказни: Тежък физически труд, Излагане на лоши атмосферни условия(демек работа на открито) и контакт с хепатотоксични вещества (работа с отрови)
Всъщност ако получиш под 50% може би е възможно пак да бъдеш трудоустроен събобразно предписанията.

Моето мнение е че всеки с хроничен хепатит трябва да се освидетелства.
Отнема 1-2 месеца общо като време.
И два-три дена - 1 за направление от личен лекар. 2ри за подаване на документи. 3ти за явяване пред комисията и получаване на ТЕЛК. Може допълнително да ви трябват още 2-3 дена ако се наложи да се снабдявате с допълнителни документи и изследвания, поискани от ТЕЛКа

друго какво?
ако до 31 дек подадеш молба ще получиш безплатна винетка за следващата година ако си собственик на МПС

Така долу ще дам списък с някои нормативни актове и място къде да се открият:

Наредба 5 за медицинската експертиза от еди коя си дата
- открива се много трудно на.....ееееее. не мога дапиша на латиница. Открива се на говернмент.бг там има един линк - Система за правна информация(обърнете внимание на едно миниатюрно малко зелено триъгълниче! Кликнете го! Там се крият съкровищата). На него чрез търсачката по думата експертиза открийте наредбата. (и евентуално други произведения и шедьоври на изпълнителната ни власт, ако ви се налага)
Най долу в приложението към наредбата е даден целия списък със заболявания, проценти, как се изчисляват и прочее. Някъде там може би е формулиран СРОК за разглеждане на молбите (защото преди време се чакаше по 1 година, даже 2, представяте ли си)

Кодекс за Социално осигуряване - за пенсиите, открива се на лекс.бг (лекс с хикс)

Закон за социално подпомагане и Приложение правилник към закона за социално подпомагане - лекс.бг, за социални помощи

Закон за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ)
Приложение правилник към ЗИХУ
в ЗИХУ има разни благинки добавки за диетично хранене, транспорт и други подобни, тази винетка също май беше там, четете ги от лекс.бг

трудоустрояването сигурно ще е в ЗИХУ, но може би ще се намери в Кодекс на труда (лекс .бг)

Друго?
На сайта на агенцията за социално подпомагане (гугъл) намерете списъка с абсолютно всички социални усулги които се предлагат, ако подадеш молба (отопление, добавки за инвалидност и прочее)

С изключение на винетката мисля че за добавките за инвалидност се подава молба за така наречената социална оценка. В социалната ви оценка ще пише на кои добавки имате право.

Друг много полезен и интересен линк е (даже първо този линк прочетете!):
http://www.druinv-varna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=17&Itemid=28

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
Цитат
Ако работиш тежка работа работодателя ти е е задължен да те трудоустрои на по-лека. (не може да те уволни)
Ако фирмата е под 50 души персонал работодателя не е длъжен да те трудоустрои. Може да те уволни с разрешение на Инспекцията по труда.

Неактивен back to work

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
много важна забележка!
а това в Кодекса по труда ли е уредено?

Неактивен tetibulka

• Осем години.
    • Профил
Даам,
ние обжалвахме решение за 61%.
И ни разказаха играта - в смисъл страшно много се забавиха нещата. Обжалвахме през юли или август, през декември мина втори път на комисия и пак си чакаме. От ТЕЛК са му казали "ами ще чакаш - някои и не дочакват"
А пък за самото пенсиониране и разните там УП-та не ми се мисли.
Дани
Hang in there.

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
много важна забележка!
а това в Кодекса по труда ли е уредено?
Да в Кодекса на труда е.

По отношение на финансовите облаги е записано в Кодекса за социално осигуряване.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007