Автор Тема:  Как болен от хроничен хепатит може да се пенсионира по болест от ТЕЛК  (Прочетена 161273 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Така.
Днес най-после се откри решението по нашето обжалване.
Било от 20.04. - пратили писмото, ама тъй като ние не живеем на постоянния си адрес, а и от известно време не живеем на адреса, който вероятно сме дали за кореспонденция, не сме го получили и се върнало обратно при тях. Като го търсихме през април, за да ползваме данъчното облекчение, те не ни казаха че има излязло решение (ще чакате). През май като го търсихме при тях, те не ни го дадоха (ще чакате).  В средата на юни казаха, че са го изпратили - но не можели да ни кажат на кой адрес - постоянния или за кореспонденция (проверявайте в пощенските клонове и Краси си ходи по пощите из Младост, щото е здрав и прав.)

Да ама не са знаели, че интерферонът след известно време прави хората агресивни - днеска са го научили по трудния начин. :cowboy:

Дали са му 71%, което според мен е справедливо.

Сега ни предстои пенсионирането и имам нужда от помощ.
Къде да прочета за процедурата, сроковете и прочие - в кои закони са обяснени?
Относно правата намерих това http://www.mlsp.government.bg/bg/public/disable_brochure.htm, но ми се струва не много актуално?

Дани
« Последна редакция: Юли 02, 2010, 14:50:46 от tetibulka »
Hang in there.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Дани, мисля, че Анита може да ти помогне с информация, макар, че не съм сигурен. Ако тя чете, нека да каже, защото знам, че тя следи изкъсо нормативните документи.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
Ради, ако знаех всичко отдавна да съм се изказала.  Вили скоро подаде документи, тя може да даде най-актуална информация.
За съжаление нямам време да се ровя в детайлите. Имам много да наваксвам с работата за последните 5 месеца и не ми остава време за нищо.

П.С. Знам, че има някакви срокове. Проверете какви са за да не ги изпуснете.

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Статус: Има близък с хепатит C
Анитка,
подадохме вече заявление за пенсия, сега той има три месеца да си събере УП (май се казват) от две от местоработите си. Междувременно те май трябва в някакъв срок да се произнесат дали му отпускат пенсия и да почнат да му изплащат минималния размер.
Тъй като той вече има решение на ТЕЛК, предполагам, че трябва да отиде при социалните, за да си ползва част от правата - транспортните например.
Не ми е ясно как ще си ползва данъчното облекчение, защото той е освободен от данък върху доходите в размер на хиляди левове, който той няма как да надвиши.
Наистина опитът на Вели ще ми е много полезен, но също се чудя къде мога да ги прочета тези неща. Принципно май ме интересуват КСО и КТ. Ще взема да питам наште счетоводителки, въпреки че сред колегите ми има точно двама, които не живеят с идеята, че на мен всичко ми е супер и не съм убедена, че държа да е по друг начин.

Дани
Hang in there.

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
Дани, за данъците ще ти кажа. Имахме работник, които от средата на  миналата година започна да получава пенсия за инвалидност. В края на годината направихме годишно уравняване и му върнахме надвзетите като данък  суми. За следващата година му заложихме вече месечно да се удържа данък само за сума над 660 лв.  Така няма да го ощетяваме през годината и накрая да връщаме пари. И двата варианта са възможни. Въпрос на преценка на този, които залага данните в програмата за изчисляване. Тък като уравняването се прави в януарската заплата реално пари могат да му върнат чак догодина през февруари.

Неактивен Reni

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 299
    • Профил
  • Резултати: Неуспешно
За данъците трябва да представи копие от решението на ТЕЛК в предприятието и те ще започнат още от следващия месец да му намаляват данъчната основа. А пък за месеците от началото на годината, ще му го върнат с годишното изравняване - с декемврийската заплата.  А пъ за пенсионирането правилно си се насочила към КСО. Може да попрочетеш там. Не е лошо да посети и социалните. Желая ви успешно преборване и с това предизвикателство. Рени :doubleup:

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
  • Публикации: 342
  • "Всичко хубаво се постига с цената на голяма болка
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте,днес и аз подадох документи в ТЕЛК.Искам да ви попитам ако получа 20% най-нискя процент какви ще са ми преимуществата.Доколкото бях чел, че за хепатита не давали  кой знае какви проценти,но се надявам и със стеатозата която имам да ми дадът някакъв процент.
« Последна редакция: Ноември 04, 2010, 16:30:11 от dimizano »

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Дими, не разчитай много на някакви привилегии с тези очаквани 20-30%, които евентуално ще ти дадат. Като видиш какви привилегии дават на хората с 80-90% инвалидност, можеш да предположиш за какви велики привилегии става въпрос при още по-ниските проценти инвалидност.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
    • Профил
Да дават ниски проценти но дали и с нисък процент бих подлежал на защита евентоално при съкращения на работа да речем. :smile:

Неактивен Rumi_

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1544
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
Не, категорично! Хепатита не е включен в списъка на болестите по наредба номр-5 на МЗ, които защитават работници или служители при съкращения. Там са диабет, рак, тежка форма на туберколоза, психично заболяване и исхимична болест на сърцето. Руми

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
    • Профил

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
    • Профил
Здравейте днес минах и на ТЕЛК и познайте колко процента ми дадоха?Ами няма що да крия да се похваля 20% :shocked1:не че и очаквах нещо по различно.Това е убедих се с очи че има и корупция в ТЕЛК като пред мен стоеше младо момче и  излезе един от докторите извика една от сестрите и и каза тихичко "Това е нашо момче" и това беше достатъчно да се вземе въпроса на сериозно.В България все още съществува този е наш и ваш човек за жалост.Та докторката ми каза като стигна цироза тогава да ги потърся.Да не прозвучи,че се оплаквам просто съм отвратен от институцийте в България.Бай Димо слепия ловец от онова Първомайското село дето цялото село са минали на ТЕЛК са по заслужили от нас тук.
« Последна редакция: Март 08, 2011, 10:59:55 от dimizano »

Неактивен тина

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 75
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Много жалко, че така е станало, но мисля, че и GP-то ти е трябвало да се постарае малко повече.
Можеш да обжалваш в 14-дневен срок решението на ТЕЛК. Нищо не пречи!
Ти с какви документи се яви и каква ти беше биопсията?

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3197
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
Съгласно новата наредба от 31 март 2010 г. ( нямам възможност в момента да ви я покажа) процентите които се дават за чернодробно заболяване (изключая цироза) падат драстично- максимума е 30% . Не мисля, че дори и да са искали ( а те явно не са искали), са били в състояние да ти дадат повече проценти. Ако имаш съпътстващи заболявания, има вариант да ти ги увеличат, но е такова тичане за документи, че не знам дали си заслужават нервите.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен dimizano

• Немедицинско лице
    • Профил
Да така са го направили,че да откажат максимално хронично болните от хепатит понеже сме близо половин милион да се явяват на ТЕЛК.Иначе ако даваха някаква инвалидна група представяте ли си като се юрнем всички на ТЕЛК, колко ще ощетим държавата и ще я натоварим финансово.А трябва да има пари за такива телкаджии като този митничара с исхимичната болест на сърцето дето рита футбол с примиера.Това е мила родна картинка.Затова сме на този хал.В нашия блок има едно ромско семейство които цялата рода са освидетелствани с инвалидни групи и никой от тях не ходи на работа.А ние тези, които имаме нужда да ни се обърне внимание ни казват като стигнете цироза тогава.Защо питам аз? :sad3:Пропуснах да попитам понеже в ТЕЛК-а ми взеха оригинала на протокола от шестмесечното лечение с пегасис дали ще ми трябва този протокол по нататък някъде или да не го търся.Рецептурната книжка остана в мен,но протокола остана при тях.
« Последна редакция: Март 08, 2011, 20:26:28 от dimizano »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007